בקשר לנישואין

earth station

New member
בקשר לנישואין

אם אינני טועה רשום בתורה שנראה לי שגם ילדים יכולים ליקרוא את זה, ש מי שנוגע באישה נדה אז הנפש שלו נכרתה, אז השאלה היא אם אני פוחד להכשל בעוון אישה נדה ולא מעוניין לקבל עונש כרת,עד כדי כך שאני לא מעוניין להתמודד עם אישה בהקשר של אהבה, אז במצב כזה האם אני לא חייב בכלל להינשא?

לא כתוב שעונש כרת הוא על נגיעה אלא

על מי שבא על אשה נידה. וזה כמובן קל הרבה יותר להשמר. אמנם, אסרו חכמים גם על נגיעה ועוד סייגים כדי להרחיק אדם מעבירה. התורה לא אסרה מה שא"א לעמוד בו, ואתה כמו כל נשוי דתי יכול לעמוד בזה. וע"כ מצווה אתה, ויכול, ותראה נחת כאשר תתחתן ויהיו לך ילדים. יש מצוות "פרו ורבו", שהיא מצות התורה, ויש גם תוספת מדברי הנביאים ש"לא תוהו בְּרָאָהּ, לשבת יְצָרָהּ" דהיינו שהקב"ה לא ברא את העולם על מנת שתשאר שממה, אלא לישב אותה ולפתחה.

אופירA

New member
מנהל
גבר חייב לשאת אשה

וחייב להשתדל לשם כך (ולא מדובר על מי שהשתדל אבל לא הצליח). הבעיה של עונש כרת לא רלוונטית כאן, כי הוא יכול לעשות תשובה גם אם נכשל, ומדובר כאן על מי שמזיד ולא על מי שנאנס או שגג וכו'. לעומת זאת, לוותר על הנישואין זה לעוות לחלוטין את רצון הבורא ואת תכלית האדם בעולם, משום שהנישואין הם הדרך לבניית מידותיו ונפשו של האדם (והגבר בפרט), ולתיקון העולם, ולא סתם מצווה שתכליתה פרו ורבו, במשמעות של להמשיך את הדורות.

earth station

New member
גם אם

התורה לא עושה דבר שאי אפשר לעשות הרי, אני לא כמו כולם,יש לי בעיות נפשיות ואני נעזר בטיפול פסיכולוגי, ואם אני מנסה לראות אישה אז אני מגיע למצב משיכה מיני שהוא בלי שליטה ולכן אני חושב שמוטב לי לא להינשא בכלל, נכון שאפשר להיכשל עם עושים תשובה,אבל נראה לי שאחרי שעושים את התשובה ונכשלים אז לא נראה לי שזה יעזור, אז אני חושב שלהינצל מעונש כרת זה יותר טוב מלהינשא,

earth station

New member
ולכן אני חושב ש

בנוסף לזה שמוטב לי לא להינשא בכלל גם מוטב לי לא לחפש אישה לצורך נישואים, הרי מותר לפי ההלכה להיתנזר,לא?

earth station

New member
ובנוסף ,אם יש אנשים יהודים אחרים

שמביאים ילדים, אז אני חושב שאני פטור מלהינשא ומלחפש אישה,לא?

אופירA

New member
מנהל
לא

ההשקפה שלך אינה רואה את הדברים נכונה. בעניין של קושי ספציפי עקב בעיה נפשית - אכן, התורה אינה מבקשת מהיהודי לעשות את מה שאין ביכולתו. אדם שיש לו קושי נפשי מהסוג שתיארת או מסוג אחר, צריך להשתדל עד כמה שיכולתו משגת, ואם הקצב שלו יותר איטי או שהוא צריך לבנות את עצמו בטיפול קודם שיתחתן - זה בסדר גמור, אבל הפתרון בפירוש הוא אינו ויתור עקרוני על נישואין. נהפוך הוא - אדם צריך לדעת, שדווקא חיי נישואין מעלים בכמה רמות את מצבם הנפשי של פגועי נפש, ושל הגברים פגועי הנפש בפרט (וגם הנשים מצבן משתפר, אבל הגברים פגועי הנפש שמצליחים להינשא מצבם הנפשי עולה לאין ערוך), משום שזה המצב התקין יותר לנפשו של אדם. כך שאם אתה מרגיש כרגע חוסר כוחות מוחלט לעניין זה של הנישואין, זה בסדר שתעשה השתדלות להתחזק נפשית קודם לכן, אבל לא נכון שתסיק שברמה העקרונית יותר טוב מבחינת התורה ומבחינת מצבך הנפשי שתימנע מנישואין. בעניין תשובה וכישלון חוזר - אם אדם עושה תשובה, מכיר בחטא ומתחרט עליו באמת - התשובה מתקנת את החטא במפורש. עד כמה שביכולתו, עליו לקבל על עצמו גדרים וסייגים שמועילים לו שלא לחזור על החטא בעתיד. אבל מה שלא ביכולתו, ואחרי שעשה תשובה נכשל שוב - אסור לו להתייאש, אלא לעשות תשובה בשנית ולהמשיך להתקדם ולהתחזק ולהשתדל. הרי כולנו עושים תשובה באלול ובתשרי, ביום הכיפורים, ואח"כ בעצם חוזרים לעשות הרבה מהדברים שהתחרטנו עליהם ורצינו לתקנם. כי יצר לב האדם רע מנעוריו, ולכן הוא צריך לכל הפחות להשתדל, גם אם הוא לא מצליח במאה אחוז. היתרון של תשובה חוזרת הוא שאם אדם לא מתייאש, אז אפילו אם כל הזמן הוא נסוג אחורה, בסיכום כללי יש לו התקדמות איטית. וכן, אם אדם מתייאש ומעדיף לא לעשות תשובה - הרי שלא רק שהוא לא עומד במקום אלא הוא נסוג אחורה ומתקדם בחטאיו וברמת החטא, ונהיה מפעם לפעם חוטא יותר גדול, בשעה שאם הוא עושה תשובה באמת אבל אח"כ חוזר לסורו - לפחות הוא נשאר לעמוד באותו מקום, וגם אם לא מתקדם, לפחות לא הולך אחורה! אתה לא יכול להתייחס למצווה להתחתן כאל מכשול שלילי שעלול להחטיא אותך, ובגלל זה צריך להימנע ממנו. מפני שכל המצוות הן בעצם מכשול שעלול להחטיא אותנו, ובכל זאת לא רק שאסור לנו להימנע מלקיים את המצוות אלא חובה עלינו לקיימן, אפילו שבכך אנו מסתכנים שניכשל. גוי שבא להתגייר אומרים לו - עדיף לך שלא תתגייר, משום שאינך חייב במצוות ואז גם לא תעבור עבירות. אבל ליהודי אין ברירה - הוא חייב במצוות ולכן הוא חייב לקחת סיכון שיעבור עבירות. זו העבודה שלו וזו חובתו, וממילא השכר שמקבלים על מצוות גדול לאין ערוך מהעונש שמקבלים על העבירות, כך שבשורה התחתונה עדיין משתלם מאוד ליהודי לקיים את המצוות גם אם התוצאה של זה שהוא עובר הרבה עבירות כי הוא נכשל. בעניין של יהודים אחרים שמביאים ילדים - שוב צריך להבין, שהתפקיד בחיי הנישואין הוא לא רק המשכת הדורות. אלא הנישואין בונים את האדם ומשלימים אותו באופן שהקב"ה הטיל על הנשמה, וכל מצב אחר הוא חטא - ובפרט לגבר (אלא אם כן הוא אנוס וכו'). מדובר גם בעניינים קבליים שעוסקים בסוגי הנשמות ותכליתן, וגם בעניינים נפשיים של עבודת המידות והדרך הנכונה ללכת בה על כל ירא שמים. כל נושא ההבדלים המהותיים שבין סוג הנפש של הגבר לסוג הנפש של האשה והחיכוך המתמיד ביניהם הוא תפקיד בעל חשיבות עליונה בחיי היהודי, ואין דרך להגיע לכך ללא חיוב הנישואין. אף אחד לא פטור מהשתדלות ומכוונה להינשא. אלא שעל התוצאות אין לאנשים אחריות, ולכן אנשים עלולים למצוא את עצמם ללא צאצאים עד סוף ימיהם, למרות שהשתדלו מאוד במצווה. אלא שאי אפשר לומר שזה מצב עדיף לכתחילה, אלא שכך נגזר על האדם המסוים. גם עקר שאינו יכול להוליד ילדים - אינו פטור מלהינשא. אל תתן לתחושת הקושי להטעות אותך ולגרום לך להאמין שעדיף שלא תינשא, ועדיף שלא תיכשל. בקושי מטפלים בנפרד, אבל את ההשקפה הנכונה צריך להבין.

earth station

New member
לא סתם רשום בתורה

שהבא על אישה נידה מקבל כרת,לא? ואם אני לא טועה לא רשום בתורה שאם הוא חזר בתשובה אז הוא פטור מעונש כרת,לא?

earth station

New member
מצוות אחרות זה לא נראה לי קשה לקיים

כי אין בהם רגש של אהבה אל אישה, אז אם אני מוותר רק על מצוות פרו ורבו,אני לא חושב שזה רע, זה בסך הכל מצווה אחת בלבד פחות מכל המצוות,לא?

אופירA

New member
מנהל
לא. אתה טועה

שוב, אני מסייגת את דברי שאינני מתייחסת למקרה שלך באופן אישי, שבאמת צריך שאלה מסודרת על כל פרטיה, אלא לרמה העקרונית של ההשקפה. תבין את ההשקפה הנכונה, ואת מעשיך תעשה בהתאם לייעוץ מסודר שתקבל באופן אישי. אינך יכול לומר - זה לא נורא לוותר על מצווה שאני חייב בה. וכן, אינך יכול לומר - אני מפחד מעבירה חמורה, ולכן אימנע ממצווה שאני חייב בה. אסביר לך את העניין בסיפורים: לגבי הפחד מעבירה והרצון להימנע מקיום מצווה - יהודי ירא שמים בא לרב מבריסק, ושאל את רשותו להפסיק את עבודתו בשחיטה, ולעבור לעבודה אחרת, משום שהוא מפחד נורא מכל האיסורים הנוראים הכרוכים בשחיטה ובהכשלת הרבים בשחיטה שאינה כשרה. הכשלת הרבים בטריפות - זה דבר חמור מאוד לכל הדעות. הרב מבריסק אסר עליו, וקודם לכן שאל אותו - ומה היית עושה במקום לשחוט? היהודי ענה שהיה פותח מכולת. הרב טען שכל האיסורים במידות ובמשקלות ובאונאה שיש במסחר מרובים הרבה יותר מהאיסורים הכרוכים בעבודת השחיטה. אבל היהודי אמר לרב בפחד: רבי, אני פוחד! ענה לו הרב מבריסק: ומי, לדעתך, צריך לשחוט - מי שאינו פוחד? ולגבי עבירות על ההלכה בנישואין - שאלתי פעם באופן אישי את הרב דיאמנט שליט"א, שהוא שם דבר בתחום השקפה, שלום בית, בעלי תשובה וכו', לגבי בני הבוגר: מה הדבר הנכון עבור בחור חילוני - להמליץ לו להתחתן בגיל צעיר, כשהוא חילוני, ויקים בית שלא על אדני טהרת המשפחה, או להעדיף שיימנע מנישואין, ונקווה שבהמשך יתחזק ביהדות ויחזור בתשובה, ואז יקים בגיל יותר מאוחר בית טהור. הרב דיאמנט השיב באופן חד משמעי: הנכון הוא שיתחתן בגיל צעיר, גם אם הבית לא יהיה טהור, ונקווה שהזוג הצעיר יתחזק בזמן הנכון ויחזור בתשובה. כלומר, טוב לגבר כי יישא עול בנעוריו, ודחיית הנישואין מתוך מטרה שעדיף שלא יהיה בית מאשר שיהיה בית לא טהור - אינה גישה נכונה. נכון שזה לא המקרה שאתה תיארת, אבל אני חושבת שאפשר ללמוד ממנו הרבה על ההשקפה הנכונה לגבי נישואין ולגבי סדרי עדיפויות כאשר חוששים מחטא בתחום טהרת המשפחה.

ב נ י ה ו

New member
אם ברור לך שתכשל

אז אני מאמין שמדובר בשאלה הלכתית כבדה שמצריכה דעה של פוסק. אלא שמן הסתם אפשר לפתור את הבעיה, וללמוד לפחות לנסות להתמודד איתה עד שבשלב מסויים המצב ישתנה. עדיף לך ללמוד ולהכין את עצמך בעזרת רב או אדם בעל ניסיון (ורצוי שאם מדובר בפסיכולוג אז שיהיה פסיכולוג דתי), באופן שתצליח להתמודד.

למעלה