בגדי המלך הדנדשים

בגדי המלך הדנדשים

היום ביקרתי במוזיאון הרצליה - מוזיאון מצויין המציג תערוכות אמנות עכשווית נהדרות. מומלץ להגיע בשבת ב12 , שכן אז יש הדרכות מלומדות. ובכן בפינת אחד האולמות יש קיר בטון מעוגל שאותו ציפתה האמנית הצעירה נעמה צבר (בת עשרים וקצת) בפלסטיק שחור ( זה לא בדיוק פלסטיק אלא משהו נדבק דומה לאיזוליר באנד) המדריכה הפליגה בהסברים על כך שהבחירה בלצפות דווקא קיר מעוגל מצביעה על הפן הנשי של האמנית ואילו העובדה שהקיר השחור נמצא בנקודת מעבר בין שני חדרים מראה על הטרנזטיביות של חיינו או משו כזה. כמו כן , ציינה המדריכה , האמנית הביאה מומחה תאורה והם בחרו את הזווית בה יואר הקיר השחור במשך יום שלם. אני מסתכל, מסתכל, ושוב רואה קיר בטון מכוסה באיזוליר באנד שחור. אמרתי למדריכה שזה מזכיר לי את "בגדי המלך החדשים". המדריכה הביטה בי במבט נוזף ואמרה בזו הלשון: "פעם, בימי ליאונרדו ומיכל אנג'לו, ואפילו בימי רנואר ופיקאסו, יכול היה כל אחד מפשוטי העם להביט ביצירת האמנות, להבין אותה ולהנות ממנה. היום זה לא כך. כאשר לאמנות המודרנית פנים כה רבות, אי אפשר לגשת ליצירה סתם כך - צריך להבין את הרקע, את תולדות האמנות, את הקונטקסט שבו נוצרה יחסית ליצירות של אמנים אחרים, את ההקשרים ההיסטוריים, החברתיים והתרבותיים, כדי להבין ולהנות מזה. רוב האנשים מסביבי הנהנו בחשיבות בראשם וצקצקו בשלונם ברחמים שכן לחברתם נקלע אחד פרימיטיב שלא מבין את גדולת היצירה. רק גיברת אחת קרצה לי בחשאי... אמרתי למדריכה, שעם כל הכבוד, ויש כבוד, תשובתה ממחישה בדיוק את הסיפור על בגדי המלך החדשים. היא נאנחה וענתה לי שלפעמים גם היא מסבירה יצירות אמנות שלדעתה לא היה מקום לתלות אותן במוזיאון הזה או במוזיאון בכלל. באותה תערוכה יש עוד שתי יצירות אמנות של נעמה צבר הנ"ל. אחת מהן היתה בעיני ממש יפה , מרשימה, ומעוררת מחשבה.

עכשיו כבר ברור למה יש דברים שזוכים

אצלי לסמפטיה, יותר מאמנות קונספטואלית בתל אביב? בדיוק כמו מוזיקה מודרנית (כזאת או אחרת). יש כאן ענין של שפה, של הבנה וכו' ועדיין, אם לא ארגיש, כל הסבר שבעולם לא יצליח לשכנע אותי שזו אמנות גדולה. לא אומר שאין מאחורי אמנות זו דבר, אבל אדבוק בגישה ש- צר לי, לא עושה לי את זה ושיהנה מי שנהנה. בעיני אם הקונספט של האמנות נותר העיקר, אז מדובר בקונספט ולא בעיקר באמנות גדולה.

בסך הכל, האמנות העכשווית

מדברת אלי, אישית, יותר מאשר , נאמר, ציורי הרנסנס החדגוניים או אמנות אבסטרקטית. התלת ממדיות, שילוב מדיות שונות, הוא הרבה פעמים מרתק וחדשני. אין יותר "פיסול" או "ציור" יש מקרים כמו הדבר השחור הזה היום, ועוד לא מעט אחרים, שאני לא מתחבר לזה ברמות של תמיהה קיצונית.

שלא תבין אותי לא נכון

גם אני חובב אמנות עכשוית (ואיך אפשר בלי המשפט:כמה מחברי הטובים וגו', אם לדייק - חברותי הטובות). גם בעניני מוזיקה עכשוית מן הסתם אני מאוד מתמצא, ונחשב גם לדי מובין בתחומי. ועדיין, לעיתים מה שנשאר מה"אומנות הקונספטואלית" זה רק הקונספט, האמנות הלכה לטייל. ובשביל קונספט - אני קורא ספר ולא מתבונן ביצירת אמנות/מאזין למוזיקה וכו'.

שרוֹן

New member
הפתעתני

סתם דוגמית- אלכס ליבק. אתה מבין את התמונות שלו פחות ממאמר עליהן? נחוץ לך מאמר עליהן? ובכלל- קונספט זה דבר שעובר בכל המדיות, כשכל מדיה יכולה להדגיש פנים אחרות שלו. השאלה היא רק אם זה נעשה בצורה טובה או לא. היכולת של זה לתקשר היא חשובה- אבל זה לא חייב לקלוע לטעם הציבור כולו כדי להיות טוב. אוייש, נזכרתי בשיעורי האסתטיקה המשמימים. די. וגם באבל ארליך, שאפילו שהיה איש מקסים, לא הצלחתי להקשיב ליצירות שלו.

חוששני שלא ירדת לסוף דעתי

לא טענתי שאמנות צריכה להיות חסרת קונספט. חלילה. היא מבורכת - אם יש קונספט שהיא מעבירה. הבעיה בעיני היא שאם הקונספט אמור להיות האמנות, והיא התירוץ כדי לדבר על הקונספט - אין לה מקום בעיני. למה אני מתכוון - אם למשל אני חושב שהעוני הוא הוא העושר הגדול, וזה הקונספט שאני רוצה להעביר. תסכימי איתי שיש לי אינסוף דרכים להעביר אותו. אם בשביל להעביר אותו, אציג כיצירת אמנות חדר-מוזיאון ריק. וכשתהינה הדרכות, יסבירו שכשאתה בחדר הריק אתה מתבונן בשאר הנכנסים לחדר, ועוד שלל הסברים הגיוניים יותר ופחות, עם כל הכבוד לקונספט, לא יצליחו לשכנע אותי שזו אמנות גדולה. למה? כי עומד שם קונספט, בלי אמנות. כאמור - אני מאוד אוהב כשיש קונספט, אבל אסור לו להיות תירוץ בשביל לחסוך את עשיית האמנות.

אגב

האם היא למדה ב"מדרשה"? לא שאני תמצאת באמנות מודרנית. פשוט עשיתי חיפוש בגוגל... אם כן, הנה, כנראה, עוד יצירה שלה. There is no such thing as bad pub. כבר אמרנו? ואם זו נקראת אמנות, נראה לי שגם לי יש סיכוי להוצג במוזיאון. הנה משהו שציירתי כבר בגיל 15.

זו כנראה היא

היא גם נגנית, וחלק מיצירותיה מושפעות מזה. המיצב השני שלה בהרצליה מבוסס על מערכת תופים, והוא מרשים ומעניין

הסימפוניה הבלתי גמורה?

אם כבר ניסרה עץ ומתחה עליו מיתרים, לא יכלה לעדות מזה איזה גיטרה? או לפחות כינור?

eliUSA

New member
אולי היא רק הכינה את הקיר...

בתי ציירת ואלו בדיוק הדברים שמרתיחים אותה

שרוֹן

New member
לא יודעת מה ראית,

אבל לפעמים, כשאומן מציג כמה עבודות באותו מתחם, יש עבודות שכל המטרה שלהן היא לספק רקע נכון לאחרות, או לתת להן רובד נוסף. גם בקונצרטים, הסיבה היחידה לערוך אותם באופן מסויים היא איזון נכון לשומע- יצירה אנרגטית ומורכבת, ולאחריה מנגינה רגועה. יצירות שבנויות מכמה חלקים גם מיישמות את העניין. אני זוכרת שבתערוכה שהיתה לי בסוף התיכון, היו עבודות שהכנתי במיוחד כדי להדגיש משהו בעבודות אחרות, ולא היתה להן אמירה או משמעות גדולה בפני עצמן. עכשיו הסתקרנתי, אני אנסה להגיע לתערוכה המדוברת.

דגגדול

New member
לדעתי אם לא כל אחד יכול להבין

ולהנות מהאמנות, זו לא אמנות אלא זבל. לצערי החלק הארי של מה שמוצג היום בתערוכות הוא זבל. מצורף קישור למאמר של הציירת סמדר כץ בנושא.

למעלה