בטן של חיטה

בפשטות

אני מתחילה כל ארוחה עם סלט ענק ובו: חסה, גזר, מלפפון, עגבניה, גמבה, פטריות טריות, בצל לבן/סגול, נבטוטים [בדרך כלל קטניות שהנבטתי בבית, אפשר נבטים קנויים], פטרוזיליה, נענע. לפעמים אני מגוונת את הירקות כמובן אפשר להוסיף או במקום כוסברה, שמיר, קייל, כרוב לבן/סגול, חמוציות, אגוזים, שקדים, ואפשר לשים בטטה, צנונית, צנון, תרד, מנגולד, עלי בייבי, רוקט ועוד ועוד. לכל זה אני לפעמים מוסיפה ממש קצת תירס אז אחוז הדגנים מאוד נמוך.

בנוסף אפשר לעשות תבשילי קטניות כמו תבשיל עדשים או תבשיל שעועית, או גרגירי חומוס וכו' עם ירקות או סתם בתיבול.

גם תחליפי הסויה למיניהם [לא להגזים- בכל זאת אוכל מעובד מאוד] הם מקטניה ולא דגנים.

מרקים של ירקות ו/או קטניות.

חביתת חומוס- קטניה ולא דגן, אפשר לאכול ביחד עם סלט.

קציצות אפשר לעשות מירקות בשילוב קטניות.

רק אציין שאני לא חסיד של לחם

אבל לא בגלל החיטה , אלא בעיקר בגלל הנתרן המוסף והסוכר המוסף ,אבל יש לחמים יותר טובים ויש פחות .

purplegiraff

New member
דווקא פה היה לי מוזר מה שכתבת...

אני לא כל כך יודעת איך זה באפיה תעשייתית,
אבל בלחם ביתי אני שמה כפית שטוחה מלח בכיכר של קילו,
וכף וחצי סוכר/סילאן/אגבה בכיכר כזו...
הכמות נראית לי די זניחה, לא משהו שבגללו דווקא הייתי נמנעת מלחם...
האם בלחמי מאפייה/ תעשייה הכמויות גבוהות יותר? לפחות לגבי המלח אני מאמינה שלא כי זה גורם מגביל לשמרים וצריך להיות באיזון מולם.

היי

בכפית שולחן יש כ 2325 מ"ג נתרן , אם מחלקים לקילו זה יוצא 232 מ"ג נתרן ל 100 גרם, ההמלצה היומית היא עד 2300 כאשר למי שבסיכון מוגבר (בארה"ב זה 70% מהאנשים ) ההמלצה היא עד 1500 ,כאשר ה AHA טוענים ש100% מהאנשים צריכים להגביל לעד 1500.
בלחמים בסופר הטווח נע בין 350-700 בערך כלומר שמים יותר ממך .

לחמים וקרקרים כמזונות זוהו על ידי ה CDC כמקור תרומה משמעותי מאוד לנתרן בארה"ב :

http://www.cdc.gov/salt/pdfs/sources_of_sodium.pdf

usi1

New member
עונה לך על תחליפים -

לא קראתי את הספר רק שמעתי עליו

אני חיה את זה את הנושא של אי סבילות לגלוטן . מסיבות רפואיות, הרבה שנים .

יצא לי לדבר עם אנשים שסובלים מבעיות שונות כמו קרוהן שגם הורידו גלוטן .

זה עוזר למי שיש בעיה רפואית עם זה מלכתחילה ..... אם אין בעיה רפואית או שיש לך בעיה כלשהיא ואתה מניח שזה מהגלוטן, עדיף שתלך לברור רפואי . בדיקת דם קטנה ותדע אם אתה צליאק או לא .
הבעיה שבדיקת דם לא מגלה אי סבילות וזה כבר עניין של ניסוי אישי .
לוקח בערך כמעט חודש בלי גלוטן עד שהנפיחות והכאבים נעלמים .

מאוד קשה להסתדר עם אוכל בחוץ עם אי סבילות לגלוטן כי גלוטן מתחבא כמעט בכל דבר.

בבית - יש המון תחליפים, זה ממש לא סיפור .

1. לחם יש לחמים נטולי גלוטן בכל סופר ובכל פורמט , אם אתה גם רגיש לשמרים אל תקנה אותם . תכין לבד.
2. קמחים : קמח קינואה, אורז מלא, תירס, חומוס , טף - הרבה לא מכירים אותו אבל הוא מדהים . לקנות רק ארוז וסגור ולא במשקל .
3. עמילנים : טפיוקה, תפוחי אדמה , קורנפלור.
4. קמח שקדים - יקר בטירוף, 40 שקל לשקית קטנה של קמח שקדים, אפשר לחיות גם בלי זה .
5. בתבלינים יש גלוטן. במיוחד בזולים.....יש תבלינים מיוחדים ללא גלוטן . חשוב להקפיד על זה.

בהנחה שאתה מוריד לגמרי גלוטן ולא רק לחם אחרת מה עשית בזה :

1. יש פסטות מאורז, לדעתי זה מגעיל, אתה מוזמן לנסות .
2. שיבולת שועל זה גלוטן , לא לאכול את זה .
3. בסושי יש גלוטן , יש סושי מיוחד ללא גלוטן , כדאי לברר במקום עצמו .
4. בסויה יש גלוטן , אני חושבת שיש סויה מיוחדת ללא גלוטן, לא ניסיתי ולא לוקחת סיכונים .
5. לפריכיות יש טעם של דיקט. ניסיתי את כולן , וכולן גמרו בפח... אבל אתה מוזמן לנסות.... יש את אלו הדקות יותר, הן היותר סבילות , העבות על הפנים .
6. כל המוצרים ללא גלוטן נורא יקרים. יש אפילו במבה נטולת גלוטן .... זה די מוצרים לעשירים, לא כל אחד יכול להרשות לעצמו לקנות כאלה דברים ואפשר על רובם לוותר.

תתחיל ללמוד אפיה ..... אני מכינה לעצמי הכל לבד, תחליף לחם, תחליף קרקרים אם בא לי וכו .

יש בכל סופר אגף נטול גלוטן או בעדן טבע , יש שם שפע די רציני של מוצרים .

יש המון אתרים באינטרנט כך שזה ממש לא בעיה .

שיהיה לך בהצלחה ותרגיש טוב !

boazt25

New member
תודה

אין לי בעיה של אי סבילות לגלוטן, לפחות לא שאני יודע עליה.
אני פשוט מחפש להוריד במשקל ושוקל את הדרך הזו.
אני בכל מקרה כבר הרבה זמן על לחם קל מקמח חיטה מלא. 3 סנדוויצים ביום

usi1

New member
הבנתי....

קודם כל בכיף.
לא מבינה בנושאי הורדת משקל .
אני גם לא בטוחה שהחלפת קמח חיטה בקמחים שהצעתי לך תעזור לך, אם זה העניין .
אולי כדאי שתתייעץ עם תזונאית ?

מוסיפה וקצת משנה

פסטות יש מקמח תירס [ללא גלוטן, כמובן] ויש מאורז-אטריות אורז שזה דווקא מאוד טעים ובא בכמה גדלים ואפשר לעשות מזה אחלה אוכל אסיאתי כגון מוקפץ עם אטריות אורז. בסושי שמכינים לבד בבית אין גלוטן, ממש קל ובריא וזול!
, בסויה יש סויה ללא גלוטן, היא לא הרבה יותר יקרה ואפשר למצוא בכל סופר.
פריכיות יש פריכיות תירס שזה אלוהי! ופריכיות אורז טובות אם הן ללא תוספת מלח, אני אוהבת פריכיות אורז מלא. ברור שלא אוכלים אותן ככה אלא עם ממרח ו/או ירקות ואז זה טעים.
לזניה חברה טובה שלי עושה מדפי אורז במקום דפי חיטה, כמובן טבעוני עם גבינת סויה או בלי גבינה בכלל.

להזהר בלחמים ולחמניות ללא גלוטן שאין בהם ביצים.

usi1

New member
אשמח למתכונים....

של הלזניה שאמרת, בלי הטופו/סויה , רק עם ירקות . נשמע ממש מעניין.

עוד לא הצלחתי להכין בבית סושי.... גם זה אם יש מתכון והוראות הכנה - אשמח.
אחד המאכלים הכי אהובים עלי .

תודה.

אספר איך בדרך כלל עושים אצלנו

בלי חוכמות, בלי מלא דברים יקרים. אוכל פשוט וזול אצלנו, אחר כך יבואו הבשלנים ויגידו איך אפשר לשפר.

לזניה: רוטב עגבניות מוצלח, הכי טוב מעגבניות טריות שטוחנים בבלנדר יחד עם תבלינים כגון אורגנו, בזיליקום, קצת מלח, קצת סוכר, קצת פלפל שחור/לבן, פטרוזיליה... זה הכל לפי הטעם. כמובן ניתן ושווה לטגן בצל ושום לפני ואז להוסיף את הרסק שהכנת למחבת ולתת להכל לספוג טעמים ככה על האש.
הדבר הבא הוא דפי אורז לא עגולים, אני לא יודעת איפה היא מצאה אותם, אבל היא מצאה. אם הם עגולים אז שווה לעשות בתבנית עגולה שקופה כזאת מזכוכית.
ירקות ששווה לשים בפנים: חצילים שקודם חתכת, זרית עליהם מלח גס וחיכית שיגירו נוזלים ואז שטפת מהם את המלח והנוזלים. קישואים. פטריות. אפשר לגרר לבפנים גזר או בטטה או שניהם. אם יש ירקות שאת פחות אוהבת או שאין אפשר לשנות כמובן, זה הכל יוצא ממש טעים, לא צריך ממש מתכון מסודר ללזניה.

עכשיו מה שעושים זה שמים דפי אורז בשתי שכבות [כי הם דקים] ועליהם שמים את רוטב העגבניות, מסדרים ירקות מעל ושוב שתי שכבות דפי אורז, רוטב עגבניות, ירקות. שתי שכבות דפי אורז ומברישי ברוטב מעל. לתנור בחום בינוני עד שמזלג יכול לעבור בקלות בין הכל [זה ממש מהר, כי הכל כבר מוכן שם חוץ מדפי אורז שמוכנים תוך שנייה וחצי].

סושי:
מכינים אורז עגול [או רגיל, אצלנו עושים את זה ממש עם כל סוג של אורז ולא קונים אורז במיוחד] בצורה של 2 כוסות מים על כוס אורז, בלי לטגן לפני, בלי מלח. נוצר משהו די דביקי כזה. עליו שופכים ומערבבים חומץ אורז מעורבב במעט [מעט!!!] מלח ומעט [מעט!!!] סוכר.
מכינים מילוי: או "אצבעות" מטופו מטוגן, או חביתת חומוס שהוספת לבלילה קצת רוטב סויה או טריאקי לפני הטיגון חתוכה ל"אצבעות", או אבוקדו בשל חתוך לאצבעות, או פטריות שיטאקי [שווה לקנות אותן, אבל גם שמפניון טריות הולך, פחות טעים ועדיין הולך], או גזר חי חתוך לאצבעות, או מלפפון חתוך לאצבעות, או בטטה מבושלת חתוכה לאצבעות, או עירית [גם בצל ירוק לגמרי הולך!], או צנוניות חתוכות... אפשר גם שילובים ואפילו רצוי מן הסתם.

פורסים אצת נורי כשהחלק המבריק כלפי המשטח והלא מבריק כלפי מעלה. שמים עם הידיים מהאורז שהתקרר [כן, הוא צריך להתקרר, אחרת זה נורא] ומשטחים עם הידיים. משאירים ס"מ ללא אורז בצלע הרחוקה ממך של הריבוע. את המילוי מסדרים צפוף בצלע הקרובה אלייך של הריבוע, ומגלגלים מעליו. כשמגיעים לסוף האצה מרטיבים מעט במים את הס"מ חסר האורז שהשארנו וככה זה תופס את עצמו ונהיה רול. את הרול חותכים בסכין משונן וחד שמרטיבים במים לפני כל חיתוך, ככה הם יוצאים יפים.

ניתן לאכול בדיפים כמו רוטב סויה, טריאקי, וכל מני דברים יפנים שאני לא כל כך בקיעה בהם [אני אוהבת לאכול את הרולים ממש ככה בלי דיפ, או עם טריאקי]. זהירות, טריאקי יכול להכיל דבש [ויכול שלא], למי שזה חשוב לו/לה [אני]. כמובן סויה קונים אחת ללא גלוטן.

ד"א ניתן לעשות סושי גם מאורז אדום, סגול, שחור וזה צבעוני ויפה, ואם רוצים אורג עגול ועדיין שיהיה בצבע ניתן לצבוע אותו עם ממש מעט כורכום [שלא יהיה טעם שלו], או ממש מעט פפריקה מתוקה, ויוצאים צבעים מדהימים! זה לא באמת משפיע על הטעם.

אם רוצים לעשות IO [שהאורז בחוץ] אז אפשר לעשות הכל בול אותו הדבר ואז להפוך את האצה, לשים את המילוי בצד ללא האורז, לגלגל וכו'. ניתן להזליף ממש ממש קצת מהרוטב [חומץ אורז וחבריו שהיה קודם] על האורז ולהדביק בעזרתו קצת שומשום קלוי, כמו בסושיות.

purplegiraff

New member
לגבי הירקות ללזניה

אני ממליצה בחום- לקלות את הכל- חצילים, פלפלים, קישואים בתנור בשמן זית ותיבול איטלקי (טימין רוזמרין וכיוב)
לתת להם להגיע למצב שחמחם, זה מוסיף לטעם בצורה בלתי רגילה,
גם ממליצה לשים שכבה או שתיים של גבינת קשיו או פטה שקדים או אפילו גבינת סויה פשוטה. משדרג.
אם לא יודעים להכין גבינות כאלה- סתם לטחון אגוזים עם מיים מעט מלח ולימון ולמרוח מחית כזו.

usi1

New member
רעיון טוב....

אני מחכימה כאן....
אני אלך על הפורמט הפשוט של האגוזים הטחונים .

למעלה