בית הזכוכית,קרל לוץ

boriska1

Well-known member
בית הזכוכית,קרל לוץ

חזרנו מבודפשט,בפעם ראשונה ביקרנו במוזאון הקטן,כ40-50 מטר מרובע בבית הזכוכית.התרשמתי מאוד מהמוזאון הקטן,הרבה מסמכים מקוריים והרבה צילומים של מסמכים מקוריים.מה שמשך את עיניי זה מכתב מהורטי לקרל לוץ ,מתאריך 7.7.1947,כתוב בכתב ידו,בגרמנית.
ליד המכתב מונח טקסט מודפס בגרמנית,וגם תרגום לאנגלית והונגרית.המכתב נשלח ממקום בשם WEINHEIM(לפי מיטב זיכרוני).צילמתי את התרגום של המכתב לאנגלית,אך לצערי הושמט משם התאריך ושם המקום.המכתב,הוא מכתב תודה והלל של פעילות קרל לוץ.במבט ראשון אפשר לחשוב,בטעות,שהורטי משבח את פעילות לוץ.אך לא כך הדבר.מסתבר שזה מכתב תודה אישי,של הורטי ללוץ,על כך שסייע בהברחתו לפורטוגל.זה לדברי המדריכה במקום.לטענתה המכתב נשלח מפורטוגל,מעיירה בשם הנ"ל (למרות השם הגרמני של המקום).עשיתי קצת חיפוש ברשת,לא מצאתי חומר על כך.האם קרל לוץ הבריח את הורטי לפורטוגל?אם כן ,מה היו מניעיו? מישהו יודע על כך,יכול לספר או להפנות למקור?
נ.ב.
לאלה הרוצים לבקר במוזאון זה,הוא פתוח בכל יום משעה 13 עד שעה 16,לא כבעבר , אין צורך בתאום מראש

boriska1

Well-known member
לא הספקנו,לצערינו להיות בטוקאי.מזג אוויר שיבש תכניותינו

בימים שיכולנו ירד גשם.

evike

Well-known member
מנהל
מעניין. ואני מקווה שנהנית מכל השהות בהונגריה.

boriska1

Well-known member
כן אוויקה,מאוד נהנינו.בזכות מוצקונת מהפורום ,אכלנו גם רטוש

מצויין ברחוב פוז"וני 15.מומלץ מאוד והיה קל למצוא,לפי תאורה.בכלל,זה אחלה רחוב לאוהבי אוכל.איתרנו שם 3 מסעדות עם חוות דעת מצויינות,בשתיים ביקרנו.אחת הונגרית עממית וזולה.אחת יקרה יותר,יוקרתית,אבל לא נורא מכבידה על כיס ישראלי.
המלון שלנו היה על האי מרגיט,במלון מים טרמלים וכיף להסתכל על הגשם מבריכות מים טרמלים 34-38 מעלות.
אם מישהו יהיה מעוניין כתובות ושמות המסעדות,זוגתי תעשה את השרות הזה ברצון רב.

evike

Well-known member
מנהל

noemi2

New member
שמחה שנהנתם.בהזדמנות אשמח לקבל כתובות של מסעדות מומלצות.

boriska1

Well-known member
נעמי,בשבילך,וגם אחרים יכולים להציץ :)

כמה המלצות על רחוב פוזוני.יתרון הרחוב שיש בו הרבה מוסדות קולינרים מצויינים,ולא פחות חשוב,קל להגיע אליו בתחבורה ציבורית וקל להסביר איך להגיע.
אם מגיעים עם קו 2 של חשמלית העירונית,נוסעים עד תחנה אחרונה לכיוון גשר מרגיט,משם ממשיכים ישר,רואים מקדונלדס מימין וזה הרחוב.אם נוסעים ברכבת עירונית מס"4 או 6,יורדים ליד גשר מרגיט בצד של פשט,פונים ימינה ליד המקדונלדס.נראה שזה רחוב מתחדש,הרבה צעירים,מעין שנקין של ת"א.
מיד בצד ימין של הרחוב יש קונדיטוריה טובה מאוד,שם,בין יתר העוגות הזמנתי עוגת קרם עם פרג.יחודי וטוב מאוד.בהמשך,במספר 15 יש ממש "מוסד" לשטרודל או בלשונם רטוש.זו המלצה מצויינת של מוצקונת,אסור לפספס.
ממש ממול מס 15 יש מסעדה מצויינת,נחשבת יוקרתית.אכלנו בה.מנות הראויות לציון,מנת כבד אווז ברוטב מצויין.מנה אחרת,ברווז אפוי.מקבלים חצי ברווז,עם תוספת תפוחי אדמה מצויינים,העור פריך ולא שרוף,מתחת לעור שכבה דקה של שומן,בקיצור אמנות הבישול במיטבה.בהחלט מספיק מנה אחת לשני אנשים.
החשבון לשני אנשים,כולל שתיה כ60-45 יורו.
בהמשך לרחוב בצד שמאל,מסעדה KISVENDELO,מסעדה עממית,זולה מאוד,מנות גדולות מאוד,השרות בהתאם.בקיצור להזמין חצי ממה שחושבים.
מנה ראויה לציון,מרק דגים,מנה ענקית,גסה,כפרית וטעימה מאוד.אם אדם גומר את המנה הזו,הוא לא יכול לאכול יותר.מחיר המנה,לזיכרוני, כ4-5 יורו.במונחי מסטר שף שם "הטבח מבשל את עצמו" :)
עוד מסעדה מומלצת,שלא אכלנו בה,היא מסעדהBODEGITA,היא נמצאת בצד המספרים הזוגיים לפני שתי המסעדות שציינתי,נחשבת למסעדה טובה מאוד ולא יקרה,ראיתי את התפריט,נראה מצויין.אפילו אנחנו יכולים לאכול רק ארוחת ערב אחת ביממה.חבל :)
בכלל,מאוד אהבנו את הרחוב,טיילנו בו לאורכו.הרבה מסעדות קטנות ומדליקות,ברים... מדי פעם נכנסנו לבר לשוט של פלנקה,לחממם את הבטן ביום סתווי קריר.אחלה וגם במחירים שפויים.
מסעדה אחרת,שלא באיזור הראויה לציון רק בגלל מנה אחת,כבד ברווז ברוטב.שלא כמנהגינו,חזרנו אליה פעם נוספת,בגלל מנה זו.במונחי מסטר שף, זו מנה שאם המנטורים היו יודעים לבשל,היו מבשלים ככה :) הרוטב טעים מאוד,מורגש במנה ולא משתלט עליה.איך הם עושים את זה?! אשתי הזמינה מרק שום,לדבריה טעים מאוד עם לנגוש מעל.אני טעמתי רק את הלנגוש,שהיה טוב.זהירות! הסביבה הקרובה זוכרת את המנה כמה ימים אחרי :)שם המסעדה "מנזה" נמצאת פרנץ ליסט 2 ליד האופרה.קל למצוא,לקחים קו 1 של התחתית עד לאופרה.
בכל המסעדות שציינתי,מבקשים להזמין מקום מראש.אני לא עושה את זה,כי אני לא יודע אם מחר בשעה 19 יבוא לי לאכול.מה עושים?מגיעים למקום,תמיד אחרי המתנה של 15-30 דקות מתפנה מקום.אתה גם לא ממתין ברחוב,אלא ליד הבר, שותה ולומד את התפריט.אפשר גם להזמין מנה ראשונה ליד הבר ואז לעבור לשולחן.
תהנו

ה ש מ ש

New member
אין שום דבר מיוחד

במסעדות האלה.כל בודפסט זה מסעדה וקונדיטוריה אחת גדולה.נראה לי שחצי מהתושבים עובדים במסעדות ובקונדיטוריות.

ngyuri

New member
Pozsonyi út

מכוון שאני מכיר "קצת" את הרחוב, תרשה לי להשלים כמה פרטים:
במס' 1 שם הקונדיטוריה MARODI, במס' 12 נמצא מסעדת השף KISKAKUKK, קיים במקום "רק" 100 שנה. במס' 15 חנות "Házirétes" שעושים במקום כ-20 סוגים של Rétes שלא זהה ל-Strudel כי הבצק של ה-Retes יותר דק ופריך.
בצד הזוגי בין KISKAKUKK לבין KISVENDEGLO ישנם עוד 2 מסעדות ושתי בתי קפה. אני מזכיר רק את BECSISZELET, מסעדה קטנה שמגישים שניצלים ענקיים בגודל של צלחת גדולה.

boriska1

Well-known member
ללא ספק אתה מכיר את הרחוב "קצת" יותר ממני

אז תשכיל אותי בבקשה.מה זה החוב הזה?עושה רושם שהתחדש לאחרונה.האם יש לרחוב קשר ליהודים?אחד הרחובות היוצא מהמספרים האי זוגיים ,הוא רחוב וולנברג.זה במקרה?

ngyuri

New member
Pozsonyi ?t.

אתה צודק, חידשו את הרחוב לפני 3 שנים. הקשר היהודי שבאיזור הזה שנקרא ?jlipotv?ros לפני המלחמה 90% מהתושבים היו יהודים, אפילו היה גם בית ספר יהודי. גם היום גרים בשכונה יהודים רבים. יש גם בית כנסת פעיל בשכונה. כמובן רח' ולנברג לא מקרי, יש גם אנדרטה יפה לזיכרו לא רחוק ב-Szent Istvan park. ברחוב היו מספר בתים שהוגדרו כגטו בינלאומי. למשל במס' 12 גר טומי לפיד עם אמו. יהודים מפורסמים גרו ברחוב. למשל במס' 1 גרו המשורר Radnoti Miklos ואומנית הקרמיקה .Kovacs Margit

ngyuri

New member
Horthy Miklós

1. המדריכה בבית הזכוכית קשקשה כמו רוב המדריכים בהונגריה.
2. העובדות: הורטי שהה בעירת WEINHEIM בבווריה משנת 1945 עד 1949..
3. אף אחד לא הבריח אותו לפורטוגל, אלא קיבל אישור משליט פורטוגל, אנטוניו סלזר.
4. אני מצרף מסמך חשוב על מעלליו של הרוצח ההמונים הזה.

http://beszelo.c3.hu/cikkek/horthy-miklos-1868–1957

boriska1

Well-known member
תודה.

קראתי לה מדריכה,כי לא מצאתי הגדרה אחרת ואתה צודק לגביה.
אז על מה מכתב הערכה ותודה לקרל לוץ? זה שהמכתב קיים,זו עובדה,ראיתיו במו עיניי,במקור.ייתכן שהיה זקוק לסיוע להגיע לבווריה? ואם כן,מה הניע את לוץ?

ngyuri

New member
Carl Lotz

אז על מה מכתב הערכה ותודה לקרל לוץ? אין לי מושג.
זה שהמכתב קיים,זו עובדה,ראיתיו במו עיניי,במקור.ייתכן שהיה זקוק לסיוע להגיע לבווריה? לבווריה הגיע באישור האמריקאים לאחר ששחרורו אותו.
ואם כן,מה הניע את לוץ? לא יודע. יש לך צילום של המכתב?

boriska1

Well-known member
אין לי צילום המכתב,אי אפשר היה לצלם אותו,הוא תחת זכוכית

ועם המצלמה הפרימיטבית שלי לא היה יוצא דבר.צילמתי את התרגום לאנגלית,ליתר דיוק תמצית המכתב.יצא לי בקושי.בהזדמנות,לא מבטיח,אעתיק אותו לכאן.

למעלה