בהמשך לנושא הבינה המלאכותית - מחשבות

אני לא יודעת עד כמה מכירים פה את הבלוג ״מאיה כותבת אלגוריתמים״ - מדובר על בלוג שהתחילה לכתוב מישהי בשם מאיה כהכנה לראיונות עבודה שבו היא כתבה על איך לפתור שאלות ליטקוד שונות או על נושאים כמו רקורסיה.

אתמול היא כתבה שני פוסטים (חלק ראשון וחלק שני) עך שימוש שלה בבינה מלאכותית לכתיבת אפליקציה - והם גרמו לי לחשוב על כמה דברים.

הקלות שבה מאיה מאמצת את הבינה המלאכותית ליצירת קוד - אבל אז מתנגדת לשימוש בבינה מלאכותית לתחומים שהיא מגדירה כ״יצירתיים״ כמו כתיבה או יצירת תמונות: האם בעולם שלנו באמת יש הבדל משמעותי בין התחומים?האם כתיבת ספר או צילום (או ציור) באמת דורשים משהו ״אנושי״ יותר מאשר כתיבת קוד? ומה זה אומר על כל אותם אנשים שפונים לבינה כדי לשוחח איתהכפי שהם היו משוחחים עם פסיכולוג, רק בלי עלות?

מהו ״תכנות אמיתי״, והאם יש עדיין צורך להבין איך לכתוב לולאות או תכנות בסיסי אם הבינה כותבת הכל?: מאיה מספרת שאמא שלה למדה לתכנת בתקופה שבה השתמשו באסמבלי ובכרטיסים מנוקבים כדי לתכנת, ומבחינתה שימוש בשפות עיליות כמו פסקל נשמע לה כמו ״לא תכנות״ - ומצד שני מאיה עצמה התפלאה שפעם בזמן התכנות היה צריך להתמקד בטעינה של הרגיסטרים.

פעם בתקופה שבה אני למדתי לתואר, היה לנו קורס חובה באסמבלי, ואכן זה דרש מאיתנו להשתמש ישירות ברגיסטרים, ובעיני זה לא רק היה אתגר מהנה לכתוב בצורה כזו שונה ממה שהתרגלתי אליה - אלא חושבת שכל העקרונות שלמדנו כן משפיעים לא פעם על איך שאנחנו כותבים קוד, במיוחד בשפות שמתמקדות מאוד בביצועים כמו C++, Rust, או Go.

אבל מעבר לזה - האם מתכנתים בימינו זקוקים באמת לדעת לכתוב קוד, אפילו בשפה עילית - או שמספיק שהם ידעו להפיק פרומפטים טובים ומדויקים לאייג׳נט האהוב עליהם? מעבר לעובדה שרוב הקוד בייס שקיים כיום לא נכצב בעזרת אייג׳נטים ודורש תחזוקה בעזרת קידוד ״אמיתי״ (או לפחות בעזרת אדם שיזין את הקוד לכלי הרלוונטי) - בלי ידע בתכנות, איך מתכנתים יוכלו להעריך את הקוד שהאייג׳נט כתב להם מבחינת איכות, נכונות, או ביצועים?

משכורות, ג׳וניורים, ושאר ירקות: מאיה עצמה מודה בכך שהיא לא יכולה לחזות את העתיד לגבי הרלוונטיות של תפקיד המתכנת בעתיד לאור כניסת הבינה, למרות שהעקרון הבולט שהיא מדברת עליו הוא שמי שיצליח בעתיד יהיה כנראה מי שידע להשתמש בבינה המלאכותית בצורה טובה.

אבל כן מדובר הרבה על כך שהמשכורות שלנו כנראה יושפעו - ועל הקושי הגדול של ג׳וניורים להכנס לתחום עכשיו כשהבינה יכולה לעשות הרבה מאוד מהעבודה שהם יכולים לתרום.

זה מזכיר לי פוסט שראיתי די מזמן בלינקדאין שפורסם על ידי מנהל בכיר שהכרתי באמדוקס. כידוע חלק משמעותי מהקודבייס של אמדוקס בעבר נכתב בקובול, אבל עם הזמן חלק משמעותי ממנו הועבד לשפות מודרניות יותר, ומה שנשאר בקובול כבר הפך למספיק יציב כדי שהחברה תידרש להרבה פחות מתכנתי קובול - ורובם פוטרו, כשחלק משמעותי מהם כנראה גם נאלץ לעשות הסבה מקצועית.

אבל פתאום בשנים האחרונות נוצר ממש צורך קריטי במתכנתי קובול, כנראה כי אלו שהצליחו ״לשרוד״ בתחום כבר יוצאים לפנסיה או מפסיקים לעבוד מסיבות אחרות. ועכשיו השוק מגלה בדרך הקשה שאין בעצם מי שיחליף אותם, כי לא היה תהליך טבעי שבו מתכנתים צעירים יותר נכנסים לתחום ולומדים אותו תוך כדי עבודה.

האם בעוד 15 - 20 שנה נמצא את עצימינו במצב דומה בגלל שהבינה החליפה לנו את הג׳וניורים של היום, שהיו אמורים להפוך לסניורים של מחר?

user32

Well-known member
מנהל
נשפכו על זה הררי פוסטים ודעות, כולל בשרשור הקודם שפתחת.
אני רוצה להצביע על עוד תופעה חצי קשורה: תשלום עתק עבור "רכישת" מתכנתים. כל הגדולים: מטא, גוגל ושות' שמות צ'ק אפילו של 200 מליון דולר רק כדי שפלוני יצטרף לשורותיהן. בעבר היה תחרות על "טאלנטים" כשחברות הציעו משכורות גבוהות לאנשי פיתוח טובים וכולנו נהנו. האם התקציבים הללו נזנחו ובמקום 200 מתכנתים מעולים שעולים מליון דולר בשנה כל אחד, חברה מעדיפה לשלם 200 מיליון למפתח בודד? האם מצופה שמגה טאלנט יביא יצירתיות וגאונות וכל שאר העבודה תתבצע בפרומפטים וכלים אוטומטיים? נחיה ונראה.

ואל תתפסו אותי במילה לגבי הכתבות האלה. ברור שזה מלא בדיסאינפורמציה וחוסר דיוקים בלשון המעטה. אבל הרעיון ברור: תשלום גבוה מאוד לגיוס איש פיתוח בודד.

ואל תתפסו אותי במילה לגבי הכתבות האלה. ברור שזה מלא בדיסאינפורמציה וחוסר דיוקים בלשון המעטה. אבל הרעיון ברור: תשלום גבוה מאוד לגיוס איש פיתוח בודד.
עקרונית יכול להיות שהתמורה היא לא מה שאותו מתכנת יביא - אלא למנוע מהתחרות (אפל במקרה הזה) להתקדם. ייתכן שאם אדם מסוים מספיק מרכזי כארכיטקט או כמתאם בין תחומים כדי שעזיבה שלו תגרום לעיכוב עד שהוא יוחלף, בתחום שבו אפילו עיכוב של חודשיים שלושה ביציאה לשוק יכול להיות קריטי.

vinney

Well-known member
זה בעיקר מטא (צוקרברג) שבינתיים מזדנבת מאחור. זה לא בדיוק "שכר של 200 מליון", זה חבילת שכר שכוללת בין היתר רכישת סטארטאפים קיימים - לא בדיוק משכורת לבן אדם בודד. אבל גם זה נראה כמו נסיונות נואשים של צוקרברג להדביק את הפער. זה לא לאמור שחברות לא גונבות בכירים בתחום אחת מהשניה (מאסק ואלטמן שתו הרבה אנשים לגוגל בזמנו), אבל אלה לא מתכנתים אלא מדענים וחוקרים.

זה בעיקר מטא (צוקרברג) שבינתיים מזדנבת מאחור. זה לא בדיוק "שכר של 200 מליון", זה חבילת שכר שכוללת בין היתר רכישת סטארטאפים קיימים - לא בדיוק משכורת לבן אדם בודד. אבל גם זה נראה כמו נסיונות נואשים של צוקרברג להדביק את הפער. זה לא לאמור שחברות לא גונבות בכירים בתחום אחת מהשניה (מאסק ואלטמן שתו הרבה אנשים לגוגל בזמנו), אבל אלה לא מתכנתים אלא מדענים וחוקרים.
וגם זו לא בהכרח מגמה חדשה - בזמנו מנהל מוצר בכיר עבר מחברת סייבר אחת לשניה, ובמקרה הזה המעבר ממש הוביל לתביעה נגדו על ניגוד אינטרסים, והתביעה אכן הגיעה לבית המשפט (למרות שנראה שלפחות היה ניסיון לסיים את הסיפור בהסכם פשרה).

user32

Well-known member
מנהל
זה אכן רכישת סטארטאפים אבל בדרך כלל ברכישה "רגילה" המיקוד הוא בחברה ובנכסים שלה בין אם זה טכנולוגיה או נתח שוק. פה זה הרבה יותר פרסונלי. רוכשים סטארטאפ רק כדי שמאן דהו יתחייב לעבוד אצלך.

אף אחד לא לא מוציא 100 מליון דולר על מתכנת. יש היום ספציפית מספר קטן יחסית של אנשים שיודעים איך לאמן נכון מודל גדול, איך להנגיש אותו ואיך להרים את כל האופרציה ההנדסית שמסביב. הרבה חושבים שאנחנו ברגע מכונן לפחות אם לא יותר כמו המצאת האינטרנט, מנוע החיפוש או הטלפון הסלולרי אז מטבע הדברים נוצר מירוץ חימוש (וספציפית מי שנראה שהחליט פשוט לזרוק כסף על הבעיה זה צוקרברג). אני לא רואה פה מגמה. אם התחזיות יתממשו אז כנראה נראה ירידה בכמות המתכנתים אבל גם בשכר.

לגבי הבלוג עצמו, היא לא באמת אומרת הרבה כאן:
1. יש אחלה כלים והם עובדים אבל גם לא בדיוק
2. קשה לדעת מה יהיה

Be1n

Member
צריך הבנה בשביל תכנות.

הכלים האלה מבוססים על סטטיסטיקה שיכולה לקחת אותך עד לנקודה של קצת קוד-מונקי ואז מה?

לפחות ככה זה נראה לי בינתיים.

למעלה