בוטנים- כתזונה

אבי 122

New member
בוטנים- כתזונה

על בוטנים קראתי דברים שונים ומנוגדים.
מעניין אותי לדעת, מה אתם חושבים בנושא זה ?

תודה
 

נעמי66

New member
הדרך הטבעית (שלטון) על בוטנים

לפי דרך זו -
הבוטנים אינם מומלצים למאכל - הם מזון מרוכז, קשה לעיכול, ובעלי תגובה חומצתית. הם מכילים כמויות גדולות של חלבון, שומן ועמילן, וניתנים לעיכול רק אחרי קלייה. החימום בשעת הקלייה הופך אותם למזון מזיק - השומנים הופכים לרוויים. (מתוך "תזונת האדם ובריאותו" מאת יצחק בן-
אורי)
 

michaelgor

New member
זה כמו רעל הנחש

בכמות נכונה מרפא ובכמות מגזימה הורג. כל דבר בטבע יכול לרפא או להזיק. תלוי במשתמש
 

יעל ND

New member
לעומת אגוזים מסוגים אחרים,

יש המון אנשים רגישים אליהם,
הם גם חשודים בהחמרת אקנה ומגרנות.
בנוסף, בתנאים לא נכונים של אחסון בוטנים נגועים בפטריות/חרקים קשים מאד לגילוי. ובנוסף עלגביהם נוצרים רעלים (אפלוטוקסינים) שפוגעים בכבד.
והם גם מכילים חוסמי אנזימי עיכול חלבונים.
מצד שני בוטנים עשירים מבחינה תזונתית ופחות יקרים.
הם מכילים: 40-60% שמן, 20-37% חלבון, הרבה ויטמיני B, הרבה ויטמיני E, הרבה קליום, פוספורוס, ברזל ונחושת.
למסכנה: אם אין אלרגיה ורגישות ואם אין אקנה - עד 10 בוטנים ביום - זה טוב.


. .
 

יעל ND

New member
בוטנים

מבחינות רבות, כולל הלכתית, זה סוג של אגוז, אבל אם אתה נתכוון מבחינה בוטאנית, הוא אכן שייך ל-Fabaceae, אבל תסכים איתי, שאינו טיפוסי להם מכל הבחינות. אנגלים ביכלל משייכים אותו לתבלין. ואם להסתכל על שימוש הקולינארי שלו במטבחי העולם - אז כנראה לא רק אנגלים.
אבל אני בהחלט לא אלך להתווכח על ההגדרות....
 

hal767

New member
לא לזאת הכוונה.

הבוטנים הינם קטניות.
הצורך בקלייתם הופך אותם למזיקים, בין השאר בגלל תכולת השומן הגבוהה שבהם. כידוע לך, שומן שעבר חימום, מזיק.
 

יעל ND

New member
אין שום צורך בקליית הבוטנים

וגם לא במלחתם. זה רק סטיגמות והרגלים רעים.
אנחנו אוכלים אותם טריים - בכייף
 

אבי 122

New member
רוצה להבין

אני נהנה לאכול בוטנים.
הם טעימים לי ויש להם גם השפעה מחזקת- על פעולת מעיים.
האם יתכן שלבוטנים יש השפעה שלילית עלי- ואני לא מבחין בכך ?
מנין המידע על תכונותיהם השליליות של הבוטנים ?

תודה
 

יעל ND

New member
דעתי -

אם את אוכלת את הבוטנים, וטוב לך - תמשיכי ושיהיה לך לבריאות.
כמובן, לא צריך להגזים, כמו עם כל דבר אחר. אבל את לא מגזימה.
 

נעמי66

New member
לאבי, על בוטנים

אין ספק שהם טעימים, אבל כמו שכתב האל, הם עברו קלייה,
והשומן שבהם הפך לשומן רווי, שידוע כמזיק לבריאותנו. שומן
זה הינו אחת הסיבות להמלצתה של הדרך הטבעית (שלטון)
להימנע מאכילת בוטנים.
תיתכן השפעה שלילית של מזון מסויים, בלי שנרגיש בה, גם במשך
תקופה ארוכה - נזק שאינו מורגש, אבל להשפעה השלילית
יש נזק מצטבר.
המידע על כך הוא תוצאה של מחקרים שנעשו במשך שנים רבות,
באירופה ובארה"ב, על-ידי אנשי-מקצוע בתחום הריפוי הטבעי.
 

hal767

New member
על טעם ועל ריח

אני לא מתווכח איתך על הטעם. גם אני בדעה שבוטנים קלויים מאד טעימים. הבעיה היא שהם מאד בעייתיים לעיכול בגלל הרכבם המרוכז, והקליה שהופכת אותם למזיקים, בין השאר בגלל כמות השומן הגדולה שבהם. שומן שעבר חימום הוא הרסני לבריאות. בוטנים קלויים פסולים למאכל.

בוטנים שאינם קלויים עדיפים למאכל. הם אינם מזון אידאלי ותגובתם בגוף היא חומצתית, שזה חיסרון גדול. ניתן להתגבר על החיסרון הזה ע"י שילובם של הרבה ירקות טריים בארוחה המכילה בוטנים. יחד עם זאת, רבים מתלוננים על תחושה לא טובה במערכת העיכול לאחר אכילת בוטנים שאינם קלויים. יתכן שזה נובע מכמות גדולה של השומן שבהם ובגלל הימצאות עמילן בכמות משמעותית. עמילן כזה דורש חימום כדי להתעכל.

עד כמה אכילת בוטנים קלויים מזיקה לך?
קשה לקבוע במדוייק. תלוי בכמות, בתדירות אכילתם וביכולת הגוף שלך להתמודד עם הצרה הזאת.
לאנשים הסובלים ממחלות במערכת העיכול אני ממליץ להימנע מאכילת בוטנים.

חטיפי הבוטנים (במבה ודומיה), הניתנים בשפע לתינוקות וילדים קטנים, גובים מחיר בריאותי כבד במיוחד הבא לידי ביטוי בטווח הקצר, אבל גם בטווח הארוך יותר הם מהווים את הזרעים והשורשים של מחלות קשות. בוודאי שהם פוגעים בהתפתחותם של הילדים שצורכים אותם.

מה פירוש "השפעה מחזקת על פעולת מעיים?
אם כוונתך שהם מעודדים פעולת מעיים אז זה אפשרי בגלל הרכבם. באופן כללי כל מזון צמחוני מלא מעודד פעולת מעיים, אבל לא כל מזון צמחוני מתאים לאדם.
כן יתכן שהשפעתם שלילית ואינך מבחין בכך בשלב הזה. ישנם רבים ששותים קולה, משקה הרסני במיוחד, ואינם חשים שהוא פוגע בהם. את המחיר על הטעות הזאת הם משלמים בבריאותם ואינם מקשרים זאת למשקה המקולל הזה.
 
בוטנים השפעה על המעיים ובכלל

מבחינת הרפואה הסינית
בוטנים הם ניטרליים, אם הם קלויים אז מחממים.
הטעם הדומיננטי שלהם הוא מתוק - הטעם של אלמנט האדמה, קשור למע' העיכול, והוא נחשב למחזק של האנרגיה הזו
וכן למלחלח (בגלל השומניות) את הריאות והמעיים - הצבע הלבן הוא הצבע של אלמנט המתכת שהאיברים הקשורים אליו הם הריאות והמעי הגס.
מעבר לזה הוא נחשב למפסיק דימומים, טוב לשיעול יבש (בגלל הלחלוח), ולחוסר בחלב אם (במרק) או לשתן דמי (טרי).
הוא כמובן אסור למי שאלרגי ולמי שסובל ממצבי עודף בלחות/ ליחה (כולל נפיחות, יציאות רכות וכד').

לחלוח של המעי והריאות אפשרי גם על ידי אכילת שקדים או צנוברים, וגם תרד שהם יותר קלים לעיכול גם ללא קלייה וכד' אם יש בכך צורך = במצבי יובש.

מעבר לזה הוא אכן קיטנית - עשיר בחלבון בהרכב כמעט מלא, כמו כל הקטניות הוא לא קל לעיכול כמו שהוא (8 שעות במע' העיכול, די תוקע את המערכת)
אבל בגלל השומן הרב שהופך לרעיל בחימום לא מומלץ לאכול אותו גם קלוי.
אני מניחה שהדרך הטובה ביותר לאכול אותו אם ממש רוצים זה אחרי השרייה/ הנבטה - אבל מי רוצה לאכול אותו ככה (לא טעים).
 

hal767

New member
הערה קטנה

העובדה שמשך עיכולו הוא רב אינה אומרת שעיכולו קשה. עיכול ממושך נובע מריכוז גבוה של חלבון ושומן. כידוע לך, עיכול חלבונים מורכב מכמה שלבים והוא ממושך יותר בשל כך. גם כמות שומן גבוהה מאיטה את פירוק החלבונים.

חלבונים צמחיים שמתאימים לאדם נמצאים בכמות גדולה יחסית באגוזים, בשקדים, בזרעי חמניות ועיכולם ממושך בשל כך, אבל אינו קשה. בבוטנים כמות החלבונים גבוהה יותר מזאת הנמצאת ברוב האגוזים, וכך גם כמות השומן.

באופן כללי ניתן לומר שקטניות שאינן מונבטות בעייתיות למערכת העיכול. הנבטתן הופכת אותן לירק חלבוני שהוא הרבה יותר קל ומהיר עיכול.

המלצה - מומלץ לשלב ירק טרי בארוחה חלבונית. ירקות טריים מאפשרים עיכול קל ומהיר יותר של המזונות המרוכזים בחלבון.
 


השילוב של קיטנית - שהיא ללא הנבטה קשה לעיכול + עשירה בשומן
שגם מאט את תהליך העיכול הוא קשה יותר מעיכול של אגוז/ זרע שומני אחר
נחשב לפחות לפי עקרונות התזונה הסינית למכביד יותר על מע' העיכול.

בעד השילוב עם ירקות טריים שהצעת,
וגם בכלל לדעתי עדיף שרוב התזונה תהיה מבוססת על ירקות, פירות ועלים
= אוכל פחות מרוכז, ויותר זמין, ולצרוך פחות מזון מרוכז כמו זרעים (מכל הסוגים)
 
למעלה