בוקר טוב,שתי שאלות לי

בוקר טוב,שתי שאלות לי

כבר בערך חודש צמחונית,בתהליך של מעבר לטבעונות.

שאלה אחת- אני אוכלת ירקות מבושלים , אבל לא חיים (קר עכשיו, לא בא לי ..)-זה בעייתי ? (מבחינת ויטמינים וכו')
שאלה שניה-קראתי כאן שממליצים לקחת B12 - לכולם? צריך בדיקות דם קודם או פשוט לקחת? זה תלוי במה אוכלים,לא? אשמח להסבר

תודה

אלמוג86

New member
כמה תשובות....

שאלתך הראשונה- תמיד כדי לגוון בין ירקות מבושלים לירקות טריים.
מסיבה מאוד פשוטה, חלק מהוויטמינים נהרסים בתהליך הבישול וחלק להפך, משתחררים בתהליך והופכים לקלים יותר לספיגה ....
בדיוק כמו שכדי לגוון בתוספי שמן/לימון לסלטים. כל אחד מהם משחרר או עוזר לספוג ויטמינים שונים מהירקות.
(בעצם יש ויטמינים כמו לדוגמה וטמין D שמסיסים בשמן ובלעדיו לא יצליחו להיספג ויש וטמינים ששמן עלול לגרוע מהספיגה שלהם.)
אני אנסה לברר קצת יותר מדויק מאוחר יותר כשכימאי הבית יתעורר... :)
B12 עד כמה שאני יודעת העודפים שלו פשוט מופרשים החוצה והספיגה שלו מאוד לא קלה.
אבל רופאים משנים את המינונים של התוסף לפי חסכי הגוף.
יש שימליצו על אחת ליום (לאנמית בעייתית שכמותי)
ויש שימליצו אחת לשבוע.
אישית בנושא הזה הייתי מתייעצת עם רופא,, ואם כבר דוקרים אותך.
תבקשי בדיקות כלליות של ויטמינים, כולסטרול ועוד כל מני מדדים בסיסיים מהרופא למעקב עקב השינוי בתזונה.
(אצלי לדוגמה, גילו חוסר בוויטמין D שיותר נפוץ ממה שחושבים בימינו. ולאומת זאת גילו שהכולסטרול הרע ירד פלאים ללא תרופות-ממצב שהצריך תרופות, רק משינוי בהרגלי תזונה)
לגוף לוקח זמן להתרגל לשינויים בתזונה ותמיד כדאי לעקוב אחריהם, כדי להיות עם יד על הדופק.
וכמובן ממליצה בחום, להתייעץ עם דיאטנית קלינית.
לפחות לתחילת התהליך, כדי ללמוד איך לעשות זאת כמו שצריך.
(מצד שני, יש שהיו קוראים לי פדנטית ומגזימה בנושא)

מקווה שהצלחתי לעזור, אני עוד לא ותיקה בתחום.
ובמהלך אותו תהליך כמוך :)
המון המון בהצלחה.

כמה הערות

מכיוון שאין B12 בתזונה צמחית, טבעונות מחייבת לקיחת תוסף. אם אין חוסר אפשר לקחת פעמיים-שלוש בשבוע ולא כל יום, אבל תמיד צריך לקחת. לקיחת התוסף בטבליות מתחת ללשון זאת הדרך הבטוחה והיעילה ביותר לספוג את הויטמין.

מעבר לזה יש לציין שלא תמיד יש קשר בין אנמיה למחסור ב-B12. בחלק מהמקרים זה נכון אבל לפעמים אנמיה היא פשוט אנמיה כלומר חוסר ברזל. ואז לקיחת תוסף של B12 לא תעזור וצריך לקחת תוסף ברזל. (אני לא אומרת שזה המקרה אצלך, רק חשוב לי להעיר באופן כללי כי הרבה נוטים להתבלבל בעניין הזה וכשמתגלה אנמיה אוטומטית מנסים לפתור אותה ע"י לקיחת תוסף B12 כאשר למעשה חשוב קודם לבדוק מה הסיבה האמיתית לאנמיה).

אלמוג86

New member
הערות חשובות.

את בהחלט צודקת בהערות שלך, שחכתי להציג אותן. אבל זו הייתה הכוונה שלי בבדיקות אצל רופא שידע להבחין במה חסר.
לי כמו שכתבתי יש אנמיה בעייתית, כיוון שהיא לא מתבטא פשוט בחוסר של ברזל, אלה שילוב של דברים שונים.
שלא קשורים לתזונה שלי.
פרט לכך שבעבר נתקלתי בכמה מאמרים וגם כמה רופאים שהסבירו לי, שהספיגה של B12 טובה יותר אצל בעלי תזונה צמחונית וטבעונית. כי מרכיבים שונים בבשר מפריעים לספיגה שלו.
הסיבה שאנו צריכים כיום תוספים של B12 לא נובעת מכך שאנו לא אוכלים בשר, כי גם בשר לא עשיר במיוחד בB12.
אלה בהיגיינה הגבוה שלנו כיום.
הדרך הטובה ביותר לקבל B12 היא ב(אזהרת עודף מידע) עיכול של צואה של חיות אחרות.
B12 מיוצר בגוף בסוף מערכת המעיים ולכן לא נספג היטב מיצור עצמי.
באכילת צמחים שלא שטופים היטב, היינו מכניסים לגוף הרבה יותר B12 מבאכילת מוצרים מהחי.

motior

Member
הספיגה של B12 יותר טובה אצל טבעונים?

אבל ספיגה ממה? B12 לא קיים במזון מן הצומח.
אז ספיגה מכדורים?

נראה לי שהיא התכוונה מהכדורים

שזאת באמת הספיגה הכי טובה, אף יותר מבשר.

אלמוג86

New member
אכן

בהחלט התכוונתי לכדורים.
היות שהיום אנחנו לא ממש נשכול לצרוך את המקור שבעבר היה העיקרי לויטמין....
והוא הפרשות של חיות שונות על מזון צמחוני שלא נוקה היטב.....

אהבה 32

New member
את יכולה

לאדות מידיי פעם ירקות וכך ישמרו הויטמינים- גזר , קישוא , בצל, סלק ואולי פלפל ( איתו אין לי נסיון באידויי.)

הכי נוח עם סיר פסטה

אם אין בנמצא
אז שושנת אידוי
שושנה מנירוסטה שהגודל שלה מתכוונן
שמים אותה על סיר בתוכו מים
כך שאליה יגיעו רק האדים מהרתיחה
ולמעלה מניחים את הירקות שרוצים לאדות.
השושנה עולה משהו כמו 30-40 ש"ח.
לי יותר נוח עם סיר פסטה שיש לו מסננת מובנית, שבאה בתוך סיר בו ממלאים את המים.
אני ממלאה מים נמוך מגובה המסננת וכך מקבלת אפקט אידוי.

ככה פשוט...

Gidi Shemer

New member
ירקות מאודים זה אחלה.

אל תשכחי עם זאת את מה שאלמוג כתבה לך בהתחלת השרשור- כל עוד את אוכלת גם ירקות טריים אין שום בעיה (ולהיפך) בבישול ירקות. יש בבישול איבוד של ויטמינים מסויימים (ולכן כאמור, חשוב לאכול גם ירקות טריים), אבל מעבר לכך אין שום בעיה בבישול. תאכלי הכל, טריים,מאודים, מבושלים- הכל טוב.

למעלה