ביניימית?

ביניימית?

מתוך מאמר בהארץ: תקופת הברונזה הביניימית מתוארכת בין תקופת הברונזה הקדומה לתיכונה.
הביניימית הזאת לא באה לי טוב. ראיתי שמשתמשים בה בעיקר בצירופים שקשורים לימי הביניים כגון העיירה הימי ביניימית - מזעזע, לא? - והבנתי שבארכיאולוגיה היא נולדה עקב הצורך לבדל אותה מתקופת הברונזה התיכונה, מסיבות מקצועיות שקטונתי מלהבין, כתרגום של intermediate.
לי זה נראה מעשה מגונה בשפה.
מה דעתכם?

trilliane

Well-known member
מנהל
אני מכירה כשם תואר (חינני בעיניי) שקשור לימי הביניים.

ההקשר כאן תמוה ואף קצת מבלבל לדעתי. אני מודה שאני גם לא מבינה מדוע intermediate אינה התקופה התיכונה... אבל לשם כך נדרש ידע בתחום, כנראה. זה לא נראה לי מעשה "מגונה" ואני גם לא מזועזעת, זה סתם מטופש וחסר טעם.

תקופת הברונזה (התקופה הכנענית) חולקה ל-3 תת-תקופות עיקריות:

- תקופת הברונזה הקדומה
- תקופת הברונזה התיכונה
- תקופת הברונזה החדשה

(שנים לא מעט) לאחר מעשה התברר שישנו פרק זמן בן כ-300 שנה הנמצא בסוף תקופת הברונזה הקדומה, "שמגיע" לו שם משלו (כלומר מעמדו מבחינת החלוקה לתת תקופות שווה לשלוש שכבר נקבעו). המילה תיכונה כבר הייתה תפוסה עבור תקופת הברונזה התיכונה, כך שלא ניתן היה להשתמש בה עבור תת התקופה "החדשה", והפיתרון שנמצא לבעיית מתן השם עבורה היה התקופה הביניימית.
גילוי נאות: אינני ארכיאולוג, אך אני חובב ארכיאולוגיה.

trilliane

Well-known member
מנהל
זאת הבנתי כבר מהודעתו של הדיוט; עדיין נראה לי מטופש ומבלבל

מוטב היה "התקופה הטרום תיכונה" או "הבתר קדומה" או שם אחר שמשקף אותה. אני מבינה שהשם הנוכחי אמור להיות סוג של תרגום לשם קיים באנגלית (או בשפות דומות אחרות), אבל גם בעיניי הוא תרגום לא מוצלח.

התייחסתי לדברייך: "אני מודה שאני גם לא מבינה מדוע

intermediate אינה התקופה התיכונה... אבל לשם כך נדרש ידע בתחום".
כל מה שניסיתי לעשות היה לטפל בנקודה זו: להסביר (לך) מדוע היא אינה התקופה התיכונה.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא הבנתי מבחינת תרגום... לא מבחינה היסטורית

גם מבחינת תרגום - המניעה נבעה בשל היות המילה "תיכונה" תפוסה,

וזה כל מה שניסיתי לומר.

trilliane

Well-known member
מנהל
כן, גם את זה הבנתי, אבל לא הבנתי את מה היא מתרגמת...

(Middle?) כלומר נשמע שהתרגום לא מתאים.

לא לכך התכוונתי

בלי קשר לארכיאולוגיה, נראה לי מוזר לקחת את צורת הזוגי ולהפוך אותה לשם תואר. עם זאת, בינתיים* בדקתי באב"ש ומצאתי לא רק את ביניימי כשם תואר לגיטימי, אלא אפילו את "בינאי" ואת ה"בינאיות"!
למעשה, המילה המתאימה הייתה "בינוני", שבעבר לא היה לה נופך שלילי אלא ציינה בפשטות משהו אמצעי, ממוצע, מובן שנותר למשל באיגרוף (משקל בינוני) ובדקדוק (=הווה). בעבר היה מקובל גם "המעמד הבינוני" ששודרג ל"מעמד הביניים" הנייטרלי.
* אם כבר, למה לא אומרים "בינתיימי"? לדוג', שכרתי דירה בינתיימית עד שהדירה החדשה תהיה מוכנה.

trilliane

Well-known member
מנהל
אם כך ההקשר שלך הטעה אותי... חשבתי שאתה מתייחס לשימוש בהקשר

המסוים ולא לאופן גזירת המילה (זה לא היה לי ברור מהאופן הצגת הדברים).
אז לא, כפי שכתבתי, שם התואר הזה ממש לא מזעזע בעיניי. הוא רק מבלבל בהקשר הנ"ל.
&nbsp
למה לא אומרים מילה שלא אומרים?
פשוטו כמשמעו, כי לא אומרים... (כי אולי הדוברים לא חשים צורך במילה כזאת, יש מילים אחרות מתאימות, דרכי הבעה אחרות וכו') . אם יתחילו לומר, יאמרו.
&nbsp
לפחות משורר(?) אחד כבר הרים את הכפפה:
"המילים לא מנחמות אותי לאורך זמן אך מספקות תירוץ בינתיימי ללמה לפעמים אני מסתכל רק מטה".
http://shelo.me/?p=695
&nbsp

hashoel

New member
לצערי העמוק אינני יודע יידיש. אבל נדמה לי כי יידיש מתאפיינת

לצערי העמוק אינני יודע יידיש. אבל נדמה לי כי יידיש מתאפיינת (??) בלישה פלסטית של יצירים לשוניים (מילים?). וזו אולי הסיבה שדוברי יידיש טוענים שלא ניתן לתרגם את השפה הגמישה והנילושה הזאת. יש ביטוי ביידיש שהוא (אין לי צל של מושג אין כותבים זאת. סליחה מראש על טעויות צורמות) משהו כמו נאכטיגער טאג, שפירושו יום-לילי (או ליל-יומי, אינני יודע) והוא ביטוי לווכחן, אדם שמה שתגיד לו - יאמר את ההפך.
בעיניי זה דבר מדהים להפיק כך מילים.
אינני רואה מה רע בביניימי.

למעלה