בטור של חנוך דאום

odima1

New member
בטור של חנוך דאום

הוא מצוטט את ניטשה: "ניטשה הסביר את העובדה שחיות לא צוחקות ואנשים כן בכך שסבלנו כה גדול, עד שנאלצנו להמציא את הצחוק כדי לשרוד את התופת".

מה אתם אומרים? משפט ענק, לדעתי.

לא יודעת מה אתכם, אבל הוא קולע בול למקרה שלי.

רואה 6 6

New member
אני לא אוהבת את ניטשה ולא מסכימה עם המשפט הזה

אבל היכולת לגייס הומור הצילה נפשות בזמנים שונים.מי שהצליח.

arana1

New member
גם אני לא

ולדעתי אנשים לא צוחקים רק בגלל שהסבל שלהם כל כך גדול
חיות סובלות לא פחות מאנשים
אפילו הרבה יותר
הם צוחקים כי הם מודעים במידה מה לאבסורד ולפרדוקס ולחוסר ההגיון במה שמוצג להם כאילו הוא הגיוני וישר ותמים

לדעתי, בני אדם צוחקים כי הם יותר חכמים.

אני בטוחה, שרבים פה לא יאהבו את המשפט הזה, אך כך אני חושבת.

אני חושבת שצחוק נובע מאינטליגנציה כל שהי, כלומר, הבנה שסיטואציה מסוימת היא מגוחכת, אפשרות לראות את עצמנו לפעמים מהצד, ולהבין שאנחנו מגוחכים, אפשרות להבין שמצב מסוים הוא מצחיק ועוד (לא מדברת על צחוק שנובע מדגדוג והוא פיזי).

dina199

New member
לדעת שמשהו מגוחך זה לדעת להפריד

בין טוב ורע. טוב ורע קיים רק אצל בני אדם .
מאחר וזה לא קיים אצל חיות ,זה לא מדד לאינטליגנציה שלהן . חיות לא פחות חכמות מבני אדם, הן פשוט משהו אחר.

7ofnine

New member
היופי שבמשפט הזה

שהוא מצביע על כך שהצחוק יכול לעזור לנו לשרוד את התופת.
אם כי אני לא ממש מסכימה עם נכונותו המלאה - באמת חיות לא צוחקות? באמת סבלנו גדול מסבלם של בעלי החיים? אני לא בטוחה בזה...לי יש קצת בעיה עם ניטשה, מהמעט שקראתי שהוא כתב הבנתי שיש לו דעה שלילית על נשים ויהודים ועל התנהגות שוויונית ועזרה הדדית אבל גם מאוד יתכן שלא הבנתי אותו נכון.

arana1

New member
סביר שניטשה לא הובן

גם על ידי עצמו

כי אולי מעניין לציין שסיפור הדרדרותו לשתיקה,שגעון ומוות מתחיל במקרה המפורסם של הסוס מטורינו
שניטשה ראה עגלון מצליף בסוסו ואז ניסה להגן על הסוס בגופו תוך שהוא מתייפח
מה שמצביע שדווקא הייתה לו אמפטיה מאוד גדולה לסבלים של בעלי החיים(תכונה שמאפיינית גם לא מעט אוטיסטים)

לדעתי החיות מבדילות בין טוב ורע
התפישה שלפיה לחיות יש רק אינסטינקט מקורה בהתנשאות אופיינית שכרגיל אין לה שום אחיזה במציאות
אולי הן לא מבחינות ברזולוציה שלנו
אבל לחיות יש רגשות ויש להם מעצורים וטאבוים ודברים שהם יודעות שאסור לעשות
והן מתנהגות רע או טוב בהתאם ליחס הסביבה אליהן

לחיות יש הומור
הן כועסות
ועצובות

dina199

New member
המשפט הזה ענק אבל לא בדיוק לעניין
.

אצל חיות אין רוע. רוע יש רק אצל בני אדם . רק בני אדם צריכים לדעת את ההפרדה בין טוב לרע.
אז אצל חיות גם אין רוע כדי לגרום סבל . הסבל נגרם רק על ידי רוע שיש אצל בני אדם.
אבל ההמצאה אכן נכונה. הצחוק הומצא על ידי בני אדם כדי לשרוד את התופת שיצרו בני האדם עצמם.

הסבל של בני אדם נובע מדברים רבים,

גם מאיתני הטבע, למשל, שהרסו כפרים שלמים למשל. יש הרוגים מהוריקן ומסופות טורנדו ואנשים מאבדים כך את ביתם.

יש סבל גם כשחיות תוקפות בני אדם.

חיות פועלות לפי אינסטינקט ואין להם בדרך כלל אפשרות אם לנהוג רע או טוב ולכן לא באים אליהם בהאשמות בדרך כלל.

לחיות יש סוג מסוים של אינטליגנציה ויש חוקרים שרואים בחיות מסוימות את האינטליגנציה.

יש חיות עם יותר ויש עם יותר, וכו'. ולכן אני חושבת שהיכולת לצחוק על עצמך מעידה על יכולת שכלית. את, כמובן, לא חייבת להסכים

dina199

New member
לדעתי כלבעל חיים שמסוגל להתקיים ולהתרבות,

יש לו מספיק אינליגנציה לסוג שלו.
אני פשוט לא משווה בין חיות לבני אדם כי אין מקום להשוואה.
לא מבחינת הפרדה ביו טוב לרע (אופייני לבני אדם בלבד מאז אדם וחווה
) ולא מבחינת אינטליגנציה . מדד של אינטליגנציה אנושית לא תקף לחיות.
אף אחד גם לא אומר שאין סבל. אבל רק בני אדם מודעים לזה , ואכן המציאו את הצחוק כדי להתגבר על זה (ועל דברים אחרים
)

כתבת: "הצחוק הומצא על ידי בני אדם כדי לשרוד

את התופת שיצרו בני האדם עצמם".

והתכוונתי שהסבל של בני אדם נגרם אמנם לעתים על ידי בני אדם אחרים, אבל לא תמיד. לעתים הוא נגרם על ידי גורמים אחרים, כפי שציינתי.

dina199

New member
את זה לא אני כתבתי אלא ניטשה.

כל הדיון הנוכחי שלנו הוא האם אנחנו מסכימים או לא מסכימים איתו, ואם מסכימים אז עד עד כמה.
אני מניחה שלכולם ברור שאף אחד לא 'המציא' את הצחוק בצורה עיונית, זה היה תהליך טבעי כלשהוא.

7ofnine

New member
נכון, הרי גם תינוקות צוחקים

ועוד מגיל אפס ובלי שמישהו לימד אותם. גם תינוקות אוטיסטים שלכאורה אמורים לא להיות בעלי נטיה לחקות את הסביבה - גם הם צוחקים. אז כנראה שצחוק והומור זה כמו בכי ודמעות - אנחנו מגיעים עם היכולת הזאת לעולם, אף אחד לא המציא אותה.

odima1

New member
נכון שזוהי יכולת מולדת, אך זו גם יכולת

שמתפתחת כל הזמן, ומשתכללת.

כמובן שאי אפשר להתעלם מהעובדה שיש אנשים שפחות מדבר אליהם כל הנושא של ההומור, שקשה להם עם הומור, או שנעזרים בו פחות מאנשים אחרים.

imash

New member
סבלן של חיות לא כה גדול?

הרשי לי לערער על ניטשה
(זה לא פשוט....)

odima1

New member
אם להיכנס לדקויות, יש חיות שצוחקות

כמו השימפנזות למשל, אבל שאר החיות נדמה לי שלא. כמובן שיש להן רגשות - הן עצובות, שמחות, מתרגשות ועוד.

העיקר במשפט הזה הוא שהצחוק משרת אותנו בכך שהוא עוזר לשרוד את התופת, ולדעתי הוא מאוד נכון.

או כמו שמורנו ורבנו, יובל המבולבל המהולל, נוהג לומר לנו כל יום : "הצחוק מכניס צבע לחיים!"

למעלה