בולים מאוסף ה"לא אוסף"

הנומן

New member
בולים מאוסף ה"לא אוסף"

כמו רבים מהאספנים כאן, אני מודה ומתוודה כי אני מטפח אלבום בולי "לא אוסף". לעיתים, אני רואה סדרת בולים או בול בודד שאינם שייכים לאחד מנושאי האיסוף שלי, אך מה לעשות - העיניים כלות והלב רוטט למראה הבולים. במקרה זה, אני לא עושה חשבון (מלבד חשבון כלכלי, כמובן) ואני מצרף את הסדרה לאוסף ה"לא אוסף" שלי. אין לי הרבה בולים באלבום ה"יפים", אך מה שיש הוא מאוד מיוחד בעיניי ולא אגזים אם אומר שבחלק מהמקרים אני חושב שמדובר ביצירות אומנות בולאית ממש.

כזו הייתה סדרת הבולים מספרד. מדובר בסדרה בת שישה עשר בולים בנושא מלחמות שוורים. מדובר בבולים בעלי עיצוב מרשים שנעשו בסגנון החריטה (engraving), דבר המעניק לבולים ערך מוסף בעיני. לא התאפקתי ורכשתי את הסדרה. הנה היא לפניכם במלוא תפארתה. בגלל גודל הסדרה אעלה אותה בשלוש תמונות נפרדות.

הנומן

New member
והחלק האחרון

ששת הבולים הנוספים מסדרת מלחמות השוורים.

להתראות
אלי

נימבו

New member

h a d i 1

New member
בהחלט בולים "שווים" להיכנס ל"לא אוסף". בהחלט

רמה יפה של "לא אוסף". כן ירבו. תהנה ותודה.

rachelea

New member
יפה הסדרה כזיכרון למלחמת השוורים

וטוב שאומנות, שיש בה אכזריות לשמה בצד עידון תנועות המטאדור, נאסרה בספרד.

הנומן

New member
רחל'ה

האם מלחמות שוורים אסורות בכל ספרד או רק בקטלוניה? חשבתי שישנם עוד מקומות שמותר לערוך מלחמות שוורים.

rachelea

New member
צודק....

אכן טעיתי.
מלחמת השוורים נעצרה בקטלונה (ובבירתה - ברצלונה) ולא
בכל ספרד.
טוב, הקטלונים נחשבים כתרבותיים ואניני טעם.
הראיה: המשחק הלאומי הקטלוני הוא משחק בפורפרה.

להלן גלוית מירב (כמעט. חסרה בה חותמת מתאימה).
הפורפרות הן סמלו של מוזיאון הצעצועים של קטלוניה הנמצא
ב-Figueres (חמש דקות ממוזיאון דאלי).

הבול הינו מתוך סדרת "צעצועים" שהונפקה בספרד.

בדרום אמריקה הקורידה נפוצה

הארנה בלימה בירת פרו.
בארגנטיה .בואנוס איירס. הארנה ממש מפוארת.

צ'י

תפקידם של העיגולים.

יש להם מספר תפקידים .
הסימון הוא ליופי ולהרשים בגודל של הארנה.
הקו הלבן מסמן למטדור שהו מתקרב לגדר.

קראתי בוויקפדיה תאור של מלחמת שוורים.
אוסף כזה של שטויות ושקרים לא שזפה עיני מזמן.

צ'י

רק מתוך סקרנות - איך יודעים שהבולים יוצרו בטכניקה של חריטה?
- האם זה נחשב למשהו יוצא דופן? באיזה טכניקה מדפיסים בולים בדרך כלל?

הנומן

New member
בולים חרוטים (Engraved)

ניתן להבחין אם בול הוא חרוט (Engraved) ע"י הסתכלות בהגדלה בבול. רואים שהתמונה בנויה מחריצים.

בשיטה זו, החרט (Engraver) חורט את תמונת הבול על גבי לוח העשוי נחושת או פלדה רכה (או חומר רך אחר) הנקרא "מטבעת"(die) .

לאחר החריטה, מטביעים את התמונה שעל המטבעת לצילינדר פלדה מספר פעמים רב (תלוי כמה בולים יש בגליון) וממנו מעבירים את תמונות הבולים לפלטת הדפסה העשויה פלדה, וממלאים בצבע. הצבע נכנס בין השקעים שנחרטו וסכין מיוחדת מנקה את עודפי הצבע שלא נכנס בשקעים. פלטה זו משמשת להדפסת גליון הבולים. שיטת הדפסה זו מכונה "הדפסת שקע".

אם תסתכל בהגדלה עם זכוכית מגדלת בשטרות כסף שגם מודפסים בשיטה זו, תראה שהתמונה בנויה מנקודות ומחריצים שנחרטו על ידי החרט. אני מצרף בול חרוט שבו רואים בבירור את החריצים.

בולים חרוטים אינם נחשבים יוצאי דופן. עד בערך שנות השבעים הונפקו הרבה בולים חרוטים בעיקר ע"י צרפת ומושבותיה אך בעוד הרבה מדינות. כיום, בולים חרוטים נדירים יותר (בגלל התפתחות שיטות דפוס פשוטות יותר) אך יש עוד מדינות המקפידות להנפיק בולים אותם בגלל יופים המיוחד למשל, צרפת מקפידה עד היום שלפחות חלק מהבולים המונפקים יהיו בשיטה זו.

הנומן

New member
קישור לשרשור בנושא בולים חרוטים

בקישור הבא, שרשור בנושא בולים חרוטים בפורום בולים בו יש מספר רב של דוגמאות לבולים חרוטים בהגדלה. שים לב כי השרשור שהחל בינואר 2010 עדיין פעיל ועדיין יש תגובות והוא מתפרש על פני 59 עמודים!!

Engraved Stamp Beauties

Suki333

New member
תודה. שמחתי ללמוד. מה גם שאני בתקופה של

התעניינות מעמיקה (במקצת) בהדפסים.

הנומן

New member
לשוקי

שוקי שלום

אם את מתעניינת בנושא, כדאי בתור התחלה לקרוא את ההסבר הקצר בויקיפדעה בנושא דפוס שקע.

במהלך עיצוב הבול, חריטתו ועד להדפסתו הסופית, עובר הבול הרבה שלבי הגהה. יש לי מספר פריטים משלבים שונים של ההגהות. הפריט המצורף הוא הגהת מטבעת (sunken die proof). זוהי הדפסת הבול על נייר קרטון עבה העוברת לאישורו של החרט שהכל תקין. החרט, לאחר הבדיקה, מוסיף את חתימתו. פריטים אלו נדירים יחסית מכיוון ויש מספר עותקים נמוך מכל הגהה.

הנומן

New member
הגהת צבע

הנה דוגמא להגהה נוספת, הגהת צבע. לפני הדפסת הבול הסופי, מדפיסים אותו במספר צבעים שונים בכדי לבחור את צבעי הבול המתאימים והסופיים.

למעלה