בג"צ ושלטון החוק

יוסי99

New member
בג"צ ושלטון החוק

בע"א 377/82 התעשיה האווירית לישראל נ´ צור גת, נדונה בדרך אגב (זה עלה כערעור-נגדי), שאלת שכר הטרחה של עו"ד. אחד הצדדים טן כי שכר הטרחה שנפסק בערכאה הקודמת, הנו נמוך מהמינימום הקבוע בתעריפי הלשכה. העליון קיבל את הטענה העובדתית הזו. העליון ניאות לתת סעד לאותו צד, אך ציין כי אילו הייתה הערעור באותו עניין בלבד, ולא היה קשור בעניין אחר, בית המשפט לא היה מתערב בפסיקה של הערכאה הנמוכה יותר. ז"א, העלין בעצם אומר, למרות שהערכאה הנמוכה יותר צפצפה על החוק (שאומר כידוע שאין לפסוק מתחת לתעריף המינימום של הלכה, אלא אם כן מנמקים זאת), אנו לא נתערב בפסיקתה, אלא אם כן מדובר בערעור בעניין אחר וכדרך אגב השאלה עולה. כסת"ח מערכתי בריש גלי, לדעתי. השופט טעה? עבר על החוק? טוב, לא נורא, העלין לא נוהג להתערב במקרים כאלה.

איפה יש חוק כזה?

איזה חוק אומר שאין לפסוק מתחת ל"תעריף המינימום של הלשכה" (תעריף שכבר לא קיים כ"מינימום"), אלא אם מנמקים זאת? כלומר - על איזה חוק צפצפה הערכאה הנמוכה?

הבנתי, אתה בטח מתכוון לתקנה 512(א)

אבל תקנה 512(א) לתסד"א כפופה לתקנת משנה (ב), ששם נאמר במה ביהמ"ש רשאי להתחשב. ההתחשבות הזו איננה מחייבת "טעמים מיוחדים".

עוד דבר ...

בזמן מתן פסק הדין של הערכאה הראשונה בערעור האזרחי שאתה מדבר עליו (וזה לא בג"צ, אלא ערעור), לא היתה כלל תקנה 512 לתסד"א. חלו אז תקנות סדר הדין האזרחי הקודמות (תשכ"ג-1963) ואני כמעט בטוח שאז לא הוכפף שיקול הדעת של ביהמ"ש לענין קביעת שכר הטרחה - לתעריף המינימלי. לכן, לא צריך להסיק מזה שהשופט שם כתב שהוא לא היה מתערב בזה אילו זה היה נושא הערעור היחיד - שהוא חושב שזה לא נורא שהערכאה הראשונה "צפצפה" על החוק.

יוסי99

New member
יש צדק בדבריך

אבל הנחתי שאם בא כח אחד הצדדים ערער על כך שההוצאות שנפסקו הן מתחת למינימום, אזי עם הבקשה שלו לא היית בקשה בעלמא, אלא הוא ערער על סמך העובדה שהדבר מעוגן במקום כלשהו. מה גם, שבאותו ערעור, בסופו של דבר טענתו התקבלה (אם לא הייתה שום תקנה בעניין, הרי שגם לא היה צורך לשנות את ההחלטה הראשונית, במיוחד לאור העובדה שהעליון אינו שש סתם כך לשנות החלטות שהתקבלו בערכאות קודמות, במיוחד החלטות פרוצדורליות למינהן - זה היה ההגיון שלי). כך או כך, שופטי העליון אמרו "יש צדק בטענה, אבל אנחנו מוכנים להתחשב בה, רק בגלל שהועלתה שמגרת ערעור-נגד, ואילו היו מערערים רק בעניין זה לא היינו מתערבים." כמובן שזה לא בג"צ, טעות שלי בכותרת ההודעה..

למעלה