בית הכנסת הגדול בת"א

yaelgro

New member
בית הכנסת הגדול בת"א

הגיעה לידי מחברת מלאה באוצרות גנאולוגיים(המחברת של דוד של אמא שלי שאני מחכה כבר מספר שנים לקבל עותק סרוק שלה). מלבד ביוגרפיה קצרה על רוב האנשים, מופיעים כל התאריכים הידועים לאותו דוד ז"ל ולאשתו, שעד היום לפעמים מעדכנת את המחברת. אחת העובדות שצדו את עיני, היא שאבא של סבא רבא שלי, הוא יוסף ברודסקי, שימיש בשנותיו האחרונות כשמש הראשי בבית הכנסת הגדול. תהיתי אם יש מקום בו אוכל לאושש זאת, במיוחד על מנת לראות אם יש מידע נוסף עליו מלבד העובדה שהיה זגג במקצועו.

bilen

New member
באיזה שנים זה היה? כי אולי הכיר את

סבא שלי.... חשוב לדעת על איזה שנים את מדברת. ולעניין עצמו: הייתי פונה לרבנות הראשית של תל-אביב. או לארכיון של עיריית תל-אביב שהוא אוצר בלום יש עוד אפשרויות, אבל תלוי באיזו תקופה.

yaelgro

New member
הוא נפטר ב-1941

מצטטת את הכתוב במחברת שהגיעה לידי (יש לציין שהמחברת היא של דוד של אמא שלי שהגנאולוגיה היתה בשבילו יותר מתחביב כמו שהיא לכולנו - דרך חיים. אני מוצאת לנכון להיות זו שממשיכה את דרכו, מה שמביא לסבא וסבתא שלי המון גאוה): ברודסקי יוסף (ב"ר אברהם יהודה) מקישינוב. נולד: טלנה 1864. עלה לארץ 1907 (בערך בט"ו בשבט). ביקר בארץ עם הוריו בשנת 1904. מחסידי טלנה. חי בתל אביב, מקצוע: זגג. בסוף ימיו: שמש ראשי בבית הכנסת הגדול בת"א.

bilen

New member
סבא-רבא שלי התפלל בביה"כ הגדול בערך

בין השנים 1928-32 . הוא התגורר במרחק כ-3 בתים משם, מעברו השני של רחוב אלנבי. ידוע לי שלפני הרבה שנים, מישהו במשפחה מצא קטע בספר שהזכיר אותו וכתב על המגורים בקרבת בית הכנסת. טרם מצאתי במה מדובר. נראה לי שכנראה הכירו בתל-אביב הקטנה.

yaelgro

New member
פניתי בעצתך לארכיון העירייה

וקיבלתי תשובה מאוד מועילה! אין ספק שכאשר אגיע לארץ אחד היעדים הראשונים יהיה הארכיון (אליו אקח איתי את סבא שלי, שכן אני בטוחה שיתרגש מכך). כמו כן, נמסר לי מהם שבאנציקלופדית תדהר נמצאת הביוגרפיה שלו.

גם הנסיון שלי איתם - מצוין! הארכיון

אולי קטן פיזית, אך אוצרותיו גדולים, וכך גם אנשיו.
ארנון

bilen

New member
שמחה לשמוע! הם באמת בסדר. יש כבר

רשימה די גדולה של מקומות ציבוריים שהפנייה אליהם תמיד נענית במהירות וביעילות. כשמצאו לי שם חומר, שלחו לי עוד באותו יום בפקס.

הנה ../images/Emo77.gif קטן עבורך...

היי, יעל! נזדמנתי היום לספרית האוניברסיטה, וצילמתי עבורך את הדף אודות יוסף ברודסקי. כיוון שהיו לי דקות ספורות בלבד, מיהרתי מאוד, ורק כאשר הגעתי הביתה - שמתי לב שמצוין שם כי גם אודות אחד מחתניו יש ערך באנצ'. כמה דברים מעניינים מצאתי בטקסט הקצר, בעקבות הדיון שפתחת כאן:
בראשית המאה העשרים, היו ליוסף קרובים (אני מתעלם מה"עשירים") בארה"ב. האם ידעת על כך?
בשנות מלחה"ע I התעתמן. האם יש מסמכים כלשהם בעקבות כך?
היה מראשוני המתיישבים ב"אחוזת בית". כיוון שאינו נמנה על המייסדים - אצל מי התגורר?
היה השומר הראשון בעיר העברית החדשה. זכרי זאת כשתגיעי לארכיון, ייתכן ופרוטוקולים מאותה תקופה יזכירוהו בהקשר זה.
נתמנה לשמש מאז שנבנה בית הכנסת הגדול ועד מותו. מדובר על 16 שנה
היפה בערכים הקצרים והקולעים שאצל תדהר הוא שכל חלקיק-משפט זורק אותנו לחיפושים חדשים ומרתקים. נדמה לי שכך גם במקרה של ברודסקי שלך. ארנון

bilen

New member
לדעתי, בגלל שהיה שומר ושמש ראשון,

כדאי להפנות תשומת לב הוועדה המארגנת את אירועי ת"א וייתכן שגם דרכם יימצאו לך חומרים מועילים. כדאי למהר עם זה כי הם עכשיו בעיצומה של ההתארגנות ואח"כ כל אחד יחזור לאלמוניותו. חוצמזה, משה שרמייסטר זה מי שהקים את חברת השמירה עוד לפני קום המדינה (אישיות ידועה שמוזכרת מדי פעם בהקשרים מעניינים, כולל עדות במשפט ארלוזורוב).

yaelgro

New member
אותו משה שרמייסטר גם הוא

ממשפחתי המורחבת. לפי סבא שלי, הסיבה שעזב את המשטרה הבריטית היא כי לא הסכימו שיחשוף את האמת על רצח ארלוזורוב.

yaelgro

New member
כיצד אני פונה

לוועדה המארגנת את אירועי תל אביב? אם יש צורך אשלח את סבא שלי למשימות חיפוש בזמן שההורים שלי פה.

yaelgro

New member
ארנון, אין כמוך!!!

מאוד מעניין. חמו היגר לארה"ב וכך גם שאר משפחתה של אשתו. אין לי מושג מתי היגר לשם. מה שמוזר לי הוא שבאנציקלופדיה חסרים 3 צאצאים, ביניהם סבא רבא שלי.

האם ענף אמריקאי זה מפוצח כבר?

(בכל פעם שאני מריח תעלומה אמריקאית אפשרית, אני "קופץ"
) אם לא - הגיע הזמן להתחיל במשימה... ארנון

yaelgro

New member
עדיין לא

רק לפני שלושה ימים נודע לי על כך, לאחר שהתחלתי לקרוא בשקיקה את הכתוב במחברת האוצרות שלי. אביה של מלכה ברודסקי(גם היא אגב מטלנה/טולנוי, אשתו של יוסף, נקרא אלקנה פוקוטילובסקי ונפטר בגיל 90 בארה"ב. היה לה אח בשם לייר שהביא את כל המשפחה לארה"ב(כך על פי המצויין במחברת).

טוב, אחרי שתאספי את החומר בנושא

וודאי יהיה מה לחפש... בינתיים, חפשי אנשים עם שם הדומה ל - Pokotilovski בטופס הזהב של סטפן מורס (יש בסך הכל 13 תוצאות, חלקן לא רלוונטיות), ואני מניח שתצליחי להתחבר לכמה מאלו שמופיעים שם (שהם גם מטולנה או משהו דומה). ארנון

yaelgro

New member
נראה לי שמצאתי

אותו בחור שמצאתי ב-JG וחוקר את המשפחה, לא ציין שם מאיזו עיירה המשפחה שהוא חוקר, שכן כתב ANY. הוא ענה לי, וכתב שהפוקוטילובסקי שהוא חוקר הם מהעיר טולנה. האדם הנ"ל בן 58, וסבא שלו הוא רלף פוקוטילובסקי. כלומר שיכול היות מאוד שהדוד שלו הוא אלקנה, ובן דוד הוא לייר(כך נראה לי לפחות על פי הגילאים). מיום ליום נהיה לי יותר מענין! היום אספר לסבא שלי על התגלית, אולי ממנה יצוצו לו פתאום זכרונות על כל מיני דיבורים במשפחה.

../images/Emo45.gif כל הכבוד../images/Emo70.gif ועל זה נאמר כבר

שנורא כיף להתעסק עם שמות משפחה נדירים...
ארנון

yaelgro

New member
הסתכלתי שוב על הדפים שברשותי

ואבוי
השם הוא לייב, לא לייר. מה שאומר, שנראה לי שמצאתי את הקשר למשפחה שלו. לפי חישוב הדורות זה מתאים, כי סבתא רבא רבא שלי (כלומר סבתא של סבא שלי), וסבא רבא שלו (סבא של אמא שלו) כנראה היו אחים. שלחתי לו מייל, אני מקווה שיחזור אלי עם תובנות. ושיעבור כבר הזמן ואני אוכל להתקשר לסבא שלי לספר לו, אולי משם גם תצמח איזו תובנה.

למעלה