בית עלמין ביפו

z a h a v i

New member
בית עלמין ביפו

לאחרונה היתקבלו אצלי פרטים חדשים בהיקשר לאחיו של הסבארבא שלי ושל עמי(עדנה4) ממשפחת צפתית, מצאצאיו שבאוסטרליה, שמו משה- יוסף רוזנצוויג שמוזכר ע"י דוד שו"ב בספריו כמי שפגש בקושטא בשנת 1882 בדרכו לאתר ולרכוש אדמות בארץ-ישראל, משה-יוסף נתן לו מכתב והפנה אותו לציפריס מצפת, עד כאן כרקע. כפי הנראה לאחר שסולק מצפת ע"י הקהילה היהודית בגלל פעילותו להפסקת שיטת "החלוקה" כסף מתרומות, עבר לחיפה עם אשתו אלישבע בת צפת,יתכן וחלק מילדיו נולדו בחיפה וחלק נוסף אולי באוסטריה, עדיין לא ברור לחלוטין. זאת לפי הרשום בספרו של ירמיהו רוזנצוויג נכדו ממנחמיה. כאן יש לי נתק בזמנים ומהמידע החדש מתברר שבת אחת שלו פרל רוזנצוויג נישאה לברל-דב מלר \ מילר, התגוררו ביפו וילדו שם את ילדיהם ומשם היגרו בשנת 1912 לאוסטרליה, קיבלנו תמונות מאוסטרליה שמקורם ביפו, וכעת יש לי השערה, שיתכן ומשה-יוסף ואשתו אלישבע גרו בזיקנתם ביפו, נפטרו ונקברו במקום, בבית העלמין בצפת ובחיפה לא אותרו מצבות שלהם. שאלות : היכן נקברו יהודי יפו עד להקמת ת"א, האם יש מידע רשומי כלשהוא על הנפטרים ביפו בין השנים 1890-1912 ביפו והיכן ניתן לראותו. מצרף תמונה של משה-יוסף ואלישבע רוזנצוויג ביפו, עדנה 4 תוכל להרחיב לגבי הצלם, תודה על כל עזרה.

עמי60

New member
כנראה שבאותה תקופה קברו בת"א

סיפורי בתים ואתרים – שכונת נוה צדק בית אהרן שלוש: רח' שלוש 32 משפחתו של אברהם שלוש, יליד אוראן שבאלג'יר, התיישבה ביפו בשנת 1840, בקרב קהילה יהודית קטנה ומצומצמת, אהרון, בנו של אברהם, היה כבן 11 שנים עת הגיע לעיר וקיבל בה חינוך תורני, הוא שלח ידו בצורפות כסף וזהב, ובחלפנות, ליד "כיכר השעון" ביפו פתח אח חנותו, התקין בה מעבדה להתכת כסף וזהב, הוא עמד בקשרי מסחר עם חברות מסחריות בלונדון. ביתו בקרבת ה"סראייה" בשיפולי תל יפו, שימש כמרכז לאנשי ציבור יהודים בעיר, וגם כתלמוד תורה, בו הקים בית- כנסת, בשנת 1867. יחד עם חיים אמזלג ויוסף ביי מויאל, עסק ברכישת קרקעות מחוץ לתחומי העיר, עליהן הוקמו השכונות: "נוה צדק", "נוה שלום", "מחנה יהודה", "מחנה יוסף" ועוד. א. שלוש רכש את הקרקע לשם התקנת בית קברות יהודי. הלוא הוא בית הקברות הישן ברחוב טרומפלדור בת"א. שהעבירו ליד הקהילה היהודית כמתנה. בשנת 1893. הוא היה כנראה הראשון שבנה את ביתו מחוץ ליפו: הבית נבנה בין השנים 1883 – 1886. אך בני משפחתו עברו לגור בו רק לאחר ראשיתה של ההתיישבות בשכונת "נוה צדק", אהרון שלוש עודד את תהליך היציאה מסמטאות יפו אל החולות שמצפון לה, ועסק בפעילות ציבורית ענפה כל ימי חייו.

עמי60

New member
ואילו פה כתוב שיש ביפו בית עלמין

שנת 1902, אהרון בן משה סידיס, נציג הספרדים בוועד המשותף של יהודי יפו, חלה בחולירע, הקיא ושלשל, נהיה חיוור כסיד, עיניו שקעו בארובותיהן, אפו נהיה קטן ודק. לאחר כיממה נפטר. הידיעה על המחלה הגיעה לאוזני השלטונות. לבית החולה הגיעו סניטרים בבגדי צבא, טרחו, שפכו סיד וחומצות קרבול במקומות הנסתרים בבית החולה. לפעולה זו לא היה ערך רב, אבל סרחון הקרבול היווה הוכחה ברורה שהפקידות לא יושבת בחיבוק ידיים. נפוצו שמועות כי אדם נוסף חלה. עוד באותו הערב הופיע על אונייה העוגנת בנמל יפו דגל שחור, פחד עז אחז את כולם. כשהחלה מגפת החולירע להתפשט באזור יפו היה בית הקברות הישן של יהודי יפו מלא עד אפס מקום ורכישת קרקע חדשה הצריכה כספים מרובים ואף רשיון מיוחד מהשולטן בעצמו. עסקני העדה היו נבוכים ואובדי עצה. לאחר מותו של היהודי הראשון מחולירע הוציאה הממשלה פקודה שלא לקבור את מתי החולירע בבתי הקברות הישנים שנמצאו בתוך העיר והיו מוקפים בתים. לכאורה, הייתה זו גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה, אך שמעון רוקח זריז המחשבה, הבין שמעז יצא מתוק ושתצמח מכך טובה לעדה. שמעון רוקח יצא

ornan

New member
רוזנצוויג קופץ לי פתאום

על ירמיהו דיסקסנו כבר בעבר. מאחר ושורשינו נעים בין צפת-ראש פינה -אוסטרליה, בדקתי שוב את עץ משפחת בנדל שלי, וראיתי שיהודית בת זלמן בנדל מראש פינה, נשאה לשאול רוזנצוויג. האם יש קשר? אין לי מידע נוסף לגבי הורין של שאול אלא רק על צאצאי שאול ויהודית.

בית העלמין היהודי ביפו הוא פינת חמד

שערי בית העלמין (אשר נמצא בפינת הרחובות יהודה מרגוזה והמגדלור, עם נוף לים...) נעולים במנעול, אך ניתן לקבל מפתח ממשרדי חברה קדישא בתל אביב. בזמנו, ביקרתי במקום ודיווחתי בפורום. הרישומים מבית העלמין נמצאים בשלושה מקומות לפחות:
משרדי חברה קדישא ת"א, אך לדעתי הם אינם שלמים;
חוברת "אבני זכרון" של פנחס בן-צבי גרייבסקי (כרך ח', היחיד כמעט שמסודר לפי א"ב ולא לפי תאריך פטירה). מצאתי שם רוזנצוויג ברוך-לייב בן אברהם-בכור (נפ' תרע"ח) ורוזנצוויג אריה בן משה (נפ' תרע"ט). בחיפוש מהיר לא מצאתי משה-יוסף או אלישבע מתאימים.
ספרו של מרדכי אלקיים, "יפו-נוה צדק, ראשיתה של תל-אביב" (הוצאת משרד הבטחון, 1990). בחיפוש מהיר לא מצאתי שם אנשים מתאימים. ייתכן וכדאי לך להתקשר מחר למשרדי ח"ק בת"א ולברר איתם. לגבי חיפוש באוסטרליה - כדאי לנסות את אתר הארכיון הלאומי האוסטרלי. מחכה לעדכונים, ארנון

z a h a v i

New member
רוזנצוויג- בבית העלמין ביפו

אתם נהדרים,
על המידע לכולם. ארנון,הודעתך המפורטת מכוונת אותי למקורות הבדיקה הבאים, אורנה, שאול ויהודית רוזנצוויג לא מוכרים לי, אך אין לדעת,עדיין אין לנו את כל המידע על הרוזנצוויגים שלנו ויתכנו הפתעות נוספות,כל העת מתבררים פרטים חדשים לאחר איתור ענפים באוסטרליה שחלקם עזב את הארץ לפני 130 שנים ב-1870 לערך. אני יודע על חיבורים עם בנדל ומשפחת מלר\מילר באוסטרליה וכן עם משפחות נוספות יוצאות ראש-פינה - רובנשטיין, מטולה-לחמן. שבוע טוב ושוב
לכם.

אם יש לך צורך באיתור ענפים נוספים

באוסטרליה - אנא פתח הודעה חדשה בנושא. לגבי הרוזנצוויגים שמתועדים ביפו - שם המשפחה הנ"ל, כידוע לך, מאוד נפוץ... ייתכן ושיחה קצרה לח"ק ת"א תפתור את הבעיה. ארנון

למעלה