במערב אין כל חדש

Ungareska

New member
במערב אין כל חדש

מאת אריך מריה רמרק (ERICH MARIA REMARQUE). חיפשתי ברחבי הפורום, אך לא מצאתי התיחסות מאריכה עליו. אם כבר היתה ולא מצאתי, קבלו התנצלותי. לכן הגיע הזמן לתת לספר הזה את הכבוד הראוי לו. את הביקורת הטובה ביותר לספר הזה נתן המשטר הנאצי, כשהחליט להעלות אותו על המוקד, וגרם למחברו לברוח לשוויץ ומשם לארה"ב. אבל עוד על הסופר בהמשך. כמו כן במדינות רבות בעולם הספר הזה הוא פריט חובה בתכנית הלימודים. סיפורו של פול בוימר, נער גרמני צעיר בן 19, שכמו רוב חבריו לכיתה התחנך על חובתו לתרום את עצמו למולדת, ויצא ברצון להילחם למענה בשדות הקטל של מלה"ע הראשונה. אך כל אותם התלהבות ורצון לשרת, מתפוגגים עם הגעתו למחנות האימונים, ואחריהם לחזית. כבר במחנה האימונים הראשון מתחיל תהליך ההתפכחות: "למדנו לדעת, כי כפתור מתכת מצוחצח חשוב מארבעה כרכים של שופנהאואר. תחילה היינו נדהמים, אחר כך ממורמרים, ולבסוף הבינונו תוך כדי אדישות, שלא הרוח היא הקובעת אלא מברשת הנעליים. לא המחשבה אלא המשטר, לא החרות אלא התרגול. בהתלהבות וברצון טוב באנו להיות חיילים. אבל כאן נעשה כל דבר אפשרי לעקור את אלה מדעתנו". משם מתוארים קורותיו וקורת פלוגתו, הפלוגה שניה , לאורך המלחמה. עוצמתו הרבה של הספר הוא בסגנון הכתיבה הפשוט שלו. בלי מליצות ספרותיות מרשימות, בשפה יום יומית כמעט, מתוארות זוועות המלחמה באופן מצמרר, כמו אגרוף חזק לבטן. בהזדמנות אחת שמחה הפלוגה על אספקה מרשימה בהיקפה של מזון, אך אין זה מקרה: "האפסנאי קיבל לקראת שובנו את כמות המצרכים הרגילה, כמגיע לפלוגה בת 150 איש. אבל ביום האחרון שלנו בחזית נזדמנו לכאן בכמות מפתיעה קנים ארוכים ופגזים שמנים של הארטילריה האנגלית, והם תופפו בקביעות על העמדה שלנו. גרמו לנו אבדות כבדות, ובשמונים נפש שבנו". כך נהנו ממנות מזון כפולות. כמובן שחוית האובדן מתוארת גם מזוית אישית, במקרה של נפילת חברים קרובים. לאחר נפילת חבר, קיבל קרופ הקטן מכתב ממחנכם בביה"ס, מר קאנטורק. "פתאום משליך קרופ הקטן את הסיגרה שלו, רומס אותה בפראות..... וממלמל: "טינופת ארורה! הטינופת הארורה הזו!"... התופעה מוכרת לנו. זה טירוף החזית, וכל אחד נתקף בו מפעם לפעם. שאל אותו מילר: "מה כתב לך קאנטורק?" הוא צוחק: "שהננו נוער הברזל". .... כן, כך הם סבורים, כך סבורים מאה אלף קאנטורקים! נוער ברזל, נוער! כולנו בני עשרים. אבל צעירים? נוער? זה היה לפני ימים רבים. אנשים זקנים אנחנו." על האדמה: אין האדמה חשובה לאיש כפי שהיא חשובה לחייל. כשהוא נצמד אליה בכח, שעה ארוכה, כשהוא מתחפר בה בפניו ובאבריו כולם תוך אימת המוות מפני האש, הריהי ידידו היחיד, אחיו, אמו; והוא גונח את אימתו וצעקותיו אל שתיקתה, אל בטחונה שהאדמה, והיא קולטת אותו ומשחררת לעוד עשר שניות של ריצה, של חיים, ושבה וקולטת אותו, לפעמים לעד." הייתי יכול להביא ציטוטים רבים , חזקים יותר, אך זה כבר תפקידכם לקרוא את הספר. ממולץ בחום למי שלא נגעל מהמילה "פאציפיזם", ולמי שחושב שמלחמה זה משחק מחשב. יאיר

Rivendell

New member
נהדר, תודה! ובקשה ממך ../images/Emo99.gif

אם אין לך התנגדות, לשלוח לי במסרים אישור להוסיף את ההודעות שלך (אלה שמתאימות לצורך העניין) למאמרי הפורום
אם לא נוח לך עם זה, אז אפשר לדון על כל הודעה בנפרד, אבל עם רוב החבר'ה יש לי סידור קבוע, ועוד לא שמעתי תלונות

אRיאל

New member
גם הסרט נהדר

כדאי לראות גם את הסרט שמתבסס על הספר הזה. הסרט ישן, אך איכותו מעולה. נדמה לי שאפשר להשיגו רק בסנימטק או בארכיון הסרטים בתל אביב.

roni64

New member
ספר חזק ועצוב

חזק בתיאורי האוילות והכאב שבמלחמה, ועצוב ביומרה שבהיותו הספר שישים קץ לכל המלחמות (הספר נכתב בעקבות חוויותיו של הסופר כחייל במלחמת העולם הראשונה, כשעדיין לא ניתן לה מספר סידורי). מצטרפת להמלצה.

חייםלוי

Member
מנהל
בשויס זינגר תירגם את

הספר ליידיש ב-1930. מעניין ששנה קודם הוא תורגם ליידיש ע"י מישהי אחרת, לא מוכרת. כנראה שהיה ביקוש גדול לספר בקרב הקהל היהודי.

ספרים נוספים על "המלחמה הגדולה "

יש עוד שני ספרים שקראתי שמסופרים מנקודת מבט של חייל פשוט במלה"ע ה1 שניהם מאוד מרשימים ולפי דעתי אולי גם יותר טובים מ" במערב אין כל חדש " 1 ) "ג'וני שב משדה הקרב " ( דלטון טרמבו ) סיפור על חייל אמריקאי שמתעורר לגלות שאין לו גפיים ,ואברי חישה , הוא נזכר בחיים שהיו לו לפני המלחמה , במלחמה עצמה . זה ספר מאוד אנטי מלחמתי (עם סוף מזעזע ) שפורסם בארה"ב והתתפרסם מאוד בתקופת מלחמת ויאטנם . אני חושב שגם עשו בעקבותיו מחזה בארץ 2 ) " החיים בקבר " ( סטראטיס מיריביליס ) מכתבים ששולח חייל יווני בחפירות לאהובתו סיפורים מצמררים על הגז , על החיים בחפירות , על המוות התמידי , על האדמה המתה . תיאורים עזים מאוד , כואבים . אין לספר עלילה מתמשכת ( הוא כתוב כסדרה של מכתבים ) אבל הוא מאוד מרשים ומאוד חזק . לפי דעתי הספר הזה הוא העוצמתי ביותר מבין השלושה . אחרי שקראתי את הספרים האלו ולמדתי קצת היסטוריה , אני חושב שמלה"ע ה 1 היתה באיזשהו מקום הרבה יותר נוראית לחיילים הפשוטים מהשניה , כמובן שהאכזריות הנאצית היא דבר שאין לו השוואה , אבל ברמת החייל : החפירות , הגזים , קרבות הכתישה , המחלות והרעב שמתוארים כל כך טוב בספרים האלו חושפים מציאות שאני לא מחשפתי אליה קודם

holden112

New member
גם אביגדור המאירי כתב ספר על

מלחמת העולם הראשונה שבה השתתף בשם "השגעון הגדול".

עופר D

New member
וההמשך "בגיהינום של מטה"

זהוא ספר ההמשך של "השיגעון הגדול". המשכו הישיר, ליתר דיוק. שני ספרים נפלאים אלה, ממחישים היטב את הזוועה, את אימי המלחמה, את הטיפשות וחוסר התוחלת המלחמה. ספרים נפלאים ממש לטעמי. עופר

rigoletto111

New member
גם לוין קיפניס ../images/Emo91.gif

השתתף במלחמת העולם הראשונה, ולצערו לא בצבא הגרמני המסודר אלא בצבא התורכי הבלאגניסטי, ששם לא קיבלו את הרעיון המוזר שצריך לתת לחיילים אוכל...אז הוא מספר באופן מדהים על הרעב... ועל חוויותיו במלחמה הוא כתב את הספר "תלמה" . למעשה זהו ספר לילדים או נוער שקראתי לפני המון שנים , אבל הוא נפלא וכדאי גם למבוגרים לקרוא אותו.

roni64

New member
ברמת החייל

לא נראה לי שהיה הבדל בין המלחמות. ראה את ספריו של היינריך בל אודות החייל הגרמני במלחמת העולם השניה: "הגנרל עמד על הגבעה", "שתיקת המלאך" ועוד. הסבל, הכאב, הרעב, הקור, הפחד: לא משנה לצד מי אתה נלחם, מי שלח אותך, ולמען איזו מטרה אתה נמצא בשדה הקרב - הגיהינום הוא אותו גיהינום. איינשטיין צדק, מן הסתם, כשאמר ששני דברים הם אינסופיים - היקום והטפשות האנושית - והוא לא לגמרי בטוח לגבי הראשון.

Ungareska

New member
הערה

אחד הדברים שלדעתי מייחדים את הספר הוא שזה סיפור מנקודת מבט של חייל גרמני. יש הרבה ספרים שמתארים את המלחמה מנקודת מבט אמריקאית\בריטית וכו', ובהם כמובן מוצגים הגרמנים כמפלצות. בספר זה מוצג הצד השני של המטבע (יש לזכור שהחלוקה בין "טובים" ל"רעים" במלה"ע הראשונה היתה הרבה פחות ברורה מבמלחמה השניה).

Ungareska

New member
הערה 2

שכחתי לציין (וזה די מטריד אותי שאחרים לא מציינים): באנגלית שם הספר: All Quiet on the Western Front. בגרמנית (שפת המקור) : Im Westen Nichts Neues יאיר

rigoletto111

New member
אידיוט מי שתרגם ככה לאנגלית

לפחות בעברית תרגמו נכון, "במערב אין כל חדש".

Ungareska

New member
אם להיות קטנוניים...

התרגום המדויק הוא "במערב אין חדש".

T a u r u s

New member
../images/Emo41.gif הספר פשוט מדהים../images/Emo70.gif מצטרף להמלצה

וממליץ על ספר נוסף של רמרק: "ניצוץ החיים". הספר מספר על מחנה כפיה "מלרן" באביב 1945, בצורה הכי ריאליסטית שניתן. בנוסף, מומלץ מאוד מחזה של רמרק: "התחנה האחרונה". יומיים בברלין, 31/04 - 1/05, שנת 1945.

Rivendell

New member
ודה על ההמלצות, אבל.....

נדמה לי שאתה חדש (לא מזהה את הניק) - אז ברוך הבא
ואם יבוא לך לעשות טקס חניכה (לספר על כמה מהספרים שהכי אהבת, ולמה) אתה מוזמן. להבא, לא כך ממליצים אצלינו על ספר. זה שתגיד שספר הוא טוב זה לא מספיק. אנחנו סקרנים לדעת *למה* הספר טוב
יש כללים לכתיבת המלצה, ויש דוגמא נהדרת למעלה לאיך עושים את זה.

Rivendell

New member
../images/Emo47.gif כל הכבוד יאיר!!! ../images/Emo24.gif

הבאת אותנו עד לדף הראשי של תפוז!

ארזזז36

New member
עוד ספרים של אריך מריה רמרק

בחזרה/הוצאת שטיבל תרצ"א - שם הסופר נכתב אריך מריא רמרק:) קצף על פני המים / הוצאת כרמי נאור! 1952 עת לאהוב ועת למות / מ . מזרחי שלשה חברים /הוצ' כרמי נאור - ציטוט ההתחלה יפיפה : "השמים היו צהובים כנחושת קלל ועדיין לא העיבם עשן הארובות. מאחורי גגות בית החרושת היה הזוהר מבריק במיוחד.... ..... לפתע שמעתי מאחורי צווחה חדה וצרידה - גקולה של מעלית חלודה הנעה אי-שם במעבה האדמה. דממתי במקומי והקשבתי ..... רוח -רפאים חגה לה שם באפלה! מטלית לבנה מזוהמת על ראשה, שמלתה מופשלת לשחרר חופשית את הברכים, סינר כחול זיג נעלי בית עבות ומטטא מונף ביד. ולא היתה זו כי אם הכבדנית שלנו , מטילדה שטוס. ............ נפלא לא? והיפה ביותר בעיניי - שער הנצחון הוצאת טברסקי - תרגום יעקב אורלנד.(הודפס טרם קום המדינה) ויש הוצאה מאוחרת יותר למיטב זכרוני זמורה ביתן מודן באמצע שנות ה-80. ספר יפיפה ומינורי על רופא יהודי בפריס של תחילת השלטון הנאצי. שאינו רוצה לעזוב את החולים שלו ואת בית החולים שנזקק לשרותיו. אני זוכר משם תיאור של חולה, יפיפה שקשרה עימו קשרים טובים שהסרטן אוכל בה בכל פה. מתאר אותה מבחוץ כיפיפה ומבפנים כולה אכולה.

למעלה