בלי פוליטיקה בבקשה!

בלי פוליטיקה בבקשה!

מנפלאות העברית: היום ב"הארץ" בכתבה על תרחישים פוליטיים שונים (אשכנזי וכו):
בתרחיש א'.... הליכוד יזכה ב-24 מנדטים, המחנה הציוני ב-13 מנדטים
בתרחיש ב'... תקבל המפלגה 19 מנדטים, הליכוד תוביל עם 26 והמחנה הציוני תרד ל-14 מנדטים.

trilliane

Well-known member
מנהל
הסיבה ברורה, אבל אכן נוצר כאן חוסר אחידות מוזר משהו

אגב, אני חושבת שיש מפלגות/סיעות/רשימות שתמיד מתייחסים אליהן בנקבה אף ששמן אינו נקבי, למשל "ישראל ביתנו" או "מרצ". הראשונה כי כנראה "ישראל" היא מדינה (אף שהשם עצמו במקורו שם לגבר) ו'מרצ' ראשי תיבות (אבל יוצרים מילה ממין זכר).

נראה לי שעלינו פה על משהו מאד מעניין

לא יודע אם יש ענף שבוחן את השפה בכלים פסיכולוגייים ומגדריים, אבל זה מעניין.
בכדורגל למשל, הקבוצה היא תמיד נקבה, גם אם שמה זכרי: "[קבוצת] הפועל שוב הפסידה". כך גם בעסקים: [חברת] טבע הודיעה... אבן קיסר הנפיקה... פלאפון מכריזה... וכו'
אז למה בפוליטיקה זה נראה לנו מוזר? ובאיזה תחום צריך לחפש את הסיבה?
[מפלגת] הליכוד - תמיד בזכר: "הליכוד בוחר היום יו"ר"
המחנה הציוני - כנ"ל: "המחנה הציוני נחלש" (אולי בגלל זה שינו את השם מ"העבודה"?....)
כל השאר - יש עתיד, מרץ, כולנו, ישראל ביתנו - תמיד בנקבה, ללא קשר למין הדקדוקי של שמן.
ורק הבית היהודי מפתיע/ה - בגוגל "הבית היהודי מתחזק": 220; "מתחזקת": 283; "נחלש": 700; "נחלשת": 1,130 - יתרון לצורה הנקבית אבל בהחלט לא מובהק.
יש למישהו הסברים?

trilliane

Well-known member
מנהל
"לנו"? בפוליטיקה זה לא נראה לי מוזר... בסה"כ מוסכמות שהתקבעו

בתקשורת. "הליכוד" הוא כבר שם ותיק יחסית, ו"מחנה" הוא שם עצם שמתאים לתחום (ולא סתם*) ולכן כנראה טבעי להתייחס אליו בזכר. כך גם "בית", כנראה.
&nbsp
* אם כבר, בגלל זה הם שינו מ"עבודה" (לא בפעם הראשונה; המפלגה שינתה את שמה לא מעט לאורך השנים, כידוע), ולא בגלל המין הדקדוקי... וכמובן בגלל שם התואר "ציוני".

למעלה