בדיקות גנטיות

ענבלית70

New member
בדיקות גנטיות

שואלת בשביל חברה שמתחילה את התהליך עם תרומה כפולה
1. האם יש צורך לעשות בדיקות גנטיות גם לזרע וגם לביצית? במידה ותורם הזרע עבר את כל הבדיקות הגנטיות, מדוע הומלץ בכ"ז לבדוק גנטית גם את התורמת?
2. האם יש מסלולים בהם התורמת עוברת בדיקות כבר בחו"ל, ואם לא כיצד זה מתבצע בארץ?

בהדסה התורמת עוברת בדיקות בחו"ל

לתקינות קריוטיפ (Karyotype = המאפיינים הכרומוזומליים של תא).

לשלילת מוטציות נפוצות למחלת סיסטיק פיברוזיס (CF) באוכלוסיה הצ'כית.

לשלילת נשאות לתסמונת כרומוזום ה-X השביר.

אם יש בעייה ספציפית אז ניתן לבקש לבדוק כבר בחו"ל.

אפשר גם להביא מבחנת דם לארץ ולעשות בדיקות נוספות במידה שיהיה היריון.

ענבלית70

New member
אבל מה ההגיון בבדיקה של התורמת?

במקרה שזו הזרע נבדק והכל תקין. יש הגיון? זיידמן המליץ לה להביא מבחנת דם ולעשות בדיקות גם לתורמת

אני ממש לא מתמצאת בזה

אבל קשה לי להאמין שיש תורם שעובר את כל הבדיקות הגנטיות האפשריות. יש המון בדיקות. וזה עסק מאד יקר להעביר את התורם את כל הבדיקות האפשריות. זה גם מיותר, כי אם לא יווצר היריון כל ההשקעה יורדת לטמיון. אני מתארת לעצמי שהתורם עובר בדיקות בסיסיות, אבל לא בדיקות מקיפות. כששקלנו בדיקות גנטיות עבור הזרע של בעלי, היה מדובר באלפי שקלים עבור בדיקות מקיפות. אני חושבת שלא מזיק לבקש מבחנה עם דם, לכל מקרה שתרצו לעשות בדיקות מקיפות יותר במידה ויהיה היריון. תנסי להתייעץ עם גנטיקאי של הקופה, או אולי תנסי להתקשר למעבדות זר, הבעלים/מנהל יכול לתת לך הסבר מפורט.

ענבלית70

New member
תודה
אולי איילת תדע?

היא לוקחת תורם מבנק פרטי שעובר תרומות גנטיות מקיפות. אני עם תורמת ידועה ונאמר לי שאם היא עוברת את הבדיקות על פי מוצאה, אין צורך לבחור תורם שנבדק. אני לא מצליחה להבין מה ההבדל, שהרי כל המחלות הנבדקות הן רצסיביות.

גם אני יודעת

ברגע שעושים בדיקה גנטית מספיק לעשות לכל מחלה לצד אחד. לי היתה תרומה כפולה ובדקתי אלו בדיקות עבר תורם הזרע והשלמתי אצל תורמת הביצית. אני עשיתי לפי אשכנזי+אשכנזי יהודים. התייחסתי לתורמת כאשכנזייה יהודייה. סה"כ כ- 18 בדיקות.
במידה וכל הבדיקות נעשות אצל תורם הזרע אין צורך לעשות לתורמת.
זה קורה גם כשעושים תרומה עם בן הזוג. צספיק שבן הזוג יעשה את הבדיקות.

את באמת חושבת שיש מישהו שעורך 18 בדיקות

לתורם? מדובר בעלויות מאד גבוהות. קשה לי להאמין שמישהו בודק את התורם בכזאת השקעה. עדיף לוודא איזה בדיקות בדיוק התורם עובר.

זה תורם של הבת שלי ומי שעושה בדיקות גנטיות

יודע שהנתונים עוברים גם לאחרים. גם אני ידעתי שהבדיקות שביצעתי לתורמת יכולים להינתן לאחאות אבל לא היה לי איכפת. סה"כ ביצעתי 5 בדיקות.

ענבלית70

New member
אני לא חושבת שישקרו בבנק הזרע

בקטלוג של התורמים בקריובנק יש כמה עשרות תורמים (מסוג פרימיום) שמצויין שעברו בדיקות גנטיות ל 43/44 מחלות ו- 90/94 מוטציות

ענבלית70

New member
זה מה שכתוב באתר שלהם

אנו מבצעים בדיקות סקר עם צ'יפ גנטי לכל תורם ובודקים 43 מחלות ו 90 מוטציות.
תורמי ה- Premium נמצאו לא נשאים לכל המוטציות שנבדקו.

גם בקייב בודקים במסלול מנור
x שביר
cf
ועוד משהו שלא זוכרת
ומביאים מבחנה עם דם התורמת לארץ
מוזרה ההצעה של זיידמן, אני הלכתי ליעוץ גנטי פרטי (אצל מי שעובד עם בר חוה) כי היו בדיקות חלקיות של התורם ולא הייתי צרחכה לעשות עוד בדיקות.
נשמע בעיקר כסת'ח

היי איילת

אצל מי עשית את היעוץ הגנטי ? נעשה אחרי בחירת התורמת, נכון ?

אני לא זוכרת את שמו לאחר ההחזרה הלכתי ליעוץ בקופת חולים, ליעוץ הזה הלכתי בתחילת ההריון. בהריון הלכתי אליו כי הוא גם יועץ בכללית.
בעיקרון לא חייבים לחכות אפשר כבר עכשיו כי הפרטים של כל התורמות זהים....אבל את הבדיקה תוכלי לעשות לתורמת רק בדיעבד.

OzzieGirl

New member
תלוי איזה בטחון רוצים ומרגישים נוח

הבדיקות שנעשות בארץ, ובבנק הזרע, או לכל זוג שניגש לעשות אותם הם אינם סריקה מלאה של גנים מתחילת כל גן עד סופו, וכל הגנים לכל המוטציות האפשריות (תוספות, חסרונות ברצף, או סוויטצים, מולקולה שונה במקום זו שצריכה להיות) כי בדיקה כזו אינה אפשרית כלכלית (עשרות אלפי שקלים).
אז מה שעושים נשען על סטטיסטיקה ובודקים רק את המחלות ורק את המקטעים (אזורים ספציפים בגן -ואת זה חשוב להבין) שנפוצים לקבוצת האוכלוסיה ממנה בא תורם הזרע. על פי הסטטיסטיקה למשל אם התורם אשכנזי אז יש מוטציות שהם יותר שכיחות למחלות מסוימות שנבדקות במה שנקרא הפאנל האשכנזי, וגם בבדיקות מחלות אלה בודקים רק מקטעים בגנים שם בדר"כ השכיחות הגבוהה ביותר למוטציות אצל אשכנזים. כנ"ל יש לכל קבוצת אוכלוסיה את השכיחויות הספציפיות שלה. זה אומר שבמיצוי הדנא שוברים את אותם מקטעים היותר בעייתים ורק רצים עליהם, שזה יותר קצר מהיר וזול.
האם זה אומר שלא יתכן מוטציות במקטעים אחרים של כל גן וגן - לא! עדין יתכן, אבל הטענה היא שהשכיחות יורדת מאוד, ולסרוק את כל הגן, לכל גן (ולא רק למחלה ספציפית אחת) כאמור יקר מידי.
עכשיו, אם במקרה לתורמת יש גם מוטציה בדיוק באותו גן (שבו יש לתורם מוטציה נדירה אבל במקטע שלא נבדק) אז זו בעיה. זאת אומרת שאם היית סורקת גם אותה למחלות השכיחות באוכלוסיה שלה (ולא - לא למחלות השכיחות בישראל, אם איננה יהודיה) והיית מוצאת שהיא נשאית למשהו, אז היה שווה לחזור לתורם הזרע והפעם לעשות סריקת גן מלאה אך רק לאותו גן שבו הייתה לתורמת מוטציה. זה מצמצם עלות (כי הסריקה המלאה נעשית כעת רק לגן אחד), אך עדין יקר (סריקה מלאה לגן אחד נדמה לי עלה לי כ-3000 ש"ח), זה כדי לוודא שלתורם הזרע לא היתה מוטציה במקטע שונה באותו גן מהמקטע שבדקו בבדיקה השגרתית.
ושוב, את לא עושה את זה לכל גן, אלה רק לגן שנמצא לתורמת נשאות, אם נמצא.
כך שהסיבה שהציעו לבדוק את שניהם נעוצה בזה. זה כן מעלה את הביטחון במשהו,
אבל עדין לא יהיה 100%.
כאמור הרי גם לתורמת בודקים רק את הבדיקות השכיחות לה, ועדין יתכנו מוטציות במקומות לא שכיחים בגן ואם במקרה גם לתורם זה קורה אז יש סיכוי 25% למחלה.
אם התורמת לא נמצאת נשאית לשום מחלה אז אין שום דבר שרומז לצורך לבדיקה נוספת לתורם, אך שוב כמו בהערה קודמת, צריך תמיד להבין שאין כל בדיקות אלה אף פעם נותנים 100% בטחון, וכך גם בהריונות טבעיים, אבל לפחות יש כצת יותר בטחון מרק לבדוק את התורם. בשניהם נבדקו הבעיות הכי שכיחות לאוכלוסיתם, והסיכוי טוב שאין מוטציות במקטעים אחרים.
אז בסופו של עניין הכל שאלה עד כמה את רוצה להמשיך לבדוק ולאיזה רמת בטחון את רוצה לקחת את זה/ מרגישה נוח עם זה ויכולה לממן את זה.

מצאתי שאין לזה סוף לדאגה מזה ובאיזה שלב כל אחת מחליטה איפה היא עוצרת ולוקחת צאנס שהכל טוב.

למעלה