בחירות 1984

Y. Welis

New member
והדמגוגיה המופלאה של בגין, שזכה

להערצה עצומה בארץ - אולי המקרה הראשון של הערצה שכזו אחרי בן גוריון, אם לא יותר ממנו. בעיקרון המצביעים בארץ ובעולם בוחרים באופן רגשי יותר מאשר הגיוני. לרוב הסלוגן הפשוט והישיר ביותר הוא זה שנחקק בתודעה. מי שיודע לפרוט על המיתר הזה בכישרון - מנצח.

טשאפק

New member
יש בזה קצת זלזול בבני אדם

אולי חלק גדול מהבוחרים מצביעים באופן שבטי, אבל חלק משמעותי גם מצביע לפי שביעות רצונו ממעשי הממשלה. כאשר הממשלה עושה הסכם שלום פופולרי ולאחר מכן זוכה בבחירות - ההסבר הטבעי לזכייתה הוא שביעות-הרצון מהסכם השלום, ולא עניין רגשי, או שבטי, או סלוגן מוצלח. כהמשך לזה, קשה לי להאמין שהליכוד חילץ תיקו ב 1984 רק על סמך רגש הנאמנות השבטי או האמונה שאמא של פרס ערבייה.

אי אפשר להתעלם מקיום

הצבעה שיבטית במדינת ישראל. עד היום יש חפיפה חלקית בין פרמטרים של זהות ( בעיקר- מידת הדתיות, מוצא עדתי, מצב כלכלי , רמת השכלה ומקום מגורים) לבין נטיה להזדהות עם מפלגה שהיא "משלנו" ... אולי זה יחלש עם השנים , התחלפות הדורות, טישטוש הקשר בין מוצא עדתי למקום מגורים ומצב כלכלי... אבל זו תופעה בוטלת בהיסטוריה של מאפייני ההצבעה בישראל מאז 1977, לפני זה ומאז בן גוריון ומפא"י גם בני עדות המזרח מהמעברות וההכנסה הנמוכה הצביעו ברובם מפא"י.

Y. Welis

New member
מה לעשות שבני אדם אינם רציונאליים

שאחרת העולם היה נראה שונה מאוד, ומן הסתם לא היו בו סיכסוכים או רעב.

טשאפק

New member
אבל לא לגמרי בלתי רציונליים

אחרת לא היה כל טעם בדמוקרטיה. אין היגיון בטענה שבחירות 1981 הוכרעו מטעמים "שבטיים" או רגשיים ולא כתוצאה משביעות הרצון מהסכם השלום. אין לפטור את תוצאת הבחירות של 1984 (שבהן הוחלף בגין אליל ההמונים בשמיר האפרורי) כעניין שבטי ורגשי גרידא שאין לו קשר לתגובות הציבור לאינפלציה ולמלחמה בלבנון. נכון אמנם שלפני כל בחירות יורדים העיתונאים לסניף הליכוד באיזו עיר פיתוח ומוצאים שם למרבה הפליאה איזה צעקן שטוען שהוא ליכוד מאז לידתו ושיצביע ליכוד גם אם חמור יעמוד בראשו וכו'. יש אנשים כאלה, אבל משקלם אינו כה גדול - והראייה הברורה לכך היא ההבדלים העצומים בתוצאות הבחירות בתוך זמן קצר, המוכיחים שיש אנשים רבים שמחליפים מפלגות וגושים.

Y. Welis

New member
בגין הוחלף כי הוא פרש מהחיים

הפוליטיים באמצע 1983, כנראה אחרי שחש שמוחו לא צלול עוד (בהחלט אצילי מצידו). לא זכורות לי הפרשות שסביב בחירות 84', להוציא את השתתפותם של ספי ריבלין בצד של הליכוד והגשש החיוור בצד של העבודה. זכור לי שריבלין והתעמולה של הליכוד שמו דגש על יוסי שריד והאנטי-פטריוטיות שלו (הוא היה אז אחד האנשים השנואים ביותר בארץ) ושל המבקשים לצאת מלבנון, וקישרו אותם באופן משכנע למצע של העבודה. קח דוגמא מהבחירות של השנה שעברה באמריקה. המועמד הדמוקרטי היה עשוי להיות הנשיא האינטלגנטי ביותר שהיה לאמריקאים מזה שנים (אולי אפילו יותר מקלינטון), ובלי ספק אחד המתאימים ביותר לתפקיד. אבל הוא הפסיד בגלל שהוא לא נתן תשובה לקמפיין של בוש, שעסק בדבר אחד בלבד: בנטייתו של קארי להחליף דעות. המסר חילחל ובסופו של דבר (יחד עם החשש מפני נישואים חד מיניים שכמסתבר הטריד מאוד את הלא-עירוניים), הכריע את הבחירות. לכן אני שב וטוען שהמניע הבסיסי ביותר הוא אמוציונאלי, שבד"כ מבקש כיסוי עובדתי ברציונאלי.

masorti

New member
מי אמר צ'חצ'חים ושין גימלים?...

בגין או דודו טופז? מה שבגין עשה הוא רק להעלות אל פני השטח את הבוז העמוק שרחש המימסד והציבור של מפלגת העבודה לבני עדות המזרח.

תותח9

New member
הסבר חלקי

בבחירות אלה היו שתי מפלגות ש"גזלו" קולות מהמערך - ר"ץ (שבבחירות 1981 קיבלו מנדט אחד) ו"יחד" של עייזר וייצמן, בעוד שהליכוד נפגע קצת פחות. אילו לא היו מפלגות אלה לוקחות קולות מהעבודה, ייתכןש התוצאה היתה נצחון יותר משכנע. אבל בכל זאת, עדיין אין לי תשובה מדוע הצביעו כה רבים לליכוד ב-1984, שהיה בשיא כשלונותיו, ללא אף הישג להצביע עליו, ועם מנהיג לא-כריזמטי כמו שמיר.

Boogieman

New member
מה שאני חושב זה

שבמשטרי נציגים שבהם הסחורה המוצעת בשוק הפוליטי היא, איך נאמר זאת, לא מן המשובחות, יש נטייה להצביע לא בעד מי שיעשה לי טוב אלא נגד מי שאני לא אוהב. אני יכול להבין את ההצבעה לליכוד, לציבור היה הרבה בבטן על שלטון מפא"י, על הנושא העדתי וההסטורי והגיוני שזה יבוא לידי ביטוי בקלפי. אני גם לא חושב שההצבעה ההיא היתה סוג של תאונה, ז"א, אני בכלל לא בטוח שהצבעה למערך היתה בהכרח הדבר הנכון וההגיוני. בעניין הרציונליות, לדעתי, התפיסה שהחלטות רציונליות הן בהכרח נכונות יותר מאשר החלטות שמתקבלות בצורות אחרות לא נכונה. אם בא לכם לעשות תרגיל קטן בדקונסטרוקציה אפשר גם להגיד שמדובר בתפיסה ייחודית לתרבות המערבית החילונית (הדיכוטומיה שכל מול רגש) וחדשה יחסית. בעצם, מדובר בפוזיטיביזם של המאה ה-19 כך שזאת לא אמת מובנת מאליה אלא תפיסה תרבותית מסויימת. ההחלטה למי להצביע היא תהליך מורכב מאוד והוא אכן כולל מרכיבים שבטיים (אגב, בשונה מהמקובל לחשוב, המצביעים השבטיים ביותר הם ליברלים אשכנזים) ואני לא חושב שיש טעם לבוא בטענות אל האנשים בגלל זה. זה בסך הכל משקף חוליים של חברה שבה קבוצות שונות, שאפשר די בקלות לאפיין אותן כלכלית, עדתית ומגדרית, מרגישות מקופחות ומאויימות. אם הפוליטיקאים יצרו מצב כזה עליהם לצפות שאזרחים יתמודדו אתו ע"י הצבעה למישהו "משלנו" או, מה שיותר נפוץ, הצבעה נגד ה"אחר" בלי יותר מדי ציפיות ממי שהם מצביעים בעדו. בנוסף, בישראל שלטה קבוצה פוליטית אחת במשך 30 שנה רצוף, לא בדיוק מה שהייתי קורא דמוקרטיה בריאה. גם אחרי המהפך היו לא מעט ממשלות אחדות (ממשלת אחדות, מרכז, ממלכתיות נתפסות כסימן ל"אחריות לאומית"), התוצאה היא שבפוליטיקה הישראלית לא התפתחו אלטרנטיבות אמיתיות אז מה שנשאר זה להצביע מסיבות פחות "רציונליות".

למעלה