כמה נקודות:
אם היינו חברה שמקדשת את אמירת האמת כערך בסיסי, זה היה מובן וגם טבעי, עוצמת התגובות שמציגות את הבגידה כמעשה הנבלה האולטימטיבי. מכיוון שעד כמה שאני רואה, אנחנו ממש לא חברה כזאת, עוצמת התגובות אכן נראית לי מעוררת מחשבה. מהצד השני, אם היינו חברה פוריטנית מבחינה מינית, הייתי כן מצפה לתגובות כאלה, אבל גם הייתי מצפה שישללו מערכת זוגיות פתוחה באותה נשימה - ולפחות לדברי רוב הכותבות, לא כך הוא הדבר: אין להן בעיה עקרונית עם מערכת כזאת. (אבל בעצם כן יש, כך נראה לי. כי חוזרות ונשנות הטענות שזמניתושקה בטח חיה בשקר פסיכולוגי כלשהו, או שהיא לא הייתה חייבת לפתוח את הנישואים, שהפתיחה באה מבעיות לא פתורות, וכו'. אפשר אולי לשאול אם הטענה "יש לי רק בעיה עם בוגדים ולא עם אלה שמנהלים נישואים פתוחים" היא לא איזו אמירה 'פוליטיקלי קורקטית' כלשהי. כאילו, טוב, אז אנחנו לא נוקיע אותך מוסרית, רק נרחם עלייך ולא נאמין לך שאת יכולה לבחור מתוך מודעות ולעשות את מה שנכון לך, או משהו כזה. בקיצור, יש מצב שבכל זאת עוד משהו חוץ מקידוש האמת משחק כאן תפקיד).
מה שאמרת עכשיו - "שקר אינו מוסרי, נקודה" - לדעתי פשוט לא משקף את מערכת הערכים של החברה שלנו. גם אחרי שסייגת והצגת רמות שונות של שקר ונסיבות שונות, החלק ששקרים תופסים כחלק מסדר חיינו הוא כזה שאם אלה באמת הערכים שלך, נראה לי שאת חריגה. אני אומרת את זה בתור מישהי שהקושי שלה לשקר מותיר אנשים לפעמים נדהמים ולא מבינים למה, לכל הרוחות, אני בכלל עושה מזה עניין (ואני לא מדברת על מקרים כמו להמציא כאב ראש כדי להימנע מביקור אצל החמות).
"לחפש עבודה תוך כדי עבודה אחרת זה לא כל כך נורא. אבל לעבוד במקביל בשני מקומות עבודה ללא ידיעה זה קצת יותר.
אני בהחלט אשפוט לרעה מעלים מס סדרתי או עובד שגונב ממקום העבודה שלו." - אז הרושם שלי הוא שאנשים - כלל החברה - ישפטו בחומרה אולי רק את הסעיף האחרון. וגם זה רק אם מדובר בגניבה 'כבדה'.
(כמה אנשים אומרים בגלוי, גם פה, "אז תעבדי גם בשחור אם זה משתלם לך?" לא נראה לי שהעלמת מס נחשבת לפשע מעורר חלחלה כל כך בחברה שלנו. מסתכלים על זה בצורה מאוד יחסית: טייקון שמעלים מיליונים = חרא, עוסק זעיר שעובד גם בשחור = מישהו שרק רוצה לשרוד מול המדינה החראית שלוקחת אחוז גבוה מאוד של מיסים ולא נותנת לחיות. אחוז גבוה מהאנשים לא ישלחו אדם כזה להחליף מקצוע תכף ומיד כדי לא לחטוא חלילה בשקר, ולא יגידו לו "אתה בקשיים כלכליים? זו בעיה שלך".
אגב, היכן הם אותם בוגדים שמתהדרים בזיונים שלהם שאת מתארת בפיסקה האחרונה? אולי בפורום בגידות בנישואין, שם הם אחד עם השני. אני לא רואה אותם מסתובבים פה, בתקשורת או בפורומים אחרים של אנשים "מהוגנים", מספרים איך הם בוגדים ומתפארים ומצדיקים את זה בנחת. לפעמים מישהי מספרת כאן בניק זמני שהיא בוגדת, או רוצה לבגוד, בבעלה. לא ראיתי שלווה ונחת וגאווה בהודעות האלה. (ומן הסתם זה כי זה בלתי אפשרי, כי ברגע שמישהו בוגד "ייצא מהארון" כדי להתפאר או להצדיק את בגידתו קבל עם ועדה, הוא גם ייתפס, וזו לא תהיה עוד אותה בגידה חשאית, אלא יעבור לשלב הבא...)
אני כן רואה רווקים שמתהדרים בזיונים שלהם, אבל אז הם עושים זאת כי זה לא נתפס כבגידה, כי אין להם מחויבות ולכן גם אין שקר. אגב, כשמישהו מתפאר "אני מזיין על ימין ועל שמאל", זה דוחה אותי מסיבות שונות, בלי קשר לזה שאין כאן בגידה כי הוא לא נשוי.
יפה שהתגרשת ושאת מרגישה שזה היה הצעד הנכון. ממה שתיארת כאן, אני מתרשמת שלא עשית את זה רק בשביל המוסר ומשום האמונה שחיי אמת הם הדבר הנכון. נראה לי שעברת איזה תהליך שבו עלית על זה שהשקר היה סימפטום לזה שמערכת היחסים לא מתאימה, ושההסתרה לא מתאימה לך.