בטן של חיטה

boazt25

New member
בטן של חיטה

שלום
בימים אלו אני קורא את הספר הנ"ל. מעניין למדי. אני שוקל בחיוב לנסות להימנע מלחם.
רציתי לדעת האם מישהו קרא את הספר ? אשמח לדעת ביקורת לכאן ולכאן
האם מישהו כן הפסיק לאכול חיטה אם כן אשמח לקרוא האם זה עזר ?
מה אוכלים במקום וכולי ?
 
ההייפ נגד הגלוטן נשמע לי טרנדי ומפומפם

זה חלבון טוב וחיוני. מי שיש לו צליאק, גם אם הוא לא מאובחן אבל מרגיש סימפטומים, לא צריך לאכול גלוטן אבל זה פחות מ-1% מהאוכלוסיה, ואפשר לבדוק את זה בבדיקת דם. כל השאר שיאכלו בשמחה.
 

l coyote l

New member
לא קראתי, אבל די הורדתי דגנים מהתפריט

לא המנעות מוחלטת, אבל התזונה היומית שלי כבר לא מבוססת ברובה על דגנים.
לא חשתי בשום שינוי, כי לא היו לי בעיות לפני כן.
אין צורך לאכול שומדבר "במקום". פשוט לאכול מה שצריך (התפריט שלי מבוסס בעיקר על קטניות וירקות).
 

l coyote l

New member
עונה ברצינות.

לא חקרתי את הנושא לעומק מבחינת רפרנסים.
פשוט באופן תחושתי נראה לי שאופנת הרגישות לגלוטן היא לא מקרית.
אמנם מעולם לא היו לי בעיות עם עיכול דגנים, אבל מבחינה תזונתית אין בהם הרבה ערך, ועבורי - עם קיבולת קטנה - הם תפסו מקום רב מדי שיכול להיות מנוצל ע"י מזון מזין יותר.
לדעתי הם פשוט מיותרים בתזונה וקל מדי ליפול לתזונה לקויה שמבוססת ברובה על דגנים (הקוראים המזדמנים יכולים נא לחסוך ממני את בהלת החלבון המונפצת והחלבון "המלא" בפרט. שנות ה-70 כבר הרבה מאחורינו).

כאמור, לא נמנעים לחלוטין. כן אוכלים פה ושם אורז, לעתים רחוקות תירס, ואפילו רחמנא לצלן פיתות.
אבל זה לא בתפריט היומי. זה כמו על תקן אכילת עוגות, לצורך העניין.
 

noa555555

New member
תודה


 

vegetalien

New member
אוסיף את נקודת המבט שלי.

בתור אחד שחושב שדגנים בפני עצמם אינם דבר רע (וגם לא גלוטן, אגב) כל עוד מדובר בדגנים שלמים בקליפתם (לא קמח או בצק, - אלא כמו גרגרי חיטה, אורז וכיו"ב), אני מסכים על נקודה עיקרית אחת וחשובה עם קיוטי:

התזונה המערבית הממוצעת והן התזונה הטבעונית הממוצעת מתבססת יותר מדי על דגנים. מה פירוש יותר מדי? הפירוש הוא שדגנים תופסים חלק לא קטן מהתפריט היומי, וזאת בשעה שמאכלים מזינים יותר, כגון קטניות, ובמיוחד ירקות, תופסים נתח משני ולעתים אף זעיר יחסית אליהם.
הרי מי מאיתנו לא מכיר את הצלחת המלאה בכל טוב אורז או פסטה, כאשר לצידם סלט קטן ומבויש של חצי עגבניה ורבע מלפפון? שלא לדבר על היעדר מבחר יותר גדול של ירקות בתפריט הממוצע.

והבעיה היא שאנחנו צריכים תפריט שיספק את הצרכים התזונתיים. אבל דגנים מלאים, על אף היותם כן מזינים, אינם מזינים מספיק. ככלל, הם דלים בסידן, אשלגן, ויטמינים A, C, E, K וקרוטנואידים.
ואנחנו צריכים מכל הדברים הללו. אז ככל שמשקל הדגנים בתזונה גדל, כך קטן החלון לצריכת שאר מאכלים מזינים יותר.

כל זאת לא בא לומר כי דגנים הם אויב העם. הם לא. אדרבה, הם מקור אנרגיה זמין, זול, טעים, ויש להם תכונות טובות, כמו סיבים תזונתיים, מספר מינרלים וויטמינים מקבוצה B.
אבל למען הצפיפות התזונתית של התפריט שלנו, כדאי לתת יותר משקל לירקות וגם לקטניות.

אצלי, למשל, ביום חול דגנים תופסים בערך 15% מהתצרוכת הקלורית. לא מוותר עליהם, אבל גם לא מגזים איתם.
 

noa555555

New member
תודה על הפירוט הזה, אז השאלה

שאני שואלת עכשיו , האם יש בעיה בעיכול ועיבוד גלוטן לעומת חלבונים אחרים? מדוע יצא שמו לשמצה מעבר לרגישויות רגילות שיש כמו לכל מוצר? מישהו זרק לי משהו עם פפטידים או משהו. לא מבינה בזה.
 

Gidi Shemer

New member
גלוטן אינו כוכב גדול בעיכול מוחלט

גם בניסויי מעבדה in vitro קיים פפטיד או פפטידים (שהם תוצרי הפירוק ההתחלתיים של הגלוטן) שאינם מתעכלים כהלכה.

על פניו זה בסך הכל אומר שפפטיד שלא מתעכל כהלכה ימשיך בדרכו ויפגוש בערבו של יום או למחרת את מי האסלה, אלא שלפחות אצל חלק מהאנשים הפפטיד עלול לחדור דרך דופן המעי הדק אל תוך הגוף.

בצליאק תאי הדופן הללו אינם מצומדים חזק מדי. יש טענה, שהפפטידים תוצרי פירקו הגלוטן מהווים מרכיב בתופעה הזו. זה כנראה די נכון לצליאק. זה לא לגמרי ברור בשלב זה למי שאינו מוגדר כחולה צליאק.יש אפקט לגלוטן (או יותר נכון, לתוצרי פירוקו) אבל לא ברור אם הוא בעייתי. ייתכן, וצריך עוד לא מעט מחקר, שלאנשים בהרכב גנטי מסויים יש לגלוטן השפעה בעייתית יותר על מערכת העכול מאשר אנשים אחרים. מדובר לא רק בגלוטן אלא במשפחה של חלבונים שנקראים prolamins שמצויים בדגנים שונים.

הוסיפי לזה את מה שנכתב פה על דגנים והמיקום המוגזם שהם תופסים בדיאטה שלנו, תוסיפי את העובדה שהגלוטן ״חדש״ יחסית בתזונה שלנו, ותקנחי בכך שיש הרבה עדויות אנקדוטליות על בעיות כאלו ואחרות שנפתרו/הוקלו לאחר הימנעות מגלוטן ותקבלי את הסיבה מדוע יצא שמו לשמצה.
 

noa555555

New member
תודה. החכמתי

וגם התבלבלתי עוד יותר. אבל תשובה ממש מחכימה. תודה .
 

noa555555

New member
אז שאלה נוספת. האם יש יתרון בבעיתיות העיכול

למשל לחיטה מונבטת ? או דגנים אחרים מונבטים? האם ההנבטה מקלה פה כמו למשל בקטניות?
 

bmno

New member
בתחרות של מי מרגיש יותר טוב בבטן

דגנים לעומת קטניות- אני בכלל לא בטוחה שקטניות מנצחות.

(סתם שירשרתי אלייך).
 

Gidi Shemer

New member
נכון, מאד תלוי

ונקודה שזה מזכיר לי היא כמובן המיקרוביום שלנו- אוכלוסיית חיידקי המעיים (שמכילה פי 10 חיידקים מכל התאים שלנו גם יחד) ששונה בין אנשים ומשפיעה גם רבות על מצבנו הגופני והתחושה הכללית. זו גם אותה אוכלוסיה שאחראית להפלצות שלנו (״מי, אני? אני לא הפלצתי. אלו החיידקים שמתארחים אצלי״) בעיכולי הקטניות. בהקשר לגלוטן ולצליאק, יש גם מחקרים שמראים הרכב מקרוביום שונה בין חולי צליאק ואלו שאינם.
 

vegetalien

New member
נוסף על ההסברים

שהחבר גידי הביא, צריך להסתכל גם על הנקודה התרבותית:

לחם הוא מזון מאוד בסיסי ונפוץ בתרבות המערבית. מבחינת הרבה מאוד אנשים, חיים בלי לחם אינם נתפשים.
ודווקא מפני שמדובר במזון כל כך נפוץ, הפיתוי להטיל עליו את מלוא האשם לתחלואי האנושות גדול. אותו דבר לגבי חלב, תפוחי אדמה, סויה, אורז ותירס. מה לא אמרו עליהם?

מסרטנים, הורמונליים, אסטרוגניים, משמינים, מוטציות מהונדסות גנטית, עושים עצירות...

כן כן, הרבה מאכלים (כן כן, גם החלב, שכידוע אינני תומך כלל וכלל בצריכתו) קיבלו סופרלטיבים למיניהם גם משום... השכיחות הגבוהה שלהם בתזונה האנושית.
 

p e b b l e

New member
אז מה אוכלים? אפשר דוגמאות לארוחות

בלי לחם ופסטה זה לא סיפור אבל כמעט בלי דגנים? אשמח לתפריטים לדוגמא.
 
למעלה