ביסוס קרקע

yishay73

New member
ביסוס קרקע

אני בונה בית פרטי ברמת גן
עשיתי קידוח נסיון ויצא הכל חמרה אדומה
יועץ הקרקע שלי אומר שזה קרקע חרסתית ולכן יש לבצע בבית קטן יחסית 25 קידוחים
של 10 מטר כל אחד ברוחב 50 ס"מ
השכנים שלי עשו בכלל רפסודה אבל המליצו לי שלא לעשות. האם זה נשמע נורמלי או שכדאי להחליף
יועץ קרקע קצת יותר ריאלי ופחות "פחדן"
המהנדס אומר שידיו כבולות והוא לא יכול לשנות כלום מההמלצות של יועץ הקרקע.

אשמח לקבל תשובות

תודה רבה

מאגר

New member
יועץ הקרקע שלך צודק

ראשיתת רפסודה לא עושים על חרסית ואם אתה רוצה בית שלא יסדק לך אחרי כל חורף תעשה מה שאמרו לך

בינא

Member
תחליף את המהנדס ואת יועץ הקרקע תשחרר

עידן חדר הגיע למדינת ישראל...יועצי קרקע ששואלים את המהנדס של המבנה מה הוא רוצה שהם יכתבו בדו"ח וכותבים מה שהמהנדס רוצה כדי להיות "מכוסים" למקרה של תביעה.
למה זה קורה?
מסיבות רבות:
1) המהנדסים פוחדים שייקרו להם עוד יותר את הבטוח המקצועי ;
2) ליועצים אין בטוח מקצועי שמגן עליהם למעשה כי...ראה סעיף (3) ;
3) תקן הביסוס הוא תקן ממליץ בלבד ולכן מי שמסתמך עליו במשפט זה לא יעזור לו ;
יועצי הקרקע ברובם כיום אינם באמת יודעים מה ההבדל בין חול "חמרה" = חול עם תחמוצת ברזל לבין חרסית כי לא באמת לימדו אותם גיאולוגיה...;
4) מלמדים מהנדסים כיצד לחשב כלונסאות אבל לא מלמדים אותם כיצד לחשב רפסודה ;
5) כדאי למהנדס שיהיה מה שיותר בטון במבנה כי כך הוא מיקר אותו ולכן הוא יכול לדרוש יותר כסף שיהיה באחוזים סכום יחסית קטן מההשקעה במבנה...אחת הסיבות הנפוצות להתיקרות מחירי הבניה בארץ למי שעדיין לא יודע ;
6) בורות של יועצי הקרקע והמהנדסים שאינם בוחנים את שיטות הביסוס השונות לאורך זמן וחיים רק מתיאוריות שלמדו כסטודנטים.
&nbsp
לסיכום:
1> בצע יסוד רפסודה ואל תוותר כי זה היסוד הנכון והכי משתלם ;
2> מניסיון של למעלה מ-40 שנה, כאדם שטיפל בבעיות ביסוס וסדיקה מכל מיני סוגים בכל מיני קרקעות, עדיין לא ראיתי סדיקה שנבעה מיסוד רפסודה אבל ראיתי סדיקות רבות שנבעו מכל סוגי הביסוס האחרים ובהם בעיקר כלונסאות

3> תכנון נכון של עומס מחולק שווה על כל היקף היסוד, ימנע אפילו טענה על אפשרות לסדיקה מסיבה של ביסוס ;
4> קרקע של חול חמרה טובהמאוד לביסוס רפסודה ועוד יותר טובה לקומת מרתף מלאה מתחת לקומת הקרקע כשרצפת המרתף היר רפסודה שיצוקה ביחד עם הקירות בבטונעל = ב-300 עם גרגר עדס עם סמיכות בטון למשאבה עם תוסף אוטם שמכניסים ממש לפני העברת הבטון מהמיקסר למאשבת הבטון וחובה לצקת ברצף (שאף קבלן לא יגיד לכם שאי-אפשר או לא כדאי...) ;
5) יסוד רפסודה הוא הבסיס הנכון ביותר למבנה היות ומשקל הרפסודה עם המבנה מונעים שינוי בתכולת רטיבות הקרקע ולכן אין שום סיכוי בעולם שהאדמה היא זו שתגרום לבעיות בכלל ולבעיות סדיקה בפרט היות והיא כלואה תחת משקל העולה על יכולתה להגיב בעת שינוי תכולת הרטיבות...זה נכון בחורף רווי הגשמים וגם בקיץ בו מתיבשת הקרקע ומשקים את הגינות.

omar15

New member
כל משנכתב כאן ובמיוחד בסעיפי סיכום--הוא נכון

yishay73

New member
החלפת יועץ קרקע

מאחר וזה "שיפוץ" ולא בניה חדשה יש קירות מסוימים שאני חייב לשים עמוד באמצע ואין כל כך אפשרות
לעשות רפסודה כי אני חייב לעשות כלונסאות.
השאלה אם בכל זאת חייבים כלונסאות האם אדמת חמרה היא נחשבת, כמו שיועץ הקרקע שלי אומר, לאדמה
חרסיתית שדורשת יסודות עמוקים (10 מטר) חזקים ועבים. או שיועץ קרקע אחר יוכל לקבל החלטה שונה ?

היזהר מהעצות שקבלת

אתה החלטת שמדובר בחמרה בעוד שיועץ הקרקע אומר במפורש קרקע חרסתית .
התשובות שקבלת מסמתכות על האיבחון הלא מקצועי שלך ולא על איבחון היועץ, שכנראה כן למד גאולוגיה או מדעי כדור הארץ .
ולהשכלה כללית מתוך ויקפדיה (גאומכניקה):
קרקע חרסיתית
" קרקע זו עשויה מחלקיקים זעירים עד כדי שאינם ניתנים לזיהוי נפרד. בדרך כלל הקרקע החרסיתית נראית כחומר רציף ומתפורר. דוגמאות לקרקע כזו הן אדמת החמרה המשמשת לחקלאות ואדמת הלס המצויה בעיקר בצפון הנגב. הקרקע החרסיתית אינה מסוגלת לשאת עומסים ועשויה לשנות את נפחה ואת מקומה לאחר שהיא נרטבת. מסיבות אלו לא ניתן לבצע עליה כל ביסוס. כאשר בונים מעל אדמה חרסיתית , משתמשים בביסוס כלונסאות ארוכים, החודרים את החרסית עד הגיעם לשכבה יציבה ובמקרים קיצוניים אף מבצעים החלפת קרקע מתחת למבנה בעומק מספר מטרים."

חמרה זה שם להרבה סוגי אדמות

החל מחולית מאד וקלה, וכלה בבינונית. כולן משמשות לחקלאות, כך שויקיפדיה לא ממש מדייקת. אגב, בניגוד למיתוס זו לא קרקע פוריה.
&nbsp
יועץ הקרקע נותן ניתוח של גודל חלקיקי הקרקע באחוזים. זה תקף ומשמעותי הרבה יותר משם קיבוצי כמו "חמרה".

yishay73

New member
החלטה

תודה רבה לכולם עזרתם לי
היום היתה ישיבה והוחלט כי מאחר ומדובר בקרקע חרסיתית ברובה יש לעשות כלונסאות
ביקשו ממני לעשות עוד קידוח ולבדוק מה יוצא ואז אולי יועץ הקרקע יתן המלצה לקדוח רק 8 מטר
ולא עשרה מטר כפי שביקש
כשעושים חשבון על כמות של 26 כלונסאות זה הבדל של 20,000 ש"ח בעלות

חרסית היא אדמה תופחת וחובה

כלונסאות, דבר שני הגדלת הקוטר ל 60 יכולה להפחית את הכמות.
400 ש״ח למטר כולנאס בקוטר 50 זה יקר.

yishay73

New member
הגדלת קוטר

אבל אם מגדילים את הקוטר ל-60 זה לא מייקר ?
כלומר אם עושים 10 מטר בקוטר 50 או 8 מטר בקוטר 60 זה לא אותו דבר מבחינת עלות ?
(אגב אמרו לי בסביבות 300 ש"ח למטר בקוטר 50 )

omar15

New member
קוטר 50 העלות היא 200ש"ח למטר ויותר מזה בזבוז כסף

ליותר נתונים 0507514781

בינא

Member
ההחלטה שלכם שגויה

המהנדס שלכם לא מבין כלום בשיפוץ.
יועץ הקרקע עוד פחות.
אני כותב זאת בפסקנות היות וכמי שעוסק מזה 40 ויותר בפתרונות לשימור מבנים ושפוץ בתים צמודי קרקע וגם בפתרונות נכונים (!) לתמ"א 38/1, בלי לראות את המבנה, אבל מתוך הכרות מעמיקה בגיאולוגיה של ארץ ישראל כולה, אני יכול לקבוע בוודאות כאן בפורום שבחרת את האנשים הטכניים הלא נכונים ולכן ההחלטה שלכם שגויה בעליל!
&nbsp
להלן כמה תובנות:
אדמות רמת גן אינן יכולות להיות חרסיתיות בשום מקרה היות וכל מישור החוף שאדמות רמת גן (גבעות ר"ג) שייכות אליו מעולם לא היו בתחום הגעשי, אלא תוצר של ים "טטיס" יחד עם חול בעוביים שונים שהגיעו לאורך מיליוני שנים של אובך כפי שהוא קרוי היום מאזור הסהרה כשהגרגרים הגדולים נופלים ראשונים (חול צורני) והגרגרים הקטנים (שבטעות מוגדרים "חרסיתיים") נופלים אחרונים, בדרך-כלל כתוצאה של התעבות האוויר ו/או ירידת גשמים המחדירים אותם לקרקע.
&nbsp
סוג הקרקע הזה שקיבל את שמו היות והפך לאדום לאורך עשרות מליוני שנים כתוצאה מהתחמצנות של מולקולות ברזל שהגיעו עם האובך (עד היום) אינו פורה במיוחד אבל היה מצויין לגידול והתרבות עצי פרי ההדר בגלל שהאדמה איננה חרסיתית תופחת(!) אלא תערובת מדורגת של גרגרים שנתנו למים לחלחל בצורה שהתאימה לשורשי העץ הזה.
&nbsp
מי שהכיר את "המכתש", אותו מגרש כדורגל מיתולוגי של הפועל ר"ג, יכול היה לראות את חתך הקרקע של כל רמת גן.
במקומות הנמוכים יחסית, בעת הגשמים תמיד היו נקוות שלוליות כשרמת-גן עוד הייתה תערובת של משקי עזר (בית עם שטח לגידול ירקות, עצי הדר, גויאבה, אגסים וכיו"ב ועופות ועזים/כבשים) שבהם הבעלים היו יוצאים לעמל יומם בבניית העיר ת"א והנשים עסקו במשק העזר וכמובן בכל ענפי השירותים הידועים.
&nbsp
בתים בר"ג הזקוקים לשיפוץ מתאפיינים בבניה יחסית קלה של בלוקים שבוצעו עם מעט מלט יחסית להיות שיובשו בשמש, אותם בנו על רפסודות, על יסודות בודדים על פלטות בעומקים יחסית רדודים או אפילו על יסוד עובר מתחת לקיר כשהרצוף בוצע על שכבת חול על הקרקע המפולסת.
&nbsp
עניין הכלונסאות הוא טרנד שנכנס לבניה צמודת הקרקע שלא לצורך, למעט ל-"כיסוי תחת" של גורמים אינטרסנטיים (יועצי הקרקע והמהנדסים) שיש עליהם 2 איומים מרכזיים בזמנים המודרניים:
1) חברות הבטוח שגוזלות אותם בבטוח מקצועי ללא שום פרופורציה ;
2) עורכי דין שמתמחים בתביעות חסרות שחר נגדם שי להם משת"פים = מהנדסים יריבים לנתבעים שנקראים "מומחים" באותה תביעה, אשר ממציאים כל מיני תיאוריות לאותו משפט שאפילו השופטים יוצאים מופחדים מהם...קובעים אשמה אפילו אם זו לא באמת קיימת ואז, כתוצאה מהפעלת הבטוח, באופן אוטומאטי עולה סכום הבטוח המקצועי של כלל המהנדסים שלא לדבר על אותו מהנדס מסכן שבמקרה נפל קורבן לאותו עו"ד (היחידי שבאמת מרוויח מהעסק) ואותם "מהנדסים "מומחים" , הקולגות של הנאשם שבבוא העת יחזיר להם מנה אחת אפיים...
&nbsp
סדיקה ברמת גן קיימת במבנים, לא בגלל תזוזות קרקע.
הקרקע ברמת גן מאוד יציבה ומצויינת לבניה, כפי שהייתה טובה לעצי ההדר.
סדיקה ברמת גן מגיעה בעיקר מהתישנות הציפוי החיצוני, הטיט המחבר בין הבלוקים שיובשו בשמש וכמובן הגגות ששוקים בגלל עייפות העץ ששימש לבנייתם ולא עבר מעולם טיפול או חיזוק למרות פגיעות של חרקים מסוגים שונים ולחות ויובש לסירוגין לאורך שנים רבות וכתוצאה מכך שקיעה שגם נובעת מתקרות "רביץ" = טיח מרוח על רשת שמחוברת עם מסמרים ללאטות שמחוברות לאגדי הגג, שמשקלן עלה עם השנים כתוצאה משכבות רבות של תיקוני סדיקה וסיוד אין סופי לפני כל פסח...
&nbsp
הרחבה של מבנים מסוג זה שעומדים שנים רבות על אותה קרקע שהשינוי היחידי בה היה לאורך השנים הגינון = שורשים שגדלו והתעבו, חרקים שעשו מה שעשו ורמות שונות של רטיבות ויובש באוויר שגרמו לשינויי רטיבות יחסית לא משפיעים בכלל על הקרקע, אמורה להתבצע בשווה ערך לקיים במבנה אחרת 2 חלקיו = הישן והחדש לא "יעבדו" ביחד.
&nbsp
בצוע כלונסאות בתוך חול מפספס את יעודה של שיטת הביסוס על כלונסאות שהוא חדירה דרך קרקע שאינה טובה לבסוס ולקרקע שטובה לביסוס היות ואיננה ממשתנה בתכולת הרטיבות שלה בעומק והיות והיא בלחץ גבוה יותר בעומק בגלל משקלה ולכן הסברה היא שהמבנה שיוקם מעל הכלונסאות לא יזוז ובעיקר לא ייסדק.
&nbsp
אלא מה...?
על הכלונסאות האלה מבצעים קורות יסוד שאמורות לקבל את משקל המבנה שיוקם מעליו אבל גם לקשור את הכלונסאות כדי שלא "יזוזו"...וזאת לאחר שהוחדרו לעומק כזה שבתאוריה לא יאפשר את תזוזתן והן מבוצעות בקוטר כזה שגם בחלק העליון של הקרקע שקראו לה "חרסיתית" רק בגלל עובי גרגר קטן, הן לא יזוזו לשום מקום.
&nbsp
להוסיף עוד לבזבוז כספו של הבונה שאינו מבין בכלל על מה ולמה...קובעים שהיות והקרקע "עובדת" הקורות יבוצעו על ארגזי קל-קר שיפרידו אותן למהקרקע בחלק התחתון כדי למנוע "לחצים" מלמטה שכבר אמרנו שלא יכולים להיות בכלל קיימים בסוג הקרקע הזה ובצידי הקורות דורשים לוחות מחומר כלשהו שימנע חיבור כלשהו בין הקרקע לקורות כדי למנוע "לחצי צד".
גם לרצפה "התלויה" מחייבים להתקין ארגזי קל-קר (יש כמה מפעלים שמרוויחים נהדר מהשיטה הזאת...רוצו לרכוש מניות שלהם), שעליהם יוצקים את הרצפה ולסיכום הבצוע מחייבים "לאטום" את קורות היסוד והרצפה בהיקף כדי למנוע "עליה קפילארית" של המים מהקרקע (למי שלא למד מה זו "עליה קפילארית" זה מה שקורה כשמטייחים את הבית לתוך הקרקע עם כמעט כל סוגי הטיח = זחילה איטטית של רטיבות במעלה החומר (תדמיינו מין צנורות נימיים כאלה בחומר), כי אלה חוקי הפיזיקה...וכתוצאה מכך גורמים להתפוררות החומר לאורך השנים וחימצון = החלדה של ברזל הבניה שכמותו המוגזמת הותקנה בקורות היסוד וברצפות האלה.
&nbsp
אז מה הבעיה?
אל קורות היסוד שופכים חזרה את "החמרה" שמשמשת גם לגינון כי יש לה צבע יפה ושחייבים לערב בה קומפוסט כדי שתוכל לגדל משהו...או מבצעים משטחים מסוגים שונים שהתוצאה הבלתי נמנעת של כל הנ"ל היא שהמים מתנקזים באופן טבעי להיכן שנוח להם ומגיעים, איך לא...אל מתחת לרצפה התלויה, כי יש המון אוויר מתחת לארגזי הקל-קר וכבר אמרנו בתחילת כתבה זו, שהקרקע הזאת מנקזת טוב ומהר את המים שממשיכים לרדת דרך הפירים של הכלונסאות ומתפזרים בקרקע בעומקים שלא תוכננו בכלל להגיע אליהם...
&nbsp
מה שיוצא מה"חוכמה" הזאת היא שתמיד תיווצר הפרדה בין החלק החדש שנוסף לחלק הישן שיושב לבטח ורק צריך לחדש לו את הציפוי החיצוני...
להפרדה הזאת ה-"מומחים" קוראים "תפר מתוכנן" שבו מטפלים בנפרד וגם בגין התפרים האלה יש כמה מפעלים בעולם ובארץ שמתפרנסים מצויים מחומרי האטימה שהם משווקים/מוכרים לכולם.
&nbsp
עכשיו נעלה אל הגג של המבנה ולא נשכח שבהזדמנות זו של השפוץ, המהנדס המסכן שצריך לקחת אחריות גם על המבנה הישן שאין לו שום דרך לחשב את חוזקו באמת...אבל הוא מספיק טוב כדי להרחיבו ולשפצו בלי שיתפרק, חייב לתת פתרון לגג שתקרתו "רביץ" או אם זה בית שנבנה משנות ה-70 של המאה הקודמת...סוג אחר מתקרת בטון קלה (שאינה בנויה לשאת עוד קומה) או אפילו תקרת "נוטפדר" (לוחות אורן מוקצעים בעובי של 1.5ס"מ ומטה מעץ) או גבס (רחמנא לצלן)...
&nbsp
המהנדס חייב לחבר את הגג החדש עם הישן, אבל ברוב המקרים יעדיף שלא היות והוא לא למד איך לעשות זאת אבל מצד שני הוא דווקא יודע איך לחשב ולתכנן מבנה שמתחיל עם כלונסאות, קורות יסוד, עמודי בטון ותקרה "מקשית" או "צלעות" בעובי 27ס"מ ומעלה שבנויה לקבלת קומה מעליה אם צריך או לא צריך...
כאן מגיע לעזרתו ה-"תפר המתוכנן" שהתחיל בחבור של ישן וחדש מהיסודות, דרך הקירות ועכשו הגיע לגג שאם יש לו מזל, הישן יחפוף מעליו בגלל שמראש בלט החוצה ואם אין לא מזל יאלץ למצוא פתרון שלא יחדיר לו מים בתפר הזה...שלו פתרונות מרובים כמספר קבלני האיטום במדינת ישראל...
&nbsp
עכשיו נחזור להתחלה...

מה דעתכם שבמקום כל הנ"ל פשוט ייצקו על הקרקע הקיימת המהודקת למכסימום (יתרון החמרה שהיא מתהדקת שלא כמו חול ים שלא ניתן להדקו), יסוד רפסודה עם עיבויי קורות בהיקפו ומתחת לקירות הממ"ד (שיש לו "עומס מחולק שווה בכל היקפו") ואשר חובה לבנות כשמבצעים שפוץ למבנה שאין לו ממ"ד כי זה החוק, אשר בו הקורה הצמודה למבנה הקיים תיכנס מתחת לשוליו החיצוניים לרוחב פנימה (עומק אנכי) שלא יעלה על 40ס"מ

אתה ממשיך לא לדייק בתשובותיך

להלן תשובה מדויקת יותר.
ראשית: החבורות הגיאולוגיות המרכיבות את חלקו העליון של החתך במישור החוף הן חבורת כורכר וחבורת סקיה. בשתי החבורות האלו יש חרסיות.
שנית: אין כל קשר בין סביבה וולקנית "געשית" לבין היווצרות חרסית. יצירת תצורה בעלת חרסיות פרופר היא תוצאה של סביבה בעלת אנרגיה גבוהה - כלומר בליה אינטנסיבית. כמו כן ההגדרה לחרסית היא ראשית לפי גודל גרגר- וזה תוצר ישיר על עוצמת הבליה. נכון- היה ים טטיס באזור מישור החוף, ובאמת יש גם קרבונט בחתך של החבורות האלו (חוואר וגיר), אך אם אתה לא יודע להגיד בדיוק מה היו הרגרסיות והטרנסגרסיות של ים טטיס בזמן שקיעת חבורת סקיה וחבורת כורכר אז אל תקשר ביניהם בבקשה.

לגבי העניין עם יועץ הקרקע: זו העבודה שלו, ואם הוא עשה קידוח ובקידוח יש חרסיות, אז כנראה שיש חרסיות.
אינני יודע בדיוק מה התפרושת המחרבית של חבורת כורכר וחבורת סקיה לאורך מישור החוף ומה העובי של כל הפרטים בתוך חבורות אלו. אך אם לא עשית בעצמך קידוח או לחילופין יכול לצרף חתך עמודי עדכני של אזור רמת גן אז לא הייתי ממהר להגיד שאין שם חרסית ולהשמיץ בנאדם שזו עבודתו.

בינא

Member
הבנתי...יש לך שמות אחרים וזה בסדר גמור, למה שאני מכיר

אני כותב מניסיון חיים.
אתה מידע רב ותאוריות מכוחות במעבדה בלבד... וגם זה בסדר.
לצערי הרב, הולך ופוחת הדור של יועצי הקרקע שבאמת יודע על מה הוא נותן יעוץ.
יש סוגי חרסיות שונים בארץ ואתה צודק שהמונח "חרסית" הוסב לעובי גרגר מה שמבלבל את כל המהנדסים שלא מבדילים*
*ולסדק הזה נכנסו בראש מורם רוב יועצי הקרקע כדי להצדיק את הכלונסאות ואת התקן "הממליץ" לביסוס שאין לו אח ורע...

יש חרסית חולית כמו זו שבר"ג.
יש חרסית שמוצאה געשי.
יש חרסיות לס כמו בצפון הנגב.
יש חרסית שטובה ליצור כלי חרס...
עובדה ידועה היא שחול חרסיתי אינו תופח ואינו נדבק כי הוא עשוי מקוורץ.
לא ניתן לעשות ממנו חרסים.
גם מאדמת הגולן, עפולה וקריית גת הכבדות ה-"חרסיתיות" בהגדרה לא ניתן לבצע כלי חרס...אבל זו קרקע שתופחת ולוחצת 40טון/מ"ר ושום כלונס ברמת הגולן כולל ה-"מיקרופייל" בקוטרים של 30 ו-40ס"מ לא מנע סדיקה של שום מבנה**
**עד היום האינג'ינר המכובד שפיתח את השיטה לא הודה בטעויות החישוב שלו בנושא...למה? כי התאוריה לא עבדה במציאות ושלא יבלבלו לו את המוח עם העובדות...(פתגם אנגלי עתיק).
העובדות הן שברמת גן אין אדמה תופחת ואין אדמה שאיננה טובה לביסוס מבנים נמוכים ולכן אין סיבה לבצע בה כלונסאות וזה מוכך בעליל במספיק בתים בני עשרות שנים מהם ר"ג בנויה

תרשה לי (עוד פעם) לצטט את היפוקראטס

המוכר כאבי הרפואה :
" ישנם למעשה, שני דברים, מדע ודעה, הראשון מוליד ידיעה , והשני בורות".
גם לי יש ניסיון רב (מעל 40 שנה) בתחומי (תחום האימון הגופני) ומעולם לא החלפתי אותו (את הניסיון) בידע. הניסיון אכן חשוב אך הוא אינו תחליף לידע ולמדע .
מפליא אותי הזלזול שלך במסקנות של אותו יועץ , ואילו הייתי הגולש המקורי גם מודאג מהביטחון בתשובתך כאשר לא ראית ולו גרגר אחד.

גלמיש1

New member
לסיכום כל מה שנאמר לעי"ל - בין אם האדמה ברמת גן

כזאת או אחרת, או שזה רק ענין של שמות/הגדרות שונות - ונניח שכל המומחים פה צודקים כל אחד בדרכו - איזו ברירה יש לך?
האם אתה יכול לבנות מבנה בהסתמך על דעות בפורום?
אתה יכול לבקש חוות דעת נוספת מאיש מקצוע אחר (יועץ קרקע, או קונסטרוקטור) .
אבל אתה חייב בסופו של דבר לבנות לפי הנחיות יועץ הקרקע, ובהתאם לתכנית הקונסטרוקטור.
מה שכן עולה מכל שנאמר זו הבעייתיות של תוספת חדשה לבית ישן. זה ענין מורכב מאד ולא תמיד זה כדאי. לפעמים לטובת התוצאה הסופית עדיף להרוס את הישן ולבנות הכל מחדש. כמובן שמכאן אני לא יכולה לדעת אם זה המקרה אצלך ומה השיקולים שקיימים במקרה זה.

למעלה