בלהההה............

בלהההה............

בכל מקרה אנשים, חזרנו פה על אותם דיונים מהפורום הישן (סרבנות מצפון, ציונות, סכסוך ישראלי פלשתינאי רק על לגליזציה לא חזרנו ובואו לא נחזור) אז בואו אני אפתח נושא חדש לדיון, פתיחת בתי עסק בשיששבת... דבר ראשון, אין לי הרבה ידע בנושא לכן אני אשמח לדעת מה החוק אומר לגבי פתיחת בתי עסק בשבת. דבר שני - האם זה לא פגיעה בחופש הדת והפולחן של מישהו לפתוח עסק בשבת? הרי היהדות מדברת על לא לעבוד ולא להעביד בשבת, ככה שבעל עסק שלא יעבוד בשבת לא תהיה לו תחרות הוגנת מול בעל עסק חילוני - מה אתם אומרים??? (אני משער שלגבי תחבורה ציבורית יש פה הסכמה, אם יש מישהו שלא סבור שתחבורה ציבורית צריכה לפעול בשבת הוא מוזמן לעלות את טיעוניו)

מברך על היוזמה...

אני לא יודע מהו החוק במדויק, אני אנסה לחפש. אכן, יש כאן פגיעה בחופש הפולחן גם מהסיבה שאתה הזכרת, אבל היא לא העיקרית. א. הפגיעה העיקרית היא ברגשות הציבור הדתי ("נכון, אני לא אגיד לך מה לעשות בביתך, אבל ברחוב אל תפגע בי") וזה כן כואב לציבור הדתי לראות אדם שפותח עסק בשבת, בדיוק כמו שכואב לך כשאתה רואה אדם צורח דברים גזעניים, מקלל או מכה את אשתו. ב. הצביון היהודי של המדינה: אחד מיסודות היהדות הוא יום השבת. גם אם אתה, באופן עקרוני, לא שומר שבת, אין זה אומר שהמדינה ששואפת להיות מדינה יהודית (אני מודע לזה שיש כאן רבים שזו לא שאיפתם, אבל היי... זו זכותו של העם היהודי לשמור על מסורת וצביון אתניים המייחדים אותו כעם) לא תשאף לשמור על צביונה המסורתי, שהשבת היא חלק גדול ממנו ג. חוסר פרקטיות בפתיחת מקומות עסקיים בשבת: אני לא יודע, אולי בת"א, מעוז החילוניות פתיחת בתי עסק בשבת תיצלח, אבל במקומות אחרים יהיה קשה ולא הוגן לעשות דבר כזה: מקומות שפותחים בשבת לא מקבלים תעודת כשרות, מקומות שכאלו (יש כאלו בקניונים בנתניה) מוחרמים ע"י הציבור הדתי, אמנם בנתניה/ת"א לא מרגישים את זה, אבל במקומות כמו י"ם, או קריית שמונה מקום כזה יסבול מאוד ויווצר פער לא הוגן בין ת"א לבין המקומות שבהם יש ציבור שומר מסורות. ד. שלילת יום המנוחה מאנשים: אנשים יעדיפו לעבוד במקום לנוח, לאו דווקא בגלל שאינם רוצים לנוח באותו יום, אלא התחרותיות של השוק שתחייב אותם לעבוד ביום המנוחה. יום מנוחה הוא שיטה בדוקה שמיושמת בכל העולם (העתקה מהיהדות) למנוחת הנפש והגוף... בן אדם שנח בשבת יעבוד יותר טוב לאורך כל השבוע. כל הסעיפים כולם עונים גם לפתיחת תחבורה ציבורית בשבת, שהיא עסק לכל דבר... אלה טיעוני, אני אשמח לקרוא את שלכם

דעתי

בקיבוצים לדוגמא אין סיבה למנוע פתיחת חנויות בשבת. המדובר הוא על הקיבוצים החילוניים, לא הקיבוצים הדתיים, ושם יש אוכלוסייה חילונית ואין סיבה שדתיים יגיעו לשם בשבת ויאלצו לסבול מכך. בתל-אביב - תלוי בעירייה. אני מניח שבמקומות כמו שכונת התקווה לדוגמא, שם יש ריכוז דתי ומסורתי גבוה, לא ייפתחו חנויות בשבת, אבל אין סיבה שבמעוזות חילוניים לא ייפתחו חנויות.

דעתך על הקיבוצים מקובלת

גם על החוק, אני חושב, וגם רוב על הדתיים אני משער (אם כי אני מניח שהיינו רוצים שכל עם ישראל ישמור שבת) אבל בקשר לת"א דעתי שונה, התעלמת מהטענות על שווין בין ת"א לערים אחרות (וגם איך תמדוד "רמת דתיות/חילוניות"? החוק צריך להתייחס אל כולם, מה יעשו? יגידו בשכונה זו יש כך וכך אחוזים של דתיים כך וכך אחוזים של חילונים ועפ"י יקבעו? תיווצר אנדרלמוסיה שלמה, מחלוקת שלמה והרבה יותר מריבות ועוגמת נפש ממה שיש כיום) כתבת שבמעוזות החילונים (ת"א) אין סיבה שלא יפתחו חנויות וכו´ ומה עם דעתי אותה כתבתי קודם? לא סיבה?

מה לגבי מקומות ......

אשר רחוקים ממרכזי אוכלוסייה??? כמובן שהבקשה שלך שהייתה שמח עם כל עם ישראל ישמור שבת מקובלת - אבל גם אני הייתי שמח עם כל עם ישראל היה טבעוני כמוני... לכן אני אנסה לשכנע אחרים לנהוג כמוני, אבל לא אכפה עליהם, בסה"כ איש באמנותו יחיה. לגבי תחבורה ציבורית, בתור אדם חילוני שרוב חיי החברה שלו הן מחוץ לעיר מגוריו ואינו בעל רשיון נהיגה (וגם משתדל כמה שיותר ליסוע בתחבורה ציבורית מהגיון אקולוגי), אני נתקל בבעייה הזאת כל סופ"ש... נהגי אוטובוס גם ככה מקבלים משמרות של ימים לכן הטיעון של יום חופש לא תקף לגיבהם אפשר לשמור על תנאים סוציאלים בעבודה גם עם תחבורה ציבורית (אפילו מצומצמת בשבת) העניין הוא אחר, מכרה מסורתית שלי טענה פעם כי עצם העובדה שאוטובוס נסע בשבת הופכת אותו ללא כשר ולכן לא תוכל ליסוע בו, האם היא סתם הפגינה בורות לשמה? או שמה יש אמת בדבריה?

אני לא כופה,

על אף אחד בכל מקרה. נהגי אוטובוסים אמנם מקבלים משמרות, אבל לכולם יש יום חופשי בשבת, זהו יום חופשי לאומי ויש הגיון גם בזה, הרי לכולם יש חופשי באותו יום: לבלות עם המשפחה, לפגישות, למועדונים וכו´ -יום חופשי לכולם (או לרוב האנשים לפחות) אני לא יודע בקשר ל"אוטובוס לא כשר", אני לא חושב שיש מושג שכזה. יש מושג כזה -האוטובוס אינו כשר *בעיניה* (וכן בעיני) ולכן לא תרצה לנסוע בו כלל/תנסה שלא לנסוע בו עד כמה שאפשר, כי היא רואה בו פגיעה בעצמה, גם אם היא עצמה לא נסעה בשבת... היא (ואני) לא ניתן יד לדבר שכזה. באותה צורה שבה עושים הדתיים חרם על כל מיני חברות שאמנם האוכל שלהם כשר מבחינה הלכתית אבל עובדות בשבת, יכול להיווצר חרם כללי על תחבורה ציבורית, אתה יכול לטעון שזה מגוחך אבל לחברה הדתית/מסורתית/חרדית יש כוח קניה עצום לכן חברות תחבורה ציבורית (ובראשן אגד) לא תרצה לפגוע בציבור כה גדול (ובכך לגרום נזק גדול גם לעצמה). זאת דמוקרטיה עסקית. כמו כן, יש כאן את הטיעון של צביון דתי למדינה (ששב ועולה בכל הזדמנות כי הוא טיעון מרכזי)

lionalx

New member
למה אתה מניח ש"ציביון יהודי" פירושו

"צביון דתי"? אולי הכוונה היא ליהדות כלאום?

shay_even

New member
אוטובוס אוטובוס אוטובוס...

לגבי תחבורה ציבורית בשבת: אין צורך להפעיל את כל מערכת התחבורה של ישראל גם בשבת, כי אין נוסעים. אבל, צריך לתת לקווים מיוחדים לנסוע בשבת, כדי לתת מענה לצרכים של האוכלוסיות שצריכות לנוע ממקום למקום. אם יעשה כך, תקטן התלות ברכב פרטי- אינטרס של המדינה. ינתן מענה לאנשים בשבת- כמו לים, למשפחות, לטיולים וכו´. אוטובוס לא כשר לא קיים- זוהי שטות של הרבנים, כמו הרבה דברים אחרים. הרי האוטובוסים של אגד נוסעים בשבת- הם מושכרים לטיולים וכו´, אבל בגלל שזה אגד אז לא אגד משכירה אותם אלא חברת אגד טללים. ישראבלוף. זה כמו טיסה שפעם טסתי לארופה בשבת- היא יכלה לטוס בשבת כי זה היה ארקיע ולא אל על, אבל המטוס היה של אל על. ישראבלוף! יש צורך בתחבורה ציבורת בשבת, ולך יש להעניק את הפתרון הזה. ולגבי חנויות. אין צורך לפתוח את כל החנויות בשבת, מכל הטעמים שהוזכרו- אבל... צריך לתת מענה לאדם העובד, שאין לו זמן לערוך קניות במשך השבוע, ורוצה לנל את יום החופש שלו לקניות ולאכול בחוץ. ברעננה לדוגמא- סוכם על פתיחת רצועה מסביב לעיר בשבת, ואת פנים העיר לסגור, וכך הקניון ופארק רעננה פתוחים ולא מפריעים. וכך גם פתוחים הקיבוצם ומקומות נוספים, שעונים על צרכי האוכלוסיה העובדת אבל לא פוגעים באוכלוסיה הדתית. אסור לנו כשמאל חילוני, להוביל לכפייה חילונית- כי היא תוביל להקצנה וכפייה דתית נוספת, כמו שלהם אסור. הכול צריך להעשות בהסכמה, ותחת קונצנזוס, כדי לשמור על חברה בריאה ושלמה, ובכך גם לשמור על הדמוקרטיה שלנו. וכמובן שיש להפריד דת ממדינה. זה לא סותר יום חופש, שיהיה לכל אדם על פי אמונתו, וההגדה של היום נכונה.

estibb

New member
סתם רעיון ../images/Emo62.gif

יש מה שנקרא אצל הדתיים גוי של שבת, ויש לנו המון אנשים בארץ היום שהם לא יהודים ויכולים אולי לענות על הצורך הזה של גוי של שבת. למשל כדי לא להפריע לציבור הדתי ולא לעלות להם על העצבים ולא לעורר אותם לכפייה דתית כמו שקראתי כאן או להיפך גם לא לנסות לעשות כפייה חילונית. אם נשתמש באותה האוכלוסיה שבין כך אינה מכבדת את השבת מכל סיבה שהיא אבל כמובן בעד תמורה מלאה. ולא כדי להחליף עם עוד איזה שהוא שעיר לעזאזל כל שהוא. ואז יש את האפשרות גם להפעיל תחבורה וגם חנויות וגם לא לדרוך לאף אחד על היבלת.

רוצה לחזק נקודה......

שי ציין כי ברעננה סוכם על רצועה מחוץ לעיר שתהיה פתוחה בשבת, העניין הוא שאם אין תחבורה ציבורית בשבת כיצד יגיעו לשם אנשים??? ברגל יהיה להם קשה להגיע... במונית יהיה יקר. ברכב, זה מחייב קניית רכב שהוא יקר, לא לדבר על הנזקים הסביבתיים, ולא לדבר על זה שזה מחייב רישיון שלא לכולם יש...

אממ...

לדעתי בכל מקום שיש בו רוב חילוני צריכות להיות פתוחות חנויות בשבת (בהתאם לרצון התושבים ולהחלטת העירייה). כמו שאתה רוצה שכל עם ישראל ישמור שבת - אלון רוצה שכל עם ישראל יהיה טבעוני, אבל הוא יכול לנסות לשכנע אותו, הוא לא יכפה עליו את זה. אני מכבד את אמונתך ואיני מבקש ממך לקנות בשבת, פשוט לדעתי אין טעם שאתה תמנע ממני לקנות בשבת, גם אם זו האמונה שלך. נ.ב. כמעט בכל מקום בארץ פתוחות מסעדות בשבת מה ההבדל?

(מיכל)

New member
אצלנו יש חנויות שפתוחות בשבת

ברחובות החנויות מהכניסה לעיר ועד המשטרה בערך שזה כעקרון אזור שלא כל כך גרים בו אלא יש בעיקר חנויות והן פתוחות בשבת וגם בקניון יש כמה ולא נראה לי שזה מפריע למישהו וחוץ מזה בקשר לתחבורה ציבורית ברור שצריך לעשות בשבת כי קשה להגיע ממקום למקום ברגל או במונית אם אין אוטו

תחבורה ציבורית ופתיחת בתי עסק בשבת

הנה מספר נקודות מתומצתות בעד ונגד.. אין כאן קו מחבר, רק נקודות. - המדינה חייבת לקחת על עצמה אחריות פסיכולוגית מינימלית מול אזרחיה. מתוך נקודת הנחה שתרבות הצריכה היא תרבות משחיתה והרסנית במישור הנפשי, על המדינה להיאבק ולדכא אותה ככל האפשר. יום שבתון משרת את מטרה זו. בנוסף, יום שבתון כולל ואחיד - הכרחי ליחסי האדם עם סביבתו האנושית. - אישור לפתיחת בתי עסק בשבת הוא אקט קפיטליסטי קיצוני והרסני. חנות בגדים במרכז מסחרי מונה בד"כ מספר רב של עובדים, כך שניתן לפתוח אותה שבעה ימים בשבוע במקביל למתן יום שבתון לכל אחד מעובדיה. חנות בגדים קטנה ועצמאית בשוק, לעומת זאת, מונה בד"כ לא יותר משני עובדים, ובכדי לעמוד בתחרות עם מרכז מסחרי - מה שבכל מקרה כמעט בלתי אפשרי - מוכרחים העובדים לוותר על יום השבתון שלהם. כך, או שבעלי בתי העסק הפרטיים הקטנים, שהם בד"כ אנשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך וחלקם הגדול אנשי דת, יוותרו על זכותם הדתית/נפשית, או שייפעו כלכלית. - פתיחת מסעדות, בתי קולנוע ועוד - לגיטימית לחלוטין, כיוון שאוכל (אוכל מוכן, לא מצרכי מזון) וסרטים הם מוצרים שצריכתם במרכז המסחרי אינה פוגעת בבתי עסק פרטיים. גם מסעדות קטנות אינן נפגעות כיוון שהעובדה שאדם אכל פיתה ביום שבת לא אומרת שהוא לא יאכל פיתה גם ביום ראשון. לא מדובר כאן בהפסד אלא בהחמצה של רווח נוסף. - אגד ודן הן לשמחתי מונופול ציבורי שאין לו תחרות פרטית, לכן הפעלתו לא פוגעת כלכלית בשום גורם. ניתן להפעיל אוטובוסים בקווים מסויימים, באזורים מסויימים ובמתכונת מצומצמת, כך שהפגיעה בציבור הדתי תיעשה רק בעקבות הידיעה שהתחבורה הציבורית פועלת בשבת, ולא בעקבות מגע ישיר, וזה עקרוני. מעבר לזה, תחבורה ציבורית היא תחום שחשוב לפתח ולקדם בכל עת! - תחבורה ציבורית ופתיחת בתי עסק בשבת אמנם פוגעות בציבור היהודי-דתי, אך מניעתן פוגעת בציבור שאינו יהודי-דתי, שהוא גם הרוב המוחלט בישראל. על פי הסתכלות פשוטה וצינית ניתן להסיק שסך הפגיעה בבני אדם יהיה גדול יותר כשתימנע פעילות כלכלית בשבת. - מצד שני, אנשים דתיים תופסים עבירה על מצווה, ובמיוחד שמירה על יום השבת, ביתר חומרה, ואילו חילונים תופסים בד"כ את חילוניותם לא כתפיסת עולם אלא כאורח חיים שאינו דתי ותו לא. החילוניות בד"כ לא משרתת ערכים ´חילוניים´, אך הדת כן משרתת ערכים דתיים. לכן פעילות כלכלית בשבת פחות תורמת לציבור שאינו יהודי-דתי מאשר פוגעת בציבור היהודי-דתי, על אף שמדובר במיעוט. - במניעת פעילות כלכלית ותחבורה ציבורית בשבת אין פגיעה של ממש בזכות לחירות. היכולת לרכוש מוצרים יקרים שבד"כ אין בהם צורך היא ביטוי שולי ביותר לזכות לחירות. בעבר מרכזים מסחריים כלל לא היו קיימים. האם היתה זו פגיעה בזכות החירות?? - מצד שני, בעבר לא היתה היכולת לרפא מחלות חמורות. האם מניעת טיפול במחלות שכאלה כיום, כשיש את היכולת לעשות זאת, היא פגיעה בזכות החיים והבריאות של האדם? בהחלט כן. זה סתם היה טיעון דמגוגי. מעבר לזה, הרעיון שעומד מאחורי הזכות לחירות הוא לא היכולת לעשות כל מה שלא פוגע בשום אופן באף אדם (מדובר במספר מצומצם מאוד של פעולות), אלא ביכולת לעשות כל מה שאפשר לעשות מבלי לפגוע באופן חמור במספר רב של בני אדם. המסקנה שלי היא שפתיחת בתי עסק בשבת היא אכן ביטוי שולי ביותר של זכויות אדם, ביחס לפגיעה בציבור הדתי. אסור להשאיר את ההחלטה בידי בעלי בתי העסק כי ההתחשבות בבני האדם באשר הם לא עומדת בראש מעייניהם.רצוי למנוע ככל האפשר פתיחה של כל בית עסק שהוא בשבת, אך יש לעשות זאת במישור המוניציפאלי ולא במישור הארצי - כך שתהיה התייחסות ישירה לציבור המקומי, ויותר אינטרסים של יותר אנשים ימומשו. תחבורה ציבורית לחופי הים ושאר אתרים טבעיים נחוצה ביותר ואין למנוע אותה. זו לא מסקנה סופית, אבל בכל אופן, אני באמת מאמין שמניעת פתיחת בתי עסק בשבת - אקט שולי למדי שיש בו גם צדדים חיוביים לרוב. אין לפעול נגד מעשים שכאלה כרגע.

okok4

New member
לא מסכים!!!

"ואילו חילונים תופסים בד"כ את חילוניותם לא כתפיסת עולם אלא כאורח חיים שאינו דתי ותו לא", "החילוניות בד"כ לא משרתת ערכים ´חילוניים´, אך הדת כן משרתת ערכים דתיים". מאיפה כל הזלזול הזה. רציונל, מוסר והיגיון לא אומרים לך כלום. חילוניות היא בהחלט תפיסת עולם. החילוניות בהחלט משרתת ערכים חילוניים. חופש מדת לא אומר לך משהו? מה זה אמור להביע? פגיעה בערכים חילוניים שווה לפגיעה בערכים דתיים ואפילו חמורה יותר, שכן הדתי לקח על עצמו את עול האמונה תוך מודעות לקשיים הצפויים לו בהמשך.

תפיסת עולם חילונית

ראשית, אני לא מזלזל בכלום.. אני באופן אישי כן רואה בחילוניות כתפיסת עולם. אני מתנגד נחרצות לרעיון הדתי ואכן תומך בדרך הרציונל וההגיון(מוסר, אגב, תקף גם בדת) כעקרונות בסיסיים ועליונים. לצערי הרב, על פי ההיכרות שלי עם החברה הישראלית, מרבית החילונים לא חושבים או מאמינים בחילוניות; הם גם לא מתנגדים לקיום הדת - הם פשוט לא מאמינים בה. אורח החיים החילוני הוא בד"כ המציאות אליה נולד החילוני, ואדם מוגדר כחילוני לאו דווקא מאמין ברציונאל. למעשה, חילונים רבים מאוד מקבלים על עצמם ערכים מסויימים כמובנים מאליהם, כמו בתרבות דתית. ההבדל הוא, שאדם דתי מאמין שכפירה בדת היא פגיעה בו, אבל אדם חילוני (בד"כ) לא מאמין שכפירה ב´חילוניות´ היא פגיעה.. שוב, אני לא מתייחס לכולם אלא למה שמסתמן בעיני כרוב מוחץ. על בסיס זה בהחלט ניתן לומר שקידום הכפירה בדת פוגע ביותר אנשים מאשר קידם הכפירה ´בחילוניות´ - לדוגמה, סגירת בתי עסק בשבת. כמובן שהכל נכתב בגדר תהיה ולא ערך מוחלט, לכן (וגם בלי קשר) אין צורך להגיב בבוטות.

okok4

New member
../images/Emo80.gif

מתנצל על הבוטות. לפי דעתי הבעיה המרכזית בארץ היא קבלת החילוניות כמצב מובן מאליו, "מציאות חילונית" מתוקף הוויתה של המדינה, השאננות של האזרחים שלא מבינים שאין ממש הבדל בין "מדינת הלכה יהודית" לשלטון הטליבאן. השאננות והחוסר עניין נובעים מבורות ותמימות גם יחד של הציבור החילוני, תוך נסיונות הסוואה של התהליכים שמתרחשים במדינה מצד הדתיים, לפיהם "אנו רק שומרים על ה"סטטוס קוו", מחזקים את "המורשת", מעמיקים את ה"ערכים" המשותפים שלנו כאומה". כמו שכבר אמרתי "כפירה" בחילוניות חמורה יותר, שכן החילוניות קשורה בדמוקרטיה, והדמוקרטיה מאפשרת לדתי לקיים את אמונותיו השנות. ב"דתיות" אין כזה דבר. בעוד הדתי "ניפגע" בצורה "רוחנית" מפתיחה של עסק זה או אחר בשבת, החילוני ניפגע בצורה ישירה, ז"א פגיעה פיזית (אין ביכולתו להגיע לים בשבת, אין ביכולתו לרכוש ביגוד ביומי החופשי). אין ביכולתו של הדתי להוכיח את הפגיעה בו (האם לא יגיע לגן עדן בשל נסיעתי בשבת?) כך שכל טענותיו נופלות. מה שכן, במדינה חילונית חופשית הפיתויים לאזרח הדתי גדולים, מה שגורם לו להרהר רבות באורח חייו ונחיצות מעשיו, מערער את האקסיומות עליהן הוא גדל - ומכאן החשיבות שבכפייה הדתית לאוכלוסיה הדתית, דרך הכפייה והנסיונות לנהל את חיי כל האוכלוסיה ע"פ דרכם הם נמנעים מלהתמודד עם השאלות הבלתי פתורות שקיימות בדת.

Leee

New member
הפריע לי..

שאחרי הספר "שתיקת החרדים" הבן של אנס הילדים, שכתב את הספר שתיעד את מעלליו של אביו הוחרם מהקהילה כי הוא פגע בכבוד של אדם חשוב הפריע לי שאנשי הקהילה החרית ההיא יצאו בהצהרה שחטאי אותו אנס היו פחותים משל כוכב פורנו או בחורה בלבוש חשוף בטלויזיה הפריע לי מאוד ששרפו והשחיתו דגלי גאווה ושאר סמלים בירושליים לפני חודשיים בערך מפריע לי מאוד שכל יום כיפור מתבצע רצח ברחובות, רצח אלים של תרנגולות אע"פ שניתן להמיר את המסורת הזו בפידיון כפרות (תרומה לניזקקים) מפריע לי שמר רב רוחני עובדיה, הוציא צו שמותיר רצח על יוסי שריד הפריע לי שביום כיפור לפני 3 שנים אמא שלי הובהלה לבית חולים להיות עם חברה טובה שנתקעה שם לבד לבד וחטפה אבנים למכונית מפריע לי שביום שבת אני תקועה בבית לא צריך לעשות דווקא אני לא מסתובבת ביום כיפור עם סנדוויצ´ים ברחובות אני יושבת בבית בשקט ומתעסקת במה שמעניין אותי אני לא יוצאת בלבוש חשוף לשכונות דתיות אני מכבדת את דתו של כל אדם אבל למה ניכפה עליי לחיות לפי כללים של דת שאני לא מזדהה איתה היהדות שלי היא לאומית, אבל לא דתית ומגיע לי לחיות את החיים שלי כמו שאני רוצה לדעתי פתיחה של חנויות בשבת ותחבורה בשבת (שיש ד"א בחיפה) הן דבר הוגן, כל זמן שהן נעשות תוך התחשבות, ובלי פגיעה בדתיים- פגיעה מבחינתי אומרת שלא יפתחו חנויות בקירבת שכונות דתיות למשל אבל שיכבדו גם אותי.. ורק לידיעתך- כשאדם מקלל את אישתו, לא ישנה לה מאיזו דת היא ועל מי היא חולמת בלילה, זה יפגע בה בכל מיקרה, מה שאני עושה לעומת זאת, זעצמי, ולעצמי בלבד, הוא עניין פרטי שלי הציבור הדתי חרדי צריך להתבגר ולהבין שהם יכולים לחיות את חייהם ולהתעלם ממה שאנחנו עושים כמו שאנחנו לא מתערביםם להם במה שהן בוחרים לעשות אני לא מרגישה חוטאת, ואני לא צריכה שהם ישבו לי על הראש ויסבירו לי שאני כן שלא יקנו בחנויות שנפתחות בשבת.. למען האמת עבדתי בחנות כזו, וכשאנשים דתיים באו לשאול אם אנחנו כשרים אמרתי להם את האמת והייתי מאוד אדיבה, וברוב המיקרים התשובות שקיבלתי היו גם כן אדיבות ניראה לי מצב הוגן

okok4

New member
מסכים איתך

יפה שהעלת את נושא התחבורה הציבורית בחיפה. מה שמראה שאפשר גם אפשר.

עופר ב.ה

New member
תשובה

ראשית, החוק הוא לא דתי אלא סוציאלי, חוק שעות עבודה ומנוחה קוראים לו. הוא קובע שלכל עובד מגיע יום מנוחה אחד בשבוע. עוד הוא קובע, שיום זה ייקבע עפ"י דת המועסק. הרעיון בקביעת יום מנוחה קבוע לכולם הוא, על מנת למנוע מצב שבו כל בית עסק יחליט לסגור ביום אחר, אבל אז בית העסק המתחרה, שכן עובד באותו יום, ירוויח על חשבון בית העסק הראשון. ובעל בית העסק הראשון, לא ירצה להפסיד פרנסה, ויאלץ את עובדיו לעבוד גם באותו יום... והגענו לשבעה ימי עבודה בשבוע. למה דווקא עפ"י הדת? לדעתי זה הגיוני, כלומר עדיף מלקבוע סתם יום שרירותי, מה גם שאם נרצה ואם לא, למדינה יש אופי יהודי. בקשר לתחבורה ציבורית בשבת, הדבר אמנם לא קבוע בחוק, אבל הוא קבוע בהסדר הסטטוס קוו שנחתם בשנת 47 בין בן גוריון והמפלגות הדתיות והחרדיות. יש לו מעמד די גבוה, ויהיה קשה לשנות אותו. כלומר, נראה לי שלמפלגות הדתיות זה עניין של יהרג ובל יעבור. עופר

למעלה