בע"ח בשבת...

בע"ח בשבת...

ידוע שפיקוח-נפש דוחה שבת. שאלתי היא, האם הדבר כולל גם בעלי-חיים? האם מותר לחלל שבת על-מנת להוציא בע"ח שנמצא מתחת להריסות, לדוגמא? או האם ניתן להמית חיה בהמתת חסד בשבת, אם מצבה קשה ביותר ובלתי הפיך?

dafosh

New member
תשובה:

א,אם איני טועה מותר לחלל שבת על חיה ב,אסור להרוג חיה ולא משנה מה מצבה או מתי ואיך..

dafosh

New member
הוספה

אך כדאי להביא גוי שיטפל בה ולא תעבור על המלאכות האסורות ובקשר להרוג חיה...זה אסור!!

תשובות

פיקוח נפש בבע"ח אינו דוחה שבת למרות שהתורה חסה על בע"ח ובמסכת שבת נזכר חילול שבת מדרבנן באיסור שבות למען בע"ח אבל לא חילול שבת ומלאכות שאסורות מהתורה. בקשר להריסות ראה מה שכתבתי הנ"ל. להמית אותה יהיה אסור ואפילו אני לא בטוח אם ביום חול יהיה מותר אני לא בקיא אבל בשבת פשוט הדבר שאסור כי אם להחיות אותה אסור אז קל וחומר להמית.

vodka6

New member
צער בעלי חיים לעומת פיקוח נפש

ראשית עפ"י ההלכה כשמדובר על בע"ח המונח הנכון יותר הוא צער בע"ח וזה נושא מאוד גדול שאכן מהווה שיקול בפסיקה של לא מעט מקרים. למרות שגם לי ידוע שבד"כ אסור לחלל שבת על בע"ח ( אבל כן אפשר במקרים מסוימים למשל לומר לגוי) זכורה לי דוגמא, נראה לי משו"ת הר צבי, על תרנגולת שנושכת תרנגולות אחרות בלול בשבת, ושם התיר הרב להוציא תרנגולות מהלול בשבת כדי שלא ינשכו (= צער בע"ח), אבדוק ואביא מקור יותר מדויק, אבל בכל מקרה נשמע לי שזו שאלה לפוסק ולאו דווקא למבקרי הפורום, {אולי מנהל הפורום ידע לענות בצורה יותר מדויקת...?}

vodka6

New member
מקורות

המקור לתרנגולת שמנקרת רעותיה בלול בשבת - שו"ת הר צבי, אורח חיים א, סימן רה בשמירת שבת כהלכתה (כ"ו ט"ז) וקש"ע (פ, ד): יש להתייעץ עם רב מורה הוראה שיורה כיצד לנהוג בכל מקרה לגופו ,כי יש פנים לכאן ולכאן (באחד המקומות מובאת למשל השאלה האם מותר לסייע לבע"ח להמליט, אם יש חשש לחייה, ומה על בהמה שנפלה לאמת המים וכו') בעיקרון בע"ח נחשבים "מוקצה" בשבת. עם זאת, יש פוסקים המתירים להרים בהמה סובלת באמצעות כרים וכסתות, ויש שהתירו להעלותה בידיים (או"ח ש"ה י"ט), כאמור יש לשאול פוסק. מה שכן מותר לומר לנכרי לחלוב בהמתו בשבת, משום צער בעלי חיים אף על פי שחליבה בשבת היא לרוב הפוסקים מלאכה של תורה (מלאכת "דש" - "מפרק") צער בעלי חיים - שהחלב מצער את הבהמה, שאיסור אמירה לנכרי שהוא מדרבנן נדחה מפני צער בעלי חיים שהוא מן התורה (וכך נפסק להלכה בשו"ע עפ"י היתר שקבע המהר"ם מרוטנברג וכן בשמירת שבת כהלכתה) ויש אוסרים אלא אם כן קנה החלב מהנכרי בדבר מועט, שלא יראה כעושה לצורך ישראל (רא"ש שבת פי"ח סי' ג,שו"ת ד' לבוב סי' שנ ועוד)

למעלה