בקשה

MichaLaB

New member
בקשה

אני צריכה עזרה בקשר למשהו שמאוד יקר לי. מכר שלי לא מכבד את התורה, ושונא כל מה שקשור אליה ולדתיים. יש לו דיעה מאוד קיצונית בעיניין, כשבעיקרון הוא בחיים שלו לא למד דבר חוץ מתנ"ך בבית ספר חילוני. ולעומת זאת , אני, רוכשת כבוד רב לכל מה שקשור להלכה והכל. ושיכנעתי שאלמד אותו סוגיה אחת שיהיה לו מושג לפחות קטן מהי הגמרא ומה התורה מנסה להעביר לנו מעבר לחוקים ואיסורים (שהוא לא מבין את טעמם). אם מישהו יוכל לעזור לי בעיניין אשמח מאוד מאוד. מיכלל

MichaLaB

New member
תוכל לפרט?

נכנסתי לאתר של ערכים, וזה לא בדיוק מה שאני מחפשת. לא רוצה להוכיח לו שיש ה', רוצה שהוא יכבד את התורה ולא יזלזל בכל הערכים שהיא נותנת. לכן הייתי רוצה דגימה קטנה שתוכל לעזור לי בעניין. מחכה לתשובה נוספת ממך בתודה מיכל

מוטי33

New member
../images/Emo91.gifסליחה שאני מתערב...

ללימוד תורה, צריך "מפתחות". בלעדי המפתח המתאים (=הגישה, נקודת ההסתכלות) - התורה עלולה להיראות - משעממת, מפחידה ואפילו מעוותת. לדעתי, דווקא ספרות הלכתית (כמו הגמרא) נוטה לעורר אנטגוניזם אצל הרבה אנשים: לאנשים אין את ה"מפתח" המתאים לגמרא- וע"כ הספרות ההלכתית, נתפסת בעיניהם כטכנית, משעממת ואפילו כפייתית. הייתי מציע אפוא, להתרכז דווקא בספורי צדיקים!!! דווקא ספורים על אנשים משכמם ומעלה, אוהבי אדם, אנשים צנועים, פשוטים, אמיתיים ובעלי מידות - מחממים במיוחד את הלב, ומראים לא רק מי זה בורא עולם - אלא גם מה זה העם היהודי (באופן אישי, את דרכי חזרה ליהדות, אפשר לומר, שהתחלתי, עם ספורים כאלה). מדובר בספורים חביבים, שיש בהם עומק רב, ויחד עם זאת, קל להתחבר אליהם.ניתן למצוא ספורי צדיקים בחנויות הקודש, וגם באינטרנט ( - למשל, ספורי הבעל שם-טוב, באתר pnimi.org.il של "גל-עיני"). בכל מקרה, תבחרי בכל דרך שהיא, חשוב, לדעתי, שיהיה "מפתח" (-יחס נכון, כאמור) לכל עניין הדת. באופן כללי, תורת הקבלה (והחסידות, שהם ביחד:"פנימיות התורה") מלמדת אותנו מה היחס הנכון לאלוקות. מקריאה בקבלה עולה, שהקב"ה לא חפץ בקיום מכני-כפייתי של המצוות. עפ"י הקבלה, המצוות הן מטרה, ולא תכלית בפני עצמה. התכלית, היא התקרבות בין האדם לבורא עולם.הקב"ה רוצה אפוא לקרב אותנו אליו. הקבלה מלמדת עוד, שהקב"ה אוהב את כל בריותיו - יהודים וגויים, כאחד. כל מי שאומר שהקב"ה שונא את הגויים - שיתעמק בקבלה, ואז ידבר! ברור אפוא, שהקב"ה אוהב את המכר שלך, ללא תנאים, בין אם הוא מקיים מצוות ובין אם אלו, ואפילו אם הוא מעיד שהוא שונא את הדת. לא כולם מבינים את זה, וחבל. נדמה לי שהתובנות האלה, עשויות לרכך את גישתו של המכר כלפי הקב"ה (שהרי בפנימיות, השנאה שלו לדת, היא תלונה כלפי בורא עולם, ומי אנו, שנשפוט אותו!). בסך הכך, נראה לי שהמכר שלך, בפנימיות נפשו, מבקש, כמו כל אחד, לאהוב את הקב"ה. לכן צירפתי את הרמזים הבאים (מתוך ספרו של הרב יצחק גינזבורג, "רצון ואהבה"): אהבה בגימטריה עולה כמו המילה אחד (13) , וכידוע "שמע ישראל, ה' אלוקינו, ה' אחד"! אהבה היא ראשי תיבות המילים: אור הקדוש ברוך הוא. הזוהר הקדוש אומר: "הכל אהבה נקרא, ולמען האהבה הכל". אני מאחל לך, שתמצאי מסילות ללבו של המכר שלך. מוטי.

asaf2000

New member
תשובה

האתר הכי טוב נמצא כאן (תלחצי למעלה משמאל על הורדת העלון השבועי) מומלץ להרשם לקבלת העלון בדוא"ל בחינם: http://www.meorot.co.il/hebrew/paper.html לאחר ההרשמה ניתן לעיין בארכיון הגליונות בלינק הנ"ל ושם יש עשרות נושים מענינים. אם רוצים ללמוד את הגמרא יותר לעומק אך עדיין בשפה פשוטה אפשר להכנס לשם.

אלי ו.

New member
אם את רוצה מבוא לספרות הלכתית

אני יכול להמליץ על "תלמוד לכל" של הרב עדין שטיינזלץ. אם את מחפשת משהו פחות דידקטי הספרים של אדם ברוך (סדר יום/חיינו/בתום לב) אמנם לא מדברים על מבנה התלמוד אבל נותנים דוגמאות לרוח ההלכה.

asaf2000

New member
אדם ברוך?!?!

הוא לא יוצא בשאלה?!? וגם אם לא המאמרים שלו בהחלט לא עפ"י רוח ההלכה.

אלי ו.

New member
אדם ברוך הוא טיפוס מענין

ממש לא הייתי קורא לו יוצא בשאלה. אמנם ביחס למשפחתו הוא התרחק מהדת (סבו הוא הרב ווכטפויגל ז"ל הרב של מאה שערים) אבל למיטב ידיעתי אפשר לשתות את היין שלו. לטעמי הוא מעביר בצורה יפה מושגים ושפה הלכתית. אגב, לראיון היחיד עם מרן, הרב עובדיה (לאחר נושא הנשמות בשואה) נבחר אדם ברוך. הביקורת העקרית נגדו היא שהוא לכאורה שם עצמו כפוסק הלכה, לטעמי הוא אינו מנסה לפסוק אלא בעיקר להעביר לקוראים את ההגיון הפנימי בהלכה. (לעתים נדמה שהוא מכניס לשם את ההגיון שלו, אבל זה דבר שעושים כמעט בכל ווערט
) ציטוט ממאמר שלו: פינוי הריסות הילטון טאבה בשבת: רק נזכיר שלפי ההלכה, כל הפעולות שהן בגדר פיקוח נפש, היינו הצלת נפש, מותרות בשבת. מותרות בבירור, לא בחצי פה. "וכל הזריז וממהר לחלל את השבת במקרה כזה - הרי זה משובח‭."‬ ולא רק שהן מותרות, אלא חובה על כל יהודי להשתתף בהן בעצמו. וזה ידוע. ופחות ידוע שרבנים וראשי עדה חייבים ליטול ראשונים חלק בהצלה. והם חלילה לא יטילו זאת על נערים או על נשים. אין שבת לרבנים ושבת לנשים. וראו בעניין זה גם את ספר "שמירת שבת כהלכתה" מאת הרב יהושע ישעיה נויבירט, שבלעדי ספר זה אין בית נקרא בית בישראל. ומחללים את השבת גם למען מי שחייו אולי יתארכו רק בשעה אחת בלבד. ויש לצמצם את החילול לפעולת ההצלה עצמה, ככל שניתן.

למעלה