ביקורת Dell Latitude D531

LiranTheWizard

New member
ביקורת Dell Latitude D531

טוב, רציתי בזמנו לכתוב איזו ביקורת על המחשב הנ"ל. עכשיו שאני עובד איתו עוד מעט קצת יותר מחודש, אולי זה הזמן... את המחשב הזה רכשתי בחנות של Notebookclub בסוף שנה שעברה (2007) אחרי קצת יותר משנה ומשהו של מיליון בדיקות חוזרות ונשנות גם כאן בפורום וגם במיליון ואחת אתרים (NotebookReview, TrustedReviews וכו', כמו גם הליכה פיזית למיני מקומות שונים בהם יש תצוגת מחשבים ניידים כמו Office Depot, Big Box וכמובן Notebookclub שרק שם התצוגה היא מה שהייתה צריכה להיות גם בשאר החנויות). דבר ראשון, אני חייב לציין שאני לא גיימר - איפשהו בגיל העשרה יצא ממני חיידק המשחקים וכל הנושא הזה לא מדבר אלי, כך שכרטיס מסך משולב מספק מעל ומעבר את צרכי. המחשב עצמו מאוד מאוד שקט - לעיתים מאוד רחוקות המאוורר נכנס לפעולה למשך כמה שניות ואז מפסיק. המעבד הוא AMD Turion 64 X2 שרץ במהירות 2 גה"צ - לא חושב שמקבילו האינטלי יתן ערך מוסף שיצדיק את התוספת במחיר של כ-1,000 ש"ח אבל תקנו אותי אם אני טועה. המסך הוא מט, כלומר לא מבריק בגודל 14.1" (מסך רחב). בהתחלה לא אהבתי יותר מדי את הרעיון שהמסך עצמו בנוי בתוך מסגרת של 15.4", כך שהמסגרת קצת יותר עבה מאשר מסגרות מקבילות אשר מיועדות במקור לגודל של 14.1" אבל מצד אחד, מתרגלים ומצד שני זה מגן בצורה טובה על המסך ומקנה לו קשיות (Stiffness) וכבר יצא לי לראות מחשבים עם מסכים שאם הייתי קונה אותם, הייתי צריך מאוד להיזהר כדי שהמסך לא יינזק. המקלדת עצמה מאוד נוחה ואין בה flex שזו תופעה שבה המקלדת נוטה לשקוע כלפי מטה בזמן ההקלדה. משטח המגע גם הוא נוח מאוד ומגיב טוב כמו גם הכפתורים שהם מאוד שקטים. המחשבים עצמו מגיע עם ציפוי מגנזיום שמגן על המסך מבחוץ וגם על החלק התחתון של המחשב. עד כמה המחשב חזק? לא יודע ולא מתכוון לבחון את זה (קרי, לנסות להיפלו ממקום יחסית גבוה). אני יכול להיווכח שהוא יותר עמיד מדגמים אחרים שבנויים על טהרת הפלסטיק (חזק ככל שיהיה). בקשר למקלדת, דבר אחד הפתיע אותי קצת לרעה בדגם אחר - D630 שמגיע עם מעבד אינטל - המקלדת שלו מרגישה "זול" ונוטה לשקוע - את זה ממש אפשר להרגיש. די משונה. המחשב עצמו יקר ב-1,000 ש"ח מהדגם שאני עובד איתו עכשיו. משהו שקצת התאכזתי ממנו זה המחשב מגיע באריזה יחסית ספרטנית: 2 תקליטורים: הראשון מכיל מנהלי התקן לויסטה בלבד והשני מכיל תוכנת צריכה של Roxio. חוברת שמתארת את כללי הבטיחות בעבודה עם המחשב ועם הסוללה. החוברת שניתן למצוא באתר של Dell שמגיעה בקובץ PDF משום מה לא מגיעה במהדורה מודפסת. די התאכזבתי מהעניין. בחנות הסבירו לי שכך הם מקבלים את המחשבים מהספק שהוא CMS. ציפיתי ליותר. מעניין איך המצב בקו הביתי ולא העסקי. לא עקרוני אבל בכל זאת. דבר נוסף - ביצעתי את ההתקנה גם על חלונות וגם על לינוקס. אני קודם רוצה לציין שהרצת לינוקס (במקרה של Debian Unstable) ו-XP בתור מכונה וירטואלית בעזרת Virtual Box עם זכרון 2 GB רץ ממש חלק ואין שום הפרעות באמצע (הקצאתי ל-XP זכרון של 1 GB - היא לא זללנית כמו ויסטה...). מצד שני, על לינוקס לא הכל עובד ישר מהקופסה. לדוגמה: הרזולוציה לא מוגדרת אוטומטית שתצורה רחבה של 1280X800 אלא 1024X768 ומרגישים שהכל מתוח. כדי לפתור זאת צריך להוריד מנהל התקן באופן ידני מהאתר של ATI ולהריץ אותו. עסק פשוט ולא מסובך אבל משתמשים חדשים לא בטוח שיסתדרו עם זה. רק למען הסדר הטוב, פעולה דומה עם אובונטו הייתה פשוטה יותר בעזרת יישום שנקרא אם אני זוכר נכון Restricted Drivers שמבצע את הפעולה הזו בלחיצת כפתור עבור המשתמש. בהחלט הרבה יותר פשוט מחלונות. דבר אחר שאני מצר עליו, הוא העובדה שכרטיס הרשת האלחוטית הוא תצורת Broadcom (הסדרה BCM). סדרה זו די בעייתית לפות בכל הקשור לרשת אלחוטית תחת לינוקס. כאשר עבדתי תחת Gnome, יישום ה--nm-applet חווה קריסות סדירות, כאשר הרצה מתוך קונסול גילתה שמדובר ב-Segmentation fault (למרות שהורדתי גרסה עדכנית של ndiswrapper דרכו המערכת מסוגלת לתקשר על מנהל ההתקן שבמקור מיועד לחלונות). דווקא ב-KDE הדברים השתפרו והקשר היה יציב. רק מה? האות מעולם לא הגיע ל-100% אלא ל-80% או 77% וכו'. לא יודע למה. בחלונות זה לא קיים. משונה... המחשב מגיע גם עם Bluetooth שאני באופן אישי לא משתמש בה הרבה אבל שיהיה. מה שהתפיע אותי זה שהחיבור הזה כלל לא עבד! בדקתי באתר של Dell עיצד מפרקים את המחשב כדי לבדוק אם המודול מותקן (אחד היתרונות של הסדרה הזו, זה שמוסבר באתר כיצד לפרק את המחשב כי הוא מיועד לזה וזה די פשוט ולא מצריך התעסקות מיותרת - הכל מוסבר בתמונות). ואכן גיליתי שהמודול לא מותקן! דיברתי עם החנות, והבחור שם נתן לי את המודול אחרי שחתמתי שאין לי טענות כלפיהם אם המודול לא יעבוד, כיוון שבמקור הוא רצה שאני אביא לשם את המחשב. כרגע לא בא לי לנייד אותו ממקום למקום, ולכן לקחתי את המודול והתקנתי אותו בעצמי. מדובר בעסק מאוד פשוט - חיבור כבל זעיר למגעים וזהו! הנורית הכחולה נדלקת ונותר רק לאפשר את ה-BT דרך ה-BIOS. אבל מה? לא מדובר במודול המקורי של Dell. יש 2 מודולים: אחד נקרא 350 שהוא מה שאמור להגיע במקור עם המחשב והשני הוא 355 שהוא מימוש של Broadcom. מנהל ההתקן שזמין להורדה באתר של Dell הוא של חב' Toshiba ונקרא Toshiba Bluetooth Stack - לא עבד אצלי. עוד לא ידעתי את זה והייתי צריך לפתור את זה בעצמי אחרי קצת מאמץ.

LiranTheWizard

New member
המשך (עקב מגבלת תווים)

בדקתי במנהל ההתקנים, וראיתי שהמודול זוהה כ-BCM2045. חיפשתי מנהל התקן מתאים ברחבי הרשת, ומצאתי אתר מסויים שהציע את הקובץ הדרוש. התקנתי אותו ואכן המערכת זיהתה לי כל מיני דברים והתקינה את מה שהיה כלול ב-Driver, אבל מה? ה-BCM2045 עדיין לא זוהה! המערכת טענה שהיא לא מצאה שום קובץ מתאים עבורו! יצאתי מזה מתוסכל וכועס! איך אני מאתר מנהל התקן מתאים? רציתי באמת להביא את המחשב לחנות שהם יפתרו את זה בעצמם, אבל ביום הבא נחה עלי המוזה והחלטתי להשתמש בשאילתה אחרת - במקום לכתוב bcm2045 driver download כתבתי bcm2045 "device manager" והבנתי את כובד הסוגיה. בכל אופן, האתר שעזר לי לפתור זה האתר הבא. אצלי הייתי צריך לערוך מס' שינויים אבל בגדול ההנחיות עובדות ורק אחרי ביצוען, המודול זוהה כראוי והסנכרון עם הטלפון הנייד עבד ועבד היטב. אפשר לקרוא שם שהתמיכה של Broadcom היא די דרעק... שלחתי להם גם הודעה בנושא ונציג שלהם חזר אלי עם פתרון תמוה! אם אני עובד עם מודול חיצוני שמתחבר ב-USB (למרות שציינתי שמדובר במודול פנימי), אני יכול להוריד תוכנה מיוחדת מהאתר שלהם שתעדכן באופן אוטומטי את מנהל ההתקן. כמובן שזה לא קשור למקרה... בכל אופן, הסאגה הזו היא דוגמה לכמה שחלונות יודעת גם כן להיות לא ידידותית בעליל וזו אשמה גם שלה וגם של Broadcom. אצלי הייתי צריך להגדיר את הקובץ bth.ini לקריאה בלבד, כי המערכת כל הזמן כתבה מחדש את השינויים וביטלה את השינויים שלי... בסופו של דבר העסק הסתדר. מכיוון שלא מדובר בנושא עקרוני, ביטלתי את זה דרך ה-BIOS וכאשר אצטרך לסנכרן, אפעיל ישירות משם. גם כך אני חייב לעשות זאת, מכיוון שאין לי דרך לכבות את ה-VT דרך כפתור ייעודי. ישנו כפתור שאמור להדליק ולכבות את ה-WiFi ו-BT בו-זמנית או באופן אינדיבידואלי לפי בחירה, אבל הוא עובד רק על ה-WiFi ולא על ה-BT, ולכן החלטתי כרגע לכבות לגמרי דרך ה-BIOS עד שאני אמצא איזה פטנט (לא נושא עקרוני כי אני מסנכרן לעיתים רחוקות בין המחשב לטלפון שגם ככה מגובה במס' מקומות). בקשר למשקל - המחשב עצמו לא כבד מדי אם כי הוא גם לא במשקל נוצה אבל הוא רחוק מ-3 ק"ג שמאפיין את קו ה-Inpiron וה-Vostro. בקיצור - אני מרוצה מאוד וחוץ מה-BT לא חוויתי עד כה תקלות חמורות אם כי עדיף היא שכרטיס הרשת האלחוטית וגם ה-BT שלא יהיו תוצרת Broadcom אלא נניח Atheros שיש לה תמיכה יותר טובה... אבל שוב - אין מחשב מושלם בעולם... נ.ב. אולי אני אכתוב סקירה גם לאתר של NotebookReview - הם משלמים 160 דולר. פשוט אין לי מצלמה ואני לא רוצה להשתמש בזו של הטלפון. אם יצא לי בזדמנות (לא בעתיד הרחוק מדי) אני אעדכן אתכם. עוד משהו - מפאת השעה המאחורת אני לא מבצע כעת הגהה - אם יש שגיאות כתיב, סליחה...

ceyal

New member
גם לי יש בעיה מוזרה עם ה BT של DELL

ה BT מזוהה בBIOS וב DELL UTILITIES אבל מערכת ההפעלה טוענת בתוקף שאין כרטיס BT. שום דבר לא עוזר. וד"א הכרטיס קיים ראיתי אוותו בעיין (המחשב הוא INSPIRON 1720)

LiranTheWizard

New member
עקוב אחרי הקישור שנתתי, שכולל

שינוי קטן בקובץ bth.ini וההתקן אמור לעבוד.

Y. Welis

New member
הקישור לא זמין כרגע, אבל בכל מקרה זה סיפור

מדהים (ותודה על הסקירה המושקעת!) - כ"כ הרבה צריך לטרוח לאפשר BT ובסוף כבר אין טעם שיעבוד?... לא ראוי לחברה כמו DELL. מנסיוני עם LG ואפילו MSI (או אינספיירון 6400 של דל), התהליך פשוט ומהיר ו-XP מתקינה את הדרייבר שלה ל-BT בלי שום שאלות מרגע שרכיב החומרה פועל (דווקא קראתי שהדרייבר של ברודקום עדיף לעתים, אבל נראה שהוא לא. זה של טושיבה לא מומלץ - מסורבל, כבד ולא עובד חלק).

LiranTheWizard

New member
תודה. הקישור דווקא כן עובד. וגם

ה-BT עובדת מצויין אלא שאני לא משתמש בה לעיתים קרובות ולכן זה לא היה עסק עקרוני מבחינתי. מה שכן, החברות שציינת (LG ו-MSI) כנראה לא עובדות עם השבבים של Broadcom אלא שם חברות אחרות. בכל מקרה, Dell לא מספקת פתרון טוב לבעיה, אולי מכיוון שלא מדובר במודול מקורי שלה.

Y. Welis

New member
החלטה מוזרה של DELL בלי ספק

אצלי האתר של harshj לא עולה בכלל. אולי בעיה עם 012? רק מהעותק השמור בגוגל.

LiranTheWizard

New member
האמת היא שכאן אני לא בא בטענות ל-Dell

אלא דווקא לספק בארץ (CMS) למרות שאולי זה כן באשמת Dell. הזמנו דיברתי עם Dell ישראל והם הסבירו לי שמבחינת Dell העולמית, ישראל מוגדרת כמדינת Indirect בשונה מ-Direct שזה כאילו סוג ב' ואנחנו לא מקבלים כל דבר. ייתכן כי המודול המקורי אכן מגיע עם מחשבים שנמכרים בארה"ב לדוגמה אבל יש מדינות כמו ישראל למשל, ששם מחפפים קצת. צריך גם להבין שמודול מקורי של Dell הרבה יותר יקר ממודול חלופי ולכן אולי גם זה השיקול אחרת Notebookclub היו גובים על זה מחיר הרבה יותר גבוה מ-220 ש"ח שמפורסם אצלם באתר.

bar666xp

New member
כמעט כל המחשבים הנימכרים בארץ זה לא....

DIRECT אלה ""שוטפים עיסקיים" כי זה יבואן ולא החברה שמוכרת. אין מכירה ישירה מחברת דל בארץ אלה דרך היבואנים.

bar666xp

New member
שאלה קטנה...

יתכן שהתמיכה של Broadcom התכוונו ""חיצוני"" לא חלק מכרטיס משולב? בכל מקרה ברוב המקרים למצוא את הדרייבר המתאים בדיוק זה המשימה לא?

LiranTheWizard

New member
אכן, הם התכוונו למה שנקרא

USB Dongle, אבל זה לא מה שיש לי... יש לי התקן כזה למחשב הנייח. חוץ מזה שהוא מגיע (ההתקן שכבר יש לי) עם החבילה של Widcomm שהיא כבדה, מסורבלת ופשוט לא נוחה לשימוש! אני ממליץ לכל מי שיש לו את החבילה של Widcomm לנסות לעבוד בלעדיה אם הוא רק זקוק להעברת קבצים בין הטלפון למחשב. התוכנה של Nokia מספקת לי את שאר הדרישות. לשאלתך, מציאת ה-Driver המתאים היא לא טריוויאלית כאן, בגלל שמה שמצאתי לא התאים וה-BCM2045 עדיין לא זוהה. רק אחרי שינויים שביצעתי זה זוהה באופן תקין.

bar666xp

New member
או במילים אחרות עשיתה לו התאמה..

בסיגנון שתקו כבר נו זה בדיוק אותו הדרייבר מה אתם עושים שטויות... על אותו העיקרון דרייבר לכ.מסך 9600/9700 של ATI יכול לעבוד עם HIDRAVISION ו/או עם CATALYST אבל את CATALYST לא תמצא כמעט בשום אתר רישמי שיעבוד עם 9600/9700 שך מחשב נייד... למה כי ATI החליטו שתוריד תוכנת בדיקה ותגיד לך שהוא לא תואם לכרטיס שלך.. נו אז זה אומר שזה נכון? לא תוריד את הדרייבר במלואו ולא תשנה כלום ואהא מעניין הדרייבר עובד יופי והכרטיס נתמך יופי אז מה? אז ATI או FUJITSU במקרה שלי חרא? לא זה אומר שצריך למצוא את הדרייבר המתאים... זה שהיצרנים חראות או לא זה כבר סיפור בפני עצמו. וכן יש הרבה יצרנים עם גישה של זה מה אנכנו מספקים לא טוב לך זה מה יש... חלקם הגדול מקבל את זה כמו בומרנג כשאנשים מתצביעים ברגליים.. לדוגמה MS עם איכסטה... MS מנסה להציג תמונה ורודה על מספר מכירות גבוה כשבפועל רוב המחירות של איכסטה זה OEM שללקוח לא היתה אפשרות אחרת ביכלל... אבל MS מרגישים יופי כמה איכסטה לא נמכרת בהצלחה יתרה {גם אין הצדקה שתימכר כלל אבל לא חשוב}. קח את כל חברות היצור של כ.מסך כמה נישארו היום? יש לפעמים דברים שקצת/הרבה מכעיסים אבל זה לרוב דברים דיי קטנים.. לדוגמה יתכן מעוד כי דווקה הדרייבר של הדונגל הוא בדיוק הדרייבר שאתה צריך לכרטיס BT הזה.. {וכן זה קורה}.

LiranTheWizard

New member
נכון, יש לך ברירה? אם היצרן עושה הצגות

גם באתר של ATI לא מופיעים כל הדגמים ואתה צריך לנחש - רגע, אני אחפש מספר דגם שקרוב לדגם שלי... לא מכיר יצרן מושלם. בכלל, בתחום כרטיסי המסך יש לך בחירה בין 3 חברות בלבד (אני מתייחס לניידים): או כרטיס משולב של אינטל, או רכטיס של ATI (גם כן משולב) או כרטיס של nVidia. אתה יכול להבטיח לי שאצל nVidia לדוגמה אין ברדק? שהכל מסודר שם? לי יותר הפריע Broadcom כי אני קורא עליהם שהתמיכה שלהם על הפנים וגם תחת לינוקס, כרטיס לא עובד בצורה הכי חלקה. לא יודע מה כואב להם לחרר את המפרט. דווקא לכרטיסי רשת הרגילים שלם הם כתבו Driver-ים.

bar666xp

New member
אני יגיד לך מה הפחד של היצרניות...

גנבות יכולות ע"י המתחרים בעיקר.. לדוגמה האם אינטל היתה רוכשת מNVIDIA ידע כדי לשפר ולהוציא את X3100? לא אם היתה להם האפשרות לבנות זאת קצת אחרת ע"י REVERS TECHNOLOGY כניראה שלא. ואתה חושב שNVIDIA לא היו גונבים כל מה שהם יכולים בתחום הוידאו מATI/AMD? או ATI/AMD לא היו גונבים את יכולות ה3D הגבוהות של כרטיסי NVIDIA? ומכאן מתחילה הבעיה.. לרוב אין כלל דרייברים של קוד פתוח אמיתי.. יש דרייבר ללינוקס במקרה הטוב... אלה אם משהו ממש מוצלח בנה לבד דרייבר לכרטיס כלשהו אז יש גם דרייבר קוד-פתוח שלרוב לא מנצל את כל יכולות הכרטיס אבל את רובן. זאת כניראה תמיד תהיה הבעיה בה' הידיעה של הקוד-הפתוח.. שכדי לצור דרייבר ממש טוב צריך +- את כל הפרטים על הכרטיס ועל הGPU במקרה של כ.מסך... זה נכון גם לרכיבים אחרים אגב.. בכ.רשת זה שוב תלוי על הציפ שלו מי היצרן וכו' אחד המובילים כיום בקוד הפתוח עם אני זוכר נכון הם RALINK {במיוחד בכ.רשת אלחוטיים} בעיקר אולי כי רוב הכרטיסים האלחוטיים כיום מבוססים על הציפ שלהם
כך יוצא שגם אם הכרטיס/דונגל הוא אפילו תוצרת MSI והציפ הוא RALINK ע"י הורדת הדרייבר של RALINK הכרטיס/דונגל יתפקד יפה מעוד... יש ציפ RT2XXX לדוגמה מורידים את הדרייבר בהתאמה ווולה עובד. Broadcom אאל"ט מיצרת את הציפ בכרטיסים שלה ואולי ביגלל זה קצת קשה יותר למצוא את הדרייבר. אין ספק כי לפעמים זה לחפור ים של אתרים ופורומים ו... עד שאתה מוצא מה מי כמה למה מדוע וכיצד... האמת אם זה היה אחרת הרבה טכנאים היו מחוסרי עבודה

LiranTheWizard

New member
אני לא חושב שכרגע אינטל זקוקה לידע

של יצרנית מסויימת מה גם שהיא טוענת שהיא מצליחה להביא לשיפור בביצועי הכרטיס המשולב שלה. בכל מקרה, אנשים צריכים לדעת שלא הכל קל בחלונות ודווקא כאשר הכרטיס קול אצלי לא עבד, שורה אחת בלינוקס פתרה הכל (הורדת רכיב מסויים בעזרת apt-get). אכן, מלוא היכולות של רכיב חומרה כזה או אחר לא יכולות להיות מנוצלות בגלל היעדר תיעוד מפורט של היצרן מטעמים שלו. זה כמובן גורם לניסוי וטעיה - פעם זה עובד, ופעם זה עובד, אבל ההוא לא עובד... זה עקב אכילס מאוד גדול של הקוד הפתוח שלא באשמתו כמובן אבל לך תסביר את זה לאנשים (ממש כמו לך תוכיח שאין לך אחות...) בייחוד בארץ שאני יודע שיש משתמשים פנטיים ואין לי מושג למה הם כאלה, כאילו שהם בעלי מניות של MS. גילוי נאות: בעברי הרחוק (בערך לפני 3-4 שנים אני חושב) החזקתי במס' קטן של מניות MS לצורך הבנת המסחר בחו"ל וזה עוד לפני שהכרתי את לינוקס יותר מדי. התשואה הייתה על הפנים! אבל לפחות הייתה לי הצדקה (אז) לקטול את לינוקס
... היום כמובן שלא! חס ושלום!

bar666xp

New member
אם הייתי זוכר איפה זה פורסם כל מהלך הדיונים..

שקדמו לשכירת/רכישת הידע ע"י אינטל הייתי מעלה קישור... אבל זה ידוע כי חברות גדולות במיוחד כמו AMD ואינטל רוכשות ידע ו/או אפילו את החברה כולה כדי לרכוש ידע ויכולות נוספות... ה2 האחרונות שאני יודע עליהן זה אינטל רכשה ידע מNVIDIA כדי לשפר את הGMA שלהם... וAMD רכשה את ATI, רכישה דיי תמוה כי המרווחה הגדולה היא דווקה ATI מכך... אולי לAMD יש כוונה בעתיד להוציא באמת CPU עם GPU מובנה בתוכו... או אולי ביגלל שAMD די הזניחו קצת את הפיתוח הקשור בזיכרונות מהירים יותר? ממש לא ברור מה AMD מרוויחה מהרכישה הזו.

PFM

New member
שאלה לגבי לט' 531

בס"ד הוא תמיד בא עם המעבד של AMD?... אין אינטל? מרגישים הבדל, כשזה AMD?

kobi 23

New member
כן

הלטיטיוד 531 הוא מגיע רק עם מעבד AMD. יש דגמים עם מעבד אינטל כמו ה520 ו630 למשל. למי שצריך את המחשב לאופיס/אינטרנט וכו' לא יהיה הבדל משמעותי

LiranTheWizard

New member
חיובי. אם תצליח לשכנע אותי שיש

משהו שרק אינטל יודעים לעשות ו-AMD לא, אולי ארכוש אינטל בפעם הבא... (עוד 10 שנים...) רק משהו קטן: במזנו, הייתה בעיה בתוכנת MathLab אני חושב - אחת הפונקציות, כאשר רצה על מעבד AMD החזירה תוצאה שגויה! אצל אינטל זה לא קרה. אני מניח שזה נפתר מאז, אבל הנה לכם תקלה נדירה אבל יכול לקרות. בכל מקרה, בכל החבילות שאני ראיתי עד היום אינטל מייקרת לך את המחשב בכ-1,000 ש"ח +-. אם אתה חושב שזה משתלם - שא ברכה...

למעלה