נחל פרס - רשמים אחרי שנות דור...
לבקשתך משה... ובכן, אחרי שנים רבות (אולי מדי...) טילתי שוב בנחל פרס. את המסלול התחלנו באבן קמ' 111 על הכביש היורד לכיוון צומת הערבה. השלט עדיין קיים על הכביש, הבעיה היא שלבאים מכיוון דימונה יש פס לבן וכניסה לחניון גורמת לציבור לעבור על החוק. במסלול עצמו יש מספר שינויים בסימון השבילים שלפחות מבחינתי היה חדש, ואולי זה רמז שעלי להשליך את המפה הסינטטית הישנה שלי ולקנות מפה חדשה... הגישה לנחל מכיוון זה - ומדובר בחלק התחתון של הנחל - היא בשביל אדום המוביל לגבי פרס. השביל יורד לכיוון נחל תחמס - יובל של פרס - וכאן היתה לי ההפתעה הראשונה. שביל שחור שלא הייתי מודע לקיומו, השביל יורד במורד נחל תחמס ובהמשך נפגשתי איתו במפגש נחל תחמס עם נחל פרס. האדום ממשיך לכיוון הגבים ובדרך נפגש עם דרך ג'יפים המגיעה ככל הנראה (וזאת על סמך המפה בלבד ולא מבדיקה בשטח) מכיוון צומת הכניסה למכתש הקטן. דרך זו מסומנת בכחול וגם סימון זה היה חדש מבחינתי. השביל האדום חוצה את הכחול ועולה לאוכף ויורד מצידו השני, רק כדי לגלות שהוא נפגש שוב עם הדרך הכחולה שפשוט מקיפה את האוכף מצד מזרח. בשלב זה הדרך מסומנת גם בכחול וגם באדום (!!!) בהמשך נפגשים עם השביל השחור הותיק המגיע מכיוון גם הוא מכיוון הכביש (בין אבני קמ' 115 ו 116). כאשר מגיעים לאפיק נחל פרס, באיזור המעוקים היפים והגבים, מבינים את החיסרון שבעידכון סימון השבילים. כמות גדולה של ג'יפים המגיעים באמצעות הדרך הכחולה ואיתם כמובן עשרות ג'יפאי שבת החושבים שהכי הכי זה להגיע ממש עד שפת המצוק וגם הלאה לאורכו ולהוריד לגבים ערכות שולחנות, כיסאות, קפה, ארגזי פעולה, וגם כמה דרבוקות, כאילו תיפוף דרבוקות הוא הדבר היחידי שחסר במקום נפלא זה. מי שמצליח לפלס דרכו בין שותי הקפה שבמקום יגיע לגבים בהם מים נקיים וצלולים מתנת השטפון האחרון שהיה בנחל לא מזמן. המסלול ממשיך בשביל הירוק המגיע מכיוון נחל פרס העליון. השביל הולך על הגדה הצפונית של הנחל. אפשר ורצוי למשוך קצת ימינה וללכת בזהירות על שפת הצוק ולהנות מנוף הנחל. השביל מגיע על הגדה העליונה עד למעל למפגש נחל תחמס נחל פרס לתצפית נוף נפלאה ויורד אל תוך האפיק ונפגש עם השביל השחור לאורכו של נחל תחמס. השביל הירוק יורד במורד הנחל עד להתחתרותו שוב למעוק לפני המפל הגדול של נחל פרס תחתון. כאן היתה לי הפתעה נוספת. אני הייתי מורגל בעבר בהליכה על השביל הירוק שעולה ומטפס מעל לגדה הדרומית של הנחל עוקף את הקניון והמפל הגדול אותו היינו רואים מנקודת תצפית קצת לפני ראש מעלה פרס. להפתעתי גיליתי על קיומו של שביל חדש (לפחות לי ולמפה המרופטת שלי) שצבעו שחור ויורד למפל בתוך הקניון היפיפה. כבר יצא לי ללכת באופן פרטיזני בקניון עד למפל ולטפס ממנו מעלה אבל רק באופן פרטי ולא עם קבוצה, מאחר והשביל לא היה מסומן, ובעקבות תקדים החברה להגנת הטבע והטיול ההוא בנחל זויתן אינני מוליך קבוצות על שביל לא מסומן במקום בו קיים שביל מסומן! במהלך ההליכה "גיליתי" שביל מסומן חדש נוסף וצבעו אדום המטפס מתוך הואדי לכיוון השביל הירוק, והוא מצוייד בסידרה של יתדות המסייעות לטיפוס. אני בחרתי להמשיך בשחור לכיוון המפל רק כדי לגלות שגם הוא עולה לכיוון הירוק בערך 20 מ' מן המפל, מה שהופך את העליה האדומה הקודמת די מיותרת מבחינתי. ההליכה בשחור מקסימה, בדרך יש גבים נפלאים ועם מים צלולים - נכון לאתמול - וגם קצת ניילונים וקופסאות סיגריות צפות. אם מישהו בעקבות התיאור כאן מתכוון לטייל במקום ומתכננן שחיה, שיעשה טובה יבוא עם שקית אשפה ויאסוף את הדברים הצפים. המים בגבים חייבים להודות מאוד מפתים בצלילותם... הגישה למפל גם היא מפתיעה, הגבים בדרך למפל בקטע האחרון פשוט סתומים בחלוקי נחל וגרופת והם היום הרבה פחות עמוקים ואין בהם מים כלל. לשים לב, המקום ליד חלון המפל קטן וכשבאים עם קבוצה צריך להזהר מאוד!! אח"כ חוזרים קצת לאחור אל השביל השחור בחזרה, עולים במעלה מסודר עם יתדות ומעקות (כל הכבוד למי שהכשיר את השביל) ונפגשים עם השביל הירוק המטפס לכיוון ראש מעלה פרס. בדרך תצפית נוף נפלאה לכיוון המפל ואפיקו התחתון של נחל פרס מעל למצוק של כ 100 מ'. מרשים תמיד! מראש מעלה פרס תצפית נפלאה לאפיק נחל צין, הדיסנילנד של חוואר הלשון, הרי אדום וים המלח. משם מתדרדרים מטה לכיוון צומת הערבה במעלה פרס. לעניין חניה והקפצות: בתחילת המסלול מוכשר מגרש לחניה, הבעיה שוב היא בפס הלבן לאלו הבאים מכיוון דימונה. בקצה המסלול בצומת הערבה מאחורי התחנה מגרש חניה. כרגע משמש המקום לחניה של כלים של מע"צ העוסקים בסלילה ומקום קיים שומר, כך שלפחות זמנית אין בעיה. תמיד אפשר לחנות את בתחנת הדלק מרחק 500 מ' משם. זהו. צאו לטייל וטיילו בזהירות.