יש ביעה מאד רצינית עם הרעיון הזה של מסלולים
כאלה, הוא ממסדר את התחום לכיוון האוניברסיטאי המרובע שלא תמיד מתאים לתחום שלנו. נכון שגם אחרי שלמדתי הנדסה באוניברסיטה המשכתי ללמוד כל החיים, אבל התואר הראשון נותן לך בסיס מלא. בדיוק כמו שהשנה הראשונה ברפלקסולוגיה (למדתי לפני שהתחילו עם המסלולים של השנתיים ) נתנה לי בסיס מלא להתחיל לעבוד. אבל אני, כמו רבים אחרים , הגעתי לתחום הזה מתוך אהבה ועניין ואני כל הזמן לומדת. רק כדי להמחיש על מה אני מדברת: כשהחלטתי להשלים לנטורופתיה ישבתי עם מנהל המכללה כדי לראות במה מכירים לי מלימודים קודמים - אז יש למשל משהו שנקרא העשרה, ובתוכו יכולה להיות גם היוגה. אני כבר עוסקת ביוגה, למעלה מ 40 שנה, ברצינות רבה ובהעמקה. אלא מה? אין לי אף תעודה. לעומת זה , בקאראטה עסקתי שנים מעטות, אבל בשתיים מתוכן הייתי אצל מורה שהשקיע בתעודות בסוף כל שנה - אז ההכרה ללימודים היתה דוקא על העיסוק שלי בשוטו קאי ולא על היוגה. גם ברימה, וגם עיסוי תאילנדי וגם את כל הסדנאות שאותו ידיד שלי לקח בשנה השלישית בשיאצו , כולם תחומים שלמדתי , בין אם עם תעודה ובין אם בלי תעודה בהרבה יותר העמקה ואורך מאשר הטעימה שהם קיבלו - אבל לאותו בחור יש תעודה של שנה שלישית ולי לא. האם הוא מטפל יותר מוסמך ועם יותר ידע ממני? ממש לא. ההבדל היחיד הוא שהוא למד בצורה מרוכזת כמו שעושים בתחילת קריירה, ואני למדתי בהדרגה ומתוך עניין להעמיק בכל תחום שלמדתי. רוב העיסוק שלי בתחומים רוחניים (מה שבסלנג של המכללות נקרא העשרה - וחשוב מאד לאיכות המטופל) בא לצורך האישי שלי, ולא לשם תעודות וחותמות. מהכרות עם הרבה מאד מטפלים, אני אישית חושבת שהדרך בה אני למדתי היא האידיאלית, והלימוד המרוכז הוא רע הכרחי נובע מזה שאנשים רוצים להקדיש תקופת זמן מוגדרת ללימוד מקצוע, ואז לקבל תעודה ולהתחיל לעבוד - במקום להיות במצב של לומדת תמידי כל החיים. מבחינת הפרנסה, מבחינת מיסוד זה כמובן נכון, אבל מבחינת האפשרות להעמיק, לספוג בהדרגה, לקבל את התכנים אחרי שכבר הגעת לדרגת בשלות מתאימה - הדרך ההדרגתית נכונה יותר. מה גם שדרך כזו מאפשרת ללמוד כל תוכן ותחום אצל המורה הטוב והמתאים ביותר - לא מישהו שבמקרה מלמד באותה מכללה באותו זמן. אז אין לי בעיה עם כך שמכללות מאפשרות את הדרך הפרקטית יותר - אבל יש לי בעיה עם כך שהצעה כמו שלך, שנשמעת טוב גם לכל עין ממסדת וממסדרת, לא תאפשר את המסלול הנכון יותר למטפלים רב תחומיים שהוא המסלול האיטי והאוסף ממקורות שונים.