ביקור בתערוכה

Sarika

New member
ביקור בתערוכה ../images/Emo63.gif

תערוכת "לשון מאספמיא" 500 שנה ליצירה כתובה ומודפסת בלאדינו, התכנים מאד מעניינים, זו סקירה מפורטת של תולדות היצירה בלאדינו מאז גירוש ספרד, ערוכה לפי נושאים כגון: דפוסי לאדינו ראשונים התנ"ך בראי הלאדינו מחזות מן הרנסנס היצירה הדתית ו"מעם לועז" ספרות הקופלאס עתונות בלאדינו שירה מודרנית בלאדינו ועוד... עם כל זאת יצאתי מהביקור וחצי תאוותי בידי... ומדוע? הייתי מצפה למצוא בתערוכה כזאת מספר עותקים מקוריים של ספרים, התערוכה כולה היא אוסף של צילומי הספרים/היצירות, על יריעות בד התלויות על הקיר, כשעמדתי מולן לא הרגשתי את התחושה שאני עומדת מול יצירה בעלת ערך כפי שבוודאי הייתי חשה אילו היה שם המוצג מקורי.

Sarika

New member
ומה שמאד מצא חן בעיניי

היה הסיכום בדפי ההסבר על "התחדשות ותחית השירה המודרנית בלאדינו אני מצטטת: "....נידמה שמעיין השירה בלאדינו חרב, אולם ב1978 פרסמה קלאריס ניקואידסקי, סופרת צרפתיה ממוצא יגוסלבי ספר שירים בלאדינו "לוס אוז'וס, לאס מאנוס, לה בוקה". מה שנראה היה כקוריוז מעורר תשומת לב ואולי חד פעמי מצא לו המשך ב-1986 עם הופעת ספר השירים הספניולי של אבנר פרץ "סיניזה אי פ'ומו" שהוקדש כולו לזכרה של קהילת סלוניקי שנספתה בשואה. כעבור שנתיים ב-1988, מפרסמת מרגלית מתיתיהו ספר שירים ספניולי-עברי, "חצר חרוכה" ובו שירים שנכתבו בעקבות מסע לקהילות יוון. בינתיים פרסם אבנר פרץ קובץ שירים נוסף בלאדינו ומרגלית מתיתיהו עוד שלושה ספרים. מתילדה כהן סרנו החלה לכתוב שירים מקוריים בלאדינו המתחברים למסורת העממית של הקאנטיגה. גם כותבים נוספים בארץ ומחוצה לה הצטרפו למגמה זו החלו לפרסם בבמות שונות. מה שנראה היה כפרפור אחרון של לשון לפני כליונה מסתמן יותר ויותר כהתחדשות ורענון"

tsiporganeden

New member
קה ארמוזורה קרידה שריקה, מה אסטו

אנסלאנדו, אי אשאללה קה אנטרן אקי מאס אי מאס אמיגוס, מה אסטו אמוסיונאנדו.

יישר כוחך

שריקה מירסי מוצ'ו פור לאס פ'ותוס דילא איקסיביסיון יא סון מוצ'ו אינתיריסאדאס אי דאן אליגריה סאב'יר קי איי איינדה קיין קי פרודוסי קולתורה אין לאדינו. מה ייני קון תודו איסתו יו תינגו ספק סי איסתו אס סינייאל די אריביב'אסיון די לא לינגואה. סי נו ב'יאו אי סיינתו ג'ינתי אין לא קייה, או פור אקזימפיו, אין קפ'ה גרופוס אסינתאדוס קי אבלאן לאדינו אי א לו מאס ג'וב'ינוס אי צ'יקוס , פאראמי נו איס סיניאל לצערי.

רותי ב.

New member
גראסיאס שריקה, פארה

טומאר פ'וטוס דה אקזמפלאריוס קי אמוסטרארון אה לה תערוכה, אי טראיירלוס אקי... איל אוז'ו ב'ה אי לה אלמה קרי ב'ר מאס אי מאס ... קומו אסקריב'יירון אס אלגרייה גראנדה דה סאב'ר קי אאינדה איי קן אסקריב'ה מאס פיאסוס די ליטרטוריה אין לאדינו .. ברוך השם שאנחנו עדים לצעדים ראשונים של התחדשות השפה .. ומי יתן ויהיו גם בעתיד קוראים רבים וממשיכים לספרות ולתרבות ולעשייה

may55

New member
ברוו שריקה

גראסייאס שהבאת לנו רשמים מקסימים מהתערוכה

terigo

New member
ערב טוב שריקה

התחושה שלך מוצדקת, אני חש אותה כל פעם מחדש כשאני אוחז ספר מקורי בלאדינו. חסר בסקירתך הפרט החשוב ביותר : היכן התערוכה מוצגת? אגב, ביאליק היה אומר: כ"שאין לך בשבת דג, גם דג מלוח הוא דג"............!!!

Sarika

New member
טריגו, ערב טוב

על פתיחת התערוכה ופרטיה הודיעה מאי לפני מספר ימים. התערוכה נערכת במכון סרוונטס, רח' שולמית 7 ת"א היא תמשך עד 26.3.07

terigo

New member
בכל זאת שווה צפייה

גם לו היו מציגים את הספרים האורגינליים, לא ניתן היה לעלעל בהם, ושוב היית נשארת עם חצי תאוותך........ על החיסרון מכפרים לפעמים בפרסום קטלוג מפורט שמשלים את החצי השני של התאווה, כמו למשל החומר על השירה שהצגת. עבורי הקטלוגים מהווים ציוני דרך לחיפוש אוצרות אבודים. שריקה, תודה על אוסף התמונות המעניינות.

אהבתי לקרוא בילדותי

את העיתון בלאדינו ועברית אצל סבא וסבתא שלי. היה לי יותר קל לקרוא את הלאדינו בעברית כי היה מנוקד. מאד אהבתי לבוא אליהם ולקרוא את זה. איך קוראים לעיתון הזה מישהו יודע???? נוסטלגיה נוסטלגיה. שבוע הבא יש לסבא וסבתא שלי אזכרה יוצאי טורקיה שניהם היו. זכרונות נהדרים היו לי מילדותי. אני מתגעגעת לשפה לתרבות. אני מרגישה שזה עולם הולך ונעלם. הנה אני כבר לא זוכרת לדבר את זה. אני מבינה כשמדברים אלי בספרדית אבל זה לא אותו דבר. הריחות של הבישול הטורקי אני מתגעגעת אליהם מאד. אני מתגעגעת לחיים הביחד שהיו פעם. לכייפיות הזו של השירה והניגון של הלאדינו.

aviev1

New member
ניצת האור הי..תארת כאן מה מרגישים

רובינו. בקשר לבישול....יש ספרים על הבישול הספרדי הבלקני ויש גם פה בפורום לא מעט מתכונים.. שם העיתון אם אני לא טועה היה la verdad

רותי ב.

New member
ברוך בואך, ואולי

תשארי פה, קצת תכתבי והרבה תקראי ותזכרי במילים, מאכלים ביטויים ועוד.. הגעגועים למה שהיה, לחיי הביחד משותפים לכולנו נדמה לי. שוב, ברוך בואך

מירי88

New member
צהריים טובים,ו sarika

מתי יהיו שוב מפגשים בבר אילן , וגם באוניברסיטת ת"א , אנא שלחי לי מסר.אני נהנת לקרוא ולהעשיר את מעט הידע שלי מהכניסה מידיי פעם לפורום י

למעלה