בעניין מורי הדרך

1anat

New member
בעניין מורי הדרך

רבות נכתב על תו התקן, אמרנו דברים נכונים וכלום לא קרה, יוצא למעשה שיתכן ובעתיד נצטרך לעבור קורס שיטור כדי להדריך שוטרים, או קורס מזורז ברפואה כדי להדריך צוות בית חולים... בנושא התעריף, המצב עוד יותר עגום, משום שחברות רבות שוכרות שירותי מדריכים זולים שאינם מורי דרך והם למעשה מהווים תחרות פרועה ולא הוגנת למורי דרך, מדובר במורות חיילות (עוד נושא לעימות עם המדינה ), מדריכים שעברו קורסים קצרים ובעלי תו תקן שאינם מורי דרך מוסמכים.

אם באמת היה לכולכם איכפת מהדרכות ילדים

כבר מזמן הייתה עתירה בנושא בבגץ. .

ואם לך כל כך איכפת...

למה אתה לא עתרת? הלא אתה המתיימר הראשון להצדיק את עניין תו התקן ונושא הדגל הראשי כאן בעניין חוסר יכולתם של מורי דרך להדריך ילדים. ולגופו של עניין, עתירה לבגץ הינו תהליך שדורש אמצעים כספיים. בעבר הוגשה עתירה כנגד המדינה על כך שאינה אוכפת את החוק לגבי הדרכת תיירים ומאפשרת הדרכה בלתי חוקית של גורמים אפילו עויינים כמו כמרים המדריכים הדרכה כמעט אנטישמית וכו... המדינה טענה כי לאור הקושי בהבאת תיירים לארץ לא קיים אינטרס "להקשות" יותר על הקבוצות המגיעות ולכן היא בוחרת שלא להכנס לעימות ולאכוף את החוק. תתפלא, אבל בגץ פסק לטובת המדינה ושם ללעג את כל המאבק בהדרכה הלא חוקית ואת שמירת החוק. כמו במקרים רבים פירסם הבגץ את פסיקתו ללא טיעונים. מדובר בהליך קבוע בו הטיעונים מתפרסמים לאחר מכן. עד היום לא פורסמו הטיעונים לפסיקה אידיוטית זו. מכאן אתה צריך להבין מספר דברים: א. קל לומר - גשו לבגץ. הרבה יותר קשה לבצע. ב. העובדה שהצדק איתך לא אומרת שבגץ יעמוד לצידך. ג. למי שצריך לבוא בטענות על איכות הדרכת ילדינו זה למדינה שיצרה את תו התקן הדפוק שאין בינו ובין איכות כלום. ד. העניין שלי, ואני מודה בזאת בלא בושה, בנושא תו התקן הוא לא בגלל שאני חרד לרמת הדרכת התלמידים בארץ, אלא בגלל הפגיעה בפרנסתי על ידי אותם מדריכי דמיקולו שנשכרים על ידי סוכנים בתמורה לנזיד עדשים ומדריכים גם אוכלוסיה מחוץ למסגרות החינוכיות וזאת בניגוד לחוק! הגיע הזמן שיאכפו את החוק בארץ. רוצים תו תקן להדרכת תלמידים? אין בעיה. אבל שמדריכים אלו לא יתימרו להדריך שום דבר אחר חוץ מתלמידים!

טעות קטנה.

מורדילוו אינה אני. למרות שאני כנראה הראשון שהעלה את ענין הבג"ץ (בינתיים ראיתי בפורום של itga שגם נגד "תגלית" האגודה לא עותרת לבג"ץ), הנה מספר סיבות למה לא אעתור: 1) אם היה סיכוי לעתירה כזו להתקבל, מישהו אחר היה עותר כבר מזמן. בג"ץ כבר זרק מכל המדרגות את האגודה כאשר עתרה נגד הדרכה בידי כמרים וכאשר עתרה נגד המילה "בתמורה". 2) אני אכן סבור שלמדריכי "תו התקן" יש מספר יתרונות- ביניהם הנכונות הגבוהה יותר לצאת לטיולי שטח, במקרה של מדריכי החלה"ט במדריכים בבתי ספר שדה ידע רלוונטי רב יותר וכו'. איני סבור שהקורס אותו למדתי, המיועד קודם כל להכשיר אותי להדריך תיירים (אאל"ט, שמעתי זאת מפיה של רות יחזקאלי עצמה) מקנה לי יתרון על פניהם. 3) במציאות, כפי שנאמר כאן ולא על ידי הלמידה האמיתית מתחילה אחרי הקורס. מורה דרך שלא מתכונן לטיול, או מתכונן מתוך הדו"חות שהכין ב-1859 לא ידע יותר ממדריך "תו תקן" שלא מתכונן לאותו טיול. 4) בוא נגיד שעתרתי, ובוא נגיד שעתירתי התקבלה. מה עכשיו, צ. מחברת הטיולים הגדולה בארץ יעיף מיד את כל מדריכי "תו התקן" וישכור מורי דרך במקום? תשכח מזה. בג"ץ יתן כמה שנים ל"התארגנות", ובמשך השנים האלה רוב מדריכי "תו התקן" יעברו קורס מורי דרך ויתחילו להתחרות בנו בצורה חוקית גם בטיולי משפחות, ועדי עובדים וכו'. 5) כמה מחברי הטובים ביותר הם מדריכים בעלי "תו תקן". מה הפתרון? קודם כל, ציינת חלק ממנו בעצמך. מדריך בעל "תו תקן" אינו רשאי להדריך בתמורה אף קבוצה מלבד קבוצות של תלמידי בתי ספר, כולל "תגלית". כאן יש מקום לאכיפה- אם כי את האכיפה יש להפנות, לדעתי, כלפי המפעילים של תכניות אלה. שנית, במקום לקבול על "תחרות בלתי הוגנת" מפני שמדריכי "תו התקן" זולים בהרבה, להפוך את התחרות להוגנת. הצעתי את הדרך- למסד את ההכרה דה פקטו של האגודה בהיתר ההדרכה שלהם, להקים ארגון גג שיכלול גם אותם, ואז להכניס גם אותם לצו ההרחבה. אם מדריך בעל "תו תקן" ארצי ישתכר 154 דולר ארה"ב עלות מעביד, התחרות מצדו תפחת בצורה דרסטית (אם כי לדעתי אין הרבה בעלי "תו תקן" ארצי שאינם מורי דרך).

לעמנואל

אז קצר ולענין כי אתה לא נוהג לקבל דברים גם אם אתה לא צודק, אבל כאן אתה פשוט מכפיש מורי דרך. 1. עוד לפני שחלמת על עתירה לבג"ץ הנושא נדון. 2. למחזיקי תו תקן אין שום יתרון על מורה דרך מוסמך ותיק ובעל ידע. רותי יחזקאלי לפני בחירתה לתפקיד לא שמעתי עליה מעולם. רוב הנלמד בקורס הוא בנושא ידיעת הארץ היסטוריה וארכיאולוגיה ולא במיוחד לתיירים, אלא חומר שמענין בעיר ישראלים, כנ"ל גם רוב 1050 שעות הסיור. 3. אתה מכפיש מורי-דרך באופן תמידי ומוזר לגמרי. "מורה דרך שלא מתכונן לטיול, או מתכונן מתוך הדו"חות של 1859 לא ידע יותר ממדריך תו תקן שלא מתכונן לאותו טיול". סוף ציטוט. כל כך הרבה שטויות במשפט אחד, אתה אומן. אני יכול לצאת ולהדריך עשרות טיולים בלי להתכונן, ואני מדבר כל היום. מי מדריך מתוך דו"חות? לשם מה יש ספרים? אני משתמש המון במצגות בטיולים, כי מצגת אחת שווה הרבה יותר מ-1000 מילים, ואצלי המטיילים גם מבינים על מה אני מדבר ולא רק שומעים, אבל אם לא אתכונן, לא אדע יותר ממחזיק תו תקן שלא התכונן? נראה לי שנפלת מהירח. אולי צריך פה ושם לרענן אי אילו פרטים אם לא הדרכת מסלול מסויים כמה שנים, אבל ממש ריענון על קצה המזלג, להתכונן? ככה מדבר רק מי שהוא טירון העוסק בהדרכה. אתה מאלו שלמד שצריך "הדרכה פרונטלית באוטובוס" ומדבר בעמידה ומסכן את חייו שלא לצורך וגם עובר על החוק המחייב לחגור חגורות בטחון באוטובוס ? 4. מחזיקי תו תקן חייבים קודם כל להיות מורי-דרך מוסמכים, אחרת הם ממשיכים לעבור על חוקי המדינה, אבל הם יכולים להיות רגועים, מורי הדרך לעולם לא יתארגנו לפעולה נגדם, והכל יהיה בסדר. רק שאף אחד מאלו לא ייתקל בי, כי אני לא אעבור לו בשתיקה, אם הוא יעיז לצפצף לכיוון שלי. 5. לאגד את מחזיקי תו-התקן יחד עם מורי-הדרך? בוא תדרוך עלי וגמרנו. ומאיפה אתה יודע שיש להם תעודות מורי-דרך כשהם הולכים בכלל בלי תעודות? חבל על האנרגיה המבוזבזת על טחינת-מים. היום הכנסתי לספר שלי תמונה של טחנת-קמח חכמה שנבנתה באמצע המאה-19 (לארץ הגיע הבטון רק ב-1912) , כאשר לכרתים כבר הגיע הבטון על ידי הטורקים, ואז האנשים בנו טחנות קמח פונקציונאליות לא כמו שהיינו רגילים, אלא פשוט אמת מים קצרה, פיר לנפולת המים עם בסיס ובו גלגל הכנפים, הכל מבטון, קל ולענין, לא הרבה בטון, מעט מאוד עבודה, וטחנה יעילה מאוד.

בוא נתחיל לענות על כל אחד מהסעיפים:

1. אני מכפיש מורי דרך- שקר וכזב. 2. אם אתה מאמין ש"תו התקן" לא חוקי, למה שלא תעתור לבג"ץ? למה כל ההתחמקויות? 3. מאחר ולמדתי בקורס מורי דרך, אני גם יודע מה רמת הידע הנלמד בו. מדובר במקסימום חצי תואר ראשון. מי שסבור שעל סמך חצי תואר ראשון הוא יכול להדריך בכל מקום בארץ בלי להתכונן מרמה את עצמו ואת לקוחותיו. 4. איני זוכר כמה פעמים שמעתי שצריך לשמור את הדו"חות כי הם ישמשו אותי שנים. כבר קראתי אפילו מורה דרך אחד בפורום זה שכתב שהוא עדיין מתכונן לטיולים באמצעות הדו"חות. אני עצמי שמרתי מהדו"חות רק את רשימת המקורות, ואת השאר השלכתי לפח כדי לא לתפתות להשתמש בהם בעתיד. 5. איני יודע מי אמר לך שאני סבור שצריך "הדרכה פרונטלית באוטובוס", ושאני עומד בזמן הדרכה. 6. מאיפה אני יודע שיש לאותם מדריכים שציינת תעודת מורה דרך? אני לא יודע, אבל לפי התיאור שלך יש סבירות גבוהה מאד שיש להם. איני בטוח שאני מכיר בכלל מדריך שעבר את גיל 40 ואין לו תעודת מורה דרך. 7. לא רוצה להתאגד עם מדריכי "תו התקן"? אז לא אני אדרוך עלייך, אתה עוזר לצ. מאגד תיור ונופש לדרוך על שנינו.

עמנואל תזהר מאד!

יעיפו אותך מהקומונה...אוי ועיי לחלק ממוריי הדרך, שלא לומר לחלק ניכר מהם אין שום מושג בתחומי הזאולוגיה בוטניקה (פאונה ופלורה) של האזור משום שזו אינה התמחותם והם מעולם לא למדו את הנושא יותר מאשר בצורה השטחית למדי שנלמדת בקורסי מו"ד. כנ"ל בתחומי הגיאולוגיה איכות הסביבה והטבע בכלל. כמה מהמו"דים שכאן בכלל יודעים להבדיל בן סופית לבין אגמית? בין עיט שמש לעיט צפרדעים? בין לוטרה לנוטריה בין חיטה לשעורה? אבל אלו זוטות בעיניהם. ומה בין קומביין לקטפת? בין דיסקוס לחריש ? בין גדיש לדיש? בין רועה לבין נוקד? עזוב אותך, ברור שבתחום הזה יש יתרון ברור ומובהק למדריכות הצעירות מורות חיילות וכו' של החל"ט וגופים אחרים שאינם קורס מורי דרך. וכל הדיון אינו על איכות ההדרכה, אמרו לך את זה קודם, הדיון הוא מאבק פרופסיונלי. הלקוחות, קרי המטיילים והתיירים הם הגורם האחרון פה. ממילא אף אחד לא באמת דורש ממך שתשכיל אותם או שתעניק להם חוויה; חובתך היחידה היא להחזיר אותם הביתה בשלום. זה הכל. :) קח את זה באיזי קשה להילחם נגד דעות קדומות שמקורן שמקורן יכול להיות לא תמיד תמים.

et7

New member
בקצרה

לכל מו"ד או מדריך תו תקן (שלהבנתי מדריך באופן לא חוקי) להבנתי ישנן שתי גישות לבניית מאגר ידע אישי שאמור ליצור שם וקהל יעד לטווח ארוך עבור מו"ד: 1. ידע כללי רחב במגוון נושאים רב ככל האפשר - באופן טבעי הידיעות בכל הנושאים לא יהיו מדהימות אבל ברוב המקרים כנראה יספיקו אם לא מדריכים את סגל המחלקה לגיאולוגיה/זואולוגיה/היסטוריה מקראית... 2. ידע כללי במגוון נושאים (כמו כל אדם בר דעת) והתמחות בנושא/איזור/דרך העברת ההסיור או החויה (למשל - סיפורים, נגינה). התעודה נותנת את האישור שהאדם עבר את ההכשרה הנדרשת ע"י הגוף המאשר. תעודה או העדר תעודה לא מעניק לאדם ידע או רצון להעמיק את ידיעותיו כמו גם דרך ארץ והתייחסות לקהל איתו הוא עובד. יש קהל יעד שמעניין אותו לשבת באוטובוס להגיע למסעדה, תצפית מוזיאון וחנות יש קהל שירצה 20 ק"מ ביום במדבר, יש שירצה הרצאות מבוקר עד ערב על כל מבנה, חרק, שיח ועץ, יש שירצה התמקדות ספציפית בתחום מסויים ולקוח/סוכן אמור לדעת להתאים את הקהל למו"ד. כמו גם שמו"ד ששמו הולך לפניו בתחום מסויים ימשוך אליו קהל בהתאם.

הכל תלוי בפרסונה

הצחיק אותי בקורס מורי דרך שהיו בו כמחצית מהתלמידים עולות חדשות. ניסיתי לברר עם רכז הקורס, מה לעולות חדשות ולהוראת-דרך, והסתבר לי שהן נרשמו לקורס כדי להדריך תיירים במסלול המוכר: בשורה-לידה-קבר-חנויות ולשם כך אין צורך ביותר מאשר להכיר את הברית החדשה. העולות החדשות קיבלו סיוע ללימודים בהשתתפות של 100% התשלום ע"י הסוכנות (ולא פראייר כמוני צבר,שחרש את הארץ ברגליים, מצולק ממלחמות ושילמתי כבר אז משהו כמו 12.000 שקלים), והיו כמובן מורות בשנת שבתון שנמשכה שנה וחצי, וכו. מרגע סיום הקורס, מתחילה התפתחות מורה-הדרך או לא. אז חלק מהעולות היה זקוק לתעודה, המורות היו זקוקות ל-1050 שעות לצרכי גמול, וכל היתר התחלקו באופן ברור: מי שלא עסק בנושא מעולם הלך לתיירות נכנסת ומי שהיה לו ידע שנצבר משך שנים הלך לתיירות פנים. מורה-דרך אמיתי לא מתכונן להדרכות מתיקי הקורס, אלא מעשיר את הידע שלו כל הזמן. גם היום אחרי 47 שנות הוראת דרך אני עדיין לומד, ואני לא מחשיב את המחקר שלי על רכבת העמק שבה אני נחשב המומחה בארץ, אלא בכל מיני נושאים, אם במחקר בספרים מסמכים ומסמכים, ועד מחקר בשטח, ולא חייב להיות בנושאים דרמטיים, אבל המחקר למשל מדוע באנדרטת מצודת כח מופיעים 29 שמות ולא 28, מהו המקור האמיתי של האוטובוס בגשר ומהו הסיפור הנכון, משורייני שיירת יחיעם שאין להם שום קשר לאירוע, תחנת הרכבת בואדי סראר שאיננה המקורית, האם נתן שטראוס נתן או לא נתן כסף לנתניה , המנטשלאך בארץ, פרשת מעלה עקרבים ועוד נושאים רבים, וכמובן שאני כל העת מכין מצגות להדרכה בין כבודדות לנושא מסויים (למשל קרב עמק הבכא) ועד מערכי הדרכה לסיור (בצפת למשל) וכדומה. אני לא מכיר מורה-דרך אמיתי אחד, שחושב שהוא כבר למד הכל ויודע הכל ולא מנסה להעשיר את הידע שלו כל העת. ולא רק בפרטים גדולים, במהלך הטיול ובעיקר בנסיעה באוטובוס אפשר לספר על המון פרטים שחולפים בקרבתם: החל מהסיבה מדוע לעצי הדקל ביציאה מתל-אביב צפונה יש נקודה צרה בגזע, דרך הסיפור על בור יוסף בעמיעד ועד עץ הפינגווין בדרך לאילת. וסיפורים קצרים רבים מצטרפים כאנקדוטות לסיור מענין שיש חלק מהאנשים שמתלונן שאני מדבר יותר מידי וחלק אחר שמודה שוב ושוב על המידע שהם מקבלים במקומות שהיו בהם מאות פעמים בחיים ולא ידעו עליהם. כמובן שהכל במינון המתאים ובדגש המתאים לקהל היעד, והעיקר, בניגוד למה שעושים הסוכנים- להאזין לכל הנוסעים ולא רק לשניים-שלושה הצעקנים "לא רוצים לשמוע דיבורים, רוצים רדיו", אלא לכל אלו הבאים ומודים על הטיול המעניין והמידע והסיפורים.

לא יעיפו אותי מהקומונה.

מסיבה פשוטה מאד. דרך אגב, גם אני לא יודע להבדיל בין עיט שמש ועיט צפרדעים.

למוטי, זו טחינת מים

כיוון שלא נעשה שום דבר ברצינות (לכך צריך הרבה מאוד מאוד כסף שאין לאף אחד, וזו הזנחה של האגודה משך שנים רבות, כדי לקחת עורך דין המומחה בדינים כאלו ולא איזה כלומניק). לגבי תו-התקן , בחטא נולד, כיוון שהמגמה המקורית היתה להוריד את האחריות מהמורים לפי חוזר המנכ"ל ולהעבירו למי שמדריך את הטיול. כשאני קראתי להילחם בזה לפני שהעבירה תהפוך לחוק, צחקו עלי, והנה כעת הסתובב הגלגל. כי הרי ידוע שמשרד האי-חינוך מוביל בעבירות הפליליות של ניהול טיולים ללא מורה דרך מוסמך, מאז קום המדינה. לגבי הדרכת טיולים לבתי ספר, אני מניח שמול רוב הכותבים פה אני הדרכתי בתי ספר לפני שהם נולדו. מי שאוהב לטייל ומטייל משחר נעוריו ומי שמתעניין בספרות של ידיעת הארץ ויש לו כשרון הדרכה יחד עם האהבה להדריך ולהנחיל, מסוגל בהחלט להדריך גם בתי ספר וגם נכים וגם בעיר וגם בכפר וגם בהר וגם במדבר. מטבע הדברים שאנשים מתבגרים ומפסיקים להדריך בתי ספר, וכך יש כל העת מורי-דרך צעירים עבור בתי הספר. לגבי המאבק, אין למורי הדרך אלא להלין על עצמם. מספר פעמים רב קראו למורי הדרך למאבק, אולם כולם שועלים-בודדים ולא נוטים להתאחד אפילו לא למטרת פרנסה, וכך קריאות שלו היו ללא מענה. קריאות לפעול עם משרד התיירות נגד בלתי מוסמכים, לא נענו אלא על ידי שניים-שלושה. ניסיתי לזום פעילות במצדה, שני מורי הדרך שהיו איתי, פשוט נמלטו כאשר התחלתי לפנות לאנשים שמדריכים קבוצות ולהודיע להם שהם עוברים על החוק, ולצלם אותם כדי להעביר תלונה למשרד התיירות, וכו, שני מורי הדרך אמרו שהם מתביישים לעשות זאת ונמלטו. השבוע הייתי עם חברים ברמת הגולן. באיזור תוואפיק היו מספר כיתות עם אנשים בחולצות אגד תיור בלי תעודות ומתחזים אחרים למדריכים בלי תעודות ורק לאחד מסך כל כ-10 היתה תעודת תו-תקן המצחיקה. והם הדריכו ילדים מכיתות ז-ח, האוטובוסים הביאו אותם עד הכניסה לחורבת תוואפיק, משם הם ירדו למצפור הכנרת (ליד מוצב הסורי) משם לעין תוואפיק ומשם לתותחי נברון ומשם לעין שווירח, אנדרטת הטייסים ולכביש אל האוטובוסים. מסלול של כארבעה ק"מ, רובו בירידה יחסית קל ונח. אנחנו עסקנו בעיקר בצילום באמצעות חצובות ולכן לא ענין אותנו מה נעשה סביבנו, אבל שמתי לב שאף אחד מהמתחזים למדריכים לא סיפר לנוער על שחרור הנחלים הנמצא בעין תוואפיק לרוב, משם הם דהרו אל תותחי נברון, הסבר קצרצר והם דוהרים במורד, ואז הם פתאום שוברים ימינה (לכיוון מבוא חמה) במקום שמאלה אל תוואפיק-פוקה. ואני רואה אותם כיתה אחרי כיתה הולכים ימינה. התבטאתי בקול רם,כמנהגי, והמורה של הכתה האחרונה הגיבה שזה לא יפה להעביר ביקורת. עניתי לה שהם הולכים הפוך לכיוון הרצוי להם ושתביט על השילוט, תשובתה היתה שלשם כך יש מדריך, היא לא צריכה להבין ולא מבינה במפה, והיא סומכת על המדריך של משרד החינוך...... וגם הכתה הזו הצטרפה לשיירה הארוכה של העולים לכיוון מבוא-חמה. כעבור כשעתיים כאשר סיימנו את הצילומים בעין-שווירח (האתר, צפרדעים, שפיריות, דגיגונים), הרמתי משקפת וראיתי את טור ההולכים חזר מהמסלול למבוא חמה, והם יורדים בדרך המאוד לא נעימה של קיצור לג'יפים (העיקר שלא ידעו שטעו וחזרו על עקבותיהם) אל תוואפיק אל פוקה, אל הדרך הלבנה (מסלול ירוק), אנחנו צילמנו את האתר של אנדרטת הטייסים וכשיצאנו לכביש, שזה בערך ארבע שעות אחרי שדיברנו איתם, והם עדיין לא בעין-שווירח....... תו-תקן, אלק.

מוטי אני לחלוטין מסכימה איתך

לי באופן אישי אין שום בעיה עם מדריכי משרד החינוך כל עוד כל מה שהם מדריכים הם באמת ילדי בית ספר.. אני אגדיל ואספר שגם לי יש תעודת "תקן" בנוסף לתעודת מורה הדרך כי ככה זה סטודנטים וכי צריך להתפרנס איכשהו ולצאת לטיולים של שבועיים שלושה אני יכולה רק בחופשות סמסטר אבל מי שצריך להיות לו איכפת שהחוק נאכף זה בעיקר אנחנו מורי הדרך תהיה בטוח שהמדינה לא תתן לך כלוםואם ניתן להפקרות להימשךהבעיה שלנו תגדל אבל כל מי שמתלונן ולא עושה נגד זה כלום עם זה אני כבר לא מסכימה חרד לפגיעה בפרנסה שלך? תגיב במקומות שזה יזיז משהו ולא בפורום סגור שמי שקורא אותו ממילא יסכים איתך

למעלה