בהמשך לסקר

Felicityy

New member
בהמשך לסקר../images/Emo68.gif

אמנם הסקר רק יצא,אבל בכל זאת אני חשה מחויבות להביע כאן איזו דעה או שתיים לא נחרצות מידי. ראשית,אני חייבת להודות שבסקר בחרתי באפשרות -"כשבא לי לפנק את עצמי". אמנם אני לא אוכלת את הבולשיט של הפרסומות,וקנייה של רגע לא אופיינית לי,אבל אני עדיין אחת מאלה שרואות את הקנייה כסוג של פינוק. זה יכול להיות משו זמני שייגמר עוד כמה דקות(אוכל לסוגיו) או פריט לא חיוני שממש משמח אותי לראות אותי אצלי ביד(לא חסרים כאיילה). זה יכול להיות דיסק או ספר שבטח עוד שבועיים שלושה ימצא את מקומו על המדפ שלי מונח כאבן שאין לה הופכין,וזה גם יכול להיות בגד שמצא חן בעיני בחלון ראווה שאחרי פעם-פעמיים אבין שהוא לא ממש אני,ו"מה בכלל חשבתי לעצמי כשהוצאתי כ"כ הרבה כספ בלי לבדוק קודם". אבל הרגע הזה,השנייה הזו שהוא (הפריט) יושב לי על כפות ידי גורמת לי לעיתים אושר,או יותר נכון מצליחה להפיג בי את הבאסה,העצבות או הדיכאון שנפלו עליי. מעטים המיקרים שאני חוזרת הבייתה עם פריט בלתי-שימושי בעליל,אבל בטח יכולתי לחתוך כמה פרטים מהקניות,וסתם מצב-רוח טוב עשוי היה למנוע את הרכישה הריגעית. עכשיו,אחרי הוידוי,השאלה-מה הבעייה? האם קנייה כהפגת עצבות והעלאת המוראל היא פסולה בעיניכן? האם אני נראית לכן פתטית כשאני גורמת לעצמי שמחה ושובבות נפש בעת קניית אלבום של להקה שעוד שבועיים כולם ישכחו ממנה כולל אותי עצמי? אני אסכים לטענה שקניה כסימפטום להפגת העצב הוא מסוכן ורע בבסיסו. מי שנמצא בבאסה תמידית או כזו שחוזרת לעיתים קרובות,עדיפ שיפקיד בכספת את הכרטיס אשראי שלו,ומי שמוצאת את עצמה בוררת עוד ועוד בשמים וערכות איפור קטנות ואדומות בז´ בכל פעם שהחבר שלהם רומז שהן חיוורות מידי/שמנות מידי/משעממות מידי,עדיפ שתיזרוק את החבר מאשר שתיזרוק כספ. אז שוב אני חוזרת לעיקרון המדדים,על כמה אנחנו מדברות. כל עוד אני מוצאת מזור לפגמים קלים בחיי היומיום אחת לתקופה של כך וכך ימים או שבועות,הכל אחלה. אבל כשמתמכרים לקנייה כפתרון לבעיות בחיים זה לא הולכ. הקנייה שקודם הייתה מסעירה ומפיגת שיעמום הופכת לצורכ וכל דבר שהוא צורכ,לרוב ממצה את עצמו מהר מאוד. יש לזה פתרונות בצורת טיפולים פסיכיאטריים או פסיכולוגיים,ולפעמים פיתרון של חברה שמביאה לך את הסטירה של החיים שלך כשאת עומדת שוב להיפרד מכמה מאות זהובים בעד תכשיט יקר ערך שימצא את דרכו לחור שנפער בתוככ לאחר עוד אכזבה מבחור/ציון/משכורת ועוד ועוד. את החור שנפער לכל אחת מאיתנו בגופ מידי פעם יש למלא בצורות אחרות,ויש רבות. העיניין הוא,שלמול פתרונות מזוויעים כמו סמים,אכילה ועוד כהנה וכהנה זוועות שיש להן מודעות ,לקנייה יש מי שמעודד ויש מי שמרוויח. היום הפרסום מביא אותכ למצב היפנוטי של רצון לקנות משו,לא משנה מה ולא משנה בכמה,העיקר לקנות והרבה ומהר. לכן את החור הזה שהחארות התאגידיים בכל הצורות והצבעים שלהם מבקשים למלא בצרכנו לא נבונה שהשפעתה פגה במהרה וההתמכרות אלייה גבוהה ומהירה,אל לנו להראות להם. אבל אל לנו לוותר על הנאות קטנות של החיים,שחלקן יכול להיות גם רכישה של מוצרים כאלה ואחרים שמרווים את צמאוננו לאושר זמני. לא ניתן לבעלי אינטרס להרוס לנו את ההנאה גם מהדברים האיילה. לא ככה?

tookmy

New member
לא, לא ככה

את הופכת סיבה ותוצאה. את אומרת שיש לנו חור שרוצים למלא איכשהו ועדיף בקניות מאשר בסמים, ואני אומרת: למה נוצר החור? אולי החור נוצר כי את חיה בחברה מנוכרת ששמה את כל הדגש על הישגיות, תחרותיות וחומריות, ואילו היית גדלה בחברה שערכים חשובים בה מכסף, בכלל לא היה לך את החור הזה הריק שאת צריכה למלא? אבל את לא. גם אני לא. אנחנו לא חיות בחברה ששמה דגש על ערכים ועל פנימיות ועל אישיות. להבין את זה, זה גם צעד. להבין שחורים אפשר למלא רק כשבאמת עוברים תהליך של שינוי , וגם לקבל שלפעמים חורים שחורים וריקים הם דווקא בסדר.

פליסיטי

שמת לב שכל הפתרונות שנתת כדי לשפר את מצב הרוח שלך היו דברים חומריים - אוכל, סמים, קניות - כולם דברים חיצוניים לך שיכולים רק להקל באופן זמני את התחושה הרעה שלך במקום להתמודד איתה באמת. למה הדבר דומה? לאדם שאוכל במבה במקום לאכול ארוחת צהריים. זה משביע בהתחלה אבל בטווח הארוך זה נותן כאב בטן. לדעתי את צריכה לשאול את עצמך (כפי שהציע יולי) למה את מרגישה רע? סביר מאוד שאת התשובה לשאלה הזאת תמצאי בשדה החברתי או הנפשי - ולשני השדות האלה יש פתרונות שונים ומשונים. שגם הם נמצאים בשדה החברתי או הנפשי (פסיכולוג לפי דעתי הוא דרך רעה מאוד להכיר את עצמך וטוב רק למקרים קיצוניים שבהם אתה לא מסוגל לטפל בנפש שלך בעצמך). הקניות יכולות לספק לך הרגשה טובה מכמה סיבות - הן בגלל שהמוכרות נחמדות אליך ונותנות לך להרגיש שאת חשובה ובמרכז העניינים (וזו כמובן אשליה). הן בגלל שיש לך משהו חדש שאין לאף אחד אחר (וגם זו אשליה) או שאת מדמיינת איך תראי יפה בזה ויהיה לך מהר חבר וכולן תרצנה להיות חברות שלך (שוב אשליה). אם את רוצה לחיות באשליות אז תחיי באשליות, רק כשתהיי מספיק חזקה כדי לצאת מהן תוכלי באמת לעזור לעצמך. ודרך אגב - זה בכלל לא קשור לכרטיס אשראי בכספת - זה צעד שבשבילך הוא מאוחר מידי (את מודעת לזה שאת קונה בצורה אימפולסיבית) . הבעיה שלך אינה דווקא בשדה ההוצאה הגדולה מידי אלא בשדה של חשיבה מחדש על מהותם של מוצרים. דרך התמודדות אחרת אפשרית היא להתחיל לשאול את עצמך שאלות (קשות): " אני רוצה את השמלה הזאת" "למה?" "כי היא תגרום לי להרגיש טוב" "למה", כי... וכו´ וכו´. לא בטוח שהתהליך הזה הרבה יותר קל מגמילה מסמים.

אני מאוד תומך בגמילה מסמים

אבל אני חושב שהנקודה של גמילה מצרכנות חסרת גבולות היא דבר שצריך לדון בו. בניגוד לדיעה הרווחת, הבעיה בסמים היא לא הבעיה הרפואית, אלא הבעיה שהם לא חוקיים ולכן יקרים מאוד וגורמים למי שמוכרח לצרוך אותם חסרון כיס שמוביל אותו לפשיעה. יש מקרים (שכמובן לא דמים עליהם בתקשורת) של אנשים מכורים לסמים "קשים" שחיים עם ההתמכרות שלהם שנים ארוכות באיכות חיים טובה רק בגלל שיש להם מספיק כסף כדי לקנות סמים נקיים בלי רעל עכברים או חומרים שעלולים להרוג אותם. על אותו המשקל, אם יש לך מספיק כסף גם התמכרות לקניות לא תהרוג אותך. הבעיה היא שבניגוד לשוק הסמים ששם המטרה היא לחלוב כמה שיותר כסף מהצרכנים, בתחום הקניות המטרה היא לחלוב כסף מכמה שיותר צרכנים ולהוסיף עוד ועוד צרכנים למעגל המכורים. עוד בעיה של קניות מול סמים היא שמוצרי קניה מותר לפרסם (ומבחינת השלטון חשוב לפרסם) בניגוד לסמים שאי אפשר לפרסם (וטוב שכך). אני חושב שהכל מתחיל במודעות למה שאנחנו קונים. צריך זוג נעלים כדי לא ללכת יחף. צריך זוג לארועים מיוחדים. גם את זה אני מבין, אבל בשביל מה צריך שבע זוגות נעליים? המבחן שאני עושה הוא מבחן הזבל. מתישהו זורקים דברים (נעלים, בגדים, אוכל, בן זוג) ושם בדיוק אני עושה את החשבון. כמה זה עלה, כמה זה היה שימושי, האם מישהו אחר יכול להשתמש בזה. אני חושב שהשאלה צריכה להיות לא כמה אנחנו קונים, אלא כמה אנחנו זורקים. וזה אפקטיבי לגבי נעלים ואוכל כמו שזה אפקטיבי לגבי בן זוג ואופניים משומשים. תחשבו על זה

sheda0ktana

New member
אני מעדיפה סמים, זה גדל אצלי בגינה

אופס, אני מקווה שהמשטרה לא תבוא לאסוף אותי עכשיו
אבל רגע ברצינות. אני מכירה את התחושה החגיגית הזו כשקונים משהו במצב רוח רע, ומיד מרגישים יותר טוב. זה מזכיר לי...זה מזכיר לי....אה! זה מזכיר לי את הפרסומת של לנקום? או אולי רבלון? בסוף שנות השמונים? אני לא זוכרת בדיוק. אני כן זוכרת שזה היה בקולנוע - עם השיר המקסים של ניקה קוסטה ברקע...(פייד אאוט...מוזיקת רקע...חדר ריק - רק מיטה ומראה עם מוצרי איפור)... sometimes I wonder, where´ I´ve been - who I am, do I fit in?" הדוגמנית החטובה (אז הן עוד לא היו כאלה רזות) יושבת עצובה, החבר שלה עזב אותה. היא מתחילה להתאפר - לשים מסכה של happy (בעזרת מוצרי XXX המעולים, במחיר שווה לכל נפש), היא צובעת לה עיניים בלי דמעות, צובעת לה פנים בלי קמטים, צובעת לה פה מחייך ובסוף גם שפם לחבר המניוק, ובצעד מנצח יוצאת מהחדר! (רק אני שמתי לב שהיא עדיין בתחתונים?) (פייד אאוט, שנות האלפיים) איפה שהוא בילדותנו המוקדמת קיבלנו את ההתניה הזו - אם נקנה, נרגיש אושר רגעי, ואושר רגעי עדיף על סבל מתמשך. יכול להיות שזו היתה סבתא שקנתה לנו גלידה בתור פיצוי על ילד מגעיל שדחף אותנו בתור למגלשה, ואולי אמא שלא היה לה זמן אלינו ביומולדת אז קיבלנו דובי ממש גדול ומגניב במקום, או אולי סתם פרסומת בנאלית שזכתה בכל פרסי הפרסום האפשריים באותה תקופה. הבעיה כמו שאני רואה אותה, היא לא בעצם הקניה עצמה. אז תגידי לעצמך - אני קונה רק דברים מאנשים קרובים אלי, לא מתאגידים, לא מחברות ענק. אבל זה לא זה. עצם הקניה האוטומטית שלך, וגם אם את מודעת אליה היא עדין אוטומטית (מה פתאום, אני שולטת בזה! אני יכולה להפסיק מתי שאני רוצה!) - את בורג במכונת הקניות הגדולה. ומשום מה, למרות שגיאי הכתיב המזעזעים, אני בטוחה שאת יותר טיליגנטית מזה! אני רואה אותך חושבת מחשבות מקוריות, מפגינה אינדיבידואליזם ראוי לשמו, מבקרת ומפעילה שיקול דעת. אז תגידי - זה רק דברים קטנים, זה לא התמכרות. זו כן. ברגע שזה הופך להרגל, לא משנה כל כמה זמן, זה עובר למקום שבו אנחנו לא חושבים על זה יותר. איפה הגבול עובר? בסכום? בתדירות? באחוז מהמשכורת? לא. הגבול עובר בעצם הקניה עצמה. וסתם שאלה אישית קנטרנית - מה את כן עושה נגד הגלובליזציה?

למעלה