בונסאי, זרעים ושתלים...

בונסאי, זרעים ושתלים...

ערב טוב, ולטר פל, שוב בדרכו הבוטה, כתב מאמר בפורום בחו"ל לדעתי בעל חשיבות מרובה, בעיקר למתחילים שבייננו. מצאתי לנכון לתרגם אותו בתרגום חופשי וגם להעלותו כלשונו. "חברה, האם אתם רק כותבים ולא קוראים את המאמרים? רק מומחה בבונסאי יכול לעשות בונסאי מזרע. אם אתה מתחיל מזרע תרכוש את הניסיון (לגדל עץ בונסאי מזרע) רק לאחר כחמש עשרה שנה. ואז תחיל מחדש עם השתילים החדשים. הניסיונות הראשונים שלך לא יהיו "שוהין" (בונסאי בגובה עד 20ס"מ) יפים. לא תלמד בונסאי ע"י הכנת שתילים ויחורים. אני עושה מאות סדנאות בכל העולם, ונפגש עם אלפי מעריצי בונסאי. באופן כללי אלו שעוסקים בזרעים הם באופן ברור מתחילים גם אחרי הרבה שנים. הם חושבים שיש להם שנות ניסיון. אולי, אבל רק בגננות. עם מעט יוצאים מהכלל אלו העוסקים בשתילים אין להם כל מושג בבונסאי. גם אני עוסק בשתילים באופן שוטף, כמו עגבניות, חסה, פרחים וכ'. וזה ממש כף. בברכה, ולטר פל היעד ברור – הדרך אינה מוכרת..עדיין. " Are you guys only writing and not reading all these threads? Only a very experienced bonsai person can make a very good bonsai from seed. If you start with seeds you will have the experience required after about fifteen years. Then you can start all over again with new seedlings. Your first treys will NOT be nice shohins. You will NOT learn bonsai by doing seedlings or cuttings. I am doing hundreds of workshops all over the world, meeting thousands of bonsai enthusiasts. As a general rule, those who do seedlings are outright beginners even after many years. They think they have years of experience. May be, but only in gardening. With some few exceptions those with the seedlings have no clue of bonsai. I also do seedlings on regular basis, like tomatoes, lettuce, flowers etc. and it is a lot of fun. __________________ best regards Walter Pall http://walter-pall.de the destination is clear - the path is unfamiliar .. yet ________________________________________

shnir

New member
חסה,עגבניה וכו'

מאמר מעניין, שכמובן נובע מניסיונו הרב של וולטר פל, אך עדיין חשוב לזכור ששתלנות היא חלק בלתי נפרד מאומנות הבונסאי וגם יצירת עץ בונסאי מזרע/יחור היא טכניקה חשובה בשילוב עם שיטות גידול אשר יתנו תוצאות בזמן מהיר יחסית (שתילה בקרקע/ דישון מסיבי / גידול במכלים גדולים ועוד).

אולמוס

New member
זרעים ושתילים

גישה מעניינת. כמי שמתנסה גם בזריעים וגם בייחורים גם אני מוצא ששילוב בין התהליכים ע"מ ליצור בשלב זה או אחר תשתית לעץ בונסאי בוגר הוא לטעמי הדרך האופטימלית והמעשירה את המגדל בנסיוןגם סביב נושא הבונסאי. במחשבה שניה - אני נוטה להיות יותר קשור לבונסאי שעיצבתי מגיל נביטה או סמוך לה, אבל אם יש ייחור מוצלח שהפך ברבות השנים לבונסאי עם "נוכחות" גם הוא יזכה ליחס לא פחות טוב.... בסופו של דבר לדעתי - האמת נמצאת איפהשהו באמצע...

tanei 1

New member
זרעים ושתילים

בגיל מסויים ולא אנקוב מהו...צריך כמות גדולה מאד של אופטימיות על מנת לזכות לראות בונסאי עם 'נוכחות,...מזריעה...אלא מה אסור לאבד תקווהֱ, אני אישית הולך על YAMADORI או משהו יותר גדול מאשר נבטים קטנים איתן.

udiraz1

New member
לא מסכים בכלל

אמנם אני עצמי פרה-פרה-התחלה-של-בונסאיסט, וראיתי תמונות של יצירותיו הבאמת מופלאות של וולטר פל, והוא ללא ספק אמן דגול, אבל לדעתי, אמירה שכזו מפספסת את מהות הבונסאי. הבונסאי, לדעתי הוא לא התוצאה הסופית, שהרי אם כך, רבים לא היו נהנים מהבונסאי שלהם, משום שהתוצאה הסופית יכולה לקחת הרבה יותר מתקופת חיי אדם... מהות הבונסאי, היא הדרך עצמה. פשוט, לראות את העץ מתעצב מול העיניים, כל שנה, כל עונה, כל חודש הוא מקבל צורה מעט שונה ועם זאת - חדשה. זוהי המהות בעיני. לכן, זה בכלל לא משנה אם אתה מתחיל את הבונסאי שלך מזרע, מייחור, או מעץ שמצאת בדרך. יום טוב, אודי.

uribz

New member
פרה קדושה

אמר מרק טווין פעם שאת הסטיקים הכי טובים עושים מבשר של פרות קדושות. לא פעם יש לי חשק לעשות סטיק ממה שוולטר פל מפיץ, עם כל הכבוד והערכה שיש לי למומחיות שלו בבונסאי. אני מסכים במאה אחוז עם מה שאודי אומר. וולטר פל אומר בכניסה לאתר שלו: "בונסאי זה לא ההובי שלי" - יעני, אני מקצוען ולא מחפף, ובונסאי זו דרך חיים בשבילי. ואז הוא כותב "שכל עניין הבונסאי זו הצפייה" (במאמר המעניין הקודם שמשה הביא לעיוננו)ועושה רדוקציה לכל התחביב הנפלא הזה לאקט הפסיבי הסופי. בשבילי (הקטן, החובבן) בונסאי זה טיפוח, התלהבות מכל ניצן שיוצא מההשרשה של הייחור, או נביטה וכל אקט אחר של טיפול יום-יומי. ובאשר לדברי איתן - דווקא בגיל מתקדם שווה יותר להינות מהדרך עצמה מאשר מציפייה לתוצאה הסופית (אם יש בכלל דבר כזה).

amihaye

New member
וולטר פל וכדורגל:

משום מה יש לי הרגשה שוולטר פל מנסה להפוך את העיסוק בבונסאי ממיכלול שלם של דרך חיים למקצוע טכני גרידא. בערך מה שעושה נבחרת גרמניה לכדורגל. כמובן שתחת ידיו יוצאים עצים מופלאים,ואני מכבד את דרכו, אבל אותי מעניינת גם הנשמה. אני עם ברזיל
עמיחי

jarnon

New member
וולטר צודק!

וגם רוב אלו שהוסיפו לשירשור צודקים. תקראו שוב מה הוא כותב -אלו שעושים בונסאי (רק) מזרעים לא יגיעו לתוצאות ממש טובות. אבל אם אתם עושים בונסאי גם מיחורים, שתילים ימאדורי ועוד, ונהנים מזריעה (חסה , צנון אורנים ואלונים) אז אין בזה כמובן כל רע, ואולי תגיעו פעם לרמה של וולטר פאל.. אין , לדעתי שום סתירה בין הדברים , הבונסאי הוא אחד וצורות רבות להנאה ממנו. לכן גם הסקר שנערך כאן לאחרונה "ממה אתה נהנה יותר" הוא חסר משמעות - כל אחד לפי צרכיו וכל אחד לפי יכולתו (לאלו שזוכרים).. בברכה יונתן

מיקוד השאלה

מהו בונסאי? האם הוא שונה עבור כל אחד? האם כל אחד יכול להגדיר את ה"בונסאי" שלו? נראה לי שרבוי הדעות לעיל כרבוי ההגדרות של מהו בונסאי. מנסיוני- ככל שאתה יותר מומחה בתחום הבונסאי ההגדרה הולכת ומיצתמצמת. קשה להגדיר אדם קר ווחסר לב בעיסוקו בבונסאי, אדם שעורר מחלוקות רבה בהגדרתו לבונסאי: "עץ קטן במיכל הנוגע ללבי", אדם שמעצב לעיתים כנגד כל הכללים הקלאסים היפנים. במחשבה שניה - אולי העיסוק בבונסאי - ובטח בשלב בו כולנו נמצאים דרוש קפדנות ומיקצועיות יתר. לי אישית קשה לי מאוד לקבל את הסלחנות והחיפוף בטענה של השקעת לב. יותר קשה לשמוע דעות פסקניות מגדולי מעצבי הבונסאי הישראלי. מישהו בפרום זה אמר פעם - קצת ענווה. אולי במקום להתיחס באופן אישי לכל דעה כדאי לעשות קצת חשבון נפש, לראות מהה ההשגים שלנו ולמה - וללמוד

tanei 1

New member
פרה קדושה ועוד...

בבואנו לבחון סיבה להנאה אותה אנו מפיקים "מהדרך עצמה או התוצאה הסופית "וכו"...אנו מוצאים שיש שוני בין הנאה מסויימת להנאה אחרת. ראשית עלינו לבחון את ההנאה אותה אנו מפיקים מדבר שיש בו תועלת לעצמנו,(ולא מתוך אגואיזם חס וחלילה),אלא הנאה התלויה מנוכחות הדבר הגורם אותה בעצם הנוכחות שלו. כלומר:ההנאה מן המועיל אינה קיימת ברגע שהמועיל עצמו איננו קיים, ובנוסף לכך קיימת גם ההנאה מן היפה וקיים הדחף של התצורה, ולכן, אין ברירה אלא לציית לחוקי ההגיון ולבחון את כללי המשחק של המציאות. לפי-כך,בגיל המתקדם,הדבר הטבעי הוא לטעמי האישי בלבד, ליצור תנאים מקדימים יותר על-מנת להשיג מבנה יפה יותר לצמח אותו אנו מגדלים,ולכן-ישנה כאן חשיבות יתרה לגודל הצמח! באשר לשאלה של "התוצאה הסופית והפרה הקדושה"-אזכיר כאן רק כדוגמא ,כי באמנות הפלסטית תחום שעסקתי בו בעבר,כבר מזמן שברו את הכללים הנוקשים כגון:טונליות,חומריות,צורה,חלל,פרספקטיבה וכו"... והווי-אומר:אין יותר פרות קדושות",יחד עם זאת,באם באמנות הפלסטית קיים השלב בו האמן יודע שעל- מנת שהיצירה תהפוך לדבר המוגמר, הרי שזהו השלב בו כל כתם, כל נקודה וכל קו מיותר יהיו בבחינת "כל המוםיף גורע" לא כך הדבר הוא באמנות הבונסאי!!! והשאלה הנשאלת היא- האמנם יש בכלל שלב אשר כזה? מתקדם ככל שיהיה גם בשלבים המתקדמים ביותר של תהליך היצירה,האם אפשר יהיה לומר בצורה החלטית, מתי הבונסאי הינו "תוצאה סופית"? מסופקני...איתן

tanei 1

New member
פרה קדושה-הבהרה

הדברים הם כמובן תשובה לאורי -"באשר לדברי איתן דווקא בגיל מתקדם"... בנסיון להסביר את בחירת סוג הצמחים לפי העדפות ושאיפות שלי וכיצד אני רואה זאת " דווקא בגיל מתקדם" ... אני מקוה שהצלחתי להמחיש זאת, ואני מאחל לכלם להינות מן הצמחים כל אחד לפי ראייתו את היופי של הטבע בכללו והיופי הגלום ביצירות השונות והסגנונות השונים של עולם הבונסאי-איתן

למעלה