בוקר מאוחר לכל המתכתבים ../images/Emo6.gif../images/Emo3.gif../images/Emo13.gif
אתמול שחיתי בים ההודעות - התגובות שלי הן: לכל החדשים - ברוכים הבאים. לכל מביאי האתרים - יבורכו מאמציהם לכל העסוקים - עיסוק נעים לכל... לכל.... שיהיה לכם יום טוב. ולכל דוברי האידיש שבפורום שלנו וגם לאלה שרוצים ללמוד - משהו נחמד שקבלתי בדואר:רגע לפני שהאידיש עומדת למות כדאי לצטט כמה פנינים לפני שילכו לאיבוד כי ההבדל בין עברית לאידיש כמו בין יהודי לגוי שעושה קידיש. לא שיש לנו משהו נגד העברית, להיפך - שפה מגניבה אבל חסר לה משהו מן הרכות והענווה. האם הכלב יכול להחליף את ההוּנְט? האם לִבְריאות יכול להחליף את ה- זַייט מִיר גִיזוּנט? האם השקל יכול להחליף את הפוּנְט? ואם נמשיך באותו השוונג: האם האהבּל יכול להחליף את ה- גרוֹבֶּר יוּנְג? אז אל תנסו לשכנע שהאידיש והעברית הן קרובות משפחה העברית קרובה לאידיש כמו שאני קרוב של איינשטיין - "מַיין בּוֹבֶּה אוּן זַיין זַיידה לִיגְן אִין דרֶערְד בַּיידֶה" הגאווה הלאומית שלנו אומרת כל בוקר אני בארץ, טוב בארץ, אבל באידיש זה נשמע: "אִיך בִּין אִין דרֶערְד, גוּט אִין דרֶערְד" שימו לב, לא לחינם אומרים שבאידיש זה מצלצל יותר טוב, כי אידיש שפה מצחיקה, מתוקה, מפנקת. כששמועים בדיחה, גם לצחוק אי אפשר בשקט. שימו לב איך כל שם או מוצר מקבל סיומת מפנקת של "לֶה" - יענקל´ה, דובל´ה, מוישל´ה, אברמל´ה. למספרים קוראים שֶּׁרַלֶ´ה, לשערה קוראים הֶרַלֶ´ה, בית זונות זה בֶּרַלֶ´ה, לב זה הֶרְצַלֶ´ה, חתול זה קֶצַלֶ´ה, ועל טיפש אומרים סתם אַ פֶּצַלֶה אם עדיין לא קראתם את זה - להנאתכם ואם אתם מכירים תהנו שוב. offe