בעיה של אגו

כרמל 1

New member
בעיה של אגו

אדם קרוב לי ולמשפחתי, סובל, על פי דעתי, מבעיה נפשית חמורה:
כנראה מאז ומתמיד, ישנם התפרצויות של מה שנקרא בעממית 'אגו' (אני יודע שזה לא המונח הנכון אך זה מה שאני מכיר).
קורה להרבה ישראלים, בד"כ בכביש, בו אדם מעצבן בנהיגתו גורם לו לעצבים ולמשחקי אגו, על חשבון הגיון בריא ותקשורת עם הסביבה.
קורה כבר הרבה שנים ונראה שהתגובה מתגברת.
לאחר התקף העצבים הדבר היחיד שעוזר הוא זמן, כאשר כל איזכור למקרה גורם לעצבים ועל כן התפתחה תגובתנו - הבלגה והזנחת הנושא.
וכך עד לפני כמה ימים. בפגישה עם נהג אקראי שהתפרץ לכביש, הוא התפרץ עליו בחזרה. תגובה לניסיון להוריד אותו מהנושא או להרגיעו, הובילה לקללה חריפה.
מאז, המצב רק מחמיר. הוא לא מדבר איתנו ורק מעוצבן בקרבתנו. נראה כמו מלחמה.
יום אחרי סירבתי להצטרף לפגישה משפחתית (לא נעים להיות עם דבר כזה סגור באוטו כמה שעות) והוא התעצבן ולדעתי בטוח שזה באשמת סדרי העדיפויות שלי.
היום ניסיתי לדבר איתו אך אין ניסיון רב מצידו להקשיב. עוד כמה ימים הוא טס לחו"ל, ושאלתי אם זה יהיה עד אז, ותשובתו היחידה היא שעוד מעט יהיה לכם נחת ממני להרבה זמן.
מהתרשמותי הלא מקצועית, ה'אגו' מונע חשיבה נכונה ודוחף לתגובה להיפך, לדוגמא: במקום להתנצל הוא יתעצבן יותר ויתגונן בכעסים והתעלמויות.
התרשמות נוספת היא שקבלת ביקורת מובילה לתגובה זהה. נראה שאוהב לייעץ לאחרים אבל אינו מסוגל לטפל בעצמו.
ועכשיו הבעיה הרצינית היא בהכחשת הבעיה: כיוון שזוהי בעיה של אגו, מודעות ורצון לטיפול בכל דרך שהיא היא חובה, אך האגו מונע את שתיהן.
אין לנו רעיון לאדם קרוב שהוא מקשיב לו כדי שידבר איתו בלי שיתעצבן מראש על הרעיון ולא יקשיב.

אני עזרו לי, כל תגובה שהיא. המצב בלתי נסבל לחלוטין.
תודה רבה

כרמל...

מאוד קשה לעזור לך כשאתה כבר מנתח את הסיטואציה, נותן לה שמות ומסביר את המניעים והתהליכים.
אם אתה רוצה עזרה, אל תבוא עם המסקנות שלך וההתרשמויות שלך - שכבודן במקומן מונח אבל הן לא עוזרות לנו להבין מה אתה רוצה.

כאילו, באת לשאול אבל לא שאלת כלום, רק סיפרת את המסקנות שלך וביקשת עזרה על סמך הניתוח שלך.
אולי לנו יש הבנות אחרות?

נסה פחות לפרש ויותר לתאר את המצב הבלתי נסבל. אפשר לתת דוגמה לאיך נראית התפרצות, מה הוא אומר בה, כמה זמן היא אורכת, איך הוא נרגע בסופו של דבר וכד'

אפשר גם לנסות לתאר זמן ללא התפרצות: מה האיש עושה בזמנו הפנוי? מה הוא אוהב? מה משמח אותו?

ואחר כך לשאול שאלה

כרמל 1

New member
תודה, אשתדל בלי ניתוחים:

אפרט את המקרה האחרון יותר, אולי:
בנסיעה, בעודו הוא הנהג, עמד נהג אחר לצאת אל הכביש מהצד בלי להסתכל קודם. אז הוא עצר, העיר לו בגסות, ואז החליפות כמה קללות וכעסים ביניהם, ובסיום הנהג השני יוצא מהר (עם יריקה לכיווננו)..
באשר לאשתו שאמרה לעזוב אותו ולהמשיך,היא קיבלה קללה בצעקה.
לאחר מכן הוא חזר החליף בגדים ויצא לכמה שעות.
מאז התעלמות מוחלטת מצידו ובגלל זה גם מצידנו.
יום אחרי הביא את אמו ורצה שנבוא לארוחה משפחתית מתוכננת.
אשתו אמר או יותר נכון ציווה שלא תבוא, על אף שקנתה במיוחד פרחים, וכשאמרה לאמו שתיקח אותם אמר שלא לקחת את הפרחים שהיא קנתה.
אני אמרתי שאני לא בא ובתגובה קיבלתי את המשפט בזאת נגמרה ההיכרות בינינו.
כאמור היום שאלתי מתי המצב יפסיק והתגובה הייתה שעוד כמה ימים הוא טס לחול ואז יהיה לנו נחת ממנו, ואולי אף אחרי זה. כי זה מה שאתם רוצים.
זה המקרה הספציפי. כמו שאמרתי במקרים קודמים אחרי כמה שעות עבר הכעס, כל עוד לא הייתה התייחסות למקרה.

מקווה שזה יותר מכוון (ללא השלכות משלי).

נשמע

שהוא אדם שלא יודע לווסת את רגשותיו וכל דבר "רגשי" מתורגם בסופו של דבר להתפרצות כעס.
לא שמעתי מדבריך שיש הבעה של רגשות אחרים
האם הוא צוחק? האם הוא מבטא אהבה? דאגה? שמחה? אכפתיות?
האם הוא בכלל שם לב לאחרים כשהוא לא כועס עליהם?

כרמל 1

New member
מבוטאים, בטח..

אתן להפרצויות האלו אחוז אחד מהחיים, כך שהוא נורמטיבי ומביע רגשות רוב הזמן.
לא הבנתי לחלוטין את כוונתך בשאלה האחרונה, אך במטרות עבודה למשל, כשהוא כועס, הוא משתדל לא להראות את זה (בטלפון לדוגמא).
גם במצב כעס של הימים האחרונים בזמן צפייה בטלוויזיה שמעתי אותו צוחק.
התפרצויות כעס נובעות ממצבים שכביכול באמת מעצבנים, אבל לא ממצבים שאמורים להצית רגש אחר..

sharpantie

New member
התפרצויות זעם בלתי נשלטות

זה כנראה מה שיש לו. ויסלחו לי המומחים על האבחנה, למרות שאני לא איש מקצוע.
הכרתי בחיי כמה וכמה וכמה.... אנשים כאלה וזה מאוד לא נעים להיות במחיצתם בזמן התפרצות.
הם לא בוחלים במילים , תוקפים, פוגעים ומעליבים בלי חשבון.האם הוא מתפרץ רק על אנשים
קרובים לו, חברים ומשפחה או גם על על אחרים כשלא מוצא חן בעיניו מה שהם אמרו?

האם הוא מודע למצב? האם אומר שזה מפריע לו? האם הוא מתנצל לאחר שנרגע ומבין
שפגע באנשים סתם?

כרמל 1

New member
היי,

אני לא יודע אם בדיוק זה המקרה, אבל בכל מקרה ההתפרצות לא בוחלת באנשים, זה בד"כ יהיה זר אך יכול להיות גב קרוב.
לדעתי המודעות לא מלאה, ולא הוא לא אומר שמפריע.
כמעט אף פעם לא מתנצל, ונמנע ולא מזכיר מקרים שקרו.

עזרה

אם היית בא אלי ליעוץ, הייתי אומרת לך ככה: קשה מאוד לעזור למי שאין לו בעיה עם עצמו. כל אחד בוחר לחיות בדרך שלו, גם אם זה מפריע לאחרים מסביב. אני מבינה שההתנהגות שלו לא נעימה לך, וכשאתה כותב "אנחנו", אולי אתה מרגיש שאתה מייצג עוד כמה "סובלים"... אבל בגלל שאתה זה שהמצב מפריע לו, מבחינתי הבעיה היא שלך, ואתה תהיה זה שאנסה לעזור לו. בכל פעם שאתה נתקל בכזה "התקף כעס מוגזם", תדמיין שזה בכי. כמה שהאיש יותר צועק ומקלל - ככה הוא יותר בוכה בעינייך. כמה שתתרגם את הכעס שלו לעצב, תבין יותר איך לקבל אותו. במקום לראות כמה הוא מכאיב לאחרים, תראה פתאום כמה בעצם כואב לו בעצמו. אם תעשה ככה, תראה שאתה מגיב אליו אחרת. והשינוי בתגובה שלך יכול לתת הזדמנות לשינוי בתגובה שלו.
בהצלחה יא איבני. אולי בעזרתך הבן אדם יהיה קצת פחות כועס, וקצת יותר שמח.

למעלה