בדיחת השנה:

sceptic1

New member
בדיחת השנה:

הנשיא פרס: "שנאת זרים עומדת בניגוד ליסודות היהדות"

וכמובן שגם לפיד ג'וניור לא טמן ידו בצלחת: "כשאני רואה פוגרום במדינת ישראל, המונהג בידי מסיתים קולניים כמו חברי הכנסת דנון, רגב ובן ארי, אני תוהה מאיפה יש לאנשים האלה את החוצפה לקרוא לעצמם 'יהודים'? רגב,דנון ובן ארי, יחד עם החבורה שהכתה מסתננים ברחובות תל אביב, אינם מבינים מהו מוסר יהודי, מהו הזכרון הקולקטיבי של היהודי, או מה פירושו של קיום יהודי".

מה הם צריכים להתעלק על היהדות? ועוד אלה שאיכשהו אמורים לייצג את החילוניות.

שנאת יהודים נוגדת את ערכי הנאציזם!

אי אכילת בשר נוגדת את ערכי הצימחונות באשר הם!

אני מקווה שאצליח לשווק את האמירות המקסימות האלו, אם אוקסימורונים זה אפנתי כיום..

furret

New member
מה רע?

סך הכל, אני חושב שהיחס לגרים בתורה הוא די טוב, לא? ודי מסכים עם יאיר לפיד: אחרי 2000 שנות גלות, מלאות בפוגרמים וגירושים, היית מצפה מיהודים לגלות קצת יותר סימפטיה לפליטים מארצות אחרות. אם כי אני עדיין לא גיבשתי דעה בנושא... האם מדובר בפליטי מלחמה ממש? האם באנשים שפשוט עוברים לפה כי בארץ שלהם לא משהו ועושים זאת באמצעות הגירה בלתי חוקית? (ואז אין סיבה לקבל אותם, אלא לכל היותר בריכוזים מוגבלים ובאמצעות בניית תשתיות שיוכלו לקבל אותם... לא שהמדינה תהיה מוכנה לעשות את זה, אבל זה כבר סיפור אחר)
אני אשמח לקבל קצת חומר קריאה מהימן על זה, אם למישהו יש.
העיתונים תמיד מספרים סיפור שהולך ונמשך, ואני לא יודע איפה קצה אחד מתחיל ואיפה נגמר.

זוגי2

New member
גם את זה חז"ל ידעו להרוס...

לפי חז"ל "גר" הכוונה היא רק מי שקיבל עליו את הדת היהודית,מה שמכונה "גר צדק", ובכך עקרו וסילפו את פשוטו של מקרא המדבר על כל זר

furret

New member
נכון

הכל משתנה אצל חז"ל, כשהפרטיקולריזם היהודי נכנס לתמונה, באזור בית שני. אני מאמין שלפני כן המצב היה אחרת. כמובן, אף דתי שנשמה באפו לא יקבל את המילה שלי בדבר, אבל זה בעצם די הגיוני. ואז, עם היציאה, לגלות, בכלל הפכה היהדות לסגורה ומסוגרת, ומסכת עבודה זרה היא דוגמה טובה לזה.

יש פסוק שאני נזכר בו הרבה לאחרונה בהקשר של כל סיפור הסודנים והעובדים הזרים, וזה מה שאומרים "ולגר הגר בארצך... כי גרים הייתם בארץ מצרים." אם חושבים בצורה פשוטה על המשמעות של ההשוואה הזו שיש בתורה, חייבים לשאול: איזה סוג של גרים עם ישראל היו בארץ מצרים? הם הרי לא היו גרים תושבים שם, הם לא קיבלו על עצמם את חוקי המצרים. למעשה, הם המשיכו לשמור על הפרטיקולריזם שלהם ונבדלו מהמצרים. אם כך, אז איך אפשר לומר שהפירוש של הפסוק היא לגבי גרים שהתייהדו או ששומרים את שבע מצוות בני נוח? הרי הפסוק מדגיש דווקא את הזרות. 'תתנהגו יפה לזרים - לאנשים הגרים אצלכם, השונים, כי זכרו איך אתם הייתם זרים בארץ מצרים...'

פרטיקולריזם יהודי

היה קיים עוד הרבה לפני חז"ל. כבר עזרא ונחמיה גרשו נשים נוכריות ובבית שני ספר היובלים ואלו שהלכו אחריו מבטאים עמדות מאוד פרטיקולריות. למעשה חז"ל לכאורה פתחו את הפתח לאוניברסליזם כי הם לא האמינו ביהדות על פי המוצא בלבד אלא ביהדות שאפשר להתגייר אליה (שספר היובלים למשל לא קיבל).
אז הפרטיקולריזם היהודי לא נכנס לתמונה אצל חז"ל.

הגלות לא התחילה בבית שני. הגלות התחילה בבית ראשון והיו יהודים בגולה תמיד. הנקודה המעניינת היא שבעקרון הגולה אוניברסליסטית הרבה יותר מא"י ורואים את זה בכתבים של האלכסנדרונים ויספוס. אם כך הגלות אינה הסבר לפרטיקולריזם. זה הפרטיקולריזם היהודי בגלות החזלי"ת שדורש הסבר.
כמו כן חלק גדול ממה שחז"ל כתבו ועשו נעשה בכלל בארץ ולא בגלות (משנה וכל החיבורים הא"י).

furret

New member
אני מדבר מצד הפירוש של חז"ל

לא מצד הפירוש הפשוט.
איך חז"ל מפרשים את הדברים שמתייחסים לגרים?
גר שהתייהד או גר תושב שמקיים את שבע מצוות בני נוח.
בכל מקרה, הכוונה שלי היא שהתורה, כשהיא השוותה "כי גרים הייתם בארץ מצרים" לא נראה שהתכוונה לגרים יהודים או גר תושב, אלא לאורחים באופן כללי.

אורח לא נחשב לגר. לאורח אין זכויות.

דוקא מסתבר שהתורה התכוונה לגר תושב ( וברור שמקיים שבע מצוות בני נוח שאם לא כן צריך להורגו.) ועד כמה שזכרוני מגיע, חז"ל לא שינו את המשמעות של הפסוק.

furret

New member
אז אם כן, הדרא קושיה לדוכתה

"וגר לא תונה ולא תלחצנו כי גרים הייתם בארץ מצרים" - לא נראה שהפסוק מדבר על גר תושב אלא על זרים. הוא לא מתנה את הגרות של עם ישראל בארץ מצרים לגר תושב אלא מדבר באופן כללי, כערך מוסרי כללי: להתנהג יפה לאורחים כי גם אתם הייתם פעם אורחים בארץ אחרת.
זה שאם אורח הורג או גונב צריך לשפוט אותו כמו את כולם, זה ברור.

זה כל מה שניסיתי להגיד.

למעלה