בגדד בשנת 1003

בגדד בשנת 1003

אני מחפשת מידע על בגדד בשנת 1003. אודה לכל מי שיוכל לעזור בנושא. מדובר במידע על הכסף, השלטון, מנהגים מיוחדים אם ידועים וכל דבר שיכול להיות מעניין.

תודה לך, הלינק יעזור בנושא השלטון

ועוד, אבל עדיין אשמח לדעת מה היה המטבע באותה תקופה. וגם - אם ידוע לכם על מפות וסכימות של בגדד בתקופה זו (כולל העיר העגולה המפורסמת)

hastings

New member
טיפה

ראשית, ממש מעט מידע אבל משהו להתחיל ממנו אפשר למצוא כאן: http://web.uvic.ca/~lindsayu/ ספרים: ספרי בסיס - הפרק העוסק בחליפות העבאסית ב"פרקים בתולדות הערבים והאסלאם"; "ההסיטוריה של העמים הערביים" של אלברט חוראני; "האסלאם" של קלוד קאהן. כללית - אי אפשר לנתק את העיר מסביבתה. צריך לחפש מידע על עירק במאה ה 11. נדמה לי שד"ר דפנה אפרת עסקה בתחום זה בדוקטורט שלה, אבל אני ממש לא בטוח לגבי זה. ואם אפשר לשאול שאלה, למה דווקא 1033? יש תאריכים הרבה יותר מרכזיים בתולדות העיר.

כן, לגבי ספרים - חיפשתי את

חוה לצרוס-יפה שממנה למדתי בזמנו. אבל הספר כנראה "נעלם" מהספריה. לגבי התאריך, האוילי משהו, זה מה שהמורה של הבן שלי נתן כתאריך לעבודה. העניין הוא שהילד אוהב את בית הספר, כאהוב היהודי את השממית... אבל גילה עניין דווקא בנושא הזה, ברגע שעברנו את שלב ספר הלימוד, והתחלנו לחפש באינטרנט. לדוגמא - הוא מכין שיחון למטייל. לצורך זה "גייסנו" את מורה דרך בארץ ישראל של לונץ. כך "הרווחתי" שהילד קורא את לונץ ומתפעל ממנו, מתעניין ומתחיל להכיר את הנושא מעט יותר לעומק. הוא אפילו דאג להתקין פונטים בערבית, כדי שניתן יהיה לכתוב חלק מהדברים בערבית. כך שהבסיס הוא בעצם שעורי בית, אבל בפועל - מחקר קטן בנושא ובילוי מהנה יחד. אגב - האם אתם מכירים את "הבטריה הבגדדית"? משהו שלא שמעתי עליו מעולם, אבל הוא נראה מעניין מאוד.

נמצאה לצרוס-יפה

הפכנו את הספריה והצלחנו למצוא אותה. רוב מה שאנחנו צריכים יש אצלה. בכל זאת - אודה למי שיוכל לומר לי מה היה המטבע, ואיך הוא התחלק. זה יכול להיות נכון גם למאה וחמישים שנה קודם - לא עד כדי כך עקרוני. הילד מתעקש וזה מאוד חשוב לו.

ביום א'

יהיה לי את החלוקה הכספית של הכסף העות'מאני ...
אני מקווה שזה יעזור לך

לא עוזר לי, מצטערת

אני מנסה למצוא לגבי סוף התקופה של העבאסים, ממש לפני החדירה של העות'מנים. מאחר וברור לי כי ההתיחסות בכיתה (מדובר בכיתה ז') לא היתה קפדנית במיוחד - הילד לא ידע שיש אומיים, עבאסים וכו' - אני מורידה מעט את התקופה לכיוון הארון אל ראשיד, כדי לעשותה מרתקת יותר.

את מערבת

הדירהאם הוא המטבע העבאסי הרשימי ... אני צריך לחפש קצת במחברות של שנה א' ואני אמצא את החלוקה הכספית של הכספים באימפריה האומיית וגם העבאסית כי עד כמה שאני זוכר זאת אותה חלוקה פחות או יותר ...

אם כך המטבע הגדול בערכו הוא הדירהאם

ולמה הוא מתחלק? יש לי אפילו צילום של דירהאם, הבעיה היא שגם היום אני לא חזקה במיוחד בכסף... אבל מאוד אוהבת לדייק. אשמח אם תוכל לבדוק זאת עבורי.

הנה זה בא

בח'ליפות העבאסית מערכת הכסף היתה מבוססת על זהב (דינאר) ועל דירהאם (כסף)... דינארהוא מזהב משקלו 4.25 גרם והוא מגיע מן האימפריה הביזאנטית. דירהאםהוא מכסף משקלו 2.97 גרם והוא מגיע מן האימפריה הסאסנית-פרסית. שער החליפין היה 1:10 והוא נקבע לפי חכמי הלכה המוסלמים מן המאה ה-9. בין מערכות הכסף הללו לא היה קשר והם נפגשו רק בבגדאד, שם היתה המרת הכספים. מערכת הכספים של הדינאר היתה באזור סוריה הגדולה (כוללת את סוריה, לבנון, ישראל וחלקים מירדן של ימנו), צפון אפריקה וחצי האי האיברי. בעוד שהדירהאם היה באזור הרמה הפרסית ומזרחה.הדינאר נחלק לחצאים ולחלקים יותר קטנים.החצי נחלק בסכין.הרבע הוליד הוליד לימים את המטבע הסיצאלני "טארי זהב".היה חיתוך לגרגרים (מעות-כסף קטן) שנקרא חבה. 1/60 ולרוב 1/72 הדינאר.הקראט 1/24 הדינאר. המטבע הקטן נקרא מנחושת ונקרא "פלס" מן המילה הלאטינית Follis שציינה מטבעות נחושת ביזאנטים. כיום אפשר למצוא את המילה הזאת בסלג הצרפתי ובסלג הערבי ככינוי לכסף קטן. קלוד כהאן האסלאםתל אביב: דביר, 1995, עמ' 149-151. על מערכת הכספים המסחר ועל בגדאד אני ממליץ 1.ברנרד לואיס הערבים בהיסטוריהתל אביב: דביר, 1995. 2.אלבט חוראניההיסטוריה של העמים הערביםתל אביב:דביר,1995. 3.היו קנדי ממחמד והח'ליפות:המזרח התיכון המוסלמי מן המאה השישית עד המאה האחת עשרהירושלים: מוסד ביאליק, עמ' 1998. מקווה שעזרתי אבל אני צריך לבדוק עוד כמה דברים ...

קצת סדר בבלאגן

הסדר הולך ככה ... החליפים הראשונים (חולפאא א(ל)ראשידון) השולשת האומיית והשולשת העבאסית אח"כ הסלג'וקים באמצא המונגולים והצלבנים ואח"כ הממלוכים והעות'מאנים ... עכשיו לא לשכוח בארץ בתקופה העות'מאנית יש לנו את איחשידים והפאטימים (מהם יצאו הדרוזים) ועוד' כמה שושלות ... עכשיו על בגדאד בתקופתו של הארון א(ל)ראשיד את יכולה למצוא את התיאורים של בגדאד בסיפורי אלף לילה ולילה

לגבי סדר החליפות והשושלות

אין לי בעיה. העניין הוא שנתקענו לתקופה שהיא לא ראשית הבניה של בגדד ולא תקופתו המרתקת של הארון אל ראשיד. אלא איפה שהוא בדמדומי השושלת, כאשר הסלג'וקים כבר נכנסים לעניינים. רק שתבין, זו אמורה להיות עבודת סיכום לפרק לימוד ההיסטוריה של הילדים בכיתה ז' (מודה שאצלנו היא הפכה למשהו גדול הרבה יותר). כשאמרתי לילד כי אנחנו צריכים לעסוק בשושלת העבאסית, לא היה לו מושג על מה מדובר. הוא גם משוכנע שהמוסלמים מתפללים 4 פעמים ביום. היה קשה לשכנע אותו להוסיף את התפילה החמישית... אני מפחדת לשאול כמה הוא יודע על הח'ליפים הראשונים... תודה על סיפורי אלף לילה ולילה, בוודאי נשלב אותם בדרך כל שהיא. אני חוזרת על השאלה (הנודניקית, מה לעשות): למה מתחלק הדירהאם?

nazgulheir

New member
הבטריה מבגדד! איך לא?

יש תוכנית על זה שרצה בשנים האחרונות בהרוץ שמונה ובערוץ ההיסטוריה. אמרו שם שזה שימש כאמצעי רפואי (מעין שוק חשמלי).

בכל מקרה - תודה

ולגבי הבטריה - אני מודה שלא הכרתי את הממצא קודם, הוא בהחלט נראה לי מעורר עניין.

למעלה