בילעם בן באור

yosex

New member
בילעם בן באור

שלום רציתי לדעת איפה אני יכול להשיג חומר באינטרנט על בילעם ובכלל אם אתהם יכולים לספר לי עליו כל מה שאתם יודעים בעיקר הסיפור עם החמור ובאיזה פסוק אני יכול למצוא את הסיפור עליו תודה לכל העונים

masorti

New member
פרשת בלעם... במדבר פרקים כ"ב-כ"ד.

ואם תרצה לקרוא עוד נבואה שלו שלא מופיעה בתנ"ך, נא עיין כאן.

מרתק.

כלומר הייתה דמות אגדית או אנושית בשם בלעם לפני שהתנ"ך "התפרסם". אני מניח שהאנשים שחושבים שהתנ"ך נכתב בימי בית שני יטענו שהתורה השתמשה בשם שהיה כבר מוכר אז.

המאה השביעית לפני הספירה.

יתקנו אותי חובבי הארכיאולוגיה, נדמה לי שזה סוף ימי בית ראשון.

1984אא

New member
אהה לפנה"ס! -דופק ראש בקיר-

עכשיו הכל ברור. זה אחרי גלות שומרון, אבל לפני גלות יהודה. אפשר גם להגיד שזו דווקא הוכחה לקדמות התורה, ופשוט הסופרים של אותה תקופה השתמשו בשמות של אנשים מפורסמים בשביל לכתוב כל מיני ספרים.

pembencipolisi

New member
אבל לא בימי משה, אז יש פער בין

1445 או 1441 לפני הספירה (למאמינים) או 1271 לפני הספירה לבין המאה ה 8 או ה 7 לפני הספירה. לפי המאחרים ביותר , מת משה בשנת 1271 לפני הספירה (זמן המסורת בקרוב) ולפי המקדימים (סספר מלכים) נבנה מקדש שלמה בשנת 480 ליציאת מצרים , מה שמתארך את היציאה ל שנת 480 לפני הקמת מקדש שלמה (965 ? 961 ?) ומכאן תאריך יציאת מצרים הוא 1445 או 1441... בלעם מתואר בתורה כמי שחי בימי משה, ואלו הכתובות בשם בלעם , על פי האתר הנזכר מאה ז' או מאה ח' לפני הספירה... מה יעשו אתן מחשבי המסורת או קוראי ספר מלכים ?

אלי ו.

New member
לא הבנתי מה הבעיה

אם בלעם היה נביא אגדי שסיפורים עליו היו נפוצים באיזור אין זה מן הנמנע שכתובות שמספרות עליו יהיו גם מאות ואלפי שנים אח"כ. העובדה היא שכיום אנחנו כותבים כאן עליו אחרי יותר מ 3000 שנה.

או שטקסט מסורתי כלשהו שימר את מיתוס

נניח התורה (שכמובן קדמה למאה השביעית לפני הספירה)

masorti

New member
מה לא מובן?

מישהו במאה ה-7 לפנה"ס העלה על הכתב (על קיר) נבואה של בלעם. זה לא אומר כלום על המועד שבה ניבא בלעם בפועל את נבואתו. (או שבכלל היה נביא בשם זה) יתכן שמדובר ברישום ישיר מפי בלעם, ויתכן שחבר בכת שהאמינה בבלעם כתב את הנבואה על הקיר בדיר עלא 500 שנה אחרי שנאמרה. מה שיפה הוא שכל צד בויכוח על קדמות התורה יכול להשתמש בכתובת דיר עלא לצרכיו. מי שמאמין בגירסת המסורה רואה בכתובת הוכחה לקיומו של בלעם כדמות הסטורית, ומי שמאמין שהתורה נרקחה בסוף תקופת המלוכה רואה בכתובת הוכחה שסופרי המלך "אימצו" דמות שפעלה קרוב לזמנם ו"שתלו" אותה בתיאורי יציאת מצרים.

1984אא

New member
חשבתי בתמימותי(או בורותי) שזמדובר

במאה ה7 לאחר הספירה, לכן לא הבנתי.

למעלה