בוקר טוב

haurora

New member
בוקר טוב

באמתחתי שתי שאלות: האחת: איך לומר תיאטרון ברבים - תיאטרונים או תיאטראות או שניהם נכונים השניה: פריסה ופרישֹה - מתי משתמשים בזה ומתי בזה ואם יש הבדלי משמעות בין השתיים מודה לכם אורורה

תאתרון מיונית, לכן פחות מחיב.

בתלמוד ובמדרשים הריבוי תמיד בסיומת ת. אבל כך גם קירקסאות ובעברית חדשה אין היית מרבה? דוגמא מויקרא רבה: הלל הזקן... אמרו לו תלמידיו: רבי להיכן אתה הולך? אמר להם: לעשות מצוה. אמרו לו: וכי מה מצוה זו? אמר להם: לרחוץ בבית המרחץ. אמרו לו: וכי מצוה היא? אמר להם: הן, מה אם איקונין של מלכים שמעמידים אותו בבתי טרטיאות ובבתי קרקסאות, מי שנתמנה עליהן הוא מורקן ושוטפן, ... אני שנבראתי בצלם ובדמות {בראשית ט ו] על אחת כמה וכמה

dorgad

New member
פרישת כנפיים - לגמרי מוחשית

וכך גם פרישת מפה על השולחן, וגם מפרשי הסירה. האמת היא שיש די הרבה בלבול בעניין - לפחות ככל שידיעתי משגת. בכל אופן, לפי מילון ספיר, ניתן לפרוש או לפרוס בכל הפעולות, למעט חיתוך לפרוסות - שזה לפרוס בלבד ופריסת חובות. אפילו שלום ניתן לפרוס או לפרוש (פריס(ש)ת שלום. ואילו מפרשי הסירה לא ייכתבו ב-ס'. גם לפי אא"ש יש מילים/פעלים שניתן לכתוב גם ב-ס וגם ב-ש שמאלית, וגם הוא גורס מפרש בלבד. בשני המילונים יש דוגמאות, אך נראה לי שהן לא מכסות את כל האפשרויות. מבלבל? נכון. אולי עובד האקדמיה יואיל שוב לעשות לנו קצת סדר בבלגן. דור

במקרא פרש , ש שמאלית, תמיד

משמעותו לשטח, כגון לפרוש בגד או רשת [חוץ משני מקרים שלא ברור אם במובן הזה או במובן פרס). פרס, למרות שבד"כ אין בעברית הבדל בין ס לשֹ, היא כנראה מלה נפרדת ומופיעה במובן "לבצוע" רק פעם אחת בישעיהו "הלא פרס לרעב לחמך". לכן פריסת כוחות שבלינק- טעות. ועוד אותן אותיות שרש אבל נראה לי במובן אחר, פרסה של בהמה. ועוד מובן, שם של עוף טורף [ברשימת העופות הלא כשרים].

or99

New member
איפה הטעות?

למעלה באתר נכתב שם השימוש המקובל *היום* לדעתו. את *המקורות* הוא הביא רק למטה במסגרת. שם במקורות ניתן לראות שבשתי המשמעויות משמש הכתיב הן בש' והן בס', כך שללשון ימינו אנחנו יכולים לבחור.

לדעתי אלה שני שרשים שונים

ולכן פורשים כוחות כמו שפורשים רשת. אבל אחרי המישמש שבתלמוד אני מתקשה להגן על עמדתי. ועוד קושי, שאין במקלדת ש שמאלית.

haurora

New member
תודה רבה לכולכם

הבנתי פחות או יותר את האבחנה ביניהן, אבל הבנתי גם שהגבול ביניהן הוא מאוד דק, ועדיין במובנים מסוימים הן משמשות בערבובייה. עזרתם לי מאוד ונעזרתי גם בקישור. שוב תודה אורורה

למעלה