בעיה...

smuki

New member
בעיה...

הסוס שלי מאוד אוהב לקפוץ (ואני מדגישה את המאוד!), והוא אף פעם לא מסרב או עושה בעיות, הבעיה היא שאחרי כל מכשול הוא מתחיל לרוץ ממש מהר וממש קשה לעצור אותו, ועד שהוא נעצר זה כבר איזה 20-30 מטר מהמכשול. מישהו יודע מה אפשר/צריך לעשות?

תשובה

קודם כל תנסה להבין את הסוס שלך, וממה הבעיה שלו נובעת. אם היא נובעת מהתלהבות ורצון לרוץ (אולי הסוס צעיר) ולא מתוך מזג רע (מה שנקרא "סוס מניאק"), אז המצב יותר טוב ואם אולי היו טעויות באילוף של הסוס לקפיצות זה יכול לגרום לו להאיץ אחרי המכשול. כל סיבה שלא תהיה, צריך לגרום לסוס שלך להבין שאחרי מכשול לא מאיצים ואפשר לעשות זאת ע"י טכניקה פשוטה: דבר ראשון, לא למשוך לסוס בפה כדי להאיט אותו!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! אני לא אפרט כאן את הנזקים שזה גורם לאילוף ולסוס, בכל מקרה לא לעשות את זה. האילוף יתבצע ב-3 שלבים: בצע את הקפיצה, ואחריה הסוס יתחיל להאיץ. ברגע שהוא מאיץ, בקש ממנו בפקודה קולית להאיט. אם הסוס לא מגיב, סמן לו עם המושכות (לא למשוך, לסמן!!!!!!!!!!!!!!!!! ההבדל גדול) פעם אחת להאיט ואם הוא שוב לא מגיב, אתה נכנס לשלב השלישי: בשלב הזה תכניס את הסוס שלך למעגלים בקאנטר (זה המקצב אותו הוא מאיץ), בהתחלה לא קטנים (אבל גם לא גדולים) ואם הוא מאיט - תחזיר אותו למסלול ותבצע שוב את התרגילים. אם הוא לא מאיט - תקטין ותקטין את המעגל בלי לתת לו לצאת מהקאנטר (שיעבוד קשה) עד שהוא מאיט, ואז תוציא אותו בחזרה לעבודה. כל השלבים האלו חייבים להתבצע בדיוק מירבי, בזמן הנכון ובעוצמה הנכונה ובשביל זה צריך הרבה ניסיון באילוף, כי אפשר רק לגרום ליותר נזק. בלי להכיר את הסוס שלך ואת האופי שלו אני מבטיחה לך שתהיה חייב להכניס אותו לעיגולים קטנים (ממש קטנים אם הוא לא מאיט, קוטר של 3-4 מטר ובלי לרדת מהמקצב) לפחות כמה פעמים, עד שהוא יבין שאסור לו לפרוץ. הטכניקה הזאת מאד יעילה, רק כמו שכבר אמרתי חייבים להשתמש בה בדיוק. בהצלחה!

yyoossii

New member
אני לא כל כך בטוחה שזאת הדרך...

אני לא משוכנעת שהטכניקה הזאת תעזור. אם עושים מעגל קטן מדי בקאנטר הסוס יכול להחליק, מכיוון שהוא לא יציב...

צר לי לבשר לך..

אבל את מדברת לא לעניין. דבר ראשון, הטכניקה הזאת היא טכניקה שמשתמשים בה גם באילוף בסיסי וגם באילוף מתקדם והיא עובדת מצוין. שנית, סוסים לא נופלים כל כך מהר יש להם ארבע רגליים שמותאמות לדהור והוא יכול לדהור גם במעגלים קטנים וחוצמיזה - המעגל הקטן הוא ענישה, זה נכון שלסוס לא נעים ולא נוח לדהור במעגל קטן ואם הרוכב אגרסיבי מידי הסוס עלול לאבד את הצעד ולמעוד, ובדיוק בגלל זה הסוס יעדיף להימנע מלהיכנס למעגל הקטן ובגלל שזו תגובה מותנית - הוא גם ימנע מלהאיץ את מהירותו אחרי הקפיצה, והנה הושגה התוצאה הרצויה. סוס חכם יקשר מהר בין הטעות שהוא עשה לענישה, לסוס איטי זה ייקח יותר זמן. וכמו שאמרתי זה תלוי בדייקנות של הרוכב שחייבת להיות מושלמת. הטכניקה תעזור!

yyoossii

New member
פשוט מניסיון אישי...

אני אוליי לא מדברת לעניין, אלא פשוט מנסיון אישי שלי. כשאני עושה לונג´ לסוס שלי (שלמרות שהוא יודע על המתג הכול יותר קשה לו בצד ימין,) והוא עושה קאנטר ימין ברגל נכונה, עדיין אם המעגל קטן מדי בשבילו הוא מחליק וכמעט נופל. פעם אחת עשיתי את התרגיל הזה בקאנטר כשאני עליו, וגם פה הוא כמעט החליק ואני איתו(עשיתי תרגיל קצת שונה אבל בדיוק על אותו עיקרון). בגלל שהסוס שלי הרבה פעמים שמח ועליז לעבור לקאנטר, הוא מתפרץ, אז אני עושה כמה צעדים קאנטר, מעבר לטרוט ומיד מעגל קטן. גם המדריכה שלי אמרה לי שעוד לא כדאי לעשות מעגלים קטנים איתו, בגלל שהוא צעיר, ולא כל כך מאוזן. ואני גם זוכרת שיש מן דבר כזה שקוראים לו "באואר רייסינג"(מה שעושים עם החביות, את בטוח יודעת למה אני מתכוונת), ועשיתי את זה פעם על קוואטרית חמודה ובאמת היא הייתה בסדר, וגם תחרויות כאלו תמיד רואים בטלוויזיה, אז נכון שטעיתי כי שכחתי שאני מכירה וזוכרת רק מה שהסוס שלי עושה(כדי ללמוד אותו טוב יותר), ובאמת סליחה! פשוט דיברתי מנסיוני האישי עם הסוס שלי.

taz512

New member
בארל רייסינג

עד עכשיו לא נכנסתי לנושא הזה כי אני לא קופץ. לפחות לא מעל מכשולים. אבל פה נכנסת למינוח חדש ומעניין. תחרות "בארל רייסינג" או "חביות" באמת בתחרות הזאת הסוסים עושים בקאנטר מה שאפשר להגדיר כ"השכבה" והם עושים סיבובים ממש חדים. ומה אנחנו יכולים חהבין מזה שהכל זה עניין של אימון. אבל יש פה עוד נקודה. איזה סוסים הכי טובים לחביות?! קוואטרים. ולמה זה פשוט מאוד בגלל מרכז כובד נמוך. כמה שהסוס יותר נמוך הוא יכול להסתובב יותר חד. בגלל זה אנוואר או טורברייד לא יוכלו להסתובב כמו קוואטר או כמו אפלוסה. וזה בערך כל מה שיש לי להגיד. טאז השד וההסברים

ברור

שסוסים נמוכים יותר הם יותר יציבים, הכל פיסיקה אבל לא רק בגלל זה משתמשים בקוואטרים למירוץ חביות... זה פשוט ענף אמריקאי שמן הסתם הסוס שיתחרה בו יהיה הקווטר.

taz512

New member
הסבר

הסיבה שמשתמשים בקוואטרים בבארל רייסינג ממש לא קשורה לזה שהוא סוס אמריקאי. משתמשים בו בגלל שיש לו יציאה מהמקום מהירה ותאוצת בניים טובה מאוד. פלוס הוא נמוך אז הוא מסתובב יותר טוב. הכל באגן האחורי. מה שנקרא יש להם תחת ענק. וזה למה משתמשים בקוואטרים בכל העולם בבארל רייסינג. טאז השד וההסברים

כמו שאמרתי

הסוס שברור שיופיע במקצים בארה"ב, בגלל הכישורים הנ"ל ובגלל שהאמריקאים אוהבים אותו.

כל סוס

והצעד שלו. למרוץ החביות למשל יבחרו סוסים עם צעד בטוח, בד"כ סוסים עם פרסות גדולות יחסית שהם יותר יציבים (מן הסתם). סוסים בגודל קטן ורזה, או סייחים או סוסים עם פרסות קטנות במיוחד נוטים למעוד ולא רק בקאנטר ולא רק במעגלים (למרות שהסבירות למעידה בקאנטר היא הרבה יותר גדולה בגלל אופן הצעדים). פעם למשל הסוס שרכבתי עליו איבד את הצעד בקאנטר ונפל יחד איתי, זה לא היה במגעל/סיבוב - זה היה בקו ישר, והסוס הנ"ל היה סוס בעייתי (הייתה לו בעיה שאפשר לקרוא לא "דיסלקציה" - בצד אחד של המוח, הקליטה שלו הייתה לטווח קצר אם בכלל וגם מבנה הגוף שלו היה מעוות) מאידך כשאני משתמשת בסיבוב כהענשה (ומדובר אפילו על סיבובים מאוד מאוד קטנים, בטרוט) הסוסים לא מועדים (בשביל זה הם צריכים לעבוד קשה, וזאת ההענשה). בשורה התחתונה - כל סוס מקרה פרטי, ובאמת אם אני ארכב על סוס לא מאוזן אני אבחר טכניקה אחרת לעבודה איתו (למרות שמבחינתי הסוס ייחשב בעייתי, ולא הייתי משקיעה הרבה מאמץ בסוס כזה).

yyoossii

New member
צריך ללמד אותו

אולי את לא היית משקיעה הרבה מאמץ בסוס הזה, אבל אם זה סוס צעיר שרק צריך שילמדו אותו, אז אין שום סיבה לחשוב שהוא סוס בעיתי, הוא פשוט אינו יודע איך להתאזן, וצריך ללמד אותו...

לא לזה התכוונתי

התכוונתי שאם אימון של סוס לא מביא לתוצאות משופרות אז עדיף שהוא יידע טוב את הדברים הבסיסיים מאשר לסבך לו את החיים עם הדברים המסובכים.

*Trinity*

New member
ראיתי בתחרויות מקצועיות בחו"ל

שרוכבים שיודעים שלאחר מכשול מסויים הסוס מאיץ, או שיש איזור מסויים שבו הסוס מאיץ, אז הם לוקחים את הסוס לשם לפני הקפיצה ובנקודה שהוא מאיץ גורמים לו ללכת אחורה. ככה שכשהסוס יעבור בנקודה הזו שוב, הוא יזכור שהלך אחורה ויאט.. תנסי לעבוד עם מכשול אחד בלבד, וכל פעם לפני שאתם קופצים מעל המכשול קחי את הסוס לפני המכשול ותגרמי לו שילך אחורה מספר צעדים ותראי אם זה עוזר. עוד דבר, את צריכה לעבוד על הקטע שאחרי המכשול עוד לפני המכשול, כלומר, אם את יודעת שהוא רץ מיד אחרי המכשול אז תעבדי איתו על להגיע בצורה הכי רגועה והכי איטית שאפשר לפני המכשול (גם אם צריך מכשול בגובה 20 ס"מ בשביל זה). על הבעיה הזו לעולם על תעבדי בתוך מסלול שלם! תמיד תעבדי על מכשול אחד ואחרי שהצלחת מספר פעמים עם מכשול אחד תעברי לשניים. העובדה שהסוס מתחיל לרוץ בהיסטריה אחרי המכשול מעידה על כך שהוא לא ממש אוהב את הקפיצה ושכנראה בעבר לימדו אותו לפחד מקפיצות. העובדה שהוא לא מסרב לעולם ולא עושה בעיות לפני המכשול רק מחזקת את הדעה שלי שהוא מפחד מעונש. בקיצור, העבודה צריכה להיות בצורה הכי רגועה שיש בלי לחץ מסביב והכי חשוב, בכיף!! אל תרוצי לקפוץ 1.20 מ´ בשביל התהילה, תתחילי במכשולים מאוד נמוכים ותבני את האמון שלו ואת הביטחון שלו לאט לאט.

רוב

מה שאמרת נכון, אבל השיטה שהצעת לא נראית לי טובה.... את אומרת לקחת את הסוס אחורה אחרי שהוא מאיץ.... אז הבעיה של הסוס המדובר היא שהוא מאיץ אחרי המכשול, כלומר שלטענתך צריך לקחת אותו אחורה אחרי שהוא מסיים לקפוץ ומאיץ. אבל כתבו שהסוס מאיץ ואי אפשר לעצור אותו רק אחרי 20 מטר בערך, מה שאומר שמי שינסה לקחת אותו אחורה יצטרך קודם לעצור אותו.... וכמו שאת רואה - זה לא אפקטיבי, הבעיה היא לא רק ההאצה אלא גם אי הרצון לעצור. אם הבנת למה אני מתכוונת תביני שלקחת אותו אחורה במצב כזה זה לא יעיל. מעבר לכך ברור שעבודה צריכה להיות רגועה, הדרגתיות ושלבית (מהקל אל הכבד) ולנסות לגרום לסוס לקפוץ מרצונו. הכוונה היא שלא לצפות לתוצאות אחרי יום או יומיים, אלא אחרי חודש חודשיים. כל יום לדרוש קצת יותר מהסוס, ואם נתקלים בהתנגדות להעניש (יש את הסערה, והשקט שאחרי הסערה הוא שהסוס לא יחזור על הטעות ההיא). בזמן התרגול עצמו, לא לחזור על התרגיל שוב ושוב אלא - אם הסוס ביצע את הקפיצה ולא האיץ אחרי זה, והתנהג טוב - לא לחזור ולבצע את הקפיצה מיד, אפשר לעשות כמה סיבובים במנג´ ולעבוד על אלמנטים אחרים, להחליף מקצבים וכו´ בלי לחץ על הסוס (כלומר בשלב הזה אנחנו לא מבקשים מהסוס לבצע תרגיל אחר אלא רק אלמנטים בסיסיים שהוא כבר מכיר ויודע). אחרי כמה דקות לגשת שוב לתרגיל הראשון ולראות מה תהיה תגובת הסוס.

*Trinity*

New member
לא הבנת את מה שאמרתי...

אמרתי שאם יש אזור מסויים שיודעים שהסוס מאיץ בו (כמו למשל אחרי המכשול), אז לפני שמתחילים באימון הולכים לאותו אזור מעמידים את הסוס וגורמים לו לצעוד מספר צעדים אחורה. כל זאת לפני שמתחילים באימון! לסוסים יש זיכרון די טוב ורוב הסיכויים שאם היא תחזור על התרגיל מספר פעמים הוא יזכור שזה האזור בו הוא הלך אחורה, ואז כשיקפוץ מעל המכשול המחשבה על ההליכה אחורה תעבור לו בראש. זו לא המצאה שלי, זו המצאה של מייקל וויטיקר (למי שמכיר), ומסתבר שזה עובד.

למעלה