בית בית ראשון לבית שני

בית בית ראשון לבית שני

בס"ד ט' באב הוא יום אבל לאומי, אנו מתענים ובוכים על חורבן שני בתי מקדשנו. אמנם ישנה גם ההלכה- "אין אומרים תחנון בט"ב, דאקרי מועד, כדכתיב קרא עלי מועד"- דוקא מתוך החורבן העצום והנורא אנו מתפללים שתצא לנו הישועה מאיתו ית', וכמו שצחק ר' עקיבא כשראה שועל היוצא מקודש הקדשים לפי שראה בנבואת חורבן זו את הראיה להתקימות נבואת הגאולה. הגמ' שואלת- "מקדש ראשון מפני מה חרב"? ומשיבה "מפני שלשה דברים שהיו בו עבודה זרה וגלוי עריות ושפיכות דמים". ומבררת הגמ' בהמשך- "אבל מקדש שני שהיו עוסקין בתורה ובמצוות וגמילות חסדים, מפני מה חרב? מפני שהיתה בו שנאת חינם", וממשיכה הגמ' ואומרת דבר מתחייב- "ללמדך ששקולה שנאת חינם כנגד שלוש עבירות- עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים". התמיהה רק מתעצמת לנוכח המשך בירור הגמ'- "אמר רבי יוחנן- טובה צפורנן של ראשונים מכריסו של אחרונים, אמר ליה ריש לקיש- אדרבה אחרונים עדיפי אף על גב דאיכא שעבוד מלכיות קא עסקי בתורה, אמר ליה (ענה ר' יוחנן לריש לקיש) בירה תוכיח שחזרה לראשונים ולא חזרה לאחרונים שאלו את רבי אלעזר ראשונים גדולים או אחרונים גדולים אמר להם תנו עיניכם בבירה איכא דאמרי אמר להם עידיכם- בירה". א"כ מדברים אלה של הגמ' ניתן ללמוד שעוון אנשי בית שני לא היה רק שווה משקל כביכול לשלושת העבירות החמורות אלא אף היה חמור מהם- עובדה- ירושלים ובית המקדש עדיין חרבים, לעומת הבית הראשון שנבנה לאחר שבעים שנה. דבר זה דורש תלמוד, ובייחוד לאור העובדה שחורבן בית שני נוגע לדורנו, בכלל ובפרט. אנו כיום עומדים במצב של חורבן הבית השני, ואף שאנו עומדים באתחלתא דגאולה- הרי הבית עומד בחורבנו. אם הבית עדיין חרב המסקנה הפשוטה היא שלא התנקינו לגמרי מהבעיה התפיסתית והמעשית של אנשי בית שני (שאגב, ישבו ועסקו בתורה כפי שמעיד ריש לקיש). על כן, מוטלת עלינו החובה והאחריות לעמוד ולברר את שורש הבעיה. מה אתם אומרים- כיצד ייתכן ששנאת חינם שווה ואף חמורה משלושת העבירות החמורות בתורה גם יחד שעליהם מצווים ביהרג ואל יעבור?

coolit

New member
../images/Emo26.gif

הרגע התעוררתי[
] אז אני לא בדיוק חושבת כמו שצריך אבל בשבילי לפחות, שנאת חינם זה אחד הדברים שהכי קשה לי לשלוט בהם.. אני גם מאוד מאוד קנאית, ואני עצובה לפעמים אם לחברות שלי קורים דברים טובים שהייתי רוצה שיקרו לי, ואני גם כמעט אף פעם לא מסוגלת לקבל דעות שונות משלי [כי אני באמת תמיד צודקת!!!!], ואני גם שומרת טינה ברמות מטורפות חח ואם נגידדד.. מישהו אומר לי משהו שאני לא מסכימה איתו.. אחר כך אני אשתמש נגדו בזה.. [נגיד חברה אמרה לי שאסור לעשות משהו ואחר כך עושה את זה בעצמה], וגם.. כל הדברים האלה. לעומת זה אף פעם לא חטאתי בעבודה זרה שפיכות דמים[אם כי כל המלבין פני חברו ברבים.. כך ש..] וגילוי עריות זה חטא שיש לכל אחד מאיתנו ואני יכולה להבין למה הוא כ"כ חמור.. אני מרגישה את ההשפעה של כל השנאה שלי על עצמי.. זה פשוט ההפך מכל המידות הטובות- ענווה, שלום, שמחה.. כנראה שאין סיכוי שביהמ"ק ייבנה בימינו.. כנראה שצריך אחדות ומי יודע מתי זה יהיה. -כדאי שאני אלך לצחצח שיניים או שמא לחזור לישון-

לאחר שפיכת הלב הקטנה הזו...

(כנראה שאצטרך להשתדל שלא להרגיז אותך...
). את מתבססת על נתונים הקשורים אלייך אישית או לזמננו אנו. אך את שוכחת שפעם הייתה מציאות אחרת. ראשית- כיצד את מגדירה גילוי עריות. בימינו אי אפשר לראותה? ע"ז- הגמ' מספרת שנגלה מנשה לאחד התנאים או האמוראים ואמר לו כי אם היה בתקופתו היה הוא מרים את שיפולי גלימתו ורץ לעבוד עבודה זרה. חכמים "שחטו" את היצר הזה באחד הזמנים, אך פעם הוא היה יצר מאד חזק. ולגבי שפיכות דמים- עובדה שפעם אנשים נמשכו לזה בגלל נטיית היצר, היה זה יצר חזק. חוצמזה, צריך לברר האם שנאת החינם שאת תיארת נובעת מיצר הרע, אוו שמא מסיבות אחרות.

לידע כללי, הגדרת הגמרא לגילוי עריות:

הגמ' אומרת מה היה גילוי העריות באותה התקופה... "גלוי עריות דכתיב- "ויאמר ה' יען כי גבהו בנות ציון ותלכנה נטויות גרון ומשקרות עינים הלוך וטפוף תלכנה וברגליהן תעכסנה", (הגמ' מסבירה את הפס') יען כי גבהו בנות ציון- שהיו מהלכות ארוכה בצד קצרה, ותלכנה נטויות גרון- שהיו מהלכות בקומה זקופה, ומשקרות עינים- דהוו מליין כוחלא עיניהן (היו ממלאות עיניהם עם מכחול), הלוך וטפוף תלכנה- שהיו מהלכות עקב בצד גודל". ניתן להבחין איזה פס' הגמ' בוחרת כדי ללמד על גילוי העריות, ולצערנו, אין זה שונה כ"כ ממה שנראה בימינו ואפי' בקרב בציבור הדתי והחרדי. הייתי מסביר, אך אני קצת מתבייש...

../images/Emo36.gif

זה כנראה בגלל ששנאת חינם החריבה את בית המקדש השני ושפיכות דמים, עבודה זרה וגילוי עריות החריבו את המקדש הראשון ואני מאמין ששני הבתים היו שווים בקדושתם אז מכאן לומדים ששנאת חינם שווה הסברת כבר למה חמורה יותר ולא יודעים מה שכרם של מצוות, יכול להיות שבעולם הבא על שנאת חינם מקבלים דברים יותר חמורים מלמות בעולם הזה. אי אפשר לדעת.

טוב, אז ככה.

ע"ז, גילוי עריות ושפיכות דמים-הן מצוות שבתוכן נכללת השנאה. אמנם לא באופן ישיר, אבל עדיין. שנאת חינם היא נגזרת של ע"ז, נגזרת של גילוי עריות וכמובן וכמובן נגזרת של שפיכות דמים.

תחליט, הבנת או לא? ../images/Emo8.gif

הסברתי את עצמי לא נכון. אם יש שנאה-עלולה להיות ח"ו שפיכות דמים. אם יש שנאה-עלול להיות ח"ו גילוי עריות. אם יש שנאה-עלולה להיות ח"ו עבודה זרה. יותר מובן?

אנסה לשחזר את שרציתי לכתוב...

שורת נושא- אם הבנתי נכון... תוכן- התכוונת לומר ששנאת החינם היא השורש לג' העבירות, דהיינו- שהם הנגזרת משנאת חינם, כלו'- שהם מושלכים ממנה. אך כיוון שלא היה ברור לי כיצד שנאת חינם וגילוי עריות נובעים בשנאת חינם- שיניתי את התוכן ואמרתי שלא הבנתי. א"כ השאלה עומדת בעינה.

טוב, נו..

בעניין של גילוי עריות יש מן השנאה. אפשר למצוא את השנאה מצד אחד לתורה, הרי בתורה כתוב בפירוש מהם העריות ושאסור לעשות איתם את מה שאסור. דבר נוסף, לדעתי, הוא חטא אמנון ותמר, הרי אמנם אמנון אהב את תמר אהבה גדולה מאוד, אבל לאחר שהיא סירבה הוא שנא אותה. [ככה זה כתוב, "וישנאה" אם איני טועה]. הגבול בין אהבה לשנאה הוא דק מאוד. דבר קטן שנעשה עלול ח"ו לגרום לשנאה. לכן נראה לי שזה עוד איזה שהוא גורם לשנאה. [כן, הכל חפירות. ^_^]

תזכירי לי בסוף הצום בעז"ה...

בלנ"ד אלמד אותך את התנועה שעושים יחד עם כל מה שאמרת... עכ"פ, כדי שנצא מהצום עם הבנה מסויימת על תשעה באב, וכדי נדע פחות או יותר מה צריך תיקון בימינו, אביא כמה מקורות העוסקים בנושא (שהביא הרב אלישע אבינר בשיעור). הר"ן שואל אף הוא שאלה זו- "ושנאת חנם ג"כ על דרך זו שהיא עבירה שמתמיד בה האדם תמיד, ואין שום תועלת והנאה לאדם בה ואין הטבע נוטה אליה. מפני זה אמרו רז"ל ששקולה שנאת חנם כנגד שלש עבירות עבודת אלילים, גלוי עריות, שפיכות דמים. לפי שהטבע נוטה יותר לאותן ג' עבירות ממה שנוטה לשנאת חנם. ואם באתי לפרש היאך יארך יותר מדאי: ולפי שהנכשל באותן עבירות אינו נכשל בהם אלא פעם אחת בזמן מרובה, ועון שנאת חנם נכשל האדם תמיד, אלו הדברים כלליים שנכשלים האדם בהן תמיד. אבל הדברים הפרטיים כל אחד ואחד יודע נגע לבבו, והמצוה עליו לרפאות את שברו כפי מה שידו משגת". א"כ אומר הר"ן שהטעם לגודל העוון של שנאת חינם הוא: א. מפני שאינו טבעי לאדם- האדם מטבעו לא שונא את חבירו סתם כך, מקפיד עליו ומחפש את רעתו. זה לא דבר שיצרו של האדם נוטה אליו, אלא שיש לו טעמים חיצוניים, פחות חזקים ופחות מושכים. ב. שנאת החינם היא עבירה תמידית המתממשת בכל רגע ורגע, לעומת זאת ג' העבירות הן עבירות התלויות במעשה והמעשים הינם בודדים. המהר"ל שואל אף הוא את השאלה ומשיב- "ויש לך לשאול, למה חרב בית המקדש ראשון בעון אלו ג' עונות, ואילו מקדש שני בשביל שנאת חנם?. ואין לומר שהיה זה במקרה. ועוד, כי אלו ג' עבירות, דהיינו עבודה זרה גילוי עריות ושפיכות דמים, יש להם ענין אחד, כי בשלשתן יהרג ואל יעבור (סנהדרין עד ע"ב), ולמה נשתתפו שלשתן בחורבן. והפירוש אשר הוא לפי פשוטו, כי מקדש ראשון היה השכינה ביניהם, וזהו מעלת בית המקדש ראשון שהיה מיוחד במעלה שהיתה השכינה שורה בו. ולפיכך חורבן שלו כאשר לא היה ראוי שתשרה שכינה ביניהם, והיינו כשטמאו את בית המקדש, ואין השם יתברך שורה בתוך טומאתם, אם לא כאשר היה החטא בשוגג, ואז כתיב (ויקרא טז, טז) "וכן יעשה לאוהל מועד השוכן אתם בתוך טומאתם". ואלו ג' חטאים נקראו טומאה, כדאיתא במסכת שבועות... ולפיכך בשביל אלו ג' טומאות חרב הבית. אבל מקדש שני, שלא היתה השכינה שורה בו כמו במקדש ראשון, ולכך לא נחרב בשביל אלו ג' עבירות. אבל מעלת מקדש שני היה מחמת ישראל עצמם. ודבר זה ברור, כי ישראל הם מתאחדים על ידי בית המקדש שהיה להם; כהן אחד, מזבח אחד, ונאסרו הבמות, שלא היה פירוד וחלוק בישראל. והדבר הזה מבואר, ועוד יתברר בפרק שאחר זה. לכך בית המקדש על ידו הם אומה אחת שלימה. ומפני כך נחרב הבית בשביל שנאת חנם, שנחלק לבבם, והיו מחולקים, ולא היו ראוים למקדש אשר הוא התאחדות ישראל. ופירוש פשוט הוא". אומר המהר"ל- כיוון שמקדש ראשון עניינו היה השראת השכינה, כל עניינו היה מצד הקב"ה- דבר המתבטא אף בניסים שהיו בו כגון שלא כלתה האש, ירדה אש משמים וכו', כיוון שהיה כולו רוחני וקדוש אזי הדבר שיכול לסותרו הוא הטומאה, שהיא נעשית ל"ע על ידי ג' העבירות. לעומת זאת בית שני היה בנוי מכח האומה, הבית נועד כדי לאחד את האומה- וכיוון שזוהי מטרתו, הדבר שיכול לסותרו הוא פירוד האומה, ואם יש שנאת חינם ומחלוקת זהו הפירוד הגדול ביותר בעם ישראל. הנצי"ב מוואלוז'ין עונה בדרך אחרת. ראשית הוא שואל- הרי בבית השני גם הייתה שפיכות דמים, ומדוע ננקטת שנאת החינם דוקא, ואם נאמר ששנאת החינם היא השורש לשפיכות הדמים- מדוע לא ננקט טעם זה בבית ראשון? על כך עונה הנצי"ב שבית ראשון הייתה בו רציחה לשמה- לשם הרציחה, הייתה להם תאווה לרצוח כמו שהייתה תאוה לגילוי עריות וע"ז. לעומת זאת בבית שני הרציחה הייתה מתוך 'אידיאולוגיה', מתוך קנאות לד'. כל אחד ראה שהאחר לא נוהג בדיוק כמוהו ואמר שהוא צדוקי ואפיקורס ומותר להורגו. במקום ללמד עליו זכות שעשה זאת מחוסר ידיעה או בגלל שהרב שלו פוסק אחרת, טען שהוא אפיקורס והרגו. ה"משך חכמה" עונה בדרך מיוחדת- "בהתבונן בדרכי התורה נראה כי במצות מעשיות כמו עו"ג ועריות יש כרת וסקילה ושאר מיתות ומלקות לא כן בנמוסיות ומדות כמו מחלוקת לשון הרע רכילות גזל אין מלקות דהוי לאו הניתן לתשלומין או דהוי לאו שאין בו מעשה, אולם זה דוקא ביחיד העושה אבל אם הצבור נשחתין בזה מצאנו להיפך בירושלמי דפאה (א-א) דורו של דוד כולם צדיקים היו וע"י שהיו בהן דילוטורין היו נופלים במלחמה כו' אבל דורו של אחאב עובדי עו"ג היו וע"י שלא היו בהן דילוטורין היו יורדים למלחמה ומנצחין בו, שאם הצבור נשחתין בעו"ג ועריות ע"ז נאמר (ויקרא טז, יז) השוכן אתם בתוך טומאותם אבל בנמוסיות ומדות לשון הרע ומחלוקת ע"ז כתוב (תהלים נז, ו) רומה על השמים כו' כביכול סלק שכינתך מהם, וגדולה מזו אמרו (יומא ט) שבמקדש ראשון היו עו"ג עריות כו' ובמקדש שני היו עוסקין בתורה ובמצות כו' מפני שנאת חנם ושם שאלו מי הם גדולים תנו עיניכם בבירה שחזרה לראשונים כו', הרי דאם הצבור נשחתין במדות גרוע יותר מאם נשחתין במצוות ולכן אמר ר' יוחנן חלק דף ק"ח בא וראה כמה גדול כוחו של חמס שהרי דור המבול עברו על הכל ולא נחתם גזר דינם אלא על שפשטו ידיהם בגזל דכתיב הנני משחיתם כי מלאה הארץ חמס שעל עריות דין צבור יש להם והי' מרחם עליהם אבל על נמוסיות לא יתכן, ולכן על חלול שבת בעוה"ר שנתפשט אז יכולים לקוות כי יאחר להם כי הם צבור ואף בעו"ג אמרו בספרא (קדושים צב. צה) והנפש ונכרתה שאין הצבור נכרתין אבל כיון שפרצו בנמוסיות הולכים בחרבות וחצים לחמוס ולגזול ונשחתו במדות כי המה כחייתו טרף אז נקום ינקם ה' ולא יאחר כי איך נחשוב להם אם כיחידים הלא על מצות הן נכרתין ואם כצבור הלא על נמוסיות הן יתמו, וכן בדור המבול על גזל לבד היה דנן כיחידים אבל כיון שהשחית כל בשר דרכו אם היה דן אותן כל יחיד לעצמו היה נכרת וע"כ דדן אותם בהצטרף כצבור והיו נכרתין עבור הגזל" בקצרה, אומר המשך חכמה- כל מה שאומרים שג' העבירות הן החמורות ביותר ועליהם נפרעים בענשים קשים- זה נא' דווקא ביחיד. לעומת זאת בציבור, העבירות החמורות הן הנימוסיות- השחתה במידות ודרך ארץ, ואם יש קלקול בזה, נפרע הקב"ה מהציבור על מעשיהם הרעים והמושחתים. צום מועיל, בתפילה לבניין בית חיינו בב"א.

אז לא הייתי קרובה בכלל..

תנועה שעושים יחד עם כל מה שאמרתי? בשאיפה שאכן תכנס לפורום אחרי הצום.. תודה באמת הייתי צריכה ללמוד משהו לצום ולא היה לי חשק. ב"ה שיש אותך!

היית קרובה...

למה שאמר הנצי"ב לגבי הבית השני. וגם coolit הייתה קרובה לפירוש הר"ן אך לא לגמרי. חשוב לשים לב למה שאומר המשך חכמה, זו תשובה די מעניינת לכל החרדים ששובתים כל הזמן נגד השבת, ולא שמים ליבם לתופעות אחרות. מקווה שאכנס בלנ"ד.

כדי שכולם ילמדו...

קחי אגודל וסמני 'מצויין', או 'ברוגז'... זה מצב ההתחלה. עכשיו סובבי את ידך וקחי את האגודל כלפי מעלה, בתנועה סיבובית העלי אותו כלפי מעלה. כן, צדקת... די קשה להסביר את זה באופן וירטואלי. עכ"פ תנועה זו מצטרפת למה שאמת ואומרת את הדבר שהזכרת כבר. את קראת לזה "חפירה", אך השם הישיבתי לזה הוא "פלפול", "חאפ" וכד'...

למעלה