בעיה

אורלי222

New member
בעיה

שלום, האם ישנו מצב בו אדם לוקה ב"מודעות-יתר"? הכוונה שהוא מודע מדי לתחושותיו ולתחושות האחרים? שמי אורלי, אני בת 20 , ואני לוקה ב"מחלה" הזו מאז גיל 13. את השם למצב הזה נתתי בעצמי, מאחר שאינני יודעת אם קיים מונח מקביל בספרות הפיסיכיאטרית. כל זאת נשמע מעורפל לחלוטין, לכן כדאי שאפרט מה. ==================== במה ה"מחלה" (אם אפשר לכנות אותה כך) מתבטאת? אולי קודם כדאי שאתן רקע על עצמי. עד גיל 14 הייתי בחורה סגורה לחלוטין, ללא חברים, חיה בעולם עצמי...טיפוס חולמני... לקראת התיכון חל מהפך... הפכתי, בהדרגה, לבעלת טיפוס מנוגד בתכלית לילדה שהייתי קודם. פיתחתי עמוד שדרה, אומץ וביטחון עצמי, אט-אט, ונפתחתי... כמה שנים מאוחר יותר, בחורה יפה עם ביטחון עצמי, שמתי לב שישנו משהו שונה בי מרוב חבריי. שמתי לב שאני מבינה אנשים טוב יותר, או כמה מוגזם, מתנשא, וחסר-בסיס שזה יישמע, כמעט תמיד לדעת מה חבריי או כל הסובבים אותי חושבים רק ממבט חטוף בפניהם. הלוואי והייתי יכולה להאמין שזה לא נכון, אך העובדות מדברות מבעד עצמן. ואיך אני עושה זאת? אני קוראת לזה "תורת ההקשרים". אני מאמינה שכל אדם יכול לפעול ולהבין את נבכיי ליבו של כל סובביו, אם רק ישכיל להשתמש בתורה זו. כתבתי את זה לפני כמה זמן. על רגל אחת, המדובר הוא ברעיון כללי שאוחז באמונה שניתן לקלוט רחשי ליבו של אדם מהצלבת פרטים שונים ממפגשיו עימו, המתבסס בעיקר על תגובות. נכו, זה נשמע טריוויאלי. כשאני מעלה את זה על הכתב, אני מהרהרת אם אני מכנה את זה נכון שכאני קוראת לזה מחלה, כי זה אכן נשמע דבר של מה בכך שהרוב עושים...אך מדובר ביותר בזאת... את התורה הזו חיברתי לאחר הניסיון, ולא לפניו.. קרי, את ה"תורה" הזו, אני מבצעת בראשי באופן אוטומטי ומהיר בדיוק כמו במהירות בה אני מדברת...זה מתבצע באופן "אוטומטי" בראשי... רק לאחר שנים ספור, כשיעצתי פעם לחברה, פתאום ראיתי את כל הפעולה הזו שאני עושה, כסוג של "שבלונה"... למה אני כותבת את כל זה? כי אני נמצאת בבעיה...ה"מתנה" הזו שאני מודעת יותר מדי לאנשים, מרגישה שקיפות לרגושתיהם ומחשבותיהם, מאפשרת לי "מרחב תמרון" מסויים... וזה אומר שאני יכולה לשחק עם זה כמה שאני רוצה...באם זה לגרום למישהו להתאהב בי (אלא אם כן אין התאמה מיידת)- ע"י כך שאני קולטת מה מפעיל אצלו את ההרגשה של התאהבות, ואם זה ללכת לראיון עבודה ולדעת בדיוק מה המראיין באותו רגע רוצה לשמוע..(והכל מתורה אחת קצרה..לשים לב לתגובות ההתחלתיות שלו לדיעות וצורות מחשבה ראשוניות שלי, ואז לזרום עם זה הלאה...)... וזאת בעייה. בעייה רצינית. אני לעולם לא יכולה להינות מאהבה אמיתית בה הצד השני אוהב אותי בשל מי שאני, ואני לעולם לא יכולה להרגיש שלמה עם מחשבותיי בקרבת חבריי... לשם הסר ספק- אני לא מתכוונת כי אני מפעילה את אותו "קסם" על כולם- אומרת דברים נהדרים על עצמי, וכך כולם "נופלים ברשת", לא ולא, אני מדגישה ואומרת כי אני "מתאימה" את עצמי לפרסונה מולי, שזה יכול להיות שאני אנשים קיצוניים במהותם... -כמו כן, אין מדובר בשקרים שאני מלאה את חבריי, אלא ב"עיגול קצוות"... אין להתבלבל.... מצב זה מתסכל אותי עד מאוד, וגורם לי לדיכאונות רבים..חשבתי עם עצמי אולי אינני ככל האנשים, מכיוון ששנים רבות הייתי סגורה בעולמי והתבוננתי מהצד? אולי זה תרם לכך שאני יותר מודעת? גם אם לא אמצא עיצה או רעיון, שמחתי לשתף....

nutmeg

New member
לא הבנתי

מכל מה שכתבת, מה בדיוק מתסכל אותך ולמה. תוכלי להסביר?

מתסכלת אותה העובדה

כי היא מסוגלת לפרש את מחשבותיהם ורצונותיהם של אנשים על פי הבעת פניהם בלבד ועל ידי כך להתאים את עצמה אליהם כלומר, להגיד מה שהם רוצים לשמוע, ולהתנהג כפי שהיו רוצים כך שהיא מרגישה כי אם היא תהיה במערכת יחסים כאשר הגבר יתאהב בה היא חוששת כי הוא יתאהב בה כי היא התנהגה בהתאם לציפיות שלו וענה על ה"קריטריונים" שלו בשביל להתאהב באישה. כך שאין הוא יאהב אותה בשל מי שהיא אם כי בשל מי שהיא מציגה את עצמה כנ"ל בנוגע להבעת דעה ליד ידיד/חברה.

nutmeg

New member
אם זה נכון מה שפרי אומרת

אזי הבעייה היא לא "רגישות יתר" או איך שלא הגדרת את זה - אלא שאין לך שליטה על תגובותיך אל אנשים אחרים. את "קולטת" את ההתנהגות שלהם, מפרשת מה שמפרשת, ומתאימה את עצמך אליה בלי שליטה.... אחרת אין לי הסבר מדוע זה מעציב אותך או למה את קוראת לזה "מחלה". הרי אנשים רגישים לא חסר בעולם, חלקם אפילו עושים מהיכולת הזו קריירה - אבל לא כולם הולכים ומתאימים את עצמם או מוחקים את ה"אני" שלהם מול מה שהם מפרשים מהתנהגויותיהם של אחרים. יש סרט נפלא של וודי אלן בשם "זליג" על היותו איש-זיקית... מומלץ שתראי.

goldy

New member
את לא לבד! את לא לבד!../images/Emo23.gif../images/Emo23.gif

גם אני כזה, אבל אני לא קורא רגשות: אני מזהה מעשנים. מה זאת אומרת? שכאשר אני מסתכל על פנים של מישהוא/היא לוקח לי בדיוק חצי שנייה לקבוע האם הוא מעשן או לא, כמה זמן ובאיזה סם הוא משתמש (כן, באמת). גם אני הייתי שקט בעברי וחשבתי שזו מחלה, עד שקלטתי שאני בעצם רק מרוויח! (רגשי, לא גשמי). אני מקווה שיום אחד שאוכל לקרוא דברים נוספים באנשים ולא רק לזהות מעשנים. את לא חולה, את בעצם רכשת לעצמך מתנה נהדרת: את יכולה ליצור לעצמך פרוטקציה ברגע בלי להשקיע קודם בקשר
(וגם אם לא, האמיני לי, זה יגיע
). אני ממליץ לך לא לדחות את הכישרון אלא להמשיך ולפתח אותו, את רק תרוויחי מזה. אזהרה
לסיום: אף-פעם אל תגלי לאף-אחד שאת קוראת רגשות!! אם תעשי זאת; אנשים יחששו, יתרחקו ממך, ואת תשארי לבד. זאת הסיבה מדוע אני לא מגלה לאף-אחד שאני מזהה מעשנים.

גרא.

New member
אורלי222,תסמונת "מודעות היתר",

שאת ניחנת בה לדברייך,אפשר להגדירה כ"אינטואיציה,שהיא עצמה מוגדרת כ"הבנה או ידיעה מיידית של המציאות, בלא כל חשיבה"..היכולת הזו נדירה למדי,ומוצאים אותה בעיקר אצל סופרים וחוקרים.בפסיכולוגיה היא חיונית.הודות לה קל יותר למטפל להתחבר למטופל, וללמוד את הייחודי שבו..הבעייה,מן הסתם שכנראה גם קיימת במישור האינטואיטיבי שלך,היא שעפ"ר אי אפשר לאמת את הנתונים האינטואיטיביים הללו..ומשום כך אפשר די בקלות גם להגיע למסקנה אינטואיטיבית מוטעת, שנזקה לצידה.כדאי גם לדעת, שגם אדם שלא ניחן במתת אל מעין זו, יכול ללמוד להגיע למסקנות אינטואיטיביות, מהמון פרמטרים גלויים, שכל אחד מאיתנו משדר , יתכן בלא שהוא מודע לכך.. למשל,כל המתודה של שפת הגוף,סגנון הלבוש,ויש הבדל למשל באופיו של אדם הלובש חולצה משובצת, לזה שחולצתו חלקה..יש הבדל בין זה המעונב ומכופתר לבין הזרוק..ואפשר להוסיף כהנה וכהנה..מי שרגישות במיוחד, עם יכולת אינטואיטיבית מעולה, הן אלה הקוראות בקלפים, קפה, בכדור בדולח,למעט כמובן השרלטניות..והרבה מהמידע שהן לומדות מהפונה אליהן, משתקף אליהן, כפי שאמרתי דרך אותם פרמטרים שהזכרתי..יחד עם זה, את חייבת להיות מודעת שעלולה להתפתח בך תחושה של אומניפוטנטית (כל יכולה),שאינה ביטוי מגלומני, אלא תחושה שאת משדרת בעוצמה רבה בדברייך, שכמעט שום דבר אינו נסתר מעינייך..תחושת הכוח משכרת, לעיתים גם משקרת,והסיכון בכך הוא רב.יתכן שהיכולות שלך,עשויות להוביל אותך לכיוון של עיסוק בפסיכולוגיה..יתכן רק לקרירה של מגדת עתידות...שהיא כשלעצמה, אינה רעה כלל וכלל..להחלטתך.

PLAIN OL ME

New member
גם אני גם אני!!

אני יכול לדעת המון דברים על בני אדם אחרי עשר דקות של שיחה! ואני רואה גם בשתי דקות איך בדיוק האדם שאיתי מרגיש... יש לי אינטואיציה כזאת, מעין תחושות-בטן מאוד מאוד מדויקות, והן כמעט תמיד נכונות... לא רק בריללייף יש לי אותן, ג בטלפון ובצ'אט, אם כי אז הן פחות מדויקות... אני יכול להבין הרבה על אנשים מהניסוחים שלהם, ממהירות הדיבור,, ומלהסתכל להם בעיניים בזמן היחה.... אני קולט מזה המון... יש לי גם עוד בעיה, ואולי היא קשורה לאינטואיציה הזאת, אז תגידי יל בבקשה אם גם לך יש אותה - אמפתיה מופרזת..... ישלי המון אמפתיה. יותר מדי. הרבה פעמים כשלידיד/ה שלי קורה משהו טוב, גם אם הוא/יא לא ידיד/ה קרוב/ה יחסית, אז אני נהיה מאוד מאושר, הרבה יותר ממנו/ה אפילו! וכנ"ל גם אם דברים רעים, כשידיד/ה שלי עצוב/ה אני נכנס לדיכאון..... גם לך זה קורה? רצוי אולי שאוסיף שיש לידע רב מאוד בפסיכולוגיה (מאיפה? אני אוטודידקט...!) ואני הרבה פעמים חושב על ההתנהגות של אנשים ועל דברים שהם אומרים ומגיע לכל מיני מסקנות כאלה.... אבחונים.... מעין תיאוריות על מה שקורה אצלם בראש, מה המקור של כל מיני דברים.... והרבה פעמים אני מגלה אח"כ שצדקתי... ובקשר לבעיה שלך - נראה לי שהבעיה היא לא היכולת שלך לקרוא אנשים, אלא בעיה ערכית עם עצמך.... בגלל שאת לא כנה עם אנשים.... אבל את -חייבת- להיות לא כנה? או שאת לא יכולה לשלוט בזה? או אולי בכלל ההתאמה שאת עושה לעצמך עם מה שאת מזהה אצל אנשים זה משהו לא מודע שאת שמה לב אליו רק אח"כ???

למעלה