בא לי להיכנס לכושר

בא לי להיכנס לכושר

בעיקרון כשאני אומר כושר זה אומר שאני רוצה לעלות במסת שריר.
אני ארכז פה את כל השאלות שלי ואחסוך צורך לשאול שוב ושוב (אם זה בסדר):
1. למרות שיש כלכך הרבה תמונות וקישורים באתרים של אנונימוס וכאלה אני עדיין תוהה אם זה אפשרי בכלל ואם כן כמה זה קשה יחסית לאכילת בשר?
2. מה אני בכלל אמור לאכול ובאיזו כמות? אתם ממליצים שאבנה תפריט תזונה לעצמי או ללכת לתזונאית כלשהי?
3. אבקות חלבון, לגיטימי או לא?
4. איזה תרגילים אני אמור לעשות בכלל?
תודה :)
אגב, אני בן 17 אם זה משנה משהו

תשובותי

1. ברור שזה אפשרי. אתה הרי רואה את התמונות והסרטונים, לא? כמה זה קשה? אני לא חווה את זה כקשה בכלל.
2. מה אמורים לאכול? מזונות עשירים בחלבונים ביחס לפחמימות-שומנים, כלומר ירקות עליים [כן, כן], קטניות [כולל סויה], מוצרים שעשויים מקטניות [כמו טופו, אם אוהבים], סייטן [חלבון החיטה], דגנים [יש כאלה שיותר עשירים בחלבונים ויש שפחות]. כמות זה עניין של דיאטנים, אבל אני יודעת שאפשר להעלות מסת שריר בעזרת אימון גם אם ממשיכים לאכול כרגיל לגמרי [אצלי כרגיל כולל קטניות, דגנים, ירקות, בכל מקרה].
3. אבקת חלבון צמחי- לגמרי לגיטימי, אבל אלא אם אתה בקטע של להיות מר עולם לא נראה לי שצריך.
4. תרגילים? להפעיל את השרירים הרלוונטים. אפשר לרוץ, לשחק משחקי ספורט קבוצתיים, לשחות, לעשות מכון כושר...

בהצלחה!

אחרי אימון חשוב לאכול חלבון, אז לדעתי האישית רצוי לאכול מוצרים חלבוניים כמו סייטן וטופו, שהם גם יחסית קלים בבטן, או מוצרים קצת יותר מתועשים (מה שעומד בסתירה לשאיפה לבריאות באופן כללי) כמו נקניקיות צמחיות, או לחילופין - גם שילוב של דגנים וקטניות מהווה חלבון מלא.
מצד שני, גם לא אמורים לאכול המון באותה הזדמנות, כדאי לזכור את זה.

אבל העצות האלה הן רק כללי אצבע ואני לא תזונאית, ובהחלט כדאי שתלך לפגוש אחת (באופן כללי כדאי). באיזו קופת חולים אתה? דרך חלק מביטוחי הבריאות זה אמור להתאפשר בחינם או בעלות נמוכה מאוד (ואם לא מתאפשר לך, פנה לאנונימוס וברר, יש שם תזונאיות אבל אני לא בטוחה מה הפרוצדורה).
כמובן שצריכה להיות גם תזונאית רגישה לטבעונות. כבר זכיתי לפגוש תזונאית אחת פוסטמה, למשל. אם תכתוב באיזו קופת חולים אתה ומאיזה איזור, אולי יוכלו להפנות אותך לתזונאית נחמדה.

וכן, בגלל שבמזון צמחי יש פחות חלבון בד"כ, אז אולי ייקח קצת פחות זמן לפתח שריר מאסיבי. אבל אם תגיע לאיזו הפגנה ותסתכל על שלל האנשים מסביב, תגלה שחלק מאיתנו שריריים (וחלק לא - בדיוק כמו בשאר החברה). היתרון העיקרי שיש לנו הוא שאנחנו עושים משהו עם עצמנו שלאו דווקא קשור לבהיה במסך הסמארטפון 18 שעות ביממה. מילת המפתח היא "פעילים" (כמו "פעילי זכויות בעלי חיים", אבל באותה מידה כמו "פעילים לזכויות אדם" או "פעילים נגד זכויות אדם").

לגבי אבקת חלבון, צריך רק לבדוק ממה החלבון. יש הרבה אבקות חלביות דווקא.

התרגילים שאתה אמור לעשות קשורים לסוג הכושר שאתה רוצה להיכנס אליו, מן הסתם. אם יש פה מדריכי כושר שיוכלו להנחות אותך, מה טוב. אני לא.
אני רצה וזה נהדר, כשאני לא מתעצלת. להצטרף לקבוצת ריצה זה די כיף ויחסית לא יקר, וזאת התחלה טובה, ושם לומדים איך לעשות מתיחות טובות ויש את מי לשאול שאלות. חוץ מזה, לפעמים עובדים שם על חיזוק כל מיני שרירים, ומתאמנים על ריצה איטית למרחקים ארוכים וגם על ריצה מהירה למרחקים קצרים. אם תוסיף לזה 30 כפיפות בטן או שכיבות שמיכה כל יום לפני המקלחת, בכלל יש לך שגרת יום ספורטיבית וזה מעולה. אבל אל תתחיל יותר מידי בגדול כי אולי יהיה לך קשה ותתבאס שאתה לא מצליח ותלך לאכול ג'אנק פוד ולא תנסה שוב למחרת.
יש מדריכת כושר טבעונית בשם שי בובה. לא למדתי אצלה אבל כבת אנוש היא פשוט מהממת.

כל עוד לא למדת על הנושא ולא החלטת מה בדיוק אתה רוצה לעשות, התחל פשוט לשלב תרגילים קטנים בשגרת היום שלך (כאמור, כמה שכיבות שמיכה או כפיפות בטן, או עמידה על הידיים לדקה שלמה או תרגילי יוגה שמחזקים את השרירים בטירוף), וכמובן - עלה במדרגות במקום במעלית, רכב על אופניים או לך ברגל במקום שההורים יקפיצו אותך, וכך הלאה.

בהצלחה :)

סשה87

New member
איני מומחה

אני יכול להגיד רק קצת מהנסיון האישי שלי. לפני זמן מה, אחרי חוסר עשיית ספורט במשך אולי שנה/שנתיים, התחלתי לעשות ספורט. מסת השריר עלתה בקלות (כבר תוך ימים ספורים מרגישים בהבדל, וזה נבנה במשך מספר שבועות באופן משביע רצון - עד לרמה שכבר לא הייתי בהכרח מעוניין לעלות הלאה, אלא לתחזק).

מבחינת אוכל, ניסיתי לאכול יותר מכל מנה, אבל לא באופן מוגזם (אולי פשוט לשים לב יותר לתחושה הפנימת, שזה עדיין יועיל לך להכניס עוד). בשבועות אלו של ספורט גם הרגשתי יותר רצון לאכול, בהתאמה. הייתה לי העדפה לקטניות על פני דגנים. לא אכלתי יותר מדי טופו, לא אכלתי סייטן, לא אכלתי אבקות חלבון. אכלתי ויטמין b12 וויטמין D.

מבחינת אימונים, עשיתי אימוני כוח ללא משקולות. שכיבות סמיכה עשויות היטב, מתח בכל מיני אחיזות, לאחר זמן מה מתח עם משקל על הגב (שמתי דברים בתוך תיק), דיפים, L-sit, plank, וכל מיני וריאציות. עשיתי אימון כל שלושה ימים בערך (כאשר לא הרגשתי כבר כאב בשרירים מהפעם הקודמת).

הייתי משער שחלק חשוב הוא שהאימון יהיה ״מאתגר״ לגוף, ולא רק ״מעייף״. וגם שהזמנים בין אימון לאימון לא יהיו ארוכים מדי (אבל גם לא קצרים מדי). אז כל עוד תאכל מספיק ממזונות כגון קטניות, דגנים, ירקות - אני חושב (איני מומחה) שצריכה להיות עלייה במסת שריר.

סשה87

New member
תוספת

ה״מאתגר״ כולל בתוכו, בין היתר - כל פעם להתקדם, במספר החזרות, או בעצימות חזרה (באימון ללא משקולות, התקדמות בעצימות לרוב תהיה החלפת התרגיל בוריאציה אחרת).

סשה87

New member
ובכן

אני רק יכול להגיד מה עבד עבורי. אני לא יצרתי לעצמי תפריט, אלא פשוט דאגתי לאכול דברים. כמו שיבולת שועל, אורז, הרבה חומוס (למשל מנה באבו דאבי ושתי מנות נוספות), עדשים, אגוזים וטחינה לפעמים, בננות, גזר, עלים ירוקים (אבל נראה לי שעדיף שהייתי אוכל יותר מהם), כרוב.

כל פעם שניסיתי לעשות אומדן, היה נראה שעקרונית מקבלים כל מה שצריך מתפריט המכיל רכיבים כגון אלו, פרט לויטמין b12, ויטמין D, ואולי אומגה 3.

אני אפילו לא ניסיתי במיוחד לאכול זמן קצר אחרי האימון, אלא לרוב שעתיים אחרי, בנחת ביתי.

עד כמה שאני מבין, כל הדברים עליהם מדברים באתרי האינטרנט השונים לרוב מיועדים לספורטאים מקצועיים, או כאלו המתיימרים להיות ״רציניים״ בתחביב הזה. וכך, נמצאים רכיבים שונים, כמו קריאטין וכולי, אשר אינם נחוצים כנראה לאדם אשר פשוט רוצה להיות בריא יותר ולהעלות מסת שריר ב״זמנו הפנוי״. ייתכן שבדרך שלי הבנייה איטית יותר, אני לא יודע. אבל הייתי משער שהיא הרבה יותר ידידותית לגוף.

חשוב כמובן גם לישון טוב, ולנוח.

בקיצור, מבחינת האימון: לאתגר את הגוף. מבחינת מנוחה: לישון מספיק ולנוח מספיק בין האימונים (אבל לא יותר מידי). מבחינת תזונה: לאכול מספיק ממזונות לא מעובדים (קטניות, דגנים מלאים וירקות מגוונים).

סליחה שאני לא מצליח לרשום יותר בתמצות.

למעלה