הצעדים הנדרשים:
ישנם צעדים שאני חושב שהם הכרחיים, וישנם צעדים שאני חושב שהם רק רצויים וניתן לנהל עליהם דיונים. את אלו ההכרחיים אני אציין במפורש צעדיים טכניים לטווח ארוך 1 - שיטת הבחירות צרכה להיות בפרימריז פתוחים. 2.- להגדיל את מספר חברי המרכז. 3. לפתוח את שינוי לחברים חדשים. צעדיים מיידיים לטווח מאד קצר 4. הכרחי !!! לחפש שחקני חיזוק איכותיים (דגש על המילה איכותיים) גם לראשות שינוי וגם ולמקומות אחרים. אני אישית הייתי שמח לראות ברשימה אחד מבין הפעילים למען זכויות אנשי המילואים, באירגוני המילואים, שהוא כיום איננו איש פוליטי. בכך שינוי יכולה לכפר על חטא הפקרת אנשי המילואים בכנסת הנוכחית 5. הכרחי !!! עידכון המצע, עידון המצע, והכי חשוב "מקצוענות". שינוי חייבת להשיג "ידע מקצועי אמיתי" בכל תחום עליו היא נלחמת, ולהפסיק לפעול עם סיסמאות. החיפוש אחרי הידע הזה לא צריך לבוא רק עכשיו, בזמן בחירות אלא בעיקר בזמן הפעילות הפרלמנטרית באופן שיבטיח מקצוענות בתחומים בהם שינוי פועלת. למשל, אם שינוי תרצה לפעול למען עניין המילואים (חסר לה שלא !) היא צרכה לפנות לאירגוני המילואים שיש להם המון ידע בנושא, לקבל מהם אינפורמציה ולהעזר בהם. אם שינוי פועלת למען חוק נישואים גירושין חילוני, היא צרכה להיוועץ במשפטנים, לשמוע על המקובל בארצות אחרות, על יתרונות וחסרונות בכל שיטה (מקווה מאד ומניח שבנושא המסויים הזה, זה נעשה). אני אציע בהמשך דברים אפשריים אחריים הקשורים למצע. 6. מלחמה בפורז- צריך להתייעץ עם משפטנים לגבי המצב החוקי. לא להילחם בכל מחיר אלא אם באמת יש קייס משפטי. טוב שהם הלכו וככל שיתרחקו מהם כך ייטב. 7. פעילות ציבורית שאיננה קשורה לבחירות...לא הבנתי מה זה. המלצות אחרות: א. הכרחי !! בדק בית - בדיקה אמיתית וכנה, מה גרם לכל כך הרבה בוחרים להתאכזב. זה ממש לא משנה ולא חשוב, מה נבחרי שינוי והמעגל הקרוב של שינוי חושבים שהיה לא בסדר בכנסת הנוכחית. משנה מה ש-15 מנדטים אלמוניים חושב שהיה לא בסדר. אלא אם כן, נבחרי שינוי כל כך בטוחים בצדקת דרכם שממש לא מעניין אותם מה הפריע ל- 15 מנדטים אלמוניים. ב. המצע הקפיטליסטי יכול לקבל דגשים אחרים: קפיטליזים נתון לפרשנויות רבות וכמו כל דבר, תלוי איך מגשימים אותו. קפיטליזים בעיני, בראש ובראשונה מעודד אנשים לעבוד. זה אומר למשל שהאזרח מקבל פחות שירותים מהמדינה, אבל מנגד משלם פחות מיסים - ככה יש לו אינטרס לעבוד עוד. לתת לאינטל חצי מיליארד דולר, בעיני לפחות זה לא קפיטליזים, אלא סוציליזים בו לוקחים מיסים ממעמד הביניים כדי לתת לעשירים. אני חושב כי שינוי יכולה לפנות גם לציבור חילוני ליברלי עובד ורוצה לעבוד, אשר משתכר שכר שהוא קרוב לשכר מינימום כמו מורים, אחיות ועוד, ולהציע להם תקווה. ראשית, גם הם יכולים להנות מאוטובוסים בשבת, הקלה במילואים ועוד. זה אבל לא העיקר, פתיחת בתי ספר פרטיים בחינוך יכולה לתת תקווה למורים טובים כי בעתיד הם ישתכרו יותר. רפואה פרטית תיתן תקוה לאחיות ועוד ועוד. את דוח דברת שבעיני הוא קסטרופלי וקומם בצדק את מרבית המורים, צריך לזרוק לפח לא רק בגלל שהוא קומם את כל אוכלוסיית המורים אלא בעיקר כי הוא פשוט דוח רע (בניגוד לאוריאל רייכמן שחושב שמדובר בדבר טוב). ג. שינוי בהחלט יכולה לתת דגש בנושאים חשובים לציבור חילוני ליברלי אשר נתקל בעריצות השלטון (זכויות אזרח מסוימות). דוגמאות - פקיד מדינה בהנף יד פוסל למשל לבעל מכולת, את ספרי החשבונות ומטיל עליו שומה עצומה. מעצרי שווא (90 אחוז מהמעצרים). תנאי כליאה איומים. אלימות שוטרים. הפקעות קרקע שרירותיות. בעיות הקשורות למרשם הפלילי אחרי תלונת סרק שניסגרה מעילה השונה מעילת חוסר אשמה (למשל עילת חוסר עניין לציבור). יש עוד כל כך הרבה נושאים בהם אזרח קטן נתקל בשלטון עתיר כוח ופרט להתפוצץ אין לו מה לעשות. טוב, זה כבר נהיה ספר שלם אז אני אפסיק.