בקשת בקורת

מירטל

New member
בקשת בקורת

כחלק מכתיבה על נושא אחר לגמרי, רציתי להביא את דוגמאת הסצינה בסוף הסרט השני של מלחמת הכוכבים ( הטרילוגיה המקורית), אז כתבתי את הקטע הזה : " I am your father, join me!” מי שלא מכיר או יודע מאיפה אני מצטטת את השורה האחרונה, מתבקש להתבייש בעצמו , ללכת לראות את מלחמת הכוכבים, ואז לחזור לקרוא. הסצינה הזו היא אחת הסצינות החזקות שאני יכולה לזכור, למי שלא מכיר אותה, היא חזקה במיוחד לאור ההיכרות שלנו עם לוק סקייווקר - לוק הוא אינו הגיבור המצוי שדוהר אל שדה הקרב בכדי להציל את הנסיכה. למעשה, לוק סקייווקר הופך לאביר ג'דיי מסיבה אחרת לגמרי – הוא רוצה ללכת בדרכו של אביו. על פי מה שידוע ללוק סקייוור – אביו היה אביר ג'דיי מהמוערכים ביותר, ולוק עשה את מה שכל ילד רוצה לעשות ( בגיל נורמלי) – להיות ממש כמו אבא. ההצעה של דארת' ווידר ללוק להצטרף אליו ולשלוט בעולם נראת לנו הנושא החשוב והמרכזי בסצנה הזו, ובעצם משמש רק תירוץ בכדי להעלות את הדבר החשוב ביותר בסצינה הזו – ואת הנושא המרכזי של הסרט הבא למעשה, התמודדותו של לוק סקייווקר עם העובדה שאביו הנערץ הוא למעשה אוייבו הגדול ביותר. אבל אני לא מעוניינת בהתמודדות של לוק עם העובדה הזו – אני מעוניינת בתהליך שעבר על לוק ברגע שהוא שמע את המילים הללו. מבחינתו, ומבחנתינו, קרו שני דברים מקבילים – הדבר הראשון היה מותו הסופי והמוחלט של האב הטוב של לוק סקייווקר. הדבר השני והיותר חשוב ומשמעותי הוא העובדה, המטפורית למדי, שהאב הטוב נרצח על ידי האב הרע – בחירתו של דארת' וודר להפוך לאדם רע ולנטוש למעשה את דרך הג'דיי גרמה לו להרוג במודע את אביר הג'דיי שהוא היה עד אז, את האדם שלוק סקייווקר העריץ. התוצאה הישירה של שני הדברים האלה היא אילוצו של לוק סקייווקר להתמודד מחדש עם דמות אביו – התמודדות עם העובדה שהאדם הנערץ עליו שלו הוא חב את חייו הוא למעשה אוייבו הגדול ביותר, הדימיון הגדול בין שניהם והידיעה איך אדם טוב כמוהו עלול למעשה להפוך לסיוט הגדול של כל הגלקסיה. הסיום במלחמת הכוכבים הוא נדוש עד קיטשי – דארת' ווידר מקריב את חייו ומאפשר ללוק לחזור לראות בו דמות ... אפילו אם לא נערצת, לפחות דמות אנושית שאינה מרושעת לחלוטין, מצד שני, זה חוסך לסופר את הדילמה האם לגרום לדמות הגיבור הנערצת עליך לבצע פשע כמעט בילתי נסלח, ולקטול את אביו." דעתכם בבקשה. נ.ב. דני? מה אתה עושה כאן?

כתבת שמבחינתו של לוק האבא הטוב שלו

מת לחלוטין, אבל זה לא נכון.צ כך רואים את זה אולי יודה ואובי-וואן, אבל לא לוק. הוא מאמין בו שהוא עדיין טוב, ולכן הוא מצליח להחזיר אותו לצד של הטובים בסוף הסרט השישי.

אני לצערי

יצא שראיתי את הסרטים שלSW כשכבר ידעתי את כל הסיפור [קראתי אותו בטיפשותי בעיתון] אבל למרות זאת את הסצנה הזאת אי אפשר לשיכוח ואני מאמינה שהיא ועוד כמה הם אלה שגרמו לי באמת לאהוב אתSW וכמובן הסרט השלישי אחרי שצפיתי בסרט ה"לוק אני הוא אביך" המשיך להצטלצל אצלי במח הרבה זמן המשפט נאמר על ידי דארת בכל כך הרב עוצמה הכל היה מאוד מושלם ומתאים בסצנה הזאת ונכון הסוף היה קיטשי אבל הכי מתאים זה שהוא כאילו חזר להיות אנאקין זה היה ממש יפה והכי מתאים שיכול להיות!

DDN

New member
דווקא הטרילוגיה החדשה

מצליחה לעזור כאן. ווידאר הוא רע, הוא מושחת עד היסוד, אבל זה לא בדיוק קרה לו מבחירה. נכון, הוא בחר בצד הרע, וכשנשאב פנימה היה מאוחר מדי לחזור (משחקי KOTOR מציגים את זה יפה לדעתי) לוק אומר לו במהלך הסרט, שהוא מאמין שיש בו טוב. בסוף הסרט (שובו של הג'דיי), אנאקין ממלמל ללוק: "תאמר לאחותך שצדקת לגביי", כלומר שכן היה בו קצת טוב שעוד היה אפשר למשוך החוצה. לא היה כאן "מותו הסופשי והמחולט של האב הטוב של לוק" כי לוק חי בגישה של "שמעתי כל כך הרבה דברים טובים על אבא שלי, לא יכול להיות שהוא רע לחלוטין". נ.ב כן, אני גם פה. אני בכל מקום.

מירטל

New member
אני מדברת על נקודת המבט של

לוק - לא על כל הסיפור עד אז ( של האב והבן), אלא על אותה סצינה ועל מה שקרה ללוק. אכן, לא היה כאן מותו הסופי של האב הטוב של לוק, אלא מותו של האב ה" הכי בעולם", של לוק. האמת היא, שאני משתמשת בסצינה הזו בכדי להדגיש סצינה דומה במקום אחר, ולכן אני מעדיפה להשתמש בתיאורים שקרובים יותר לסצינה ההיא ( בה יש באמת מוות מוחלט של דמות האב הטובה) מאשר לדברים שיתאימו למלחמת הכוכבים.

Gilliana

New member
עבודה יפה ../images/Emo45.gif

אם כי, בכפוף לכל מה שנאמר עד כה, הייתי מתקנת מ-"מותו הסופי של האב הטוב" ל-"ניפוץ התדמית החיובית של האב". לוק אכן תמיד האמין שטוב כלשהו עדיין מצוי באנאקין, והוא גם לא טעה. אין ספק שהסצנה הזו היתה מכת המחץ של הטרילוגיה (ואני עוד הייתי צריכה לחכות שלוש שנים, תארי לך, כדי לדעת אם זו האמת או לא) אולם הנושא החשוב שלה לדעתי לפחות, הוא לא בדיוק זה שציינת, אלא עצם הגילוי שאביו של לוק כלל לא מת כפי שהוא חשב וכי הוא למעשה אויבו הגדול ביותר. אני מניחה שלכך התכוונת, אבל זה לא לגמרי ברור מהאופן בו כתבת זאת. מעבר לזה - ניתוח מעמיק וממצה.

מירטל

New member
אני מנסה להדגיש...

פה מצב של מעבר מהערצה עוורת של דמות האב למצב שבו על הגיבור להיאבק בה, ומלחמת הכוכבים היא בחירה טובה לדעתי כי לוק עובר את שלושת השלבים של ההתבגרות ביחס לאב ( הערצה עוורת, שבירת דמות האב ומאבק בה, וקבלה סופית של אביו כפי שהוא). תודה על הביקורת - הנקודה של הגילוי על חייו של אביו פשוט לא רלוונטי בהקשר שבו הקטע הזה נכתב.

Gilliana

New member
לגבי שני השלבים הראשונים - אכן

לגבי השלב השלישי - לדעתי ממש לא. לוק אינו מקבל את אביו כפי שהוא אלא מנסה לשנות אותו, למצוא את הטוב שבו ולהחזירו לצד המואר. אילו הוא היה מקבל אותו כפי שהוא, הוא היה משלים עם כך שאביו הוא לורד סית' ולא מנסה לעשות דבר בנדון.

Y. Welis

New member
הייתי משנה את זה למשהו כזה:

"מבחינתו ומבחנתינו, קרו שני דברים מקבילים – הדבר הראשון היה חיסול סופי ומוחלט של דמותו הערטילאית (ובהכרח נערצת) של האב הטוב של לוק סקייווקר. אבל כאן, באופן בלתי צפוי (לפחות למי שאינו מכיר את הסיפור) באה *האמונה*, שיש בה משהו ילדותי, אולי, אבל בעיקר השראה - סירובו של לוק להאמין שאם ווידאר אכן אביו, שהוא מושחת לחלוטין. ההערצה השתנתה לתיקוה. הוא לא נטש לחלוטין את החלום. על כן, סיפורו של אובי וואן שהאב הטוב נרצח על ידי האב הרע, הופך למטאפורה לשינוי שעבר ווידאר, שנטש למעשה את דרך הג'די ו'הרג' במודע את אביר הג'די שהוא היה עד אז. התוצאה היא שלוק סקייווקר נאלץ להתמודד עם דמותו הלא צפויה של אביו – התמודדות עם העובדה שהאדם הנערץ עליו, לו הוא חב את חייו, הוא למעשה אויבו הגדול ביותר. סצינת הסיום במלחמת הכוכבים נראית על פניה נדושה עד קיטשית – דארת' ווידר מקריב את חייו למען בנו. אבל בכך הוא מאשר את אמונתו של לוק בו, ובדיעבד *גם* את הערצתו של לוק אליו בטרם התגלתה האמת. כלומר תקוותו של לוק אכן הוגשמה, גם אם לרגע קצר. בכך לוקאס גם הגשים את העיקרון שטבע קמפבל בסכמה שלו על עלילות הגיבור בעל אלף הפנים - שלב ג.3: התפייסות עם דמות האב (http://www.starbase972.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=89 ) בדרך זו לוקאס גם נמנע מלהציג את לוק כמי שפשע וקטל את אביו. גם כשהוא היה יכול, הוא סירב לעשות זאת מתוך אותה תיקוה שהיתה נטועה בו מהיום ששמע על אביו מפי אובי וואן.

למעלה