בטן של חיטה - חוויות חצי שנה אחרי המנעות מגלוטן

אבי519

New member
בטן של חיטה - חוויות חצי שנה אחרי המנעות מגלוטן

ביום שבת הינו ביומולדת של הנכדה, הבת שלי וכל החברות שלה שכולן רופאות צעירות בהתמחות, ישבו ודיברו על העבודה שלהם בבתי חולים שונים, קלטתי קטע מהשיחה שבו אחת החברות שמתמחה ברפואה פנימית אמרה שרוב החולים שמגיעים אליהם עם בעיות בבטן דבר ראשון אומרים להם להמנע מגלוטן וברוב המיקרים זה פותר את הבעיה.
אז נזכרתי שכבר מעל חצי שנה אני ללא גלוטן (וללא חיטה כמובן) , והגיע הזמן לסכם את הנסיון האישי שלי בנושא.
השינוי שאני מרגיש לא ממש דרמטי, לא נרפאתי ממחלות נוראיות (מן הסתם בגלל שלא היו ללי כאלה) ואני לא הרגשתי שקרו לי ניסים ונפלאות אבל מצד שני אני באמת מרגיש הרבה יותר טוב בבטן , לפני כן סבלתי מצרבות וריפלוקס גאזים עצירות ועכשיו העסק הרבה יותר טוב ...
בחצי השנה הזאת המשקל שלי לא עלה בכלל למרות שאני לא שומר כבר בכלל על כמויות וקלוריות ... אני מרגיש שבע בין הארוחות בעבודה אני אפילו שוכח ללכת לארוחת צהריים לפעמים (דבר שלא קרה לי בעבר).
אמנם זה ניסוי לא ממש מדעי - רק נבדק אחד , ורק חצי שנה, ללא ניוסי פלצבו, אבל בכל זאת זאת עדות ממקור ראשון שזה כן עובד (קצת).

קלייטון.ש

Well-known member
נו אז עכשיו תחזיר גלוטן ותראה אם התופעות השליליות חוזרות

ובשלב שאחריו, לאורך עוד כמה חודשים, אתה יכול לבקש ממישהו אחר להכין לך אוכל בלי שתדע אם יש בו או אין בו גלוטן, ותעקוב אחרי התופעות.
עדיין רק נבדק אחד אבל קצת יותר מדעי.

אבי519

New member
חשבתי על זה אבל החלטתי להמשיך עוד כמה חודשים

ולעשות גם בדיקות דם ולראות אם יש גם בזה שיפור.
כיוון שהשינוי מורגש רק אחרי זמן מאד ארוך, אין טעם בניסוי שהצעת שמישהו אחר יכין לי אוכל עם או בלי וכ"ו.
כדי לראות אם יש השפעה צריך חזור לגלוטן לכמה חודשים כדי לראות אם הבעיות חוזרות, אבל בנתיים התרגלתי לאוכל בלי גלוטן וטוב לי ככה, לא כלכך שש לחזור לגלוטן.
&nbsp

אבי519

New member
בהמשך - אני קורא עכשיו ספר של ד"ר דין אורניש

דין אורניש הוא רופא חוקר שהוכיח חד משמעית שדיאטת דלת שומן ורבת ירקות ופירות משפרת טרשת עורקים מורידה לחץ דם ומונעת התקפי לב.
הוא מציע תוכנית שכוללת דיאטה , יוגה , ופעילות גופנית , יש לוגם אתר ורשת של מטפלים וכ"ד .
בקהיליה המדעית הוא מוכר וההוכחות שלו מקובלות על רופאים ומומחים , בניגוד לאתקינס שמציע דיאטה הפוכה אבל זמנית הוא מציע שינוי קבוע באורח החיים .
מה שאני עושה כבר ארבע וקצת שנים בעצם די דומה למה שהוא מציע - דיטה דלת שומן מבוססת על הרבה ירקות ופירות קטניות ודגנים מלאים ,אצלי הדגנים גם בלי גלוטן ,(רק אורז מלא ) ואני בנוסף לזה גם נמנע ממלח (היחס של אורניש לגבי המלח לא ברור לי עדיין כי עדיין לא הגעתי לקטע הזה בספר).
בנוסף לדיאטה גם פעילות גופנית יום יומית, ויוגה ומדיטציה, ויחסים אנושיים ואהבה. גם הם משפיעים והתוכנית של אורניש עוסקת גם בשיפור שלהם

ואגב באתרים טיבעונים וצמחונים יש טענה שאורניש מציע דיאטה צמחונית או טיבעונית ...- וזה לא נכון, הוא מציע דיאטה דלת שומן, גם דלת שומן צמחי ובתפריטים שהוא מציע יש מוצרים מהחי רק שהם דלי שומן.

אבו זקן

New member
ד"ר אורניש

אחרי שתגמור לקרוא את הספר, אני ממליץ על מאמר מעיתון שולי ששמו Scientific American.

לטובת העצלנים, שם המאמר הוא "Why Almost Everything Dean Ornish Says about Nutrition Is Wrong." ויש גם תגובה שלו ותגובה על התגובה שלו, למי שיש באמת הרבה זמן פנוי...

מכל מקום, אורניש הוא אחד מאלה בגללם הציבור עבר לצרוך פחמימות על חשבון שומנים, מה שהולך ומצטייר כטעות.

trilliane

Well-known member
מנהל
אבל הוא רופא שכתב ספר! אתה לא יודע שאלה הכי טובים?

אבי519

New member

אבי519

New member
ודווקא חשבתי שאת בצד הזה של המתרס , אבל

מסתבר שאת לא מבינה מי נגד מי.

אבי519

New member
השיטה הנכונה להגיע לאמת היא לקרא קודם כל את הספר

ואולי גם חלק מכל עשרות- מאות המחקרים שהוא מבוסס עליהם , לפני שקוראים ביקורות בעד ונגד, ואני מכיר היטב את כל הטיעונים בעד ונגד.
ועוד לא השתכנעתי שעודף שומן בדיאטה לא גורם להתקפי לב .
הרי הרופאים כולם עדיין ממליצים לא לעבור את ה 30% שומן בדיאטה, מגבילים את השומן הרווי וכל הרשויות עדיין בקונצנזוס ששומן רווי גורם לטרשת והתקפי לב. ובזה אין שום שינוי .
השינוי היחיד הוא בצריכת הכולסטרול במזון .
ואגב קראתי על אורניש שהוא ממליץ על דיאטה צמחונית טיבעונית ועל דיאטה עשירה בפחמימות ... הטיבעונים מעריצים אותו והפלאו מגנים אותו ...
ועכשיו אחרי שקראתי כחמישה פרקים בספר הסתבר לי ששום דבר מזה לא נכון .
באופן בסיסי הוא ממליץ על שני סוגי דיאטות ואורח חיים בריא - אחד קיצוני לכאלה שממש חולי לב שעברו ניתוחי מעקפים וכ"ד, ואצל חולים כאלה הוא הצליח לתקן את הנזק לעורקים לפתוח סתימות של טרשת ועוד.
והשניה היא דיאטה לשמירה שמושם מה להפתעתי הרבה היא בדיוק הדיאטה שמומלצת ע"י כל יתר הרופאים המוסדות דיאטה של 30% שומן .
חוץ מזה שהספר לא רק על דיאטה ולא רק על אוכל אלא גם על עוד גורמים למחלות לב וטרשת עורקים.
אז אולי כדאי לקרא את הספר קודם כל .

ואגב הספר הבא שאני מתכוון לקרא זה ספר של אתקינס.

אבי519

New member
נו - קראתי כשליש מהמאמר וגם חלק מהתגובה של אורניש

איך שקראתי את התחלת המאמר כבר ידעתי מה אורניש יענה, וזה בדיוק מה שהוא ענה.
אורניש מתאר בספר מחקרים מדעיים מוכחים שהקבוצה שלו עשתה עם צילומים של עורקים סתומים שנפתחו בעקבות הדיאטה והוכחות חד משמעיות. וזה הבסיס שלו והדבר הכי חשוב בגישה שלו.
כותב המאמר מתעלם מזה בכלל ולא מנסה להתמודד עם ההוכחות האלה הוא מתוכח איתו על דעותיו הכלליות על התזונה של האמריקאים.
נושא שני שנראה לי מוזר זה שלפי הכותב של המאמר אורניש לא ממליץ לאכול חלבון מהחי - וזה לא נכון כי מוצרי חלב וחלבון ביצה נמצאים אצל אורניש בדיאטה הכי מחמירה . ובדיאטה הרגילה לשמירה הוא ממליץ לאכול גם עוף (בלי עור) ובשר רזה ביצים וכ"ד , ולכן כנראה שכותב המאמר בעצמו לא קרא את הספר.
נב- אני לא חסיד של אורניש ואני רק ב 2/3 של הספר ועוד לא גיבשתי דעה .
מצד שני על המאמר הזה כן גיבשתי דעה , למרות שהוא כתוב בעיתון מדעי מכובד הוא לא ברמה מדעית.
מה שהיה משכנע אותי שאורניש טועה זה מחקר מסודר שמוכיח שאכילת שומן פותחת עורקים סתומים אצל חולי לב כמו שאורניש מוכיח במחקרים שלו.

קלייטון.ש

Well-known member
יפה שמנעת התקפי לב אבל בסיבת המוות העיקרית לא טיפלת

ואתה חשוף לה כמו כולם.
אני אישית לא בעניין של יוגה ובמיוחד לא מדיטציה אבל יחסים אנושיים ואהבה זה באמת אחלה.

אבי519

New member
אני לא מתכוון לחיות לנצח, אבל אני מטפל גם בבעיה העיקרית

שהיא לדעתי תאונות דרכים.
רוב התאונות בעקבות שתית אלכהול ואני לא שותה אלכהול בכלל, וגם לא לוקח סמים, וגם נוהג בזהירות. (אני נוהג כבר שלושים ומשהו שנים, מעולם לא גרמתי לתאונה באשמתי, ומעולם לא קיבלתי דוח תנועה)
אני משתמש בתחבורה ציבורית יום יום, ואני קונה כל חודש כרטיס חופשי חודשי שמכסה את כל התחבורה הציבורית מחיפה לאשקלון, ומשתדל להשאיר את המכונית בבית.

אבי519

New member
אני מאמין שאם אוכלים בריא נמנעים מאלכהול

ומעישון אז גם מפחיתים את הסיכון הזה.
התזונה הבריאה שאימצתי בהחלט עונה גם על הצורך הזה.
לצערי המקצוע שלי מחייב אותי פה ושם לבא במגע עם חומרים לא כלכך סימפטיים.

&nbsp

רוב הזמן נח

Well-known member
אבל אתה צריך מזון וקלוריות. ושומן מהחי טוב יותר..

מכל מיני קלוריות שתמצא ממקורות אחרים על מנת למלא את החוסר בו.
&nbsp
לכן בגבינות לבנות אני תמיד לוקח 30 אחוז שומן. 5 אחוז או 9 זה לא מזון ולא ישביע אותך ואז אתה תמשיך לאכול עוד דברים שאתה לא צריך.
&nbsp
&nbsp
תראה כמה טבעונים וצמחונים שמנים יש. הם אוכלים המון, כי התזונה שלהם לא מתאימה לצרכים שלהם. במקום לאכול מעט מזון שמכיל מרכיבים שבני אדם צריכים (שבהם שומן וחלבון מהחי)
הם מחליפים אותו בכל מיני תחליפים צמחיים, שבשביל להגיע לאותה רמה של מרכיבים תזונתיים שהגוף צריך, הם צרכים לאכול הרבה יותר מהם וככה הם גם מקבלים הרבה יותר קלוריות.
&nbsp

אבי519

New member
גבינה אני אוכל בעיקרחצי אחוז ושבע מזה

וזה גם טעים לי מאד.
כשאתה אוכל גבינה עם פחות שומן אתה יכול לאכול כמות יותר גדולה באותו מספר קלוריות ולקבל יותר חלבון ויותר סידן מהגבינה.
לטיבעונים לא חסר שומן באוכל, הם אוכלים המון שומן ושמן מהצומח.
הם יכולים לאכול פחות שומן ויותר חלבון הם יכולים לאכול מאוזן יש להם פחות מבחר אבל זה לא בלתי אפשרי .
לכן יש גם טיבעונים רזים.
נב- שומן מהצומח יש רווי ולא רווי ובריא ולא בריא אומגה 3 ואומגה 6 . כמו שומן מהחי , לפי אורניש הבעיה היא לא מאיפה השומן בא, אלא כמות השומן הכללית שמועמסת על כלי הדם.
הוא הוכיח חד משמעית שאם אוכלים יותר שומן יש יותר משקעים על דפנות של כלי הדם פחות שומן פחות משקעים על כלי הדם.
דיאטה דלת שומן ( כ 10-15 %) אפילו הופכת את התהליך של סתימת כלי הדם ( טרשת) וכלי הדם נפתחים מחדש והרובד השומני פוחת.
ד"ר דין אורניש הוכיח את זה חד משמעית בצורה מבוקרת מדעית, ההוכחות קימות בספר שלו עם שמות של מטופלים וצילומים של עורקים סתומים שנפתחו מחדש, זאת הוכחה מבוקרת מדעית עם קבוצת בקרה וכל מה שצריך.
אפשר להתווכח על התאוריות שלו וההסברים שיש לו, למה ואיך זה קורה, אפשר להתוכח על אם הדיאטה שהוא מציע קיצונית או לא , קשה לביצוע או לא , אבל אי אפשר להתווכח על העובדות המוכחות האלה.

למעלה