בקשר לטלית בר מצווה

shnift

New member
בקשר לטלית בר מצווה

ידוע שבין בני אשכנז יש מנהג שלא מתעטפים בטלית גדול עד החתונה. אך....בקרב הציבור החילוני אשכנזי בארץ ראיתי כמה וכמה פעמים שנוהגים רבים מהם כבני ספרד וקונים טלית גדול לבר מצווה. שאלתי היא, כמה אשכנזים חילונים כאלו יש? האם זה נפוץ שהם קונים טלית לבר מצווה?

טלית גדול לבר מצוה

נהוג להתעטף בטלית כבר מהבר מצוה אצל האשכנזים, לא אצל המתפללים והנוהגים לפי נוסח ספרד - האר"י, כמו החסידים ועוד. אצל שאר האשכנזים נהוג עטיפת הטלית אצל הנ"ל בעיקר בחלק מיוצאי אויבער לאנד הונגריה צ'כיה והסביבות, אלו שמאד הקפידו על נוסח אשכנז, וגם לא כולם. אצל החילוניים המתעטפים בטלית מהבר מצוה, הרי החילוני אינו מתפלל בקביעות, שאלתך היא האם הם רוכשים את הטלית לבר מצוה. זאת איני יודע ואיני חושב, אלא שהיתי נוהג להתפלל בקביעות במקום מסויים שם היו מגיעים נערים ביום הבר מצוה לעלות לתורה, אז אם המדובר בעדות המזרח המסורתיים, הרי שהיו מגיעים עם טלית חדשה. אצל האשכנזים מביניהם לא ראיתי, והנה נער בר מצוה שנלכד בעדשתי בכותל. האמת שהייתי מהמשתתפים בעריכת הבר מצוה.

אלי ו.

New member
ואם בנושא, שאלה על טלית וציצית

מתי ולמה נעשתה ההפרדה בין טלית קטן (ציצית) לטלית. אני מנחש שפעם אנשים היו פשוט עטופים בטלית כל היום כחלק מהלבוש ועם הזמן כשהשתנה הלבוש אומץ הטלית הקטן, אבל אין לי סימוכין לכך או הסבר לכפילות. אשמח אם תאירו את עיני.

א77

New member
אין כאן כפילות

התורה מחייבת אם וכאשר יהיה לך כסות ובגד של ארבע כנפות/זוויות, אל תלבשהו אלא אם כן תקבע ציציות בארבע הכנפות. אלא שמצוה זו וסגולותיה גדולים למאד. כמות הטוב שיש בהם להשפיע ליהודי ולנשמתו היא כה גדולה, ואין אנו מגיעים אפס קצה הבנתו. לכן משתדל היהודי לתור אחרי בגד של ארבע כנפות בכדי שיוכל לקיים בזה מצוות ציצית. זה במקור, מאוחר יותר נקבעה הטלית לזמן התפילה, וכמובן שאין להכנס עמה לשירותים וכדו' בשל היותה מיוחדת לתפילה. אבל היהודי המחבב את המצוות מעוניין לקיים מצוות ציצית בכל הזדמנות, ולכן לובש הוא את הציצית בכל שעות היום. שאלתך במקומה עומדת וראויה לעיון. הטלית גדול לתפילה, מברכים עליה "להתעטף בציצית", לא כן מצות ציצית על ציצית/טלית קטן. כפילויות בכל מקרה אין כאן. הנה לך דוגמא מהרב קוק הטברייני המתעטף בעשרות טליתות כאחת. והרב הגאון חיים פינחס שיינברג המתעטף במאות טליתות כאחת, וכל זה למשך כל שעות היום. כל בגד בעל ארבע כנפות שתלבש, מחוייב בציצית ולא חשוב כמה בגדים כאלו תלבש. יום טוב.

אלי ו.

New member
ראיתי את התופעה

של לבישת עשרות טליתות ובאמת לא ממש הבנתי את הרעיון. הרי למצוות ציצית יש מטרה מאוד מסוימת, לזכור את המצוות. למה הדבר דומה? לאדם שעושה קשר בממחטה כדי לזכור פגישה חשובה, אח"כ הוא גם קושר חוט לכל אצבע, וגם לבהונות הרגליים כדי לזכור את אותה פגישה וגם רושם לעצמו ביומן. אבל באמת קטונתי מלהבין בסגולות למינהן ולכן אחזור לשאלה. מה המקור לטלית בתפילה? מתי החלו להתעטף בטלית בנוסף לציצית? היכן לראשונה מופיע הענין של טלית מיוחדת לתפילה? זו אינה שאלת רב רגילה אלא יותר שאלה לידע כללי, אני מקוה שזה לא ניצול לרעה של הפורום. אגב, כדי שלא יטעו רצוי לציין שמצוות ציצית היא ללבוש ציצית בכל מקרה, גם אם אין לך בגד של ארבע כנפות.

אני בטוח שאתה טועה.

אוליי בלשונך בלבד. אבל אתה טועה. ללבוש ציצית זו מצוה שחייבים בה רק, ואך ורק אם יש לך בגד ארבע כנפות. כי אז אסור לך ללבוש את זה בלי שתקשור להן ציציות. אבל בכל מקרה כפי שכתב לך ההוא ששכחתי איך קוראים לו, נכון שזה מצוה. אבל מצוה שכדאי לקיים אותה, אלא שלא חייבים בה רק בתנאי שהזכרתי. זאת אומרת שכאן אם לא תלבוש ציצית לא תעבור על איסור של ביטול מצוות עשה כמו אם לא תתעטר בתפילין. בציצית תעבור על ביטול מצוות עשה רק אם תלבש בגד ארבע כנפות ללא הציציות. זה בטוח במליון אחוזים.

אלי ו.

New member
הממ.. נקודה מענינת

אני קצת מוגבל כרגע במקורות שלי לקצש"ע, לש"ע ולמשנה תורה אבל זה מה שמצאתי: בקצש"ע כתוב (ט הלכות ציצית א) "..לכן יהה כל אדם נזהר שיהיה לו טלית קטן שיהיה מלובש בו כל היום.." מכאן מה שכתבתי. מצד שני במשנה תורה, הרמב"ם מתאר את החיוב בצורה קצת אחרת: הלכות ציצית פרק ג יב [יא] אף על פי שאין אדם מחוייב לקנות טלית ולהתעטף בה, כדי שיעשה בה ציצית, אין ראוי לאדם חסיד, לפטור עצמו ממצוה זו; אלא לעולם ישתדל אדם להיות עטוף בכסות המחוייבת בציצית, כדי שיקיים מצוה זו. ובשעת התפילה, צריך להיזהר ביותר; וגנאי גדול הוא לתלמיד חכמים, שיתפלל והוא אינו עטוף בציצית. בש"ע עצמו גם לא ראיתי חיוב ברור, אבל ראיתי חיוב משתמע. (למשל להרגיל ילד בציצית) לפיכך מה שאני מבין זה שיש חיוב בלבישת בגד שמחויב בציצית. אשמח להתיחסות של ת"ח.

אלי ו.

New member
למנוע חוסר הבנה

לא התכונתי לומר שהקודמים לא היו ת"ח, אלא שהנושא שעלה מענין, ואשמח להתיחסות למקורות שהבאתי.

אלי ו.

New member
../images/Emo6.gif

מאיפה אתה חושב שהבאתי את הציטוטים? את הקיצור שלחן ערוך במקרה היה לי במשרד.

א77

New member
שילוב של קדושה בציצית.

בקשירת חוטי הציצית, עושים 2 קשרים 7 גלגולים 2 קשרים 8 גלגולים 2 קשרים 11 גלגולים 2 קשרים. ב7 הקשרים הראשונים מונים מא' עד ז', ו2 קשרים. ב8 הקשרים שלאחריהם ממשיכים מהאות ח' עד י', ומתחילים שוב מא' עד ה'. ושני קשרים. הרי ששילבנו באריגת הציצית עד לכאן את האותיות י-ה. וכעת נמשיך ב11 גלגולים שלאחריהם, נמנה אותם מא' ועד ו' ושוב מא' ועד ה', ושני קשרים. הרי שעד לכאן שילבנו את כל הארבע אותיות של שמו יתברך. וכעת ל13 גלגולים האחרונים, נמנה א' ושוב מא' עד ח', ושוב מא' עד ד'. בסה"כ 13 ושני קשרים. הרי ששילבנו את כל שמו יתברך, ולאחמ"כ את המילה "אחד" באריגת כל כנף של ציצית.

א77

New member
שכחתי ברשימה.

בקשירת חוטי הציצית, עושים 2 קשרים 7 גלגולים 2 קשרים 8 גלגולים 2 קשרים 11 גלגולים 2 קשרים 13 גלגולים 2 קשרים.

למעלה