בעיה עם האח

bladesmaster

New member
בעיה עם האח

אני בן 17 ואחי בן 7 (בכיתה ב'). אחי מאוד חכם לגילו (ידע כללי, הבנה, הסקת מסקנות...) אבל בבית הספר הוא לומד "על הפנים" (המורות אומרות שהוא לא מקשיב, לא כותב... ואני כבר לא מדבר על הכנת שיעורים...). אלא שהלימודים שלו הם לא הבעיה (הם בעיה אבל זו לא הסביה לשאלתי). אני מנסה לעזור לו עם שיעורי הבית שלו- אנחנו יושבים אחה"צ מול השולחן בגינה (קומת קרקע) ומתחילים... הוא מוציא דף - ומתחיל... אבל מה- הוא מתחיל לכתוב סתם- כאילו שזה המשך של השאלה מהדף הקודם... ממש אי אפשר להבדיל איפה מסתיימות התשובות בדף הקודם, ואיפה מתחיל הדף הבא... אני מתקן אותו (מנסה):"אולי כדאי שתתחיל בדף הא, עם כותרת למעלה?"(כותב לו את הכותרת של הדף בראש הדף הבא). הוא מסרב בתוקף-"לא! ככה לא צריך! צריך שם! צריך לסיים את הדף הקודם!" הוא לוקח מחק ומתחיל למחוק את הכותרת. אני מפסיק אותו, ולוקח את המחק כדי שיקשיב לי לרגע (הוא הרי לא יכול להתרכז בזמן שהוא מוחק...).הוא רץ ומביא מחק אחר. אני אומר לו שיקשיב- "ומה אם אני לא אקשיב?!" אני עונה: "אם לא תכין שיעורים כמו שצריך לא תוכל לראות טלוויזיה" (יש הסכם - טלוויזיה אחרי שיעורים). "ומה אם אני בכל זאת אסתכל?!" -"אני אנתק כך שלא תוכל." -"ואם אני בכל זאת אסתכל?!" (כאן נמאס לי להתווכח) -"אם תצליח את תסתכל." (הוא מחכה קצת ורואה שהוא לא מצליח)-"אוףףףףף! זה לא הוגן!!! ז-ה ל-א הו-גן!!! אני אגיד לסבתא שלא תתן לך מתנה מהחופשה!! (סבתא בחופשה...)" לא אפרטאת המשך הדיאלוג המרתק אבל בעקרון הבעיה היא שהוא לא מקשיב לי בכלל! סבתא שלו אומרת לו "כן" כל פעם שהוא שואל משהו כי הוא מדבר עברית וסבתא מבין רק קצת...לא ממש משנה לה מה הוא אומר. לכן היא גם לא יכולה לבדוק אם השיעורים בסדר. להורים הוא מקשיב רק אם מאיימים עליו בעונש (אם לא תעשה - מחר ומחרתיים אין טלוויזיה ואין מחשב!) וגם זה... לאט... לאט... והם חוזרים רק בערב. אני משתגע!!! אין שום דרך לגרום לו לעשות משהו!!! תעזרו לי בבקשה!!! אני מיואש!

freearth10

New member
אחיך רוצה שתקשיב לו

תתרכז בעיקר. מה זה משנה איפה כתובה הכותרת? וחוץ מזה אלה שיעורי הבית שלו. הוא הרי ילד חכם. אין לו הרי בעיה לענות על השאלות. אז למה בכלל הוא צריך את העזרה שלך? אני בכלל לא בטוחה שהוא היחיד שלא מקשיב. די נראה לי שהוא מרגיש שלא מקשיבים לו. במקום ללכת על דרך השלילה, אולי כדאי להמריץ אותו בצורה חיובית. אם תעשה היום שיעורי בית נשחק אחר כך יחד ב... או כל דבר שאתה יודע שהוא אוהב לעשות. דרך אגב האם הוא חולה הרבה בדלקות בגרון או בדלקות אזניים? אחריות. לקיחת אחריות זה משהו שאנחנו צריכים להתמודד איתו. שיעורי הבית זו הזדמנות נהדרת להתמודד עם אחריות. זה אפילו חשוב יותר מהשיעורים עצמם. אם תשדרו לו שאתם תמיד לוקחים ממנו את האחריות, אז בשביל מה הוא בכלל צריך לזכור דברים? הרי יש מישהו שכבר יזכיר לו אותם. ואופס חוסר קשב, חוסר רצון לזכור - ויש לנו כבר בעיית קשב וריכוז שההתמודדות איתה יכולה להיות הרבה יותר קשה מאשר התמודדות עם ילד שהוא על הפנים בבית הספר ועוד בכלל לא שאלנו למה? הרי יש לו את כל התנאים להיות תלמיד מבריק. אולי יש לו בעיה חברתית? אולי יש לו בעיה מוטורית? אולי הוא מרגיש שהוא תמיד צריך להיות הכי טוב? ויש עוד הרבה מאוד אוליים בדרך. מאיה

bladesmaster

New member
תודה... אבל..

אני מאוד מודה לך על התשובה, אבל אני חושב שלא הבנתי אותה לגמרי: מה פירוש "אם תשדרו לו שאתם תמיד לוקחים ממנו את האחריות, אז בשביל מה הוא בכלל צריך לזכור דברים?" אני לא עושה איתו שיעורים כל יום, אלא פעם בכמה ימים: אני עדיין בתיכון - גם לי יש מה לעשות, למרות שחבל לי שקשה לי להעביר איתו זמן. אני מאוד רוצה לעזור לו וללמד אותו את מה שאני יודע, אבל הוא לא מקשיב לי או לא סומך עליי - אני כבר לא ממש בטוח. לגבי ביעות קשב וריכוז... נגעת בנקודה רגישה כאן... הוא טופל קצת בנושא הזה ונראה שהוא השתפר בזה (הלך למומחים, בערך עד כמה חודשים לפני כיתה א') ולא היו ממש בעיות שאני יכול להצביע עליהן. מבחינה חברתית הוא נראה לי ממש בסדר - הוא פתוח ורוכש חברים במהירות ובקלות... ועוד דבר - איך דלקות גרון\אזניים קשורות? אני לא מפקפק, לחלילה, אני פשוט לא יודע איך הדברים קשורים, ואני אשמח אם יספרו לי.

freearth10

New member
איזה כיף לו שיש לו אח כזה אוהב!

בקבלה ונתינה יש תמיד את הצד הנותן ואת הצד המקבל. וזה בטח כיף נורא לדעת שאתה תמיד שם בשביל אחיך. תמיד מוכן להגיש לו יד. ולמרות שאני מאמינה מאוד שמי שנותן גם מקבל, אנחנו צריכים להיות מאוד זהירים עם הנתינה הזאת, כי הרבה פעמים אנחנו כל כך רוצים לתת שלא מאפשרים לאדם את האפשרות לצמוח בזכות עצמו. סמוך עליו יותר שהוא יצליח גם בלעדיך, הן כבר אמרנו שהוא לא טיפש. ולא זה מה שתוקע אותו בבית הספר. דרך אגב איך הקואורדינציה שלו? אם אתה באמת רוצה לעזור לו עשה איתו תרגילים של הצלבות. כל מה שלמדת בחימום לפני משחקי כדורגל/כדורסל שבהם אתה מצליב את יד ימין עם רגל שמאל וההפך. ואיך האזניים/גרון קשורים לכאן? בעיות בגרון הן בעיות של ביטוי עצמי. ילד שמרגיש שלא נותנים לו לבטא את עצמו יחלה הרבה בדלקות חוזרות בגרון. בעיות אוזניים הן בעיות של איזון הגוף כולו וגם יכולות להצביע על כך שהילד לא רוצה לשמוע עוד, כי מה שהוא שומע מלחיץ אותו מאוד. מאיה

גרא.

New member
בלדמאסטר,לא ברור מפנייתך, באיזה

כתה אחיך לומד. האם בכתה ב'? או שמא רק התחיל ללמוד..גם לא מובן כלל איפוא הם הוריך, ומדוע דווקא אתה עוזר לו בשיעורים.אבל זו לא הבעייה,אלא העובדה המדהימה, שאתה, שאינך מורה, אינך יודע כיצד ללמד,אינך יודע כיצד להגיב נוכח קשיי הלמידה של אחיך, לוקח על עצמך את הג'וב הזה.מה הפלא שאינך מצליח כלל ללמד אותו..כדאי אולי שתדע, שבכל תחום יש אנשים המומחים לו, ורק כאלה עשויים בדרך כלל להביא לתוצאות חיוביות. כך זה בחיים..כי טכנאי מחשבים, אינו יודע לתקן מכונית, ולהפך..ואפשר להרחיב ולהרחיב. השאלה בסיסית לגבי כפסיכולוג,היא מהן הסבות שאחיך בעצם אינו לומד בבית הספר,לא מקשיב, אולי גם לא קורא..ואת זה יש צורך לדעת, לפני שעוזרים לו ללמוד..אינך יכול לפתור בעייה לפני שהגדרת אותה..וכאן אתה מנסה ללמד אבל לא רק שאינך יודע איך, גם אינך יודע למה זה לא מצליח לך. לכן, עם כל הכבוד, והערכה לרצון הכנה שלך כאח לעזור לאחיך,זה לא מה שאתה יכול וצריך לעשות.שלבי הטיפול באחיך, צריכים להתחיל בבית הספר. אם הוא מתקשה ללמוד, בית הספר יכול לפנות לשירות הפסיכולוגי החינוכי שבאזור מגוריך.פסיכולוגית ביה"ס, תפגש עם הילד, תעשה לו אבחון פסיכולוגי,ובהתאם לממצאיה, תמליץ לבית הספר מה לעשות איתו. הוא , אחיך, זכאי לקבל את מלוא העזרה מבית הספר..אתה יכול בהחלט להיות עבורו אח גדול נהדר..במשחק, בבילוי, בהרחבת ידע,ואפילו בעזרה בלימודים, פה ושם. אבל לא במקום מורה מקצועי, וללא ידע מהן קשייו, ובעיקר, איך ללמדו.

למעלה