בחירה חופשית

AlienSpirit

New member
לדעתי לא.

הן בתוך מסגרת החיים והן מחוצה לה (יהיה אשר תהיה) יש בחירה מותנת אך לא בחירה חופשית מוחלטת. בתוך מסגרת החיים יש לנו בחירה חופשית לקבל ההחלטות, יש סיבה ותוצאה ואנו יוצרים בפעילותנו את הסיבות לתוצאות. יחד עם זאת יש גורמים שאינם תלויים בהחלטות שלנו כגון פגם גנטי הגורם להיווצרות מחלה, כגון המוות עצמו. תומכי הגלגולים יגידו כי אנו בוחרים את גופנו לפני שנולדים אך גם במקרה כזה הבחירה תהיה מותנית ולא מוחלטת שכן לא עמד לרשותנו בעת ההחלטה כל הידע הנדרש. אילו עמד לרשותנו כל הידע הקיים היינו משתווים לאלוהים וכל תהליך הלמידה (אם בזה מדובר) היה מיותר. דרך אחרת להביט בנושא הוא אם נגדיר את הבחירה החופשית כזכות שניתנה ע"י אלוהים או ע"י הבררה הטבעית. אלא שאם נתנה הזכות מבלי ששאלו אותנו אז מדובר בהשתלה ולא בבחירה ואם ניתנה האפשרות לבחור בין בחירה חופשית לציות אזי מדובר בבחירה מותנית בין בררות מוכתבות. לא רק שלאלוהים קצת משעמם הוא גם קצת דיקטטור…

בחירה יש או אין?

תראו האמת שלי נראה שאין לנו כל כך בחירה חופשית ועזבו את אלוהים הוא לא קשור הוא בשמיים הוא לא פה ובכלל מישהו אמר שיש אלוהים? לפי דעתי אין לנו בחירה חופשית כי הרצון שלנו בעצם מושפע מהחברה האם לפי דעתכם זה נכון?

.m

New member
בחירה חופשית

בכל יום את בוחרת - מה ללבוש, מה לאכול, מה לומר ולמי. את גם בוחרת את מידת ההשפעה שתתני לחברה בחייך. אם ניקח את תחום האופנה כדוגמא - את יכולה להיות "פאשן ויקטם" מושלם ולקנות כל מה שסנדרה רינגלר אומרת כי זה "מאמם! מאפך!" (=קונפורמיזם מוחלט). את יכולה לבחור מתוך זה את הפריטים שנראים לך, ולוותר על אחרים (=אינדבידואליזם). ואת יכולה לבחור לא לחזור ללוק של האייטיז כי את חושבת שהוא מזעזע (=נון-קונפורמיזם). זה נכון לכל תחום שתבחרי. ולתשומת ליבך, דווקא אלה שנלחמים על הכרה בזכויותיהם, למרות שהם מיעוט, מביאים לשינוי מהותי (למשל הקהילה ההומו-לסבית, או ארגון 4 אמהות)
mai (בחירה נעימה)

Josh F

New member
הזכות לבחור במה שנבחר עבורנו

לדעתי הרצון שלנו מושפע משילוב של גורמים וביניהם גם החברה ובכלל, בחירה חופשית שמתייחסת לנקודה בזמן למעשה אינה בחירה חופשית בחירה חופשית לא ניתנה לנו מלידה לגבי דברים מהותיים לחיינו כמו המקום הגיאוגרפי, הלאום והדת של המדינה בה נולדנו המשפחה לתוכה נולדנו על ערכיה, המנטליות, מספר האחים, המצב הכלכלי, הסביבה החברתית, ההשכלה הראשונית, הנתונים הפיזיולוגיים, כמו המצב הבריאותי, המערכת החיסונית, הכושר השכלי, ועוד נתונים רבים שהשפיעו עלינו ועיצבו אותנו בילדותנו ובתוכם בגרנו. אז האם ניתן לומר שמעכשיו או מרגע מסוים בחיינו ניתנת לנו בחירה חופשית? אהוד ברק אמר שאילו נולד פלסטיני הוא היה טרוריסט

MelodicTruth

New member
פרדוקס הבחירה החופשית

אני חושב שיש לי דרך יותר טובה להוכיח את קיום הבחירה החופשית. נסכים שהזמן אותו אנו חווים זורם אך ורק לכיוון אחד, משמע שהווה=תוצאת העבר, עתיד=תוצאת העבר+הווה. אם אנו חיים ללא בחירה, וכל מעשינו מכוונים אל תכלית אלוהית עתידית, הרי שהעתיד הופך לסיבת העבר, ולא ההיפך! דבר זה הינו ההיפך המוחלט לרצף הזמן המוכר לנו, ולכן לא יכול להתקיים.

Grimsom

New member
ומה הבעיה עם סיבה תכליתית?

שהרי זה בדיוק מה שזה, כאשר העתיד הוא סיבת העבר - סיבה תכליתית. אולי בפועל זה דבר שאינו מתרחש (ואולי כן?), אבל זה רעיון שאינו זר למחשבה האנושית: הפיסיקה האריסטוטלית, ששלטה בכיפה עד למכניקה של ניוטון, הסבירה דברים, בין השאר, באמצעות סיבות תכליתיות.

Josh F

New member
בחירה חופשית = קיום אקראיות

מי שמאמין שקיימת אקראיות יראה פרדוקס בטענה שהיפוך כיוון הזמן יחזיר את הכל לאותה נקודת מוצא האומנם קיימת אקראיות? למשל, האומנם זמן מחצית חיים הוא סטטיסטיקה בלבד כלומר אפשר לחזות רק תוצאה כמותית לפי זמן? האומנם אין סיבה שאטום זה התפרק ולא אחר? לדעתי יש סיבה גם אם עדיין אין לנו את הכלים להצביע עליה אבל אני חושב שזה עניין של תפיסה של דברים ולא משהו שאפשר להוכיח

AlienSpirit

New member
ני מפריך את הטענה הזו

שכן טעות בקביעה שהזמן זורם לכיוון אחד. "חץ" הזמן כפי שמוכר לנו העובר מהעבר דרך ההווה לעבר העתיד הנו השליה שמקורה במציאות של המרחב-זמן הארבע מימדי שבה אנו חווים את חיינו.זאת אומרת,מבחינה פיזיקלית הזמן והמרחב אחד הם והם יחסיים למתבונן ותלוים במהירות. הדבר הוכח בתורת היחסות הכללית של אינשטיין. בנוסף, תורת הקואנטים והנגזרות שלה כגון תורת המיתרים מחזקים את הקביעה שהזמן זורם לכיוון אחד כשגויה. זאת ועוד, מסע בזמן אפשרית מבחינה פיזיקלית, הסיכוי אומנם אפסי אבל קיים. העובדה שהאדם לא מצא את הדרך לממש את האופציה הזו ועדיין לא מבין איך היקום פועל אינו מוריד מהייתכנות הפזיקלית. לסיכום, הזמן אינו זורם לכיוון מסויים ואילו ידענו איך יכלנו להעקם את המרחב ולהשתמש "בזמן" כרצוננו.

MelodicTruth

New member
יש לך כל כך הרבה טעויות

שיקח לי הרבה זמן לתקן. הפרשנות שלך לתיאוריות על זמן-מרחב פשוט לא מדויקות ולא נכונות.

AlienSpirit

New member
מי שטועה זה אתה

בהודעה סתמי שכזו, תוכיח את דבריך גם אם הדבר יקח לך הרבה זמן ועל תגיב בהודעות סתמיות כי הן פשוט בלתי רלוונטיות ולא תורמות כלום לדיון. הפרשנות שלי לא מדויקת ולא נכונה לדעתך, אז תוכיח.

בחירה- שווה קריאה

האם יתכן דבר כזה שאת מהות חיינו איננו יודעים? הבחירה החופשית חלק בלתי נפרד מחיינו אם באמת נחשוב על זה אין לנו בכלל בחירה כיוון שהכל מושפע מהחברה החברה מכתיבה לי את צו האופנה וכו' אז איפה הבחירה החופשית שלנו? ואני בכלל לא הבנתי איך אומרים שאלוהים יודע הכל מה יקרה לנו ואם הוא יודע כל-כך טוב זה כבר סימן שאין לנו בחירה או אין אלוהים בכלל שזו גם שאלה לפי עצמה אז איך יתכן דבר זה שאת מהות חיינו איננו יודעים שלפיהם כנראה לנו אנחנו חיים????

haimbert

New member
RE

החברה לא מכתיבה לך מה ללבוש אלא קובעת קווים כלליים לגבי אופנה, את יכולה להחליט בעצמך אם לעקוב אחריהם או לא. העובדה שהננו יצורים חברתיים איננה שוללת את מושג הבחירה החופשית אלא מצמצמת אותו כך שהבחירות שלך תמיד יהיו בעלות בסיס אך עם רבדים שונים מעליו.

Tatu4Taty

New member
אני חושב

שאף על פי שישנם סטטוסים שונים שאין לך אפשרות להשפיע עליהם בחיים והם נקבעים ספק באקראיות ספק במכוון בחיים עצמם ישנו מרחב לתמרון ובחירה וכך נקבעת לנו באישיות והמציאות הסובייקטיבית שאנו יוצרים לעצמו, החברה באמת מכתיבה "זרימה" מסוימת לכיוון כלשהו ע"י קביעת נורמות וחוקים אך עצם העובדה שאנו יצורים חושבים אנחנו יכולים להתעלם מקביעת החברה ובעצם ע"י כך להפגין יכולת בחירה חופשית.

מומלץ לקרוא

שווה לקרוא את המאמר הבא: http://www.kabbalah.info/hebkab/herut.htm הוא מדבר על חופש הבחירה והוא נקרא מאמר החרות

אמיר96

New member
מסע בזמן

אולי זה כבר מתאים לדיון אחר, אבל לי נראה שמסע בזמן אל העבר, הוא בילתי אפשרי לא רק מבחינה פיסיקלית אלא מבחינה לוגית. אם אתה חוזר לעבר אז אתה משנה אותו (מעצם זה שאתה נמצא בו). עכשיו אותה "פיסת" זמן ששיניתה חייבת לבוא במקום "פיסת" זמן אחרת שהיתה קיימת שם לפני כן, ועכשיו צריכה פשוט להעלם. אני לא רואה איך "פיסת" זמן יכולה פשוט להעלם, במיוחד - אם מישהו חווה אותה, שאז זה בבירור בילתי אפשרי. אין שום אפשרות להעלים חוויות שכבר נחוו כאילו לא נחוו מעולם.

פרדוקס הסבתא

מה יקרה אם תחזור אחורה בזמן ותהרוג את הסבתא שלך. במצב כזה, אתה בחיים לא תיוולד - אך אם לא תיוולד אז לא תוכל להרוג את סבתך, ואז כן תיוולד. וכך בעצם עד אינסוף. אחד הפתרונות לכך הוא שפשוט העולם יתפצל לשניים. (או שהוא בעצם כבר היה מפוצל לשניים) כך שבעולם אחד אתה חוזר אחורה ובעולם אחר אתה לא. בכל אופן הנושא אמנם בעייתי, אך לא בלתי פתיר. והזמן הוא אכן מימד פשוט אנו תופסים אותו (מבחינת רישום) רק בכיוון אחד. אני אישית מעדיף לא להיכנס להנחות הקשורות לפיזיקה כי כאן יש הרבה מקום לטעויות מהסיבה הפשוטה שאנחנו פשוט לא יודעים מספיק.

AlienSpirit

New member
לוגיקה ומסע בזמן

מבחינה "לוגית" האטת הזמן היא בלתי אפשרית אך בפועל מבחינה פיסיקאלית הדבר הוגדר בתורת היחסות והוכח אין ספור פעמיים, בין השאר באמצעות שעונים אטומיים, אחד שנשאר על פני האדמה והשני שטס במהירות גבוהה. לוגיקה זה דבר סובייקטיבי ומתייחס לדרך שאנו תופשים או מסוגלים לתפוש את המציאות. לא כל מה שנראה לנו "לוגי" אפשרי ולהפך, דברים שלא נחשבים לוגיים דווקא אפשריים מבחינה פיסיקלית גם אם אין לנו את הידע והטכנולוגיה המספקת ליישם אותם. אפשר להזכיר את עבודתם של הפיסיקאים קיפ ת'ורן, מייקל מוריס ואולבי יורצבר המבוססת על פתרון משוואות תורת היחסות של אינשטיין בדרך שמתיר "חורי תולעת עבירים" מבלי לחולל כל חוק פיסיקלי ידוע. לא רק שמצאו שהמסע בזמן אפשרי, אלא שגם לא נמצאו הפרדוקסים של מסע בזמן הכל כך מוכרים. במקום לולאות זמן סגורות שיחוללו מסלולים התחליים בעלי מכפלות אפס (כלומר בלתי אפשריים) נתגלו לולאות זמן בעלי ערך שמתפרשים כמגשימים את העבר ואינם משנים אותו או מעוררים פרדוקסים.

haimbert

New member
בלוגיקה אין דבר כזה שאין דבר כזה :-

"מבחינה "לוגית" האטת הזמן היא בלתי אפשרית אך בפועל מבחינה פיסיקאלית הדבר הוגדר בתורת היחסות והוכח אין ספור פעמיים, בין השאר באמצעות שעונים אטומיים, אחד שנשאר על פני האדמה והשני שטס במהירות גבוהה". מכיוון שמדע תצפיתי קודם ללוגיקה,אם דבר זה הוכח אזי הוא יהפוך להנחת יסוד שעליה תוכל להיבנות מערכת לוגית שכן תאשר אותו ותתן לו לגיטימציה.

למעלה