בעיית "קקי"

רויטל30

New member
בעיית "קקי"

שלום, בני בן הארבע מתעקש שלא לעשות "קקי". הוא מפחד מהפעולה ומתאפק לפעמים אפילו שלושה שבועות. התחלנו את הגמילה מהטיטולים, כשהוא היה בן שלוש, והגמילה היתה קשה וארוכה במיוחד. קנינו לו ישבנון קטן והרבה מתנות. ניסינו בפינוקים וגם ביד קשה יותר (מעט הפחדות, בשום אופן לא באלימות), ודבר לא עזר. הילד מפחד לעשות בשרותים. לאחרונה התחלנו בטיפולי חוקן. אני לא מעוניינת להמשיך בזאת. אני באמת אובדת עצות, אנא יעצו לי.

גרא.

New member
רויטל,שתי דרכים לטיפול,אחת בסבות

בהנחה שהבנת הסבות,תעזור לכם וילד להתמודד עם הבעייה.השנייה,טיפול בסמפטום עצמו,הדרך הברצוני להמליץ לך לנהוג בה.אבל לא לפני שאת יודעת בברור,אחרי שיחה עם רופא המשפחה,שאין כאן בעייה רפואית,וכן בודקת עם דיאטנית,אם יש קשר כלשהוא בין סוגי האוכל שהוא אוהב ואוכל,לבן כל העניין. בהנחה שזל"ז,ול"ז,כי באמת הסיכוי נמוך מאד שיש בעייה,עצתי לטפל בעצירות המתמשת,והמכוונת של בנכם,בצורה הבאה.ראשית,אתם חייבם ליצור לו הרגלי אכילה בשעות קבועות.הכוונה בעיקר לשעות האכילה בבית,כי בגן זה קבוע. כאשר הילד יודע שהוא אוכל בשעות קבועות,הוא גם מרגיל את השעון הביולוגי של גופו,ליציאות בשעות קבועות.מה עושים? נניח קבעתם שבשעה 1400 אחרי שהוא חוזר מהגן,הוא יושב לאכול ארוחת צהרים.ישב,אכל,וכעת הביאי אותו לשירותים,ובקשי ממנו לעשות קקי.לא יכול? לא יוצא? מסרב? קני לפני כן חבילת נרות גליצרין מבית המרקחת.שתהיה לידך.אם הוא אינו יכול/רוצה/מסרב אמיר לו את יכולה לעזור לו על ידי כך שתכניסי לו נר לפי הטבעת..ואל תבהלי מזה..אם הוא מסכים..עשי כן,ותוך שלוש דקות,הוא יתרוקן לגמרי.. הצליח? חבקי אותו,עודדי אותו,תני לו פרס..הכל כדי ליצור מחדש התנייה בין עשיית הקקי לבין השירותים.אם הוא מסרב לקבל נר..הברירה שלו היא להשאר שם,בחדר השירותים עד שיעשה קקי..וכאן אסור לך לוותר לו,גם אם יבכה...חזרה על הפעולה הזו חייבת להיות עקבית בשעות,לפחות כשבועיים,או עד שיוכיח שהוא מסוגל לעשות קקי ללא הנר.אבל גם אז,להמשיך עם שעה קבועה לאוכל,וליציאה..כדאי לך לנסות,ונשמח לשמוע,שיש התקדמות..

עילית33

New member
שלום רויטל

יסלח לי גרא אם הפעם לא אסכים עמו...רק רוצה לאמר שאני אישית מתנגדת לשיטת הטיפול שגרא העלה ( הביהייביוריסטית)- ולדעתי היא עלולה לגרום לעוד יותר טראומות ומשקעים משנוצרו עד עתה. ילד שנועלים אותו בשירותים עד שיעשה קקי עלול להכנס לחרדה קשה ביותר כמו גם לתחושות נטישה ...אם אין לו קקי באותו זמן והוא ננעל בחדר ומוכרח לאלץ את עצמו...תארי לך את ההרגשה. אין לי פתרון חליפי להציע..אני לא מתמחה בבעיות מסוג זה, אני רק רוצה להתריע ששיטת הטיפול הזו עלולה להתליח- ומצד שני היא עלולה לחרוט צלקות קשות בילד ( שכפי הנראה גם ככה עבר גמילה קשה מחיתולים ומבטא הפריעה בתחום זה). נסי אולי להתייעץ עם פסיכולוג ילדים או יועץ.

עילית33

New member
המשך..

אם בכל זאת תבחרי בשיטה שגרא המליץ, נסי לעשות זאת במינמום כעס..כלומר דברי בטון עדין ואוהב ותוך חיבוק..ולא בנקיטת עמדה כועסת או מאיימת. אני חושבת שהילד פיתח כבר פוביה אחת לגבי הטלת צואה- ויש לכך סיבות שכדאי לבררן, לא מומלץ שעכשיו גם יתחיל להרגיש שנוא דחוי או מוענש בגלל הקושי והפחד שלו.

גרא.

New member
עילית,תרשי לי להגיב לתגובה שלך..

לתגובה שלי לרויטל..מותר לך כמובן לבטא את דעותייך,שאת עושה בדרך כלל בחן רב,בצורה מקסימה ומאד אמפטית..הבעייה כאן שאת כפי שאמרת,לא מכירה את הנושא הספציפי הזה,והערותייך לטעמי,עלולת להרתיע את האם להשתמש בעצתי. קל יותר כנראה להגיד מה לא,אבל לא כל כך קל לומר מה כן.בתגובתי לאם,לא הצעתי לנעול את הילד בשירותים,ואם הבנת כך,צר לי.אלא לבקש ממנו להשתדל עוד ועוד לעשות קקי,ואם אינו יכול,או אז להשתמש בנר הגליצרין..לידיעתך בכל המקרים בהם המלצתי להורים להתמודד כך עם התופעה,לעיתים תוך יומיים הבעייה נפתרה לעיתים מעט יותר.אבל תמיד,ואני מדבר על עשרות מקרים,שרק השיטה הזו הביאה לשינוי.אחרי הכל,אי אפשר להושיב ילד בן 4 על ספת הפסיכיאטר,והדרך היעילה כמעט תמיד היא להשתמש בטכניקה ביהביוריסטית.לכן רויטל,אם את קוראת את דברי..אני שוב חוזר וממליץ לנסות את הגישה הזו. עילית,בהמשך דברייך,ציינת כי לילד יש פוביה מהקקי..צר לי.זה פשוט לא נכון,עובדתית,תיאורתית,ומחקרית..לעצירות המלאכותית שלו,יכולות להיות סבות,מעבר לפיזיולוגיות,או על רקע של אכילה לא מבוקרת.ואחת הסבות המקובלות,היא נסיון של הילד לשלוט בהוריו,אם וכאשר הוא מרגיש שהעצירות שלו ,נותנת לו נקודות רבות של שליטה..וככל שההורים מגלים דאגה ואכפתיות ומנסים יותר ויותר לפייס אותו עלמנת שיעשה סוף סוף את הקקי,הוא מתחזק, גם אם הוא מזה סובל..ההפנייה לשירותים בזמן קבוע,באה כדי לכוון את השעון הביולוגי של הגוף ליציאת קקי בזמן קבוע.הישיבה בשירותים,באה ליצור התנייה בין הקקי לשירותים,ונר הגליצרין,בא להקל עליו,ולמעשה לנטרל את השימוש בעצירות כנשק..כי יש להורים "נשק" נגדי.אף פעם לא המלצתי להורים להשתמש בכוח,לכעוס,לצעוק,או לנעול בחדר שירותים או אחר,אלא להשתמש בטון דיבור מתאים,אם צריך גם אסרטיבי,להפגין תמיכה,חום ואמפטיה. ולבסוף,כדאי שתציצי בהודעת המנהל..אני ממש ממש פסיכולוג של ילדים ,כפי שאומרת ורדה רזיאל,כלומר,פסיכולוג חינוכי מומחה בכיר,ופסיכולוג התפתחותי.

עילית33

New member
לגרא שלום

לא התכוונתי לערער על הידע והניסיון שלך בתחום, ולכן גם הדגשתי שאני ממש לא באה מתחום פסיכולוגיית הילדים. אמרתי רק את מה שחשתי אני אישית... ואם זה עובד, אז יופי. התייחסתי לנושא כך כי לדברי האם מדובר ב"פחד מקקי"- פחד מהאקט עצמו- ולא סירוב לעשות, ולכן הבנתי שיש כאן איזשהי פובייה מאקט שחרור הקקי החוצה. כנראה טעיתי בהבנתי ועל כך אני מתנצלת.

למעלה