ברדש

gilad2001

New member
ברדש

לאחרונה רכשתי במכירה פומבית בירושלים לוט ובו כ-65 תמונות פורטרט ישנות של יהודים מרחבי אירופה. התמונות צולמו בין השנים 1850-1940 בערך. לא ידוע לי מי היה האספן שמכר אותן ואיך התגלגלו התמונות לידיו. על אחת התמונות בה מצולם יהודי מרשים בעל זקן, כתובת מאחור, שהמצולם הוא ד"ר מוריץ ברדש, נפטר ב-1891 בגיל 63, נולד ב-Prosswitz. הסטודיו בו צולמה התמונה נמצא בוינה. נזכרתי שבפורום ראיתי בעבר מספר לא קטן של התכתבויות בנושא ברדש / ברד"ש אז החלטתי להעז ולשאול אם מי מאנשי הפורום קשור למוריץ ברדש הנ"ל ומעוניין לקבל את התמונה. לצערי אינני יכול לצרף סריקה שלה כעת, אוכל לעשות זאת מאוחר יותר. גלעד

שרי סילבר

Active member
אני, אני, אני
צאצאית ישירה של הברד"שים, והם כולם קשורים זה לזה. מעניין איך נרשם השם ברד"ש מאחורי התמונה, כי היו גם ברד"חים, וזו משפחה אחרת. מוריץ אכן שם נפוץ אצל הברד"שים, אך לא ידוע לי היכן היא Prosswitz ו/או על ברד"שים במקום זה. בהחלט מעניין. זה כנראה לא סב-סבתי, דר' מוריץ (מאיר) ברד"ש, שכן מסתמן שהוא נפטר בתחילת המאה ה-20, אך אולי זה בן-דוד. כך או כך, אשמח לסריקה של התמונה כמו גם של הכיתוב בצד האחורי. אגב, האם ידוע שם-הצלם וכתובת-הסטודיו שלו בוינה? ועוד שאלה/בקשה: מכיוון שסביר שגם בתמונות אחרות כתוב מי המצולמים, ויתכן שצילומים נוספים הגיעו מאותו מקור ואולי מאותו אלבום, האם תוכל בהמשך להעלות לפחות את שמות-המשפחה המופיעים בצילומים שרשמת? המון
על העירנות ותשומת-הלב

יעקב 1948

New member
PROSCHWITZ

יש מקום בשם כזה בגרמניה וגם ברפובליקה הצ'כית העכשווית ונקרא בשפת המקום PROSEC NAD NISOU בהצלחה יעקב רוזן

שרי סילבר

Active member
תודה, יעקב אלה לא ממש המחוזות הברד"שיים הטיפוסיים, אבל לך תדע... מאידך, מצאתי מקומות שיכולים להתאים מבחינת השם גם בפולין ובאוסטריה עצמה. נחכה קודם לראות באיזו שפה כתוב השם, ושזה אכן ברד"ש, ומשם נמשיך. גם ביחס לסב-סבתי, דר' מוריץ (מאיר) ברד"ש, אני לא סגורה עדיין ביחס למועד-הפטירה, כי יש עדויות סותרות, כך שאצטרך לבדוק גם את העניין הזה.

שרי סילבר

Active member
בהתבוננות נוספת בגרמניה יש 2 מקומות שיכולים להתאים, האחד בהחלט "חשוד פוטנציאלי".

gilad2001

New member
מוריץ ברדש (?) עבור שרי

היי שרי, אני מצרף סריקה של התמונה. מקווה שהכיתוב אכן מתייחס לברדש, אינני מתמצא בנבכי האקסנטים על האות s בשפות מזרח-אירופאיות. אם רלוואנטית, אשלח לך בשמחה את התמונה המקורית בדואר ואבדוק אם ישנם ברדשים נוספים באוסף הנ"ל. גלעד

שרי סילבר

Active member
אולי קשור לאילן סקלי? הכיתוב Bardas אופייני להונגריה ולרומניה (במחוזות שהיו פעם הונגריה, קרי: טרנסילבניה). בהונגרית זה מבוטא כברדש, אך אין לזה כל קשר עם בני ר' דוד שלמה ועם השם ברד"ש. למעשה, השם היה נפוץ למדי, ורוב הנושאים אותו לא היו יהודיים. למעשה, גם כיום ניתן למצוא די הרבה אנשים הנושאים שם זה ברחבי אירופה ובארה"ב, ומן הסתם במקומות נוספים (עוד עדות, כנראה, לעובדה שהשם במקורו לא יהודי.). האמת שבשעתו איתרתי במפה מקום בהונגריה שנקרא Bardas, אז אולי זה הבסיס לשם. בתחילת-הדרך חקרתי רבות את הבדלי-הכתיב ושוחחתי עם רבים, הנושאים וריאציות אחרות מהמקובל אצל הברד"שים. הברד"שים רשמו את שמם באירופה כך: Bardasch ולעיתים Bardasz, והקפידו לשמר את הכתיב הזה במקומות שונים באירופה. לא ידוע לי על אקסנט כזה בהונגרית (קטונתי), אך תצורה כזו עם אקסנט אופיינית מאד לצ'כיה, ואכן, כפי שציין יעקב, האיש נולד בצ'כיה. ע"מ להסיר ספק שאין כאן טעות בכתיב (כי איננו יודעים מי רשם את הכיתוב בגב התמונה ועד כמה הוא מבין בברד"ש, ברדש, ברד"ח והדקויות שביניהם), בדקתי את בסיס-הנתונים של בית-הקברות בוינה. אכן, דר' מוריץ ברדש הנ"ל היה רופא בוינה, נפטר בשנת 1891 (בגיל 67 ע"פ המאגר), והוא נרשם תחת השם Bardas, כך שאין כאן טעות ברישום. כך או כך, התמונה נהדרת (אני מתה על התמונות הישנות הללו). שוב תודה על העירנות. לעולם אין לדעת מהיכן תצוצנה הפתעות!
אילן, סקלי הצלם מוינה קשור אליך?

דניעל

New member
סקלי זה לא הצלם?

מעניין שהוא דוקטור... האדם בתמונה נראה בול כמו בעל של חברה שלי...

למעלה