בניית קטמרן

עדיגוגי

New member
בניית קטמרן

שלום חברה

יש לי פרוייקט עם קצת דרישות לא רגילות שאני רוצה לבנות.

אני רוצה לבנות קטמרן עם בידונים באורך של 6 מ' אבל שיתפרקו לחלקים של 3 כדי שאני אוכל לאחסן אותם בבית שלי.

עם איזה חומר אתם ממליצים לעבוד?
מצד אחד אני רוצה שזה יהיה כמה שיותר קל, כי אני צריך להעביר את זה כל הזמן ממקום למקום.
מצד שני אני רוצה גם שיהיה לי קל לבנות את הסירה.
בגלל זה אני חושב לעבוד עם pvc ולא עם פייבר גלאס, כי הבניה תיהיה לי יותר מהירה.
אני חושש לעבוד עם עץ בגלל נזילות ומשקל.

אשמח לתגובות. :)
או לכל המלצה שנראה לכם לנכון, כי זו פעם ראשונה שאני בונה סירה (או פרוייקט בסדר גודל הזה)

gb228

Active member
אתה בטוח שזה במסגרת היכולות שלך?

אני באמת לא רוצה להיות "משבית שמחה" אבל:
1. האם יש לך תוכניות? גם בלי הדרישות שלך לפירוק הבידונים זה פרויקט שדורש תכניות טובות. אם אין לך, הייתי מחפש תוכניות ובודק אם ניתן להתאים אותן לדרישה שלך
2. טרם נתקלתי בסירה שבנויה מ PVC (אלא אם זו סירה מתנפחת, אבל אז במילא אין צורך לפרק את הבידונים - ד"א נדמה לי שיש דגם כלשהו של קטמרן מתנפח אבל קטן יותר)
3. טרם נתקלתי בתוכניות של סירה בה הבידון עצמו מתפרק לחלקים, יש לא כמה בהם ניתן לפרק את הבידונים והפלטפורמה זה מזה, אבל גם אז נדמה לי שהאורכים המקובלים הם עד כ 4 מטר לבידון.
4. לא ברור לי מה פותר לך הפירוק - קטמרן באורך 6 מטר זה נפח לא קטן של בידונים, גם במצב מפורק זה משהו שתופס המון מקום. וגם - איך תשנע את זה לחוף?
5. לסירות קטנות בניה עם דיקט/אפוקסי מספקת מבנה קל, חזק ואין בעיות של נזילות

הצעות:
אם אתה מתעקש לבנות - תתחיל בקטן. פעם חשבתי לבנות לבד יאכטה - אחרי שבניתי שתי סירות בגדלים של 3-4 מטר הבנתי שאם אני רוצה להפליג מתישהו כדאי שאקנה את היאכטה.
תחשוב על קטמרן קטן יותר
תחשוב על קניית קטמרן ואחסון במועדון

עדיגוגי

New member
אני לא בטוח. אני מאמין שאתגבר על הכל.

חלק מהפרוייקט זה האתגר.

1. סקרתי כמה וכמה תוכניות. בסה"כ המטרה היא שזה יתפרק, ישוט ללא חשיבות למהירות, ובעל כח ציפה של טון.
2. גם מצופים עלו בדרך, אבל אז זה מוריד רוב העבודה (שזה מוריד מהאתגר)
כשאני אומר pvc. אני מתכוון לפלטות pvc, קשיחות. לא מומחה לחומרים ויכול להיות שאני טועה במינוח ו\או בשימוש.
3. הפירוק זה רק בשביל האיחסון. אין לי יכולת ו\או רצון לאחסן בתשלום.
4. אין תגובה.
5. דיקט מעץ? אפוקסי? אתה יכול בבקשה לפרט קצת?

בסה"כ אני מחפש חומר שהוא:
קל משקל.
עמיד לנזילות בפני עצמו.
חיבור שלו , הדבקה, תיהיה קלה - כמה שפחות חיבורים פחות נזילות. - בגלל אני מעדיף פלטות.
וחזק יחסית.

ותודה על התגובה.

zina71955

New member
אציע לך כמה הצעות בסיסיות

1. בהנחה שיש לך ידיים וראש טובים קח בחשבון שלמרות התכניות שלפיהן אתה בונה, אתה נתקל במהלך הבנייה במלוא החופן בעיות טכניות/מכניות/תכנוניות שאתה צריך לפתור אותן.
2. תתחיל בשיעורי בית מקיפים (בנוסף לפניה לפורום) ביחס ל - דגם/חומר/צורת בניה/מקום בניה/כלים.
3. לדעתי, תימנע מכל שיטה של הדבקת לוחות מכל חומר שהוא. להבדיל מלמינציה. הנושא של הדבקת לוחות/חלקים זה אל זה הוא רגיש מאוד וחייב להתבצע בחלל נקי לחלוטין מאבק ורצוי מאוד גם מבוקר טמפרטורה ולחות יחסית.
לבונה החובב אין אמצעים לבצע זאת. הסכנה היא שההדבקה גם אם משתמשים בחומרים הטובים והיקרים ביותר לא תהיה מושלמת והתוצאה עלולה להיות קריסה של הגוף בים בשלב כלשהוא.
4. בטרימרן שיטה של בידונים מתפרקים עלולה ליצור מצבים קריטיים במקום החיבור המתפרק. זה קטע שחייב להיות מחושב עד תום מבחינת חוזק הגוף והפרק המחבר. אני לא הייתי הולך על דבר שכזה.
5. על פי ברוס רוברטס (הארכיטקט שעל פי התוכניות שלו בניתי את הסירה שלי) 80% מהתחלות הבניה העצמאיות בארה"ב לא מסתיימות. איתו גם ישבתי על הנושאים שציינתי לעיל.
6. טוב שאתה נעזר בפורום, אבל, כאן אתה יכול גם לקבל עצות אחיתופל ותצטרך לדעת לבור את הטוב מן הרע. ואיך תדע שמה שכתבתי לא שייך לרע?
7. שיהיה לך בהצלחה.

חמנמן

New member
שאלה ל-gb228, האם לבסוף קנית סירה ישנה

ושיפצת לבד? ראיתי יש יש דגם של סירה שניתן לקנות או כקיט, או לקנות ישנה ולשפץ ליד הבית, ניתן לקפל את התורן ולעמיס על נגרר [במקור נבנה כסירה קטנה על נגרר להעביר את הסירה מים לאגם בארה"ב].

בפועל ישנם אנשים שחצו איתה אוקינוסים.

http://www.norseayachts.com/norsea27.php

שבת שלום

gb228

Active member
קניתי משומשת שלא דרשה שיפוץ

ואני נהנה מכל רגע של הפלגה עליה. גם כך יש לא מעט עבודה של תחזוקה שוטפת ושיפורים שמספקת את יצר ה"עשה זאת בעצמך".

gerson1

New member
ראה את DEREK KELSALL

http://www.kelsall.com/Designs/KSS54.htm
כעקרון בניה בלוחות
תתבונן בצילומים
בתכניות
בגדול אפשרי ולא פשוט
אך כל מה שאילן אמר אמיתי ומניסיון ארוך של בניה עצמית
העסק חייב גם לשוט ולהיות בטוח
בסביבה הימית
יש דרישות של הרשות לכלי שיט קטנים, גם אם אין צורך ברישיון משיט
וכמובן
יש כל מיני תכניות ראה תמונה

orionmarine

New member
בניה עצמית

ישנם מספר שיטות לבניה עצמית - ביתית שמפשטות את התהליך כגון STITCH AND GLUE ( ראה אתרו של DIXDESIGNׂׂ ) ותוכל למצוא בספרו של DAVE GERR - THE NATURE OF BOATS דוגמא לסירה מתפרקת מסוג מונוהל.
לדעתי -
לבניה חובבנית ובהנחה שתשמור על קווי גוף פשוטים, בניה בדיקט ימי ואפוקסי באיכות גבוה דוגמת WEST SYSTEM בהחלט יכולים להביא אותך לתוצאות טובות ויחסית מהירות.
בברכה
יניב מס
אוריון שרותים ימיים
תכנון כלי שייט - הנדסה - שרותים ימיים

zina71955

New member
WEST SYSTEM מצויין אך כבד. למעשה זה

למינציה של ונירים. אני חוזר ואומר. כל שיטה של הדבקת לוחות שלא בדרך למינציה, בצורה חובבנית יש בה סיכונים לעתיד הכלי שאין לראות אותם בתחילה. השיטה הפשוטה והבטוחה ביותר (לדעתי) היא בניית תבניות ולמינציה בסיבי זכוכית. יותר קל מ WEST SYSTEM ופחות תחזוקה. יש לך עוד דרך ארוכה, וכאמור, תצטרך לבור היטב את כל מה שיאמרו לך. אבל, מרגע ההחלטה, תהיה נחוש, הן במהות והן בהתמדה.

lunatick

New member
לא מסכים

לבנית סירה עד 10 מטר אין כמו דיקט לחיסכון במישקל אלא אם תשתמש בסיבים מרוכבים. לבנית קטמרן 6 מטר מדיקט תמצא הרבה תכניות ברשת פירוק באמצע יוסיף משקל ויהווה נקודת תורפה.

zina71955

New member
לא ברור למה אתה לא מסכים יואב. למה שכתבתי

על המשקל ב WEST SYSTEM (לזה אוסיף גם ששיטה זו יקרה מאוד) או למה שכתבתי על בניה בלוחות דיקט ובעיית ההדבקה (לא משקל) . ובכן, לא חייבים להסכים איתי, אבל אני עומד על דעתי זו אחרי שבדקתי את שתי השיטות האלה לפני ולפנים עם אנשי מקצוע לפני שבניתי את הסירה. שנה שלמה עשיתי שיעורי בית בנושאים אלהקודם להתחלה.

gb228

Active member
אני לא חושב שזה אותו הדבר לכל הגדלים

אמנם לא בניתי בסופו של דבר, אבל גם אני ביליתי מספר שנים בבחינת כל שיטות הבניה.

למיטב ידיעתי השם הרע שיצא לשיטת לוחות דיקט - אפוקסי שלפעמים גם מכונה STITCH AND GLUE בתחילת דרכה בנושא ההדבקה נבע מהעובדה שאז התבססו על פוליאסטר ולא על אפוקסי. מאז שהחומר המקובל הוא אפוקסי הבעיות האלו נפתרו.

אכן נראה שעבור סירות מעבר לגודל של 25 רגל זו שיטה לא מתאימה. עובדה - אין להשיג תוכניות בשיטה זו עבור האורכים הגדולים אלא כל מיני מודיפיקציות שכבר משלבות שימוש בקורות או כל מיני תרגילים אחרים עבור שלד כלשהו. זמן ארוך המתנתי למתכנן, חסיד של שיטת ה S&G, שהיתה לו סירה 31 רגל לבניה "קונונציונאלית" של דיקט על מסגרת עץ ואמר שימיר אותה לשיטת S&G אבל בסוף הוא הודה שזה לא בר ביצוע - הוא נשאר מאז בתחום שנמוך מ 25 רגל (למעט שניים שלושה תכנונים שארוכים ב 1-2 רגל). אבל חלק מהתכנונים שלו הן סירות מנועיות בתחום של 20 רגל, לשימוש בים עם מנועים די גדולים, כך שעבור סירות קטנות נראה ששיטה זו חזקה מספיק ומספקת גוף קל מאוד.

גם אני בדיעה ש WEST שיטה יקרה ודי מסורבלת

zina71955

New member
אני מדבר על הדבקות אפוקסי. הן בעייתיות מאוד

גם היום אם הן נעשות שלא במסגרת מבוקרת אבק, טמפרטורה ולחות יחסית. האלמנט הקובע הוא היכן אתה מפליג/גלים/pitching. אם אתה מפליג בים שקט לחלוטין אין בעייה. אם הכלי, גם אם הוא 6מטר אורך מפליג נגד ים, וגלים קצרים וצפופים בהחלט יכולה להיות בעייה שתוצאתה קריסה. אני מכל מקום כאשר נוכחתי לדעת מה אני צריך לעשות (תוך כדי דיון מעמיק עם ברוס רוברטס ו ואן דר סטאד) כדי לעשות הדבקות אפוקסי בגוף מדיקט (ואני יודע ואוהב לעבוד בעץ) נמנעתי מלהיכנס לזה.

Sail

New member
היי אני כרגע מפסיק בניה של יכטה 13 מטר

הסיבה העיקרית היא שהבניה נמשכת ונמשכת, ויש המון בעיות לא צפויות. חשבתי שכבר שיהיה גוף במים (אני עוסק בבניה מ- 2012 ). והתחזית המחושבת והמדודה היא לעוד 3 עד 10 שנים. הפרויקט שלי גדול פי 6 עד 10 משלך (13 לעומת 6 - בשלישית) אבל זה עדיין מורכב מאוד.
אם תרצה להתיעיץ, אני אשמח.

gerson1

New member
יקרי, שוחחנו על כך, זוכר?

חוץ מזה ראיתך יוצא על סירתך מיפו בחורף, כך שלא החסרת שעות ים
לגבי ההערות
אכן סירה בגדלים מסוימים אינה דורשת רישיון
בתנאי שטווחי ההפלגה שלה מהחוף מוגדרים
ששעות ההפלגה שלה על פי החוק
נראה לי לא סביר לצאת עם משפחה חברים בסירה ללא ציוד מתאים ואפודות הצלה מעבר לתחום השחיה האפשרי ביום נתון
ובכל זאת השטתי רפסודות בכנרת וקיאקים בבניה עצמית בSTICH AND GLUE מירדנה שבכינרת לאי בבית זרע בילדותי הרחוקה, שבנינו במו ידינו
(ילדי הקיבוץ, אני סתם בתור אורח ובן דוד...

לא כדאי

גם אם תצליח לבנות, זו תהיה סירה " צולעת" ואיטית. יקח לך רוב היום רק להעמיס אותה, להוריד אותה, להרכיב אותה להעלות תורן ואז תגיע לשלבים שכל מי שמפליג בקטמרן עושה, גורר לחוף מרים מפרשים מפליג, מוריד מפרשים, גורר לחוף. לך נשאר להוריד תורן לפרק להעמיס להוריד מההעמסה ולאחסן.
עוד לא דיברנו על המחיר. יעלה לך לפחות פי 3 ממה שעולה סירה משומשת טובה ומהירה לאין ערוך. ועוד לא דיברנו על השקעת זמן העבודה.
אני מתחזק סירת קטמרן באורך המדובר. אם אתה רוצה להמשיך לדבר על זה , שלח לי הודעה בפרטי.

למעלה