בעיה

BaaMan

New member
בעיה

בס"ד כתוב שצריך בכל יום ללמוד מקרא משנה ש"ס ופוסקים אני מנלומד כל היום ולא נשאר לי זמן להתבודדות... מה לעשות?

אין שום בעיה

התבודדות היא מעלה עליונה גדולה מין הכול. אז אני מאמין שאתה יכול להפנות זמן מזמנך היקר לדבר שעולה על הכול. ולדבר שרבנו אמר שהיא אפשר להיות יהודי כשר בלעדיו.

asaf2000

New member
שטויות

כתוב שתלמוד תורה כנגד כולם ומאיפה לקחת שהתבודדות יותר חשוב מלימוד. העיצה שלי בלי קשר להתבודדות זה לקרוא בספר 'חוק לישראל' כל יום וככה יצא לו ללמוד גם משנה גם גמרא גם הלכה כל יום קצת.

חח

בור ועם הארץ. פה זה לא חסידות הגאון מוילנא. פה זה פורום חסידות ברסלב. ורבנו מדבר על עצות מאנשים כמוך אז בבקשה. ליקוטי מוהר"ן תנינא. תורה כה ההתבודדות הוא מעלה עליונה וגדולה מן הכול וכו..................

לעניות דעתי

גם אם זה לא היה פורום שמייצג אנשים דתים וחסידים, נדמה לי שכתוב דרך ארץ קדמה לתורה לא?. וממש נשמע לי הסיום למשפט הכותרת שלך משהו כזה: "ככה אני מדבר"- ישלך בעיה עם זה? לך.... ואם תתפלסף יותר מידי .... לא נשמע לי .... ויותר מזה אגיד לך, אני מכיר כמה חסידים הם אנשים מאוד רגישים ומעודנים רוחנית, אתה רוצה לומר שאתה חסיד מזן אחר?. אתה בטוח שהרב שבחרת בו להיות מורה הדרך שלך מרוצה מהאופן בו כביכול אתה מייצג אותו? וגם אם תומר לי,אני לא מייצג אף אחד, לא תשכנע אותי, כי אתה משתמש בשפה כבר סמכא, שיכול לקרוא לזולתו "בור ועם הארץ" משמע אתה הוא הנעלה המבין והיודע, ואתה עושה זאת בפורום ברסלב, אז שאני לא אשאל, אם כולם כאן כמוך????

יש לי שאלה אליך

אם אבא שלך היה רופא נפלא במעלה והיה בא אליו חולה במחלה נוראה מאד, ואבא שלך היה נותן לו רפואות כפי חכמתו שבאמת רק הם יכולות לרפאות אותו והיה בא אדם ואומר על דברי אביך שהם שטיות. רגע זה לא נגמר ואז היה בא אדם ואומר את מה שכתבתי למעלה. גם הייתה מרצה לו כמה שהוא לא בסדר. ובקשר לתשובתי אליך באמת לא עניתי כראוי ואני מתנצל.

asaf2000

New member
איך אפשר להשוות בכלל

אני הבאתי ציטוט מהמשנה(!) אתה מדבר על סתם אחד שיבוא ויגיד. אני מנסה להגיד שאף רב לא יכול לחלוק על המשנה!

המושג "צדיק" , קצת מעוות אצלך ...

כאשר צדיק בא ואומר "XYZ היא מעלה עליונה העולה על הכל" , זה אחרי שהוא הפנים בלבו , הרבה יותר ממה שאתה יכול לתאר , את המשנה הזאת , או את כל המשניות כולם , או את כל התורה כולה. דבריו שקולים בפלס ואין להם שום חילוק עם אף משנה , גמרא או זוהר. לפי דבריך , צריך לחכות לתחיית המתים ולומר לר' נחמן שהוא שכח את המשנה הנ"ל ...

"ההרצאה שלי."...

תקיף כל "ציור" שיהיה קשור למגע בין אנשים\יהודים\דתים\חסידים\ כיוון שהנושא המרכזי בה הוא הדרך (ארץ) להבעת הדיעה, ולא לגבי הדעה עצמה, אתה יכול להיות הצודק ביותר בעולם, אולם אם לא הבעת זאת בדרך שתתקבל אצל השני, אז מה הועלת? ואם תאמר לי, לא אכפת לי, אז לדעתי אתה מפספס, כי אם אבא שלך הוא הרופא הטוב בעולם, והחולה מזלזל ברפואותיו, המתבקש הוא רחמים וסבלנות, ולא לשלוח אותו לעזאזל.... ונחזור רגע למה שאמרתי בהודעה הקודמת בדרך אחרת, האם לדעתך אביך הרופא הדגול היה "מאושר" מאופן התייחסות בנו, לפציינטים שלו.....???

asaf2000

New member
welcome to breslov

הבעיה הזאת היא בעיה של הרבה חסידי ברסלב שפגשתי שרואים ברבי שלהם כדרך האולטימטיבית והעליונה מכולם ושכולם צריכים ללכת בה ופוסלים אוטומטית כל דרך אחרת בעבודת ה'. אני לא מדבר על כל חסידי ברסלב אלא על רוב החסידים שאני פגשתי או קראתי דבריהם ולא רק פה בפורום.

אסף.

את המושג צדיק יסוד עולם לא המציאו בברסלב, ויאמינו ב-ה' ובמשה עבדו, זה דרך חיים של עם ישראל, לך יש בילבולים לגבי ר' נחמן מברסלב ספציפית, אתה אומר מה אתם מלבישים את רבכם על התפקיד הנכסף הזה!? O.K זכותך, כמו כל דבר בחיים, או שאתה צודק או שלא, ואת התשובה רק אתה תתן לעצמך אחרי לימוד מעמיק, אבל מה שמקומם בתגובותך, לעניות דעתי, ויתקנו אותי אם אני טועה, שאתה לא בא על מנת ללמוד, אתה בא עם ספקותך, למקום מוגדר וברור, ואתה מתריס כנגד, זו גם דרך לימוד, כיון שהתשובות שאתה מקבל, מלאות תמצית רוויה של תוך האמונה בצדיק, אבל אל תתלונן על האופן גם לא על המהות כי סה"כ גם לי נראה, שאתה לא מבין הרבה בחסידות ברסלב, לא שאני פרופסור גדול... ומילה לאייזיק, שמע, תנסה להיות קצת יותר חברותי, אנחנו אחים? צריך לפרגן? לאהוב חינם? זה לא סיסמאות, בזה תלויה גאולתנו...

רק מענין אותי מאד

למה שאדם אומר על דברי צדיק "שטיות" לא אכפת לך כול כך. אבל שאיש פשוט אומר לאיש פשוט אחר "בור ועם ארץ" אתה דש ודש בזה. את התשובה אני יודע רק אין לי כוח ליכנס למחלוקות ששום דבר טוב לא יוצא מהם.אז תמשיך להיות יפה נפש בעולמך המושלם.

asaf2000

New member
ח"ו לא אמרתי על דבריו שטויות

אני בטוח שמה שהתכוון רבנו באומרו שהתבודדות היא מעלה גדולה מהכל הוא התכוון למשהו אחר לגמרי, אני פשוט לא למדתי את התורה הזאת אז אני לא אתחיל לפרש את דבריו אבל לא נראה לי הגיוני שתהיה סתירה מדברי רבנו על דברי המשנה. מה שאמרתי שטויות היא על דברי הכותבים משמו שמשמע שעדיף לנצל זמן פנוי ביום להתבודדות מאשר לקביעות עיתים לתורה.

פראזניק

New member
אסף...

ראשית, אני חייב לומר שיש צדק בדבריו של "היהודי", כשהוא אומר שלפני שרבינו אמר "התבודדות היא מעלה עליונה וגדולה מן הכל" - הוא הפנים את דברי המשנה שהזכרת - ואת הכלל הידוע ש"תלמוד תורה כנגד כולם". וכפי שהזכרתי אני, רבינו כותב בספר המידות "הרגל הלימוד עולה על הכל". אבל, ישנה מחלוקת ידועה בין גדולי ישראל, מהי מטרת הלימוד? האם הלימוד הוא הוא המטרה או שהלימוד הוא רק דרך לידע מה מצווה אותנו התורה - כדי לקיים את אותם ציווים? ישנם מגדולי ישראל שפסקו כי עצם לימוד התורה - גם אם המטרה המוצהרת אינה 'על מנת לקיים' - הוא מצווה גדולה והוא מטרה. החסידות לעומת זאת טוענת כי אם כי מעלת לימוד התורה אין לשער ואין לתאר, כמובן (ואצטט בסוף כמה שיחות מרבינו על מעלת הלימוד, כדי שתבין על מה אני מדבר) - הרי שהלימוד הוא אמצעי, לא מטרה. אמצעי לידע את מצוות הבורא, אמצעי להתקרב אליו. המציאות מוכיחה, כי אנשים ישבו ולמדו תורה, אבל הם נשארו מושחתים במידות או בעלי עברה פשוטים. האור החיים הק', בפירושו לתורה, מבאר את הפסוק "דור עיקש ופתלתול" באופן הבא: "דור עקש ופתלתול וגו'. שאם יהיה עקש לבד דברי התורה תשים המעקשים למישור, ומי גרם לזה שנשחת היותו עקש ופתלתול פי' מתחזק בעקשותו, כאשר עינינו רואות בדורות הללו מיני אפיקורסות דרך עקש וכשאדם מישר עקשותיהם הם מתחזקים באורחות עקשים קשים, וזה אובן מולדת בית:" הנה כי כן, אומר בעל אור החיים הק', כי התורה עצמה אין בכוחה ליישר את ה"פתלתול". מהו אותו פתלתול? רש"י הק' מסביר את המילים "נפתולי אלקים נפתלתי" כלשון של עקשות - והוא משווה את זה הנה, ל"עיקש ופתלתול" וז"ל: "ואני מפרשו לשון עקש ופתלתול נתעקשתי והפצרתי פצירות ונפתולים הרבה למקום להיות שוה לאחותי:" בליקוטי אור החיים ראיתי שהוא אומר כך: דברי התורה כוחם יפה להפוך "המעקשים - למישור" אבל מה יהיה על זה שהוא גם "פתלתול"? את הישור הקשה יותר, אין בכוח התורה לעשות ללא תפילה. דרך ברסלב, וכן ניתן לראות בספרי רבינו הק' ובספרי רבי נתן, היא שילוב בין תורה לתפילה. ומה יותר? אמר רביה"ק בפירוש: "החסידים אומרים "תפילה תפילה תפילה". המתנגדים אומרים "לימוד לימוד לימוד" ואני אומר "תפילה לימוד תפילה". דהיינו השילוב הנכון, לדעת רבינו הק' הוא שילוב של מן "סנדוויץ" - לימוד עטוף בתפילה - כי המטרה היא לא לדעת עוד ספר ועוד ספר - אלא המטרה היא לדעת עוד ספר ועוד ספר - כדי להתקרב לה'. ואם כוחה של תפילה יפה לקרב לה' - היא חשובה יותר מתורה - וכעת עיין שוב בדברי האור החיים הק', ותבין שרבינו לא המציא ח"ו דברים על דעתו. מה אם כן אומר רבינו לגבי לימוד תורה? ישנם כמה וכמה שיחות, החל משיחה בשיחות הר"ן, בה מנה רבינו לרבי נתן סדרי הלימוד שמן הראוי היה לאדם לקבוע, ורבי נתן מציין שהיו אלו סדרים "עד שאין מספיק היום" ללמדם. זה ממשיך בכך שרבינו תפס מישהו ואמר לו "תלמד! תורה תאשיר אותך, התורה תעשיר אותך, התורה תחכים אותך, התורה תעלה אותך" ושאר לשונות של עילוי, ואושר. וזה לא נגמר. כאשר אומר רבינו הק' "התבודדות היא מעלה עליונה וגדולה מן הכל, אין כוונתו לומר "זהו. לא צריך ללמוד", שהרי הוא עצמו קבע סייגים מפורשים ללימוד. כדי להמחיש את כוונתי, הנה דוגמא: בזמן המחלוקת הגדולה על ברסלב, כאשר דם אנ"ש הותר, חיפשו המתנגדים דרך לזהות, מיהו חסיד ברסלב? מה הדרך שהם מצאו? באותם ימים יצא, זה לראשונה, שולחן ערוך קטן עם מגן אברהם. והיות ובברסלב, על פי ציווי רבינו הק', מקפידים מאד ללמוד הלכה, החליטו המתנגדים שכל מי שהולך בשקית התפלין שלו עם שו"ע הזה, הוא חסיד ברסלב. לא זיהו אותם לפי הריקודים או לפי משהו אחר, למרות שאני מניח שגם אותם היה אפשר לזהות, כפי שהיום אם תראה מישהו רוקד בבית הכנסת תדע מיד שהוא חסיד ברסלב, אלא זיהו אותם לפי השולחן ערוך. ואני מניח, אם יורשה לי, שאותם חסידי ברסלב אמיתיים, קדושי עליון, לא עבר עליהם יום בלי התבודדות. ורבינו מוסיף ואומר ששום צדיק לא הגיע לדרגתו - כי אם על ידי התבודדות! ומה לנו יותר מכך, שהמשנה ברורה עצמו מביא את ענין ההתבודדות, וגם ב"נפש החיים" לרבי חיין וולאז'ין מופיע הענין וגם בספר "שומר אמונים" להאדמו"ר משומרי אמונים וכן בספרים נוספים - שלקחו זאת מרבינו. אני מניח שזה מספיק כדי שנבין שאין כאן ח"ו שום סתירה לשום משנה... ה' יעזור שנזכה באמת להתבודד לפני ה' יום יום - כדי להיות יהודים.

asaf2000

New member
מבין ומסכים,

כנראה שלא הבנתי נקודה מסוימת, לא משנה כרגע.

אתה מדבר בריצינות או שאתה צוחק

הרי זה יודע שכול ענינו של רבינו זה תפלה. וכמו שכתוב בליקוטי מוהר"ן תנינא בתורה צ"ג "שמעתי בשמו שאמר לענין המחלוקת שהיו חולקים עליו, כי אמרו רבותינו זכורנם לברכה כרום זלת לבני אדם אלו דברים שעומדים ברומו של עולם ובני אדם מזלזלין בהם ומאי ניהו תפלה. על כן מחמת שכול עסקו תפלה כי בענין תפלה היה מרבה לדבר אם אנשיו והזהירם מאד להרבות בתפלה והתבדדות ושיחה בינו לבין קנו כמבאר בספריו הקדושים, וכו............. ויש עוד תורה שאני לא זוכר את מיקומה, ואולי חברי יתנו את מקומה המדויק. שרבנו אומר שהלואי שכול היום נעסוק בתפילה.

אולי לזה כוונתך ?

תורה צו , לקוטי מוהר"ן תניינא. עוד אמר לענין התבודדות, שהיה דרכו ז"ל לזרז מאד בזה להיות רגיל מאד בהתבודדות, לפרש שיחתו לפני השם יתברך בכל יום ויום ואמר: שאפילו כשאין יכולין לדבר כלל, אפילו כשמדברין רק דבור אחד, גם-כן טוב מאד ואמר: שאפילו אם אינו יכול לדבר רק דבור אחד, יהיה חזק בדעתו, וידבר אותו הדבור כמה וכמה פעמים בלי שעור וערך, ואפלו אם יבלה כמה וכמה ימים בדבור זה לבד גם זה טוב ויהיה חזק ואמיץ, וירבה לדבר אותו הדבור פעמים אין מספר, עד שירחם עליו השם יתברך, ויפתח פיו, ויוכל לפרש שיחתו: ואמר: שהדבור יש לו כח גדול מאד, כי הלא יכולין ללחש על קנה-שרפה שלא תוכל לירות והבן ואז כשדבר מזה, דבר הרבה מהתבודדות, והאריך מאד בשיחה נפלאה בכמה מיני לשונות, וחזק אותנו וזרז אותנו מאד מאד בזה, להתחזק להרבות בהתבודדות ושיחה בינו לבין קונו ואמר: שרצונו שיהיה לנו כל היום כלו התבודדות, ולבלות כל היום על זה , אך לאו כל אדם יכול לקים זאת על-כן בהכרח לצוות להם שיהיה להם על-כל-פנים איזה שעה התבודדות, כי גם זה טוב מאד אבל מי שלבו חזק בה', ורוצה לקבל עליו על עבודתו יתברך באמת, רצונו שיהיה לו כל היום התבודדות (ברכות כא): 'ולואי שיתפלל אדם כל היום כלו':

למעלה